Site logo
Se på kortet
 • JR Nara Sta. Nishiguchi, 10 Sanjōhonmachi, Nara, 630-8122, Japan

Læs om byen

Nara er hovedby i Nara Præfekturatet, som ligger øst for Osaka og syd for Kyoto. Nara er også en by med en spændende historie, idet den var Japans hovedstad fra 710 til 794, hvor Kyoto blev ny hovedstad. Der var dog allerede aktivitet i området inden 710, og man kan se en række gamle grave kaldet Kofun (古墳), der stammer fra 200-600-tallene. Nara har på denne måde mange seværdigheder, der strækker sig tilbage i Japans historie.

Det var kejserinde Genmei, der i år 708 dekreterede, at Nara skulle være hovedstad. På det tidspunkt hed byen Heijō-kyō (平城京), og den blev udbygget som hovedstad med inspiration fra Chang’an i Kina, der var hovedstad under Tang-dynastiet. Flytningen til Heijō-kyō var gennemført i 710, og der blev herefter bygget mange templer og andre af de bygningsværker, man kan se i Nara i dag.

Nord for Nara kan man se tre af de store megalitgrave kaldet kofun. Det drejer sig om Hishiage Kofun (ヒシャゲ古墳), Konabe Kofun (コナベ古墳) og Uwanabe Kofun (ウワナベ古墳). De store gravkamre var gravsteder for kejsere og kejserinder, og de tre nævnte kofun har karakteristiske nøglehulsformede høje, hvor selve gravene ligger i den afrundede del mod nord. Kejserne blev begravet med personlige ejendele.

I den nordlige del af Nara lå kejserpaladset Heijō-kyū (平城宮), der var det administrative center i Japan i det meste af Nara-perioden. Placeringen centralt mod nord var den samme som i byplanen for den samtidige kinesiske hovedstad. Paladset var omgivet af mure og det rummede både regeringsbygninger, ceremonielle bygninger og naturligvis kejserresidensen, der lå som et indre palads omgivet af separate mure. Efter Naras tid som hovedstad blev dele af paladset flyttet, og andre dele brændte eller stod forladte, indtil området blev landbrug. Udgravningen af det gamle palads startede i 1970erne.

I dag kan man se markeringer af de historiske bygninger på det store Heijō-kyū-paladsområde. Den imponerende sydlige indgangsport var Suzaku-porten, Suzakumon (朱雀門), der blev rekonstrueret i 1998. Går man herfra mod nord, kommer man til endnu en rekonstrueret portbygning, og herfra kan man gå videre til bygningen Daigokuden (大極殿), der var den største officielle bygning i paladsområdet. Daigokuden blev rekonstrueret 2001-2010, og i den står kejsertronen Takamikura (高御座).

Man kan også se mange imponerende buddhistiske templer i Nara, og mange af det er som Heijō-kyū optaget på UNESCO’s liste over verdens kulturarv. Det drejer sig om templerne Tōdai-ji (東大寺), Kōfuku-ji (興福寺), Gangō-ji (元興寺), Yakushi-ji (薬師寺) og Tōshōdai-ji (唐招提寺), mens Saidai-ji (西大寺) også er seværdigt. Shinto-helligdommen Kasuga-taisha (春日大社) er ligeledes optaget på UNESCO’s liste.

Tōdai-ji er 'det store østlige tempel', der blev opført fra 745. Den kolossale hovedhal i templet, Daibutsuden (大仏殿), er et imponerende bygningsværk, som rummer verdens største bronzestatue af Daibutsu. Den nuværende Daibutsuden er en rekonstuktion fra 1709. Modsat Tōdai-ji ligger Saidai-ji, der blev opført fra 765 som 'det store vestlige tempel'. Dette tempels hovedhal, Hondō (本堂), er en genopførelse fra 1808.

Tæt på Tōdai-ji kan man besøge Kōfuku-ji, der er et tempel, som blev etableret i 669 og flyttet til det nuværende sted i 710. Der er mange smukke bygninger i templet som fx Den Centrale Gyldne Hal/Chū-kondō (中金堂) og Den Østlige Gyldne Hal/Tō-kondō (東金堂), hvor man kan se templets gyldne Buddha. Der er også oktogonale haller og en smuk pagode med fem etager, Gojū-no-tō (五重塔), på templets område.

Gangō-ji er et mindre og meget hyggeligt tempel at besøge. Det blev grundlagt i 593 og flyttet til Nara i 718, men mange af dets bygninger brændte gennem 1400-1800-tallene. Templet var som flere af de øvrige nævnte et af de såkaldte ’Syv Store Templer’, der var særligt indflydelsesrige. Yakushi-ji er derimod et stort og imponerende tempel, hvor man kan se hovedhallen Kondō (金堂), der også kaldes 'Den Gyldne Hal'. Der er også to pagoder i templet, hvoraf den ene kaldet Tō-tō (東塔) står bevaret fra 700-tallet, og den regnes for en af Japans fineste pagoder.

