Site logo
Se på kortet
Læs om byen

Osaka-Kyoto-Kobe er Japans næststørste byområde efter Tokyo-Yokohama, og metropolen Osaka byder som centrum på alt, hvad man kan begære i en moderne storby.

Som en af Japans største og mest moderne og driftige byer, byder Osaka på et væld af oplevelser fra både historiens og nutidens Japan. Sammen med den moderne højhusarkitektur ligger således smukke værker fra byens rige historie, blandt andet Osaka Borg og fine templer i ægte japansk stil.

Osakas strøggade Dotonbori ligger som centrum for den moderne underholdning med overdækkede arkader, enorme shoppingcentre, utallige spisesteder, neonreklamer, spillehaller og hvad man ellers kan forestille sig.

Fra gaden tårner skyskraberne sig op, og byens subway, s-tog og anden trafik glider i en lind strøm. Vil man se det hele fra oven, er Umeda Sky Building og tårnet Tsutenkaku særlige steder. Flere pariserhjul er også en mulighed; fx i kvarteret Tempozan ved havnen, som også giver adgang til byens Universal Studios temapark.

Topseværdigheder

  Dotonbori

  Dotonbori/Dōtonbori (道頓堀)

  Dotonbori er Osakas hovedgade for shopping, og både den og de overdækkede sidegader er en oplevelse i sig selv blot at gå gennem med de mange mennesker og al den aktivitet, der sker her.

   

  Shitennoji Tempel/Shitennōji (四天王寺)

  Shitennoji-templet er Japans ældste buddhistiske tempel. Det er bygget 593 under prins Shōtoku, og navnet repræsenterer de fire himmelske konger.

  Osaka Borg

  Osaka Borg/Osaka-jo (大坂城)

  Osakas smukke borg blev opført under Hideyoshi Toyotomi i slutningen af 1500-tallet og er et typisk eksempel på datidens japanske borgarkitektur.

   

  Tsutenkaku Tårn/Tsūtenkaku (通天閣)

  Det 103 meter høje Tsutenkaku Tårn er et af Osakas vartegn. Det ligger i underholdningskvarteret Shinsekai, og fra observationsdækket i 91 meters højde er en fin udsigt over området.

Andre seværdigheder

  Umeda Sky Building

  Umeda Sky Building/Umeda Sukai Biru (梅田スカイビル)

  Den imponerende Umeda Sky Building består af to 40-etagers skyskrabere, der i 173 meters højde er forenet bygningsmæssigt med en cirkulær bygning og spektakulære rulletrapper.

   

  Osaka Akvarium/Kaiyūkan (海遊館)

  Osaka Akvarium er et af de største akvarier i verden, og her står de marine oplevelser i kø fra Stillehavet og de mange særlige områder, der ligger rundt om det.

  Historisk Museum

  Osaka Historiske Museum/Ōsaka Rekishi Hakubutsukan (大阪歴史博物館)

  På det historiske museum i Osaka kan man komme tæt på byens udvikling gennem tiden. Gennem store modeller og fine opsætninger, effekter, fotografier og meget andet starter turen med det tidlige Japan, hvor Osaka var landets første hovedstad.

   

  Ohatsu Tenjin Helligdom/Ohatsu Tenjin Jinja (お初天神神社)

  Denne helligdom går mange århundreder tilbage og er kendt som stedet, hvor Edo-periodens mest kendte skuespil, ”Sonezaki Shinju”, udspillede sig.

Ture fra byen

  Kyoto Den Gyldne Pavillon

  Kyoto (京都)

  Kyoto er Japans gamle hovedstad, og den er med sine utallige templer, paladser, haver og pagoder det historiske og kulturelle Japans højborg. Under et besøg i får man primært et fornemt billede af landets kejserby i Edo-tiden 1603-1867.

  Byen var Japans hovedstad før Tokyo, og alle de storladne paladser og templer er bevaret i gadebilledet, der også byder på alt det gode fra det moderne Japan. Den særlige blanding er unik, og Kyoto er derfor et must, hvis man vil have det bedste indtryk af landets historie gennem de seneste 500 år.

  Mange af Kyotos seværdigheder er optaget på UNESCOs liste over verdens kulturarv. Det gælder fx Hideyoshi Toyotomis imponerende Nijo Palads, Den Gyldne Pavillon og Toji Tempel, hvor Japans højeste pagoda står. Disse seværdigheder er byens højdepunkter, men der er også meget andet at se.

  Bjergene omkring byen rummer også et væld af templer, som også er seværdige. Dels er vejene hertil smukke, og dels er udsigten over Kyoto også meget fin fra mange steder. Man kan også tage til bydelen Arashiyama, hvor man blandt andet kan gå en tur i områdets gamle bambusskove og tage en smuk togtur gennem pragtfuld natur.

  Læs mere om Kyoto.

   

  Todai-ji, Nara

  Nara (奈良)

  Nara er hovedby i Nara Præfekturatet, som ligger øst for Osaka og syd for Kyoto. Nara er også en by med en spændende historie, idet den var Japans hovedstad fra 710 til 794, hvor Kyoto blev ny hovedstad. Der var dog allerede aktivitet i området inden 710, og man kan se en række gamle grave kaldet Kofun (古墳), der stammer fra 200-600-tallene. Nara har på denne måde mange seværdigheder, der strækker sig tilbage i Japans historie.

  Det var kejserinde Genmei, der i år 708 dekreterede, at Nara skulle være hovedstad. På det tidspunkt hed byen Heijō-kyō (平城京), og den blev udbygget som hovedstad med inspiration fra Chang’an i Kina, der var hovedstad under Tang-dynastiet. Flytningen til Heijō-kyō var gennemført i 710, og der blev herefter bygget mange templer og andre af de bygningsværker, man kan se i Nara i dag.

  Lidt nord for Nara kan man se tre af de store megalitgrave kaldet kofun. Det drejer sig om Hishiage Kofun (ヒシャゲ古墳), Konabe Kofun (コナベ古墳) og Uwanabe Kofun (ウワナベ古墳). I den nordlige del af Nara lå kejserpaladset Heijō-kyū (平城宮), der var det administrative center i Japan i det meste af Nara-perioden. Udgravningen af det gamle palads startede i 1970erne, og i dag kan man se rekonstruerede dele af paladset.

  Man kan også se mange imponerende buddhistiske templer i Nara, og mange af det er som Heijō-kyū optaget på UNESCO’s liste over verdens kulturarv. Det drejer sig om templerne Tōdai-ji (東大寺), Kōfuku-ji (興福寺), Gangō-ji (元興寺), Yakushi-ji (薬師寺) og Tōshōdai-ji (唐招提寺), mens Saidai-ji (西大寺) også er seværdigt. Shinto-helligdommen Kasuga-taisha (春日大社) er ligeledes optaget på UNESCO’s liste.

  Læs mere om Nara.

   

  Himeji Borg

  Himeji (姫路)

  Himeji er en storby, der ligger i den japanske Kansai-region. Byen har været centrum for Harima-provinsen siden Nara-perioden, og den var både provinshovedstad og sæde for templet Harima Kokubun-ji. Efter slaget ved Sekigahara i år 1600 modtog Ikeda Terumasa et område i provinsen, og her etablerede han Himeji-regionen under Tokugawa-shogunatet. Ikeda Terumasa regerede fra Himeji Slot, og han udvidede både slottet og byen omkring det.

  På grund af sin strategisk gode placering, der dominerede San'yōdō-hovedvejen mellem Kinai-regionen og det vestlige Japan, var Himeji en vigtig højborg for Tokugawa-shogunatet gennem Bakumatsu-perioden. Efter Meiji-restaurationen blev Himeji fra 1871 hovedstad i Himeji-præfekturet. Efter det store Kantō-jordskælv i 1923 overvejede den japanske regering angiveligt at flytte landets hovedstad fra Tokyo til Himeji, hvilket dog ikke skete.

  Under 2. Verdenskrig var Hemeji mål for flere amerikanske bombetogter, hvor store bombardementer 22. juni og 3. juli 1945 lagde store dele af byen i grus. Ved det første angreb døde 341 mennesker, mens over 10.000 blev hjemløse. Det andet angreb dræbte 173, gjorde 45.000 hjemløse og efter over 60 % af det bebyggede område ødelagt. Midt i brandene og røgen stod Himeji Slot uberørt, og det overlevede således bomberne.

  I dag er der flere spændende seværdigheder, hvor den mest berømte er Himeji Slot/Himeji-jō (姫路城).  Slotskomplekset består af 83 individuelle bygninger, og det betragtes som det fineste eksempel på japansk slotsbyggeri og en af landets bedst bevarede anlæg årtierne omkring år 1600. Slottet blev i 1993 optaget på UNESCO’s liste over verdens kulturarv.

  Læs mere om Himeji.

   

  Hiroshima, Japan

  Hiroshima (広島)

  Hiroshima er en japansk storby, der skrev sig ind i verdenshistorien den 6. august 1945, hvor verdens første atombombe brugt i krig detonerede 600 meter over byens centrum. Den amerikanske bombe ændrede naturligvis byens liv og historie på et øjeblik.

  Siden 1945 er Hiroshima blevet genopbygget til en moderne by med et levende centrum, kulturtilbud og flere seværdigheder i og omkring byen. De mest kendte monumenter og bygninger hænger sammen med budskabet om fred i verden og atombombenedslaget, som man på flere måder kan se rester af.

  Hiroshima har også sine templer, museer, indkøbsgader og andre seværdigheder. Mange af dem ligger i behagelig gåafstand mellem hinanden i bymidten, og så ligger byen desuden smukt omgivet af en natur, der indbyder til ture på vandet og i bakkerne omkring Hiroshima.

  Det mest populære udflugtsmål fra byen er den hellige ø Mijayima, der ligger en skøn sejltur eller togtur fra Hiroshimas centrum. Her kan man blandt andet se et af Japans kendteste vartegn, toriien ved Itsukushima-helligdommen. Man kan også gå i naturen til fx toppen af bjerget Misen i 533 meters højde.

  Læs mere om Hiroshima.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev
[INSERT_ELEMENTOR id="31542"]
Shopping

  Daimaru

  1-7-1 Shinsai-bashi-suji

   

  Hankyu

  8-7 Kakuta-cho

   

  Hanshin

  1-13-13 Umeda

   

  Herbis Ent Plaza

  2-2-22 Umeda

   

  NU Chayamachi

  10-12 Chayamachi

   

  Takashimaya

  5-1-5 Namba
  takashimaya.co.jp

   

  Indkøbsgader

  Doguya-suji, Hirao, Kuromon Ichiba, Oimatsu-dori, Sembayashi, Tachibana-dori, Tenjimbashi-suji, Tsuruhashi

Med børn

  Temapark

  Awaji World Park/Awaji Wārudo Pāku/淡路ワールドパーク
  Shiota Ninjima 8-5, Tsuna-cho
  onokoro.jp

   

  Film- og temapark

  Universal Studios/Yunibaasaru Sutajio/ユニバーサル・スタジオ
  2-1-33 Sakurajima, Konohana-ku, Osaka
  usj.co.jp

   

  Zoologisk have

  Osaka Tennoji Zoo/Tennōji Dōbutsuen/天王寺動物園
  1-108 Chausuyama-cho, Tennoji-ku

   

  Akvarium

  Osaka Kaiyukan Akvarium/Kaiyūkan/海遊館
  1-1-10 Kaigan-dori, Minato-ku
  kaiyukan.com

Gode links
Historisk overblik

  De første bosættelser
  Osaka-områdets beboede historie går langt tilbage i tiden, og der er således fundet spor af mennesker, der går omkring 2.500 år tilbage.

  Med tiden blev de frodige sletter dyrket, og særligt blev der etableret mange permanente bosættelser med risdyrkningen her. Der skulle dog fortsat gå lang tid, før Osaka voksede sig stærk og blev en af Japans vigtigste byer.

  Hovedstad i riget
  I 645 lod kejser Kōtoku paladset Naniwa/浪速, der virkede som residens for hoffet. Derved blev Osaka for første gang hovedstad; dog varede den status blot ti år.

  Asuka blev ny hovedstad i 655, men Naniwa blev fastholdt som vigtigt bindeled mellem kejserens land, hovedstaden Asuka og handelen over havet til Kina og Korea.

  Naniwa blev igen hovedstad i 744 efter kejser Shōmus beslutning. Denne gang varede glæden dog kun til 745, hvor Heijō-kyō, der i dag hedder Nara, blev kejserens residensby.

  De følgende mange århundrede fortsatte Osaka som væsentlig handelsby, så der var en fortsat udvikling af økonomien.

  Ny borg og nye ledere
  Osakas hastige udvikling mod at blive et af Japans største og mest betydningsfulde kraftcentre startede i 1500-tallet.

  I 1496 havde nogle buddhistiske munke i en sekt slået sig ned ved det tidligere Naniwa-palads. Deres position var med årene blevet for stærk, og i 1570 kom det til en belejring, der tog ti år, før munkene overgav sig.

  Lederen og hærføreren Hideyoshi Toyotomi lod templet ødelægge, og på området lod han i stedet den imponerende Osaka Borg/大坂城 opføre som manifestation af hans styrke. Hideyoshi Toyotomi havde formået at samle store dele af Japan til et rige, men han var dog ikke blevet landets absolutte leder, shogun, men derimod daimyo, der kun var underlagt landets shogun.

  Handelsfolk flyttede til området uden for borgen, og byen blev hastigt det førende økonomiske centrum i Japan. Hideyoshi Toyotomi og hans søn Hideyori skulle dog ikke blive shoguner, og Osaka blev ikke den japanske residensby.

  Edo-tiden
  Tokugawa Ieyasu overvandt Hideyoshi Toyotomi i magtspillet om Japans øverste ledelse, og i 1603 blev Tokugawa-shogunatet etableret. Kyoto blev hovedstad, og senere overgik rollen til Tokyo.

  Styret gav dog Osaka frie hænder til at fortsætte sin vækst og sin kommercielle succes, hvilket i høj grad var medvirkende til, at byen gennem Edo-tiden 1603-1867 cementerede sin position som denne del af Japans absolut førende økonomiske centrum – en position, der fortsat er bevaret.

  Et lille tilbageslag ramte i 1663 med branden i Osaka Borg, der lagde det centrale borgtårn i ruiner til 1931.

  Økonomien og handelen blomstrede dog, og også kulturen trivedes. Både Kabuki-teatrene og Bunraku-dukketeatrene var typiske for underholdningen i byen.

  I 1837 blev samuraien Ōshio Heihachirō frontfigur i et oprør for at sikre bedre vilkår for byens fattige. En stor del af byen blev ødelagt, før shogunatet slog oprøret ned. Ōshio Heihachirō begik efterfølgende selvmord.

  Åbning og industrialisering i 1800-tallet
  Osaka blev ud over handel blandt andet kendt for sin tekstilindustri. Udenrigshandelen blev der åbnet for den 1. januar 1868; samme dag som nærliggende Hyōgo, der er dagens Kobe.

  I 1889 blev kommunen Osaka etableret. I starten var dens areal på 15 km², men det er siden vokset til flere end 200 km².

  Industrielt blev Osaka Japans maskinrum med udvikling af megen sværindustri, og den finansielle sektor udviklede sig ligeledes hastigt. Osaka var lokomotivet i Japan, indtil Tokyo gradvist tog over.

  2. Verdenskrig til i dag
  Den kraftigt industrialiserede Osaka blev ramt hårdt af bombardementer under 2. Verdenskrig, hvor amerikanske B-29-bombefly lagde byen i ruiner.

  De massive ødelæggelser gav i efterkrigstidens store økonomiske boom i Japan muligheder for de mange nybyggerier, man ser overalt i byen i dag, hvor Osaka har fastholdt sin historiske position som kraftcenter; i dag kun overgået af Tokyo-Yokohama i såvel indbyggertal som økonomi.

  Internationalt markerede Osaka sig som vært for den japanske verdensudstilling i 1970. I den forbindelse blev den nye bydel mod nord med banegården Shin-Osaka i centrum anlagt.

  Byens økonomiske udvikling afspejles i den meget moderne by og samtidigt ses byens rødder med de smukke tempelbyggerier og ikke mindst Hideyoshi Toyotomis gamle borg.