Site logo
Se på kortet
 • Ploshchad' Sobornaya, 3 строение 1, Ryazan', Ryazanskaya oblast', Rusland, 390000

Læs om byen

Rjazan er en af de store kulturbyer i området syd for den russiske hovedstad Moskva. Byen blev muligvis etableret i 800-tallet af slaviske bosættere, men det nuværende Rjazan kendes dog først nævnt i 1095 under navnet Pereslavl, der dengang var en anden by end Rjazan. De følgende århundreder lå Rjazan i opgør med blandt andet Vladimir-Suzdal, og i 1237 blev Rjazan den første russiske by, der blev offer for den mongolske invasion under Batu Khan. Mongolerne ødelagde byen, der aldrig blev genopbygget, men derimod flyttet til Pereslavl, som efterfølgende tog navnet Rjazan efter den hidtidige hovedstad.

Fyrstendømmet Rjazan blev opløst i 1521, hvor byen og regionen blev underlagt Storfyrstendømmet Moskva. De følgende århundreder forblev Rjazan en provinsby, indtil Katarina den Store gjorde den til regional hovedstad i 1778, og byen blev hovedstad i Rjazan Guvernement i 1796. I 1780 blev der udlagt en ny byplan for Rjazan med byens Kreml og pladserne Sobornaja og Novobazarnaja som de centrale elementer. Der blev også åbnet skoler og en opera og dramateater i 1780erne. I 1837 brændte en del af byens træhuse, og Rjazan blev genopført i sten, hvilket ændrede byens profil. Åbningen af jernbanen i 1890 gav yderligere vækst i byen.

Ved indgangen til 1900-tallet boede der lidt under 50.000 mennesker i byen, der inden den russiske revolution fik besøg af zar Nikolaj II to gange, og som grundlæggende stadig var opført efter strukturen i 1780-byplanen. Efter revolutionen blev Rjazan en del af Sovjetunionen, og byen blev udsat for en del tyske bombardementer under 2. Verdenskrig. Efter krigen oplevede byen en stor vækst som industriby og videnskabeligt og militært regionalt centrum. Der blev blandt andet etableret baser, et raffinaderi og produktion af landbrugsmaskiner i Rjazan i disse år, og befolkningstallet eksploderede. Der var 95.000 indbyggere i byen i 1939, og 50 år senere var der flere end 500.000 borgere i byen.

I dag er Rjazan er hyggelig by med mange fine seværdigheder. Man kan starte en spadseretur med at gå til Rjazan Kreml, der er byens gamle centrum, og her er der en del at se. Kreml er udlagt som museum, og det ligger på et højdedrag omgivet af en flod og tørlagte voldgrave. I bygningskomplekset ligger der hele otte kirker og andre bygninger. Ved hovedindgangen fra syd passerer man det smukke 83 meter høje klokketårn, der blev opført 1789-1840. Herefter kommer man til Himmelfartskatedralen, der blev bygget 1693-1699 som Kremls hovedkirke. I anlægget kan man også se kirker som Helligtrekongerkirke og Fødselskirken, og man kan også besøge Rjazan Museum for Historie og Arkitektur, der er indrettet i den tidligere residens for byens fyrster og biskopper.

Foran Rjazan Kreml ligger pladsen Ploshad Sobornaja, hvor man blandt andet kan se en rytterstatue af fyrst Oleg af Rjazan og Teatret ved Katedralen, der åbnede i 1937. Herfra kan man gå ad ulitsa Sobornaja, der var hovedstrøget i byplanen fra 1780. Gaden forbandt Ploshad Sobornaja med Novobazarnaja Ploshad, der i dag hedder Leninpladsen, og hvor man kan se byens monument fra 1957 for statslederen Lenin. Lidt nord herfor kan man besøge Museet for De Luftbårne Troppers Historie, og disse tropper har siden tiden efter 2. Verdenskrig været en del af Rjazans historie. Museumsbygningen blev opført som seminariebygning i 1816 og er en smuk og tidstypisk opførelse.

Der er flere andre dejlige steder at gå en tur i Rjazan, og et af dem er det store parkområde, der ligger foran byens statscirkus, som giver forestillinger i en moderne bygning fra 1971. Parken ligger over den rørlagte flod Lybed, og her er der en del statue som fx en af den berømte klovn Oleg Popov. Lidt syd herfor kan man se Rjazans smukke filharmoni, der blev åbnet i 1957, og tæt herpå kan man besøge Pozhalostin Kunstmuseum. Dette museum er indrettet i en stor bygning i russisk klassicisme fra omkring år 1800, og i dets spændende samlinger er der blandt andet gammel russisk ikonkunst til værker fra 1900-tallet. Ved siden af museet ligger Adelsforsamlingens Sommerklub, der er et smukt træhus med fine udsmykninger fra 1905, og går man videre i dette område kan man fx se Sankt Nikolaj Kirke fra 1780erne.

Topseværdigheder

  Rjazan Kreml

  Рязанский кремль
  ул. Кремль, 1

   

  Himmelfartskatedralen

  Успенский собор
  Рязанский кремль
  ул. Кремль, 1

   

  Rjazan Museum for Historie og Arkitektur

  Рязанский историко-архитектурный музей-заповедник
  Рязанский кремль
  ул. Кремль, 1

   

  Leninmonumentet

  памятник Ленину
  площадь Ленина

   

  Teatret ved Katedralen

  Театр на Соборной
  Соборная пл., 16

   

  Museet for De Luftbårne Troppers Historie

  Музей истории воздушно-десантных войск
  Семинарская ул., 20

   

  Rjazan Statscirkus

  Рязанский государственный цирк
  Лево-Лыбедская ул., 34

   

  Rjazan Filharmoni

  Рязанская областная филармония
  ул. Ленина, 26

   

  Pozhalostin Kunstmuseum

  Xудожественный музей им. Н. П. Пожалостина
  ул. Свободы, 57

   

  Adelsforsamlingens Sommerklub

  Летний Клуб Дворянского Собрания
  ул. Урицкого, 72

   

  Sankt Nikolaj Kirke
  Храм Николая Чудотворца
  ул. Циолковского, 8

Tilmeld dig vores nyhedsbrev