Site logo
Se på kortet
 • Kyoto Imperial Palace, 3 Kyotogyoen, Kamigyo Ward, Kyoto, Kyoto-præfekturet, Japan

Læs om byen

Kyoto er med sine utallige templer, paladser, haver og pagoder det historiske og kulturelle Japans højborg, og byen giver et fornemt billede af landets kejserby i Edo-tiden 1603-1867.

Byen var Japans hovedstad før Tokyo, og alle de storladne paladser og templer er bevaret i gadebilledet, der også byder på alt det gode fra det moderne Japan. Den særlige blanding er unik, og Kyoto er derfor et must, hvis man vil have det bedste billede af historien gennem de seneste 500 år med fra rejsen.

Mange seværdigheder er taget med på UNESCOs liste over verdens kulturarv. Det gælder fx Hideyoshi Toyotomis imponerende Nijo Palads, Den Gyldne Pavillon og Toji Tempel, hvor Japans højeste pagoda står.

Bjergene omkring byen rummer også et væld af templer, som også er seværdige. Dels er vejene hertil smukke, og dels er udsigten over Kyoto også meget fin.

Det moderne Kyoto er kendetegnet ved overdækkede gader, stormagasiner, indkøbscentre og i det hele taget en lang række muligheder for oplevelser med shopping og gastronomi i højsædet.

Andre seværdigheder

  Kyoto Nationalmuseum

  • Kyoto Nationalmuseum/Kyōto Kokuritsu Hakubutsukan/京都国立博物館: Kyotos nationalmuseum et grundlagt i 1897 af den kejserlige husholdning, der igangsatte den nu mere end 10.000 genstande store samling.
  • Sanjusangendo Tempel/Sanjū Sangen Dō/三十三間堂: Dette tempel blev oprindeligt bygget i 1164, men efter en ødelæggelse genopført i 1266. I templet ses en imponerende samling statuer af barmhjertighedsgudinden.

  Nishi-Honganji Tempel

  • Nishi-Honganji Tempel/Nishi Honganji/西本願寺: Tempelanlægget regnes for et af de fineste buddhistiske byggerier i Kyoto. Det blev grundlagt i byen Higashiyama i 1272 og flyttet til den nuværende placering i Kyoto i 1591.
  • Kyoto Bymuseum/Kyōto Bunka Hakubutsukan/京都文化博物館: Det meget interessante museum skildrer Kyotos historie. Udstillingen viser både selve byens udvikling, det kejserlige hofs liv, kunst og historie.

Historisk overblik

  Kejser Kammu gjorde Kyoto til Japans hovedstad i 794 – efter i 10 år at have etableret sit hof i Kyoto-forstaden Nagaoka. Det var en status, der blev bevaret til 1868, hvor Tokyo blev gjort til landets kejserlige regeringsby.

  Kyoto blev anlagt efter traditionel kinesisk geometri i byplanlægningen. Et af forbillederne var Tang-dynastiets hovedstad Chang’an i Xi’an provinsen på det kinesiske fastland. Gennem århundrederne udviklede japanerne i Kyoto dog deres egen version baseret på den japanske kultur, den såkaldte hiragana, der ses i den elegant anlagte bys utallige historiske bygningsværker.

  Kyoto var i lange perioder ikke blot af navn landets hovedstad, den var økonomisk, kulturelt og administrativt centrum. Indimellem var der dog perioder, hvor en anden by var politisk regeringsby, fx Kamakura i 1200-1300-tallene og Edo fra 1603 til 1868.

  Mongolske hære invaderede Japan i slutningen af 1200-tallet, og de blev slået tilbage af en tyfon, den såkaldte guddommelige vind, Kamikazen. Roen blev genetableret under kejser Go-Daigo. Det var også under Go-Daigo, at en kulturel opblomstringstid for Kyoto begyndte – Ashikaga-perioden. Fra tiden ses stadig mange smukke templer og haver.

  Spændingerne mellem regionale ledere øgedes dog i resten af Japan, og 1467 blev året, hvor den 10 år lange Onin-krig startede. Hårde slag udkæmpedes helt inde i Kyotos centrum, der blev delvist lagt i ruiner. Byen bestod dog – også som hovedstad, men de følgende årtier blev en tid med mange regionale kampe.

  Kejserne Nobunaga og Hideyohshi samlede landet under den centrale magt i Kyoto og genopførte byen i årene 1568-1590. Her var nu mere end 500.000 indbyggere.

  I tiden for Edos position som landets politiske magtcentrum fra 1603, var Kyoto fortsat landets åndelige og kulturelle midtpunkt. Ingen anden by i riget havde templer og kulturelle institutioner som Kyoto, og det ses fortsat tydeligt ved et besøg i byen i dag.

  Under 2. Verdenskrig blev Kyoto ikke udsat for bombardementer grundet byens enestående kulturelle og bygningsmæssige arv. Efter krigen blev byen da også fastholdt som midtpunkt for traditionel japansk kultur og som uddannelsescentrum. Kyotos universitet har således frembragt flere Nobelpristagere.

  Under det lange japanske økonomiske opsving efter 1945 udvikledes også en del industri i byen, men det kulturelle – herunder en voldsom stigning i turismen fra 1970erne – er stadig den smukke bys kendemærke.

Topseværdigheder

  Den Gyldne Pavillon

  • Den Gyldne Pavillon/Kinkakuji/金閣寺: Det enestående smukke Kinkakuji-tempel kaldes også den Gyldne Pavillon. Templet er et af Kyotos smukkeste bygningsværker og samtidigt et af byens vartegn.
  • Kyoto Kejserpalads/Kyōto Gosho/京都御所: Kyoto har lagt jord til forskellige kejserpaladser i den lange periode som Japans hovedstad. Stedet for det nuværende palads blev udvalgt i 1790, og byggeriet stod færdigt i 1855.

  Nijo Palads

  • Nijo Palads/Nijō-jō/二条城: Det store Nijo-palads er opført under shogun Tokugawa i 1603. Det blev bygget som shogunens residens – dog var det sjældent, han opholdt sig her.
  • Kiyomizu Tempel/Kiyomizu-dera/清水寺: Det fine Kiyomizu-tempel er smukt beliggende på en stejl bakkeskråning, og måske derfor er det blandt de mest populære templer i hele Japan.
  • Toji Tempel/Tōji/東寺: Toji-templet er grundlagt i 796, og på trods af flere brande er mange originale kunstværker i de forskellige bygninger bevaret.

Ture fra byen

  Osaka Dotonbori

  • Osaka/大阪: Osaka er storbyen tæt på Kyoto. Den byder på utallige seværdigheder og står med moderne arkitektur i kontrast til det gamle Kyoto.
  • Nara/奈良: Nara er en smuk by, der har en række bygningsværker fra bl.a. tiden som hovedstad. De fleste af dem ligger i den store park Nara Koen, hvor også byens Nationalmuseum ligger.

  Himeji Borg

  • Himeji/姫路: Byen Himeji er kendt for sin borg, der regnes for den smukkeste og bedst bevarede fra landets feudale tid. Modsat mange lignende borge har Himejis overlevet krige, brande og jordskælv og står derved i sin originale stand.
  • Hiroshima/広島: Hiroshima er stedet, hvor verdens første atombombe blev kastet den 6. august 1945. Bomben lagde hele byen i grus og udryddede med ét slag store dele af byens 350.000 mennesker store befolkning.

  Mijayima

  • Miyajima/宮島: Øen Miyajima er et sted, hvor næsten den perfekte harmoni hersker. Stedet er et af Japans smukkeste, og øen betragtes da også som et helligt sted.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev
[INSERT_ELEMENTOR id="31542"]
Shopping

  • Daimaru, Shijo-Karasuma
  • Fujii Daimaru, Shijo-Teramachi
  • Hankyu, Shijo-Kawaramachi
  • Isetan, Karasuma-dori
  • Takashimaya, Shijo-Kawaramachi, www.takashimaya.co.jp
  • Indkøbsgader: Shijo-dori, Shijo-Teramachi, Kawaramachi-dori, Kitayama-dori, Kiyomizudera

Med børn

  • Temapark: Kyoto Studio Park/東映太秦映画村・京都, 10 Higashi-hachigaoka-cho, Uzumasa, Ukyo-ku,
  • Temapark: Awaji World Park/Awaji Wārudo Pāku/淡路ワールドパーク, Shiota Ninjima 8-5, Tsuna-cho, Osaka, www.onokoro.jp
  • Film- og temapark: Universal Studios/Yunibaasaru Sutajio/ユニバーサル・スタジオ, 2-1-33 Sakurajima, Konohana-ku, Osaka, www.usj.co.jp
  • Zoologisk have: Kyoto Zoo/京都市動物園, Sakyō-ku
  • Akvarium: Osaka Kaiyukan Akvarium/Kaiyūkan/海遊館, 1-1-10 Kaigan-dori, Minato-ku, www.kaiyukan.com

Gode links