Site logo
Se på kortet
  • Ploshchad' Sovetskaya, 1, Kostroma, