Site logo
Se på kortet
Læs om byen

Osaka-Kyoto-Kobe er Japans næststørste byområde efter Tokyo-Yokohama, og metropolen Osaka byder som centrum på alt, hvad man kan begære i en moderne storby.

Som en af Japans største og mest moderne og driftige byer, byder Osaka på et væld af oplevelser fra både historiens og nutidens Japan. Sammen med den moderne højhusarkitektur ligger således smukke værker fra byens rige historie, blandt andet Osaka Borg og fine templer i ægte japansk stil.

Osakas strøggade Dotonbori ligger som centrum for den moderne underholdning med overdækkede arkader, enorme shoppingcentre, utallige spisesteder, neonreklamer, spillehaller og hvad man ellers kan forestille sig.

Fra gaden tårner skyskraberne sig op, og byens subway, s-tog og anden trafik glider i en lind strøm. Vil man se det hele fra oven, er Umeda Sky Building og tårnet Tsutenkaku særlige steder. Flere pariserhjul er også en mulighed; fx i kvarteret Tempozan ved havnen, som også giver adgang til byens Universal Studios temapark.

Andre seværdigheder

  Umeda Sky Building

  • Umeda Sky Building/Umeda Sukai Biru/梅田スカイビル: Den imponerende Umeda Sky Building består af to 40-etagers skyskrabere, der i 173 meters højde er forenet bygningsmæssigt med en cirkulær bygning og spektakulære rulletrapper.
  • Osaka Akvarium/Kaiyūkan/海遊館: Osaka Akvarium er et af de største akvarier i verden, og her står de marine oplevelser i kø fra Stillehavet og de mange særlige områder, der ligger rundt om det.

  Historisk Museum

  • Osaka Historiske Museum/Ōsaka Rekishi Hakubutsukan/大阪歴史博物館: På det historiske museum i Osaka kan man komme tæt på byens udvikling gennem tiden. Gennem store modeller og fine opsætninger, effekter, fotografier og meget andet starter turen med det tidlige Japan, hvor Osaka var landets første hovedstad.
  • Ohatsu Tenjin Helligdom/Ohatsu Tenjin Jinja/お初天神神社: Denne helligdom går mange århundreder tilbage og er kendt som stedet, hvor Edo-periodens mest kendte skuespil, ”Sonezaki Shinju”, udspillede sig.

Historisk overblik

  De første bosættelser
  Osaka-områdets beboede historie går langt tilbage i tiden, og der er således fundet spor af mennesker, der går omkring 2.500 år tilbage.

  Med tiden blev de frodige sletter dyrket, og særligt blev der etableret mange permanente bosættelser med risdyrkningen her. Der skulle dog fortsat gå lang tid, før Osaka voksede sig stærk og blev en af Japans vigtigste byer.

  Hovedstad i riget
  I 645 lod kejser Kōtoku paladset Naniwa/浪速, der virkede som residens for hoffet. Derved blev Osaka for første gang hovedstad; dog varede den status blot ti år.

  Asuka blev ny hovedstad i 655, men Naniwa blev fastholdt som vigtigt bindeled mellem kejserens land, hovedstaden Asuka og handelen over havet til Kina og Korea.

  Naniwa blev igen hovedstad i 744 efter kejser Shōmus beslutning. Denne gang varede glæden dog kun til 745, hvor Heijō-kyō, der i dag hedder Nara, blev kejserens residensby.

  De følgende mange århundrede fortsatte Osaka som væsentlig handelsby, så der var en fortsat udvikling af økonomien.

  Ny borg og nye ledere
  Osakas hastige udvikling mod at blive et af Japans største og mest betydningsfulde kraftcentre startede i 1500-tallet.

  I 1496 havde nogle buddhistiske munke i en sekt slået sig ned ved det tidligere Naniwa-palads. Deres position var med årene blevet for stærk, og i 1570 kom det til en belejring, der tog ti år, før munkene overgav sig.

  Lederen og hærføreren Hideyoshi Toyotomi lod templet ødelægge, og på området lod han i stedet den imponerende Osaka Borg/大坂城 opføre som manifestation af hans styrke. Hideyoshi Toyotomi havde formået at samle store dele af Japan til et rige, men han var dog ikke blevet landets absolutte leder, shogun, men derimod daimyo, der kun var underlagt landets shogun.

  Handelsfolk flyttede til området uden for borgen, og byen blev hastigt det førende økonomiske centrum i Japan. Hideyoshi Toyotomi og hans søn Hideyori skulle dog ikke blive shoguner, og Osaka blev ikke den japanske residensby.

  Edo-tiden
  Tokugawa Ieyasu overvandt Hideyoshi Toyotomi i magtspillet om Japans øverste ledelse, og i 1603 blev Tokugawa-shogunatet etableret. Kyoto blev hovedstad, og senere overgik rollen til Tokyo.

  Styret gav dog Osaka frie hænder til at fortsætte sin vækst og sin kommercielle succes, hvilket i høj grad var medvirkende til, at byen gennem Edo-tiden 1603-1867 cementerede sin position som denne del af Japans absolut førende økonomiske centrum – en position, der fortsat er bevaret.

  Et lille tilbageslag ramte i 1663 med branden i Osaka Borg, der lagde det centrale borgtårn i ruiner til 1931.

  Økonomien og handelen blomstrede dog, og også kulturen trivedes. Både Kabuki-teatrene og Bunraku-dukketeatrene var typiske for underholdningen i byen.

  I 1837 blev samuraien Ōshio Heihachirō frontfigur i et oprør for at sikre bedre vilkår for byens fattige. En stor del af byen blev ødelagt, før shogunatet slog oprøret ned. Ōshio Heihachirō begik efterfølgende selvmord.

  Åbning og industrialisering i 1800-tallet
  Osaka blev ud over handel blandt andet kendt for sin tekstilindustri. Udenrigshandelen blev der åbnet for den 1. januar 1868; samme dag som nærliggende Hyōgo, der er dagens Kobe.

  I 1889 blev kommunen Osaka etableret. I starten var dens areal på 15 km², men det er siden vokset til flere end 200 km².

  Industrielt blev Osaka Japans maskinrum med udvikling af megen sværindustri, og den finansielle sektor udviklede sig ligeledes hastigt. Osaka var lokomotivet i Japan, indtil Tokyo gradvist tog over.

  2. Verdenskrig til i dag
  Den kraftigt industrialiserede Osaka blev ramt hårdt af bombardementer under 2. Verdenskrig, hvor amerikanske B-29-bombefly lagde byen i ruiner.

  De massive ødelæggelser gav i efterkrigstidens store økonomiske boom i Japan muligheder for de mange nybyggerier, man ser overalt i byen i dag, hvor Osaka har fastholdt sin historiske position som kraftcenter; i dag kun overgået af Tokyo-Yokohama i såvel indbyggertal som økonomi.

  Internationalt markerede Osaka sig som vært for den japanske verdensudstilling i 1970. I den forbindelse blev den nye bydel mod nord med banegården Shin-Osaka i centrum anlagt.

  Byens økonomiske udvikling afspejles i den meget moderne by og samtidigt ses byens rødder med de smukke tempelbyggerier og ikke mindst Hideyoshi Toyotomis gamle borg.

Topseværdigheder

  Dotonbori

  • Dotonbori/Dōtonbori/道頓堀: Dotonbori er Osakas hovedgade for shopping, og både den og de overdækkede sidegader er en oplevelse i sig selv blot at gå gennem med de mange mennesker og al den aktivitet, der sker her.
  • Shitennoji Tempel/Shitennōji/四天王寺: Shitennoji-templet er Japans ældste buddhistiske tempel. Det er bygget 593 under prins Shōtoku, og navnet repræsenterer de fire himmelske konger.

  Osaka Borg

  • Osaka Borg/Osaka-jo/大坂城: Osakas smukke borg blev opført under Hideyoshi Toyotomi i slutningen af 1500-tallet og er et typisk eksempel på datidens japanske borgarkitektur.
  • Tsutenkaku Tårn/Tsūtenkaku/通天閣: Det 103 meter høje Tsutenkaku Tårn er et af Osakas vartegn. Det ligger i underholdningskvarteret Shinsekai, og fra observationsdækket i 91 meters højde er en fin udsigt over området.

Ture fra byen

  Kyoto Den Gyldne Pavillon

  • Kyoto/京都: Kyoto er den måske mest seværdige by i Japan med dens utallige templer og paladser fra byens periode som Japans hovedstad.
  • Nara/奈良: Nara er en smuk by, der har en række bygningsværker fra bl.a. tiden som hovedstad. De fleste af dem ligger i den store park Nara Koen, hvor også byens Nationalmuseum ligger.

  Himeji Borg

  • Himeji/姫路: Byen Himeji er kendt for sin borg, der regnes for den smukkeste og bedst bevarede fra landets feudale tid. Modsat mange lignende borge har Himejis overlevet krige, brande og jordskælv og står derved i sin originale stand.
  • Hiroshima/広島: Hiroshima er stedet, hvor verdens første atombombe blev kastet den 6. august 1945. Bomben lagde hele byen i grus og udryddede med ét slag store dele af byens 350.000 mennesker store befolkning.

  Mijayima

  • Miyajima/宮島: Øen Miyajima er et sted, hvor næsten den perfekte harmoni hersker. Stedet er et af Japans smukkeste, og øen betragtes da også som et helligt sted.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev
[INSERT_ELEMENTOR id="31542"]
Shopping

  • Daimaru, 1-7-1 Shinsai-bashi-suji
  • Hankyu, 8-7 Kakuta-cho
  • Hanshin, 1-13-13 Umeda
  • Herbis Ent Plaza, 2-2-22 Umeda
  • NU Chayamachi, 10-12 Chayamachi
  • Takashimaya, 5-1-5 Namba, www.takashimaya.co.jp
  • Indkøbsgader: Doguya-suji, Hirao, Kuromon Ichiba, Oimatsu-dori, Sembayashi, Tachibana-dori, Tenjimbashi-suji, Tsuruhashi

Med børn

  • Temapark: Awaji World Park/Awaji Wārudo Pāku/淡路ワールドパーク (Shiota Ninjima 8-5, Tsuna-cho): www.onokoro.jp
  • Film- og temapark: Universal Studios/Yunibaasaru Sutajio/ユニバーサル・スタジオ(2-1-33 Sakurajima, Konohana-ku, Osaka): www.usj.co.jp
  • Zoologisk have: Osaka Tennoji Zoo/Tennōji Dōbutsuen/天王寺動物園 (1-108 Chausuyama-cho, Tennoji-ku)
  • Akvarium: Osaka Kaiyukan Akvarium/Kaiyūkan/海遊館 (1-1-10 Kaigan-dori, Minato-ku): www.kaiyukan.com

Gode links