Site logo
Se på kortet
  • Πλατεία, Πλατεία Γεωργίου Α, Patras, Grækenland

Læs om byen

Patras er en græsk storby, der ligger på den nordlige side af Peloponnes ved Patrasbugten. Byen kendes fra antikkens Grækenland, hvor Patras bl.a. spillede en væsentlig rolle i dannelsen af det achaiske forbund. Efter den romerske invasion i år 146 f.Kr. grundlagde kejser Augustus Patras som en romersk koloni, og senere blev byen et tidligt kristent centrum, hvor apostlen Andreas blev korsfæstet. Patras udviklede sig fortsat i den efterfølgende byzantinske tid, mens den stagnerede under osmannerne for igen at blomstre fra 1800-tallet.

I dag er ligger pladsen Plateía Georgíou A som Patras’ moderne centrum. Pladsen blev anlagt i 1829 efter ødelæggelserne under den græske uafhængighedskrig, og den er kendt for sine to springvand og Apollon-teatret, der stod færdigt i 1872. Fra pladsen kan man gå en tur i områdets mange strøggader, som alle ligger vinkelret på hinanden. Man kan også gå lidt mod sydvest, hvor byens smukke Sankt Andreas Katedral kan ses tæt på havet. Katedralen blev bygget fra 1908, og den blev indviet i 1974. Over for kirken står Patras’ fyrtårn, der er et af byens vartegn.

Der er også ting at se fra tidligere tiders Patras. I gaderne ligger musikscenen odeon som en ruin fra romertiden. Her er tilskuerrækkerne blevet rekonstrueret, så scenen igen kan bruges til diverse forestillinger. Tæt herpå kan man se udgravede dele af bl.a. byens tidligere romerske amfiteater og stadion, og i forstaden Aroe ligger nogle få bevarede dele af den romerske akvædukt, der ledte vand til byen. Lidt nord for centrum kan man besøge det arkæologiske museum i Patras, hvis samlinger skildrer Patras’ og områdets historie fra den mykenske kultur til den romerske æra.

Man kan også gå en tur lidt op i højderne, hvor Patras’ historiske akropolis lå, og hvor man nu kan se den ganske velbevarede borg i Patras. Det oprindelige fæstningsværk blev bygget under den byzantinske kejser Justinian I i midten af 500-tallet, og anlægget blev udbygget væsentligt i middelalderen. Patras’ Borg fortsatte med at være benyttet af militæret under skiftende herredømme helt indtil 1900-tallet. I dag kan man gå en tur på det imponerende borgområde, hvorfra der er en smuk udsigt over Patras.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev