Site logo
Se på kortet
Læs om byen

Øen Rhodos blev oprindeligt befolket fra Lilleasien, før fønikierne kom hertil omkring år 2000 f.Kr. 500 år senere indvandrede minoerne fra Kreta, og de grundlagde øens første byer Ialisos, Kamiros og Lindos. Rhodos by blev anlagt som øens samlede hovedstad i 408 f.Kr., og i 200-tallet f.Kr. blev Kolossen på Rhodos bygget. Senere herskede romerne og Johanniterordene, der satte stort præg på øen og byen Rhodos. Siden 1948 har øen været en del af Grækenland.

I dag ligger Rhodos’ gamle bydel ned mod havnen og bag de imponerende fæstningsmure, som johanniterne byggede hele vejen rundt om byen fra år 1309. Murene står smukt bevaret med mange imponerende byporte langs de ca. fire kilometer, som murene måler. Bag murene finder man byens mange og store seværdigheder i den spændende labyrint af gader, der udgør bydelen, der samlet set er optaget på UNESCO’s liste over verdens kulturarv som en enestående middelalderby.

Gaden Odós Ippotón er central i byen. Den er en af de bedst bevarede middelaldergader i Europa, og den leder fra johanniternes gamle hospital til Stormesterens Palads. Undervejs kan man bl.a. se de gamle kroer, der virkede som ambassader for syv lande. Højdepunktet er Stormesterens Palads, der også kendes som Kastello. Stormesteren var leder af Johanniterordenen, og paladset blev indrettet i 1300-tallet i det, der før ordenens ombygningen var en byzantinsk fæstning fra 600-tallet. I dag er paladset seværdigt både udefra og på et besøg, hvor man nemt bliver henført til tiderne under johanniternes lange regeringstid på Rhodos.

Johanniternes gamle hospital er en imponerende bygning, som blev opført fra 1440. Den er i dag indrettet som Rhodos’ arkæologiske museum, hvor man kan se fund fra både Rhodos og omkringliggende øer. Der er også andre museer, man kan besøge. Et af dem er Rhodos’ jødiske museum, der ligger i gaden Dosiadou i kvarteret La Juderia, der gennem århundreder var byens jødiske bydel. Her kan man også se Kahal Shalom-synagogen fra 1577. Bag byens mure kan man også se Suleiman-moskéen, der blev bygget under øens osmanniske tid fra 1522. Tæt herpå ligger byens gamle klokketårn med en fantastisk udsigt.

En af de store seværdigheder er Rhodos’ Akropolis, der ligger vest for middelalderbyen. Historisk forbandt en gade byens havn med Akropolis, der stammer fra den klassiske græske tid fra 400-200-tallene f.Kr. Der er flere ting at se i det udgravede og delvist rekonstruerede område. Man kan bl.a. se ruinerne af stedets Apollo-tempel, og tæt herpå ligger den genopbyggede Odeon, der menes at være anvendt til musikoptrædener og oplæsninger. Den største bevarede bygning i anlægget er det over 200 meter lange stadion, der var scene for atletiske begivenheder.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev