Site logo
Se på kortet
Læs om byen

Himeji er en storby, der ligger i den japanske Kansai-region. Byen har været centrum for Harima-provinsen siden Nara-perioden, og den var både provinshovedstad og sæde for templet Harima Kokubun-ji. Efter slaget ved Sekigahara i år 1600 modtog Ikeda Terumasa et område i provinsen, og her etablerede han Himeji-regionen under Tokugawa-shogunatet. Ikeda Terumasa regerede fra Himeji Slot, og han udvidede både slottet og byen omkring det.

På grund af sin strategisk gode placering, der dominerede San'yōdō-hovedvejen mellem Kinai-regionen og det vestlige Japan, var Himeji en vigtig højborg for Tokugawa-shogunatet gennem Bakumatsu-perioden. Efter Meiji-restaurationen blev Himeji fra 1871 hovedstad i Himeji-præfekturet. Efter det store Kantō-jordskælv i 1923 overvejede den japanske regering angiveligt at flytte landets hovedstad fra Tokyo til Himeji, hvilket dog ikke skete.

Under 2. Verdenskrig var Hemeji mål for flere amerikanske bombetogter, hvor store bombardementer 22. juni og 3. juli 1945 lagde store dele af byen i grus. Ved det første angreb døde 341 mennesker, mens over 10.000 blev hjemløse. Det andet angreb dræbte 173, gjorde 45.000 hjemløse og efter over 60 % af det bebyggede område ødelagt. Midt i brandene og røgen stod Himeji Slot uberørt, og det overlevede således bomberne.

I dag er der flere spændende seværdigheder, hvor den mest berømte er Himeji Slot/Himeji-jō (姫路城).  Slotskomplekset består af 83 individuelle bygninger, og det betragtes som det fineste eksempel på japansk slotsbyggeri og en af landets bedst bevarede anlæg årtierne omkring år 1600. Slottet blev i 1993 optaget på UNESCO’s liste over verdens kulturarv.

De første af slottets bygninger blev opført i begyndelsen af ​​Muromachi-perioden i 1346. Arkitekten var Akamatsu Sadanori, som tidligere havde bygget Shomyoji-templet samme sted. Slottet i 1346 var dog et fort, som var opført et andet sted i 1333, men som blev flyttet hertil. Den største udvidelse, som ofte omtales som starten på selve byggeriet af Himeji-jō, fandt sted i 1580, da Toyotomi Hideyoshi overtog slottet og fik bygget tre-etagers borgtårne.

Efter Slaget ved Sekigahara i år 1600 blev slottet overtaget af Tokugawa Ieyasu, som kort efter afstod det som tak for støtten under slaget til Ikeda Terumasa, der blev regional feudalherre med titlen Daimyō. I løbet af en otte-årig byggeperiode fra 1601 til 1609 udvidede han komplekset til dets nuværende form med typiske elementer fra Momoyama-perioden. Han byggede også den fem-etagers hovedbygning, Tenshukaku (天守閣). Den sidste større udvidelse af slottet går tilbage til 1618.

Gennem Tokugawa-shōgunatets tid var Himeji-jō residensslot, men efter Meiji-restaurationen i 1868 blev selve boligdelen af slottet revet ned. Hovedtårnet og fæstningsværket omkring den imponerende tenshukaku, som aldrig var beregnet til beboelse, blev dog bevaret og giver et stærkt indtryk af feudalherretidens Japan. Slottet er også blevet benyttet i flere berømte film- og serieproduktionen som fx James Bond-filmen You Only Live Twice og miniserien Shōgun.

Umiddelbart vest for slottet ligger haven Kōko-en (好古園), der blev anlagt i 1992 i anledning af hundredåret for etableringen af Himeji Kommune. Haven er en smuk oplevelse på mange tidspunkter på året, og det fine anlæg blev anlagt med mange forskellige miljøer i haven. Der er karper i havens sø, flere tehuse og anlæg med bambus, floder, blomster, ris m.v.

Nordøst for voldgraven omkring Himeji Slot kan man besøg det lokalhistoriske museum, Hyōgo Præfekturets Museum for Historie/Hyōgo kenritsu rekishi hakubutsukan (兵庫県立歴史博物館). Museet åbnede i 1983 og skildrer gennem tematiske udstillinger Hyōgo-regionens historie. Man kan også se andre udstillinger som fx en om forskellige japanske slotte.

Topseværdigheder

  Himeji Slot

  Himeji-jō (姫路城)
  Adresse: 68 Honmachi (本町68-25)
  Web: himejicastle.jp

   

  Kōko-en Have

  Kōko-en (好古園)
  Adresse: 68 Honmachi (本町68-25)
  Web: himeji-machishin.jp

   

  Hyōgo Præfekturets Museum for Historie

  Hyōgo kenritsu rekishi hakubutsukan (兵庫県立歴史博物館)
  Adresse: 68 Honmachi (本町68)
  Web: rekihaku.pref.hyogo.lg.jp

   

  Himeji Kunstmuseum

  Himeji shiritsu bijutsukan (姫路市立美術館)
  Adresse: 68-25 Honmachi (本町68-25)
  Web: city.himeji.lg.jp

Tilmeld dig vores nyhedsbrev