Site logo
Se på kortet
  • Plaça de la República, Place de la République, Perpignan, Frankrig

Læs om byen

Perpignan er en sydfransk by, der er administrationssæde i departementet Pyrénées-Orientales. Byen ligger få kilometer fra Middelhavet. Perpignans historie går tilbage til romernes tid, men den moderne by blev grundlagt i 900-tallet. Den udviklede sig snart efter til at være residensby for greverne af Roussillon. I 1172 testamenterede grev Girard II dog landet til greverne af Barcelona, og den følgende tid blev Perpignan underlagt skiftende herredømmer.

I 1197 opnåede byen delvist selvstyre, og med Traktaten i Corbeil i 1258 frasagde Frankrigs Louis IX sig feudalrettighederne over regionen, der overgik til Jakob I af Aragonien. Da Kongeriget Mallorca opstod i 1276, blev Perpignan hovedby for den kontinentale del af riget. Den status gav stor vækst i byens handel og produktion. Det blev til skiftende perioder med catalanske, franske og spanske styrer, før Perpignan blev en del af Frankrig i 1659, og det har været tilfældet siden da.

I dag har Perpignan en gammel bydel med smalle gader og små og store pladser, der indbyder til dejlige gåture i en sydfransk atmosfære mellem seværdighederne. Place de la République er navnet på den centrale plads, hvor caféer med udeservering ligger som perler på en snor. Herfra kan man gå gennem gaderne mod nord til bygningsværket Castillet, der er en borglignende befæstet byport, hvor man i dag kan besøge museet Musée catalan des arts et tradition populaires.

Man kan også gå til Basilique-Cathédrale de Saint-Jean-Baptiste, der er Perpignans imponerende domkirke, der blev opført fra 1324. Det skete under kong Sancho af Mallorca, og det ses i arkitekturen, der er catalansk gotik. Kirken stod færdig i 1400-tallet med en rig udsmykning, og syd for den kan man se Campo Santo. Campo Santo er byens tidligere kirkegård, og anlægget blev bygget før den nuværende katedral.

Der er flere gode muligheder for ture og seværdigheder i Perpignan. Et af de mest populære steder er promenaderne langs vandløbet Basse, hvor man blandt andet kan opleve Les Halles Vauban, der er en moderne markedshal. Man kan også gå til byens citadel, der er et kolossalt anlæg bag solide mure syd for centrum. I citadellet ligger Palais des Rois de Majorque, der er et gotisk residensslot fra kongerne af Mallorcas tid i Perpignan.

Ture fra byen

    Narbonne, Frankrig

    Narbonne

    Narbonne er en sydfransk by, der ligger ved bredderne af vandvejen Canal de la Robine. Byen blev etableret af den romerske republik i år 118 f.Kr. med navnet Colonia Narbo Martius. Den blev hovedby i provinsen Gallia Transalpina, og Colonia Narbo Martius lå ved Via Domitia, der var den første romerske vej i Gallien. Datidens Narbonne lå strategisk godt og var politisk en rival til Massilia. Julius Cæsar tog initiativer til at etablere en havn, og det styrkede byens vækst og position, og der kan have været op mod 100.000 indbyggere i den romerske by.

    Det romerske styre i Narbonne sluttede i 462, og de følgende århundreder skiftede byen ledere flere gange, hvor visigoterne ikke mindst satte deres præg på byen og området. I 700-tallet blev mange jøder fra Bagdad inviteret til Narbonne, der udviklede sig til et jødisk center i denne del af Europa. Fra 1200-tallet startede nedgangstider i Narbonne, der hang sammen med, at floden Aude ændrede løb, og derved blev transporter til Narbonne tidligere så blomstrende havn besværliggjort. Det lukrerede andre havne på, og handel og transport gik nedad i Narbonne.

    Læs mere om Narbonne

     

    Girona, Spanien

    Girona

    Girona er en catalansk by i det nordøstlige Spanien. Den historie går flere tusind år tilbage til de iberiske ausetanier. Senere byggede romerne et citadel her i den by, der dengang blev kaldt Gerunda. Efter Romerrigets fald blev byen regeret af vestgoterne, før den blev erobret af de muslimske maurere i 715. Byen skiftede hænder flere gange, indtil maurerne blev endeligt overvundet i 1015. Samme århundrede fik Girona status som by, og den fik med årene en stor og aktiv jødisk menighed. Gennem de næste mange århundreder oplevede Girona utallige belejringer og erobringer, før bymurene blev nedlagt i 1800-tallet, hvilket gav ny vækst i byen.

    Der er meget hyggeligt i Gironas centrum, der ligger på begge sider af floden Onyar. Man kan starte en spadseretur i området på den elegante plads, Plaça de la Independència, der som i mange øvrige spanske byer er omkranset af ens bygninger og buegange. Tidligere lå der et augustinerkloster med klosterhave her, men området blev inddraget i en ny byplan og anlagt i 1850-1860erne. Fra pladsen kan man gå gennem Gironas vestlige del af centrum, hvor pladsen Plaça de la Constitució ligger som et moderne byrum med den gamle kirke, Parròquia de Santa Susanna del Mercadal.

    Læs mere om Girona

Tilmeld dig vores nyhedsbrev