Site logo
Se på kortet
Læs om byen

Nizjnevartovsk er en russisk storby ved floden Ob i det vestlige Sibirien. Byens historie tog sin begyndelse i slutningen af 1800-tallet, hvor der i 1888 blev anlagt en kaj her til fortøjning af dampskibe. Kajen var i begyndelsen en logistisk foranstaltning, men i starten af 1900-tallet opstod der en bebyggelse ved kajanlægget. Det var ikke en stor by, og i 1911 boede der 17 mennesker på stedet. Væksten gik langsomt, og indbyggertallet nåede 2.300 i 1959 og 15.000 i 1970. Herefter tog udviklingen af Nizjnevartovsk fart til de næsten 300.000 mennesker, der bor her i dag. Væksten blev igangsat af det oliefund, der blev gjort i området i 1965, og bebyggelsen blev formelt til byen Nizjnevartovsk i 1972.

I dag er det derfor en moderne by, man kan besøge. Ploshad Neftjanikov er byens centrale plads, og den er ofte centrum for aktiviteter i byen. Mod nord på pladsen kan man se Nizjnevartovsks kunstpalads, der siden 1992 har været byens førende kulturinstitution. Der arrangeres mange forskellige udstillinger og events i paladset, og foran det på Ploshad Neftjanikov er der skulpturer og en lyd- og lysfontæne. På pladsen kan man også se skulpturen Gadehunden, der er et af Nizjnevartovsks vartegn. Tæt på pladsen kan man på gaden Ulitsa Lenina besøge byens marked, og man kan også gå mod syd ad Prospekt Pobedy, der forbinder Ploshad Neftjanikov med Ob.

Langs floden ligger der en dejlig promenade med en panoramaudsigt over den store flod. Går man mod øst, kommer man til Kristi Fødselskirke, der blev indviet i 1999, og som med sine forgyldte kupler står i en interessant kontrast til de omkringliggende boligkarréer. Der er også andre ting at se rundt omkring i byen, hvor man nordvest for centrum kan se Monumentet til Erobrerne af Samotlor, der blev indviet i 1978. Monumentet er en 12 meter høj figur, der er monteret på en 10 meter granit piedestal. Monumentet er et af byens bedst kendte steder, og det er et monument for byens vækst, der skyldes oliefundet nord for byen, der udgør et af verdens største oliefelter, og som har sit centrum i og omkring Samotlor-søen.

Topseværdigheder

  Kunstpaladset

  Дворец искусств
  Площадь Нефтяников

   

  Skulpturen Gadehunden

  Скульптура "Бродячая собака"
  Площадь Нефтяников

   

  Centralmarkedet

  Центральный рынок
  ул. Ленина, 14

   

  Ob Promenade

  Обская набережная
  ул. Г. И. Пикмана

   

  Kristi Fødselskirke

  Храм Рождества Христова
  ул. 60 Лет Октября, 68

   

  Monumentet til Erobrerne af Samotlor

  Памятник покорителям Самотлора
  Индустриальная ул., 74

Tilmeld dig vores nyhedsbrev