Tōshōdai-ji er et tempel, der blev grundlagt i 759, og hvor man blandt andet kan se bygningen Kondō (金堂), der er hovedhallen med tilnavnet 'Den Gyldne Hal'. Hallens stil er nærmest arketypen på den klassiske japanske stil. Den samtidige shinto-helligdom Kasuga-taisha er i modsætning til de buddhistiske templer opført i stilen Kasuga-zukuri, der er opkaldt efter helligdommens hovedhal kaldet Honden (本殿). Helligdommen er også kendt for sin torii, der er en af Japans ældste, og for de mange lanterner på området og i bygningerne.

I Nara kan man også besøge flere interessante museer som fx Nara Nationalmuseum/Nara Kokuritsu Hakubutsukan (奈良国立博物館), der arkitektonisk repræsenterer Meiji-periodens vestlige stil. Nationalmuseet er et kunstmuseum med en samling buddhistisk kunst som et af højdepunkterne. Man kan også tage til det gamle Fujiwara-kyō (藤原京) syd for Nara, der var hovedstad mellem 694 og 710. Her kan man fx se rester af det gamle kejserpaladsområde, og tæt herpå ligger mausoleet for kejser Jimmu, Shinmuten'nō Unebiyama Tōhoku-ryō (神武天皇畝傍山東北陵).

Topseværdigheder

  Kejserpaladset

  Heijō-kyū (平城宮)
  Adresse: 3 Chome-5-ban 1-gō Nijoojiminami (二条大路南3丁目5−番1号)
  Station: Yamato-Saidaiji (大和西大寺駅)
  Web: nabunken.go.jp

   

  Tōdai-ji Tempel

  Tōdai-ji (東大寺)
  Adresse: 406-1 Zoshicho (雑司町406-1)
  Station: Kintetsu-Nara (近鉄奈良駅)
  Web: todaiji.or.jp

   

  Kōfuku-ji Tempel

  Kōfuku-ji (興福寺)
  Adresse: 48 Noboriojicho (登大路町48)
  Station: Kintetsu-Nara (近鉄奈良駅)
  Web: kohfukuji.com

   

  Gangō-ji Tempel

  Gangō-ji (元興寺)
  Adresse: 11 Chuincho (中院町11)
  Station: Kintetsu-Nara (近鉄奈良駅)
  Web: gangoji-tera.or.jp

   

  Yakushi-ji Tempel

  Yakushi-ji (薬師寺)
  Adresse: 457 Nishinokyocho (西ノ京町457)
  Station: Nishinokyō (西ノ京駅)
  Web: yakushiji.or.jp

   

  Tōshōdai-ji Tempel

  Tōshōdai-ji (唐招提寺)
  Adresse: 13-46 Gojocho (五条町13−46)
  Station: Nishinokyō (西ノ京駅), Amagatsuji (尼ヶ辻駅)
  Web: toshodaiji.jp

   

  Saidai-ji Tempel

  Saidai-ji (西大寺)
  Adresse: 1 Chome-1-5 Saidaiji Shibacho (西大寺芝町1丁目1−5)
  Station: Yamato-Saidaiji (大和西大寺駅)
  Web: saidaiji.or.jp

   

  Kasuga Helligdom

  Kasuga-taisha (春日大社)
  Adresse: 160 Kasuganocho (春日野町160)
  Station: Kintetsu-Nara (近鉄奈良駅)
  Web: kasugataisha.or.jp

   

  Nara Nationalmuseum

  Nara Kokuritsu Hakubutsukan (奈良国立博物館)
  Adresse: 50 Noboriojicho (登大路町50)
  Station: Kintetsu-Nara (近鉄奈良駅)
  Web: narahaku.go.jp

Ture fra byen

  Kyoto Den Gyldne Pavillon

  Kyoto
  京都

  Kyoto er Japans gamle hovedstad, og den er med sine utallige templer, paladser, haver og pagoder det historiske og kulturelle Japans højborg. Under et besøg i får man primært et fornemt billede af landets kejserby i Edo-tiden 1603-1867.

  Byen var Japans hovedstad før Tokyo, og alle de storladne paladser og templer er bevaret i gadebilledet, der også byder på alt det gode fra det moderne Japan. Den særlige blanding er unik, og Kyoto er derfor et must, hvis man vil have det bedste indtryk af landets historie gennem de seneste 500 år.

  Læs mere om Kyoto

   

  Osaka Dotonbori

  Osaka
  大阪

  Osaka-Kyoto-Kobe er Japans næststørste byområde efter Tokyo-Yokohama, og metropolen Osaka byder som centrum på alt, hvad man kan begære i en moderne storby. Som en af Japans største og mest moderne og driftige byer, byder Osaka på et væld af oplevelser fra både historiens og nutidens Japan. Sammen med den moderne højhusarkitektur ligger således smukke værker fra byens rige historie, blandt andet Osaka Borg og fine templer i ægte japansk stil.

  Osakas strøggade Dotonbori ligger som centrum for den moderne underholdning med overdækkede arkader, enorme shoppingcentre, utallige spisesteder, neonreklamer, spillehaller og hvad man ellers kan forestille sig. Fra gaden tårner skyskraberne sig op, og byens subway, s-tog og anden trafik glider i en lind strøm. Vil man se det hele fra oven, er Umeda Sky Building og tårnet Tsutenkaku særlige steder. Flere pariserhjul er også en mulighed; fx i kvarteret Tempozan ved havnen, som også giver adgang til byens Universal Studios temapark.

  Læs mere om Osaka

Tilmeld dig vores nyhedsbrev