Site logo
Se på kortet
Læs om byen

Den russiske hovedstad Moskva er en af historiens store kulturelle og politiske centre. Den er med sine 15 millioner borgere Europas største by, og her er et utal af store seværdigheder, fornemme museer og spændende attraktioner.

Eventyret starter i hjertet af Moskva, hvor Vasilijkatedralens farvestrålende løgkugler pryder midten af Den Røde Plads overfor Kremls imponerende tårne, spir, katedraler og fine museer. Meget af arkitekturen stammer fra Ruslands tid med zarstyre, men også som kolossale monumenter over den sovjetiske supermagt.

Under jorden kører Moskvas undergrundsbane, der uden tvivl er den smukkeste i verden. I Moskva er der også smukke klostre og parker, og her ligger steder som museet over Ruslands kosmonauter og landet som rumpioner og UNESCO-verdenarv.

Andre seværdigheder

  GUM

  • GUM/ГУМ: GUM er det kolossale varehus på Den Røde Plads. Det store indkøbscenter blev opført 1890-1893 på det sted, hvor der tidligere var markedsplads, og GUM er smukt og stort indrettet med utallige butikker i varehusets gader.
  • Statens Historiske Museum/Государственный Исторический музей: På dette museum kan man opleve en storslået formidling af Ruslands lange og spændende historie. Her er arkæologi, indbo, kunsthåndværk m.v.

  Aleksanderhaven

  • Aleksanderhaven/Александровский сад: Alexanderhaven er en dejlig park, der blev anlagt i 1823 langs Kreml vestlige mur. Her er i dag en række fine anlæg og mindesmærker for adskillige krige og faldne soldater.
  • Lubjanka (KGB)/Лубянка (КГБ): Lubjanka var det daglige navn for organisationen KGB’s hovedsæde i den sovjetiske tid. Den store bygning dominerer den centrale plads, og den er i dag hovedsæde for FSB, der afløste KGB.

  Frelsertårnet

  • Frelsertårnet/Спасская башня: Langs Kremls mure er der adskillige forsvarstårne, og det måske mest interessante er Frelsertårnet. Med sine 71 meter er det et af de højeste af dem alle, og det ligger smukt ud mod Den Røde Plads.
  • Zarjadje Park/Парк Зарядье: Zarjadje Park er en stor og moderne park, som blev åbnet 9. september 2017 på en af Moskvas absolut bedste beliggenheder umiddelbart ved siden af Kreml og Den Røde Plads.
  • Romanov Bojarpalæ/Дом бояр Романовых: Romanov-familien sad på den russiske trone fra 1613 til dynastiets fald i 1917. Dette palæ var Romanov-familiens residens i Moskva, og det har siden 1859 været museum.

  Zamoskvoretje

  • Zamoskvoretje/Замоскворечье: Zamoskvoretje er et hyggeligt kvarter, der ligger syd for Moskvafloden. Kun få minutters gang fra Den Røde Plads ligger der gader her med lav bebyggelse, fine små kirker m.v.
  • Pushkin Kunstmuseum/Музей Изобразительных Искусств им. Пушкина: Pushkin er Moskvas førende kunstmuseum for international kunst. Man kan bl.a. opleve værker af mestre som Monet, Gauguin og Rembrandt.
  • Arbat/Арбат: Gaden Arbat er Moskvas mest livlige gågade, og den er kendt over hele Rusland som et af de steder, hvor man skal tage en strøgtur, når man er i hovedstaden. Her er der altid en god atmosfære.

  Moscow City

  • Moscow International Business Centre/Московский Международный Деловой Центр: Dette er et moderne højhuskvarter vest for centrum. Der er flere imponerende højhuse, hvoraf det snoede Evolution Tower er mest kendt.
  • Hotel Ukraine/Гостиница Украина: Hotel Ukraine er et fornemt hotel og en af Stalins syv søstre, der er betegnelsen for højhusene i Stalingotik. I Hotel Ukraine kan man bl.a. se det berømte diorama fra Moskva år 1977.

  Moskva Statsuniversitet

  • Moskva Statsuniversitet/Московский Государственный Университет: I Moskva kan man se syv højhuse fra Stalins tid. Det er de såkaldte Syv Søstre, og af dem er Moskvas universitet med sine 240 meter højest.
  • Ostankino Tv-tårn/Останкинская башня: Ostankino Tv-tårn blev opført 1963-1967 som verdens højeste bygning med imponerende 540 meter i højden. Der er et observationsdæk i 337 meters højde med en fornem udsigt.

  Tsaritsino

  • Tsaritsino/Царицыно: Tsaritsino er en stor dejlig park med søer, springvand, grønne områder og ikke mindst Katarina den Stores palads, der med navnet Tsaritsino er opkaldt efter netop zarinaens titel.
  • Flere seværdigheder og mere info: Køb pdf-bogen om Moskva her.

Historisk overblik

  Den første bosættelse
  I 800-tallet blev floden Oka anvendt som handelsvej, og området omkring den øvre del af Volga blev mødested for forskellige stammefolk som fx germanere, uralfolk og de slaver, der kom til at bebo stederne.

  Egentlige bosættelser i det store område mellem Volga- og Oka-floderne menes etableret i 1000-tallet; i det nuværende Moskvas centrale del lå en mindre landsby omkring år 1100.

  Moskvas officielle grundlæggelse var i 1147, hvor Jurij I Dolgorokij, fyrste af Suzdal, mødtes her med en prins fra Novgorod. Mødet bragte landsbyen, der lå i den vestlige del af Vladimir-Suzdal, ind i historiebøgerne.

  I 1156 udbyggede og forstærkede Jurij Dolgorokij byen ved at etablere en voldgrav og de første forsvarsværker af træ.

  Mongolsk invasion
  De asiatiske mongoler hærgede og erobrede enorme landmasser gennem 1200-tallet, og deres fremrykning og senere administration fik konsekvenser for hele det østslaviske område, der er blevet til nutidens Rusland, Hviderusland og Ukraine.

  I 1237-1238 erobrede Djenghis Khans barnebarn Batu Khan Vladimir-Suzdal, hvorunder Moskva hørte. Hovedstaden Vladimir og Moskva selv blev brændt, og mongolerne anlagde deres nye hovedstad Saray mod syd. De blev selv kendte som den Gyldne Horde.

  Storfyrstendømme
  De interne russiske kampe under mongolernes overherredømme var vigtige for, hvilke byer og egne, der blomstrede. I 1283 blev Moskva et fyrstendømme med Daniel som første fyrste.

  Byerne Moskva og Tver var nogle af dem, der nød økonomisk fremgang, men i 1327 sluttede Tvers prins sig til et oprør mod mongolerne. Moskvas prins Ivan I sluttede sig til mongolerne og ødelagde Tver og derved en af byens konkurrenter i regionen.

  Rivalen Tver var faldet, og Moskva kunne nu tiltrække og etablere den russisk-ortodokse kirkes hovedsæde i byen. Ivan I fik tilmed titel af storhertug af mongolerne, hvilket indebar en større status og magt end tidligere.

  Mens mongolerne fortsat hærgede med jævne mellemrum i det russiske landområde, nød Moskva som samarbejdspartner en relativ fred og frihed. Byens hersker blev benyttet som led mellem mongoler og andre russiske folk og stater, og freden med mongolerne fik mange velstående folk til at flytte til Moskva, der dermed voksede.

  Udvidelser af riget
  Moskva havde med sin økonomisk betydningsfulde flodhandel haft mulighed for at danne en selvstændig bystat. Bystaten betalte dog fortsat penge til den Gyldne Horde til langt ind i 1400-tallet, hvor fyrst Ivan den Store øgede Moskvas magt og indflydelsesområde betydeligt.

  Med sejre over andre russiske fyrstendømmer kunne Moskva udvide sit territorium gennem samme århundrede. Novgorod blev overvundet i 1478 og Tver faldt syv år senere. I slutningen af 1400-tallet strakte Ivan III med tilnavnet den stores rige sig til Novrogod mod nordvest, Barentshavet mod nord, Ural mod øst og Tula mod syd. Ivan kaldte sig med god grund hele Ruslands hersker, og han tilkaldte italienske arkitekter til at udbygge den centrale magtbase, Kreml, med blandt andet katedraler. Det var også under Ivan III, Den Røde Plads blev anlagt.

  I denne tid blev størstedelen af det etnisk russiske område således samlet og styrket, og mongolerne havde startet deres endelige retræte efter Slaget ved Ugra, der trods navnet aldrig udviklede sig til et egentligt slag.

  1500-1600-tallene
  Moskvas forsvar blev løbende styrket gennem de følgende århundreder; fx blev bydelene Murbyen/Китай-город, Den Hvide By/Белый город og Jordbyen/Земляной город etableret som en slags cirkulært forsvar omkring Kreml.

  Angreb og ødelæggelser forekom dog også flere. I 1547 brændte en stor del af byen, og i 1571 plyndrede krimtatarerne byen, der igen blev nedbrændt; kun omkring 30.000 af byens 200.000 var tilbage efter det.

  Fra Moskva øgede Ivan den Grusomme Moskvas magtsfære med Sibiriens kolonisering. Det smittede af på Moskva, der en overgang havde flere end 200.000 indbyggere og dermed var en af verdens største byer.

  Mellem 1584 og 1591 blev en bymur anlagt, og den viste sig hurtigt nyttig. Krimtatarerne angreb nemlig igen i 1591, men denne gang kunne fæstningsværkerne holde dem tilbage. Året efter blev forsvaret igen udbygget med en ydre jordvold med 50 tårne. Jordvoldens placering kan i dag ses på et bykort, idet ringvejen Haveringen/Садовое кольцо nu ligger her. Uden for volden lå flere befæstede klostre som sydligste skanser.

  Boris Godunov var statsminister og senere zar omkring år 1600, og byen skulle herefter blive ramt af hårde tider. Først ramte en voldsom hungersnød 1602-1603, og så kom tropper fra Polen-Litauen og besatte byen i 1610. Der gik to år, før et oprør ledte til deres nederlag og tilbagetrækning.

  Strabadserne var ikke ovre med det. I 1626 og igen i 1648 brændte store dele af byens mange træhuse, og i årene 1654-1655 døde hovedparten af Moskvas indbyggere i den pestepidemi, der ramte.

  I mellemtiden var Romanov-dynastiet blevet etableret som zarer. Det startede med Mikhail Romanov i 1613, og dynastiet sad på den russiske zartrone helt frem til bolsjevikkernes politiske omvæltning i 1917. Med Mikhail Romanovs tiltræden var Moskva trods brande og pest gået ind i en tid, hvor byen igen blomstrede, og riget udvidede sig løbende mod syd.

  Peter den Stores nye Rusland
  Zar Peter I den Store rejste rundt i Europa 1697-1698, og det fik stor betydning for Moskva. Zaren grundlagde i 1703 Sankt Petersborg, og den russiske hovedstad blev flyttet fra Moskva til den nye by, der overtog Moskvas rolle som den politisk og kulturelt dominerende by i riget.

  Den russiske adel byggede palæer i den nye hovedstad, og fra en størrelse på omkring 200.000 indbyggere faldt tallet til cirka 150.000 i midten af 1700-tallet.

  Det vigende indbyggertal var dog ikke et forhold, der fortsatte, for Moskvas betydelige størrelse og økonomiske betydning blev gennem tiden fastholdt, og antallet af borgere begyndte igen af stige hurtigt.

  I Peter den Stores regeringstid var Moskvas gader ved at blive brolagt, i 1730 blev permanent gadebelysning introduceret., og 25 år senere blev byens universitet grundlagt. Selv om hovedstaden lå i Sankt Petersborg, blev byens forsvar også udbygget.

  Napoleonstiden
  Moskvas status var ikke længere hovedstad, men dens betydning for Rusland blev understreget af, at den var franske Napoleons invasionsmål.

  De franske tropper opnåede massive fremrykninger gennem Europa og de store russiske landområder. I 1812 blev det afgørende slag udkæmpet; det fandt sted ved Borodino 130 kilometer vest for Moskva og var på Napoleons vej mod byen.

  Her omkom 44.000 russiske soldater og 35.000 franske. Efter slaget trak russerne sig tilbage, og Napoleon kunne indtage Moskva. I stedet for zarens kapitulation og forhandling om fred, blev byen evakueret og delvist brændt. Napoleon og de franske styrker forlod byen inden en måned.

  Det blomstrende 1800-tal
  Et stort opbygningsarbejde blev gennemført efter Napoleons belejring og kortvarige erobring af Moskva, og byens indbyggertal kom hurtigt til at stige voldsomt i takt med 1800-tallets begyndende industrialisering, der blandt andet medførte nye bydele og byplaner.

  Jernbanernes indtog i den russiske storby tog også fart gennem århundredet. Adskillige banegårde blev anlagt i bykernens periferi, og med Den Transsibiriske Jernbane kunne man komme fra Moskva til det østlige Rusland ved Stillehavskysten.

  Ny hovedstad i Sovjetunionen
  Op til begyndelsen af 1900-tallet blev de politiske beslutninger fortsat truffet af zarerne i hovedstaden Sankt Petersborg, men spændingerne i landet og i Moskva steg med årene, og det endte med en revolution.

  Under revolutionen i oktober 1917 var Moskva den russiske by, hvor der var flest kampe i gaderne. Kreml blev indtaget af de kommunistiske bolsjevikker, og revolutionshelten og den kommunistiske leder Vladimir Lenin besluttede at flytte hovedstaden fra Petrograd (Sankt Petersborg) til Moskva. Han indrettede sig med sin regering i Moskva, og det blev starten på Moskvas næste storhedstid som et af verdens mest betydningsfulde politiske centre.

  Moskva blev centrum for hele landet og en del af verdens reorganisering. Moskva selv blev under Josef Stalin underlagt verdenshistoriens mest omfattende byplanlægning. Boulevarder, institutioner og utallige nye beboelseskvarterer blev anlagt og bundet sammen af den verdensberømte metro, hvis første linje åbnede i 1935.

  Tyskland invaderede Rusland i 1941, og de tyske tropper nåede til Moskvas udkant. Kun 40 kilometer fra byen blev de stoppet af den russiske modstand – og den kolde russiske vinter, der også havde voldt Napoleon problemer.

  Efter 2. Verdenskrig blev Moskva udvidet med kolossale nye boligområder og storladne bygningsværker efter Stalins ønsker om at vise den sovjetiske kunnen i form af en monumental hovedstad, hvis lige ikke fandtes.

  Byens befolkningstal steg markant ligesom byens betydning i hele Sovjetunionen. Fra en befolkning på 1,8 million ved revolutionstiden i 1917 voksede byen million for million, og i dag er den Europas største by.

  Moskva i dag
  Efter præsident Mikhail Gorbatjovs glasnost i 1980erne gik Boris Jeltsin på barrikaderne i 1991 og fik etableret Moskva som det nye Ruslands hovedstad, der i de seneste år har været en by med særdeles mange investeringer i nye byggerier samt vedligeholdelse af monumenterne for byens historiske begivenheder.

  Hele historien er repræsenteret fra fyrsternes bygninger, zarernes elegance, Sovjetunionens monumentale storhed og dagens ambitiøse og fremadstormende Rusland.

  Overalt i byen møder man velstand, indkøbsmuligheder, god mad og seværdigheder, som de mange indbyggere er storforbrugere af.

Topseværdigheder

  Den Røde Plads

  • Den Røde Plads/Красная площадь: Den Røde Plads er en af verdens smukkeste og mest berømte pladser. Den er Moskvas centrum, og her ligger kendte bygningsværker som Kreml, GUM, Vasilijkatedralen, Kazankatedralen og Lenins Mausoleum.
  • Lenins Mausoleum/Мавзолей Ленина: Midt på Den Røde Plads ligger mausoleet, hvor man kan den sovjetiske leder, Lenin. Bag selve mausoleet kan man se en række grave, hvor bl.a. Stalin og Jurij Gagarin ligger begravet.

  Vasilijkatedralen

  • Vasilij den Velsignede Katedral/Храм Василия Блаженного: Dette er den ikoniske kirke på Den Røde Plads med de spraglede løgkupler. Katedralen blev opført 1555-1561 og består af mange små kirker bygget smukt sammen.
  • Kreml/Кремль: Kreml er Moskvas gamle befæstede by, og danner centrum af den russiske hovedstad. I dag er Kreml landets politiske centrum, og bag de røde mure finder man også nogle af den russisk-ortodokse kirkes vigtigste kirker.

  Genopstandelseskatedralen

  • Genopstandelsens Katedral/Успенский собор: Denne katedral er og har været en af de vigtigste kirker i hele Rusland. Den nuværende kirke er smukt udsmykket og blev bygget 1475-1479. Kirken var i øvrigt zarernes kroningskirke.
  • Ærkeengel Katedral/Архангельский собор: Denne katedral fra 1505-1508 var zarernes begravelseskirke, indtil Peter den Store flyttede hoffet fra Moskva til Sankt Petersborg. Derfor ligger der monumenter for en række zarer her.
  • Rustkammeret/Оружейная палата: I Kremls bygninger kan man se rustkammeret, der er et fantastisk museum med smykker, våben og samlinger fra zarernes personlige ejendom. Her er bl.a. Fabergéæg og Ivan den Grusommes trone.

  Bolshoj Teater

  • Bolshoj Teater/Большой Театр: Moskvas Bolshoj Teater blev bygget i 1854, og dets navn betyder Det Store Teater. I dag er stedet kendt som en af verdens store og berømte scener med fornemme opsætninger.
  • Tretjakov Galleri/Третьяковская галерея: Tretjakov Galleri er nærmest et must for alle kunstinteresserede, idet det rummer en af verdens fineste samlinger russisk kunst. Man kan bl.a. se ikoner og andet kunst frem til 1900-tallet.

  Frelserkatedralen

  • Kristi Frelser Katedral/Храм Христа Спасителя: Kristi Frelser Katedral er med sine 105 meter verdens højeste russisk-ortodokse kirke. Den storslåede kirke blev opført som mindekirke for russiske ofre i krigen mod Napoleon.
  • Ny Jomfrukloster/Новодевичий монастырь: Dette er det mest berømte af Moskvas klostre og grundlagt af zar Vasilij III i 1524. Klosterkomplekset står smukt i såkaldt Moskvabarok. Ved siden af klostret ligger en af Ruslands mest berømte kirkegårde.

  VDNKh

  • VDNKh/ВДНХ: VDNKh er navnet på en enestående udstillingspark, der blev opført i Stalins Sovjetunionen. Parken skulle være en udstilling af landets bedrifter, og man kan stadig se smukke pavilloner og spændende udstillinger i dag.
  • Arbejderen og Kolkhozkvinden/Работник и колхозничка: Dette er en af de mest berømte statuer, der findes noget sted i det tidligere Sovjetunionen i stilen socialistisk realisme. Det var Vera Mukhina, der designede den ikoniske statue til verdenudstillingen i Paris i 1937.

  Metro

  • Moskva Metro/Московский метрополитен: Undergrundsbanen i Moskva er uden tvivl den smukkeste i verden med den mange stationer, der er bygget som paladser. Se bl.a. stationerne Majakovskaja og Komsomolskaja.
  • Opstandelseskirken/Церковь Вознесения Господня: Opstandelseskirken er den ældste bevarede bygning i Kolomenskoje, og den er optaget på UNESCO’s liste over verdens kulturarv. Kirken blev opført i 1532 som monument for fødslen af den senere Ivan IV.
  • Flere seværdigheder og mere info: Køb pdf-bogen om Moskva her.

Ture fra byen

  Sergiev Posad

  • Sergiev Posad/Сергиев Посад: Sergiev Posad er Ruslands tidligere religiøse hovedstad, og stedet giver et godt indblik i den rige og smukt dekorerede middelalderarkitektur. Byens største attraktion er det uforglemmeligt smukke Sankt Sergius Treenighedskloster, der er optaget på UNESCO's liste over verdens kulturarv.
  • Vladimir/Владимир: Den gamle by Vladimir er berømt for sine to katedraler, der er blandt landets smukkeste. Himmelfartkatedralen fra 1100-tallet er et af de kirkelige højdepunkter i byen, hvor man også kan nyde af Den Gyldne Port, der også er fra 1100-tallet.
  • Suzdal/Суздаль: Den relativt lille by Suzdal rummer en mængde kirke- og klosterbyggerier, der med typiske løgkupler og andre ornamenterede opførelser gør stedet meget velbesøgt. Det mest besøgte sted i byen er byens borganlæg, Suzdal Kreml, hvis historie går tilbage til 1024.
  • Kostroma/Кострома: Byen Kostromas historie strækker sig tilbage til 1100-1200-tallene, og den har mange seværdigheder. Byen spillede også en særlig rolle for Romanov-familien, idet Mikhail Romanov var i kloster netop her, da han fik tilbudt den russiske krone i 1613. Man kan stadig se Ipatevskij Kloster, hvor Mikhail Romanov var dengang.

Køb og download den fulde PDF Guide
Tilmeld dig vores nyhedsbrev
[INSERT_ELEMENTOR id="31542"]
Shopping

  • Detski Mir/Детский мир, Lubjanka/Лубянка, www.detmir.ru
  • Gorbusjka Marked/Рынок Горбушка, Bagrationovskij pr. 7/Багратионовский пр. 7, www.gorbushkin.ru
  • GUM/ГУМ, Krasnaja ploshad 3/Красная площадь 3, www.gum.ru
  • Mega/МЕГА, flere adresser i Moskva, www.megamall.ru
  • Okhotny Ryad/Охотный ряд, Manezhnaja ploshad 1/Манежная площадь 1, www.okhot-ryad.ru
  • TSUM/ЦУМ, Petrovka 2/Петровка 2, www.tsum.ru
  • Indkøbsgader: Gaderne omkring Arbat/Арбат, Novyj Arbat/Новый Арбат og Tverskaja ulitsa/Тверская улица

Med børn

  • Forlystelser: Gorkij Park/Центральный парк им. М.Горького, Krymskij val 9/Крымский вал 9, www.park-gorkogo.com
  • Rumfart: Mindemuseet for Kosmonauter/Мемориальный музей космонавтики, Pr. Mira 111/пр. Мира 111, www.space-museum.ru
  • Delfinarium: Moskva Delfinarium/Московский дельфинарий, Ul. Mironovskaja 27/Ул. Мироновская 27
  • Cirkus: Moskva Statscirkus/Большой Московский государственный цирк, Prospekt Vernadskogo 7/Проспект Вернадского 7, www.bolshoicircus.ru
  • Zoologisk have: Moskva Zoo/Московский зоопарк, ul. B. Gruzinskaja 1/ул. Б. Грузинская 1, www.zoo.ru/moscow
  • Udsigtstårn: Ostankino Tv-tårn/Останкинская башня, ul. Akademika Koroljova 15/ул. Академика Королёва 15, www.tvtower.ru

Gode links