Site logo
Se på kortet
Læs om byen

Elista er en by i det sydvestlige Rusland, der også er hovedstad i Republikken Kalmykija. Byen blev grundlagt i 1865 som en lille bosættelse, og den forblev en mindre by til ind i 1900-tallet; indbyggertallet var fx på cirka 1.500 i 1914. I 1920 blev Elista administrativt centrum for Kalmykijas autonome oblast, og den status bragte vækst til byen. I starten af 1930erne voksede Elista yderligere, da samtidens politik flyttede mange kalmukker hertil fra nomadiske tilværelser. I 1942 blev byen kortvarigt besat af tyske tropper under 2. Verdenskrig, og året efter blev en del kalmukker eksileret herfra. Russere flyttede til Elista, der indtil 1957 blev navngivet Stepnoj, og samme år kunne kalmukker vende tilbage til Elista. Siden da er byen vokset betydeligt fra 23.000 indbyggere i 1959 til omkring 100.000.

I dag er der en del seværdigheder, men kan opleve i Elista, og en del af dem kommer af, at Kalmykija er den eneste stat i Europa, hvor majoriteten af befolkningen er buddhister. Det skyldes, at kalmukkerne er af mongolsk oprindelse, og at de har fastholdt deres buddhistiske tro. Ploshad Lenina er navnet på den centrale plads i byen, og her kan man se byens statue af statslederen Lenin fra 1970, og ved siden af den står der en triumfbue, der blev rejst til minde om 200-året for sejren over Napoleon. Buen er som en del andre opførelser i byer bygget i traditionel mongolsk stil. Langs den vestlige side af Ploshad Lenina ligger Republikken Kalmykijas regeringsbygning, og på pladsen kan man også se lotusspringvandet og Syvdagespagoden fra 2005. Pagoden symboliserer syv Buddhaer, og der er et traditionelt bedehjul i den.

Vest for Kalmykijas regeringsbygning ligger et parkområde, hvor man kan se Den Gyldne Port, der blev opført i buddhistisk arkitektur i 1998. Porten er 15 meter høj og en dekoreret med malerier, der skildrer kalmukkernes fortid og moderne kultur. Efter Den Gyldne Port kommer man til Heltealléen, der er et mindekompleks og park med flere monumenter. I midten af anlægget er der et monument for generalløjtnant Gorodovikov, og rundt om der basrelieffer af helte fra Rusland og Sovjetunionen og helte for det socialistiske arbejde; alle med tilknytning til Kalmykija. Heltealléen fortsætter til parken Drusjba, hvor man også kan nyde en spadseretur. Tæt herpå kan man besøge Kalmykijas moderne og interessante nationalmuseum, der viser udstillinger relateret til kalmukkernes historie, kultur og etnografi.

Går man i stedet mod øst ad Ul. Lenina, kan man besøge Buddha Sjakjamuni Gyldne Tempel. Det Gyldne Tempel er et imponerende bygningskompleks, og der fungerer som kloster for gelug-buddhismen, der er den yngste af de fire store skoler i tibetansk buddhisme. Det store tempel blev indviet i 2005, efter at den 14. Dalai Lama havde besøgt stedet året forinden. Det Gyldne Tempel er det største af sin art i Europa, og i templet kan man blandt andet se en af Ruslands og Europas største Buddhastatuer. Man kan også se andre buddhistiske templer som fx Gamle Hrurul i byens sydvestlige udkant. I den vestlige del af Elista ligger byens russisk-ortodokse Kazan Katedral, der blev indviet i 1997 i en nyklassicistisk arkitektur inspireret af 1700-tallet kirker i Rusland.

Topseværdigheder

  Leninmonumentet

  Памятник Ленину
  Площадь Ленина

   

  Triumfbuen

  Триумфальная арка
  Площадь Ленина

   

  Syvdagespagoden

  Пагода Семи Дней
  Площадь Ленина

   

  Den Gyldne Port

  Золотые Ворота
  ул. им. Номто Очирова

   

  Heltealléen

  Аллея Славы
  ул. Ленина, 241

   

  Drusjba

  Дружба
  ул. Ленина

   

  Kalmykija Nationalmuseum

  Национальный музей Республики Калмыкия
  ул. Джангара, 9

   

  Buddha Sjakjamuni Gyldne Tempel

  Золотая обитель Будды Шакьямуни
  ул. Юрия Клыкова, 63

   

  Gamle Hrurul

  Старый Хурул

   

  Kazan Katedral

  Казанский собор
  Родниковый пер.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev