Site logo
Se på kortet
  • Heraklion centrum, Platia Eleftheriou Venizelou, Iraklio, Grækenland

Læs om byen

Iraklion er den største by på øen Kreta og en af Grækenlands største byer. Der har været aktivitet i området i årtusinder, hvor den minoiske kultur på nærliggende Knossos anvendte stedet som havn. Den egentlige by blev dog grundlagt af arabere i 824 og senere erobret af byzantinske hære. Det blev dog de efterfølgende venetianere, der kom til at sætte deres store præg på byen. I 1913 blev byen en del af Grækenland, men man kan fortsat se den spændende historie i bybilledet.

Iraklions centrale plads, Ptateia Eleftheriou Venizélou, er det naturlige udgangspunktet for en vandretur i byen. Pladsen er lille, men hyggelig, og på pladsen kan man se Morosini-fontænen fra 1600-tallet og den venetianske kirke Agios Markos, der blev opført i 1239. Tæt herpå ligger Loggia, der er Iraklions rådhus, og som allerede var mødested i 1600-tallet. Bag Loggia ligger den venetianske kirke Agios Titos, der blev opført i 1500-tallet. Man kan gå lidt mod sydvest herfra til den smukt udsmykkede Agios Minas Katedral, der blev bygget 1862-1895. Katedralen er den største kirke på Kreta.

I Iraklion er havnen et stort aktiv for byen og en seværdighed. Den gamle del af havnen domineres af den venetianske fæstning Koules, der blev opført i årene 1523-1540. Venedig sænkede stenfyldte skibe for at skabe området, hvor fæstningen blev anlagt, og den kom til at spille en militær rolle i 1600-tallet, hvor tyrkere i lange perioder angreb byen fra søsiden. I havneområdet kan man også se rester i form af karakteristiske rundbuer fra det gamle skibsværft, Arsenali, der blev bygget i midten af 1500-tallet, lige som man flere steder i byen kan se Iraklions gamle bastioner og fæstningsmure.

Der er også flere interessante museer i Iraklion. Langs byens promenader langs vandet kan man besøge Kretas historiske museum, som gennem forskellige samlinger skildrer øens historie og udvikling. På museet kan man også se to malerier af El Greco, der blev født på Kreta. På byens arkæologiske museum kan man opleve verdens største samling af minoisk kunst, som bl.a. stammer fra Knossos og Faistos. Museet har utallige højdepunkter i sine fine samlinger.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev