Site logo
Se på kortet
 • Suzdal Kremlin, Kremlovskaya Ulitsa, Suzdal, Vladimir oblast, Rusland

Læs om byen

Suzdal er en af de russiske kulturbyer i den såkaldte gyldne ring nordøst for Moskva. Byen blev officielt grundlagt i 1024, og den voksede sig så vigtig, at Jurij Dolgorukij gjorde byen til hovedstad i fyrstendømmet Rostov-Suzdal i 1125. Hovedstaden blev dog flyttet til Vladimir i det nyetablerede Vladimir-Suzdal i 1157, men Suzdal fastholdt dog sin position som et vigtigt handelscenter. Senere blev fyrstendømmet forenet med Nisjnij Novgorod, før begge blev annekteret af det voksende Moskva i 1392. Suzdal oplevede stor vækst i 1500-tallet, hvor Vasilij III og Ivan IV investerede i opførelsen af kirker og klostre i byen, der øgede Suzdals religiøse indflydelse i landet.

Gennem de følgende to århundreder finansierede velhavende købmænd yderligere 40 kirker, og antallet af kirker pr. indbygger overgik de fleste andre byer. Med 1800-tallet kom industrialisering i Rusland, og anlægget af Den Transsibiriske Jernbane var afgørende for mange byers udvikling. Det lykkedes ikke Suzdal at få banen anlagt gennem byen, og i stedet gik trafikken og den økonomiske vækst med jernbanen til nærliggende Vladimir. Suzdals vækst gik nærmest i stå, og byen forblev en tidslomme, der i 1967 blev føderalt beskyttet, hvorved den gamle by kunne bevares. Af samme årsager har Suzdal kun omkring 10.000 indbyggere i dag på trods af de mange smukke byggerier.

I dag er Suzdal en by med mange seværdigheder og korte afstande mellem dem. I byen kan man besøge Suzdal Kreml, der udgjorde den befæstede bykerne i Suzdals tidlige historie. I Kreml residerede Jurij Dolgorukij, ærkebiskoppen og andre højtstående fra kirken, og her lå byens vigtigste opførelser. I dag kan man se Theotokos Fødselskatedral, der blev opført i 1222-1225. Katedralen er karakteristisk med dens blå kupler dekoreret med guldstjerner. Man kan også se et historisk museum i Suzdal Kreml, hvor man også kan se den 1,4 kilometer jordvold, der ligger omkring anlægget.

Øst for Kreml opstod byen Suzdal som en mindre bosættelse, der gradvist voksede sig større. I kort afstand fra Kreml ligger Torgovaja Ploshad, der er byens centrale plads. På pladsen ligger handelsbygningen Gostinyj Dvor, der blev opført 1806-1811 i empirestil. I midten af Gostinyj Dvor er et tårn med en falk, der var våbenskjoldet i den gamle fyrsteby. Midt på pladsen kan man besøge Opstandelseskirken, Voskresenskaja Tserkov, der blev opført som sommerkirke i 1720. Ved siden af den ligger Kazanskaja Tserkov, der blev bygget som vinterkirke i 1739. Derved følges traditionen med at have både sommer- og vinterkirker.

Suzdal er en relativt lille by, så fra Torgovaja Ploshad kan man nemt gå en spadseretur i gaderne og se på de mange kirker og klostre i byen. Man bør gå til den nordlige del af byen, hvor Sankt Euthymius Frelserkloster ligger. Klostret er i dag en museumskompleks og et arkitektonisk ensemble, der sammen med Suzdal Kreml og andre hvide monumenter i Vladimir og Suzdal er optaget på UNESCO’s verdensarvsliste. Frelserklostret blev grundlagt i 1352 og dækker et stort område, som ligger bag mure og tårne fra 1600-tallet. Der ligger flere kirker i klostret, hvoraf den smukt udsmykkede Kristi Forklaring Katedral fra slutningen af 1500-tallet er hovedkirken.

Topseværdigheder

  Suzdal Kreml

  Суздальский кремль
  Кремлёвская ул., 27

   

  Gostinyj Dvor

  Гостиный Двор/Торговые Ряды
  ул. Ленина, 63А

   

  Sankt Euthymius Frelserkloster

  Музейный комплекс Спасо-Евфимиев монастырь
  ул. Ленина, 135к8

   

  Museet for Træarkitektur og Bondeliv

  Музей деревянного зодчества и крестьянского быта
  ул. Пушкарская, 27А

Tilmeld dig vores nyhedsbrev