Site logo
Se på kortet
 • Ploshchad' Sobornaya, 1, Ulyanovsk, Ulyanovskaya oblast', Rusland, 432000

Læs om byen

Uljanovsk er en russisk storby, der ligger langs floden Volga. Dens historie startede i 1648, da bojaren Bogdan Khitrovo grundlagde fortet Simbirsk, der lå strategisk godt på en bakke på Volgas vestlige bred. Fortet var en del af det russiske zarriges østlige forsvar mod nomadiske stammer. Fortet kom da også til at spille en militær rolle allerede i 1668, hvor det modstod en belejring foretaget af 20.000 kosakker. Simbirsk havde i denne tid et centralt anlæg, kreml, der var den befæstede by. Med den russiske ekspansion mod øst forsvandt Simbirsks militære betydning, da den ikke længere var grænseby, men den udviklede sig i stedet til et regionalt center. Simbirsk blev formelt en by i 1796, og i begyndelsen af 1800-tallet blev byen betragtet som en ganske eksklusiv by, hvor der var en adelsforsamling ud over Simbirsks kirker, katedral, guvernørbolig m.v.

I midten af århundredet var der flere end 25.000 indbyggere i byen, der blev ramt en brand i 1864. Simbirsk blev hurtigt genopbygget, og befolkningstallet fortsatte sin vækst til 43.000 i 1897. Den mest berømte af byens sønner var Vladimir Lenin, der blev født i 1870 og voksede op i Simbirsk. Lenin blev verdensberømt i forbindelse med den russiske revolution og etableringen af Sovjetunionen, som Simbirsk blev en del af. Da Lenin døde i 1924, blev Simbirsk navngivet Uljanovsk efter Lenins efternavn. Uljanovsk voksede støt gennem 1900-tallet, og i 1957 stod Kujbysjev-dæmningen færdig syd for Uljanovsk, og den opdæmmede Volga på et kolossalt område, der bl.a. lagde flere af Uljanovsks bydele under vandlinjen, men bag dæmninger. Væksten gennem det 20. århundrede bragte indbyggertal op over 600.000.

I dag ligger Uljanovsk på begge sider af Volga, og der er en del seværdigheder at se. Centrum ligger vest for Volga, og byens hjerte er pladsen Ploshad Sobornaja, der flere gange har skiftet navn. Den hed oprindeligt Ploshad Sobornaja efter byens katedral, der lå her, og fra 1918 hed den 1. Maj Plads indtil 1940, hvor den blev til Leninpladsen. Pladsen blev anlagt ved Simbirsks grundlæggelse, og den lå centralt i byens kreml. Her lå Trefaldighedskatedralen og Nikolaj Katedral fra 1712, der begge blev revet ned i 1930ernes Sovjetunionen. På pladsen blev byens store Lenin-monument bygget i 1940, og over for Lenin åbnede bygningen for det kommunistiske partis regionalkomité i 1957. Den store bygning huser i dag Uljanovsk-regionens regering.

Fra Ploshad Sobornaja kan man gå ad en esplanade mod nord gennem byens historiske centrum, og der er meget at se langs esplanaden og i sidegaderne. Går man mod øst, kan man besøge Uljanovsk-regionens kunstmuseum og museet for regional kultur og historie. Museerne ligger i samme smukke bygning, der blev opført 1912-1915 som museum og arkiv. Fra museet kan man gå til områdets promenade mod øst, hvorfra det er en storslået udsigt over Volga, og hvor man kan se en obelisk dedikeret Den Røde Hærs faldne i kampen om Simbirsk i 1918. For enden af esplanaden kommer med til en stor plads, hvor Lenin Mindemuseum ligger. Museet ble åbnet i 1970, og i den store museumsbygning kan man blandt andet se Lenins fødehjem og de første barndomshjem. Der er også en stor og interessant udstilling i museet.

Der er også andre spændende museer i Uljanovsk, og man kan se mere til Lenin i Lenin Husmuseum, der ligger på gaden, der er opkaldt efter ham. Museet er indrettet i huset, hvor familien Uljanov boede i årene 1878-1887. Man kan også besøge Simbirsks klassiske gymnasium, der er et museum i byens første skole af sin slags, som åbnede i 1809. I Uljanovsk kan man ikke besøge byens historiske katedraler, men man kan derimod se den nyere Himmelfartskatedralen vest for bymidten. Denne smukke kirkebygning blev opført fra 1994, og den blev officielt indviet i 2015 af den russisk-ortodokse kirkes patriark. Kirken er seværdig med et stort og fint udsmykket interiør. Fortsætter man mod vest, kan man besøge Museet for Civil Luftfart, der har mange fly i udstillingen, og blandt dem er den sovjetiske Tupolev 144, der fløj som verdens første civile overlydsfly i 1968.

Topseværdigheder

  Leninmonumentet

  Памятник В. И. Ленину
  площадь Соборная

   

  Uljanovsk Regionale Kunstmuseum

  Ульяновский областной художественный музей
  б-р Новый Венец, 3/4

   

  Uljanovsk Regionalmuseum

  Ульяновский областной краеведческий музей
  б-р Новый Венец, 3/4

   

  Lenin Mindemuseum

  Музей-мемориал В.И. Ленина
  пл. 100-летия со дня рождения В. И. Ленина, 1

   

  Lenin Husmuseum

  Дом-музей В.И. Ленина
  ул. Ленина, 68

   

  Himmelfartskatedralen

  Спасо-Вознесенский кафедральный собор
  Ульяновская ул., 2

   

  Museet for Civil Luftfart

  Музей Гражданской Авиации
  ул. Авиационная, 20 A

Tilmeld dig vores nyhedsbrev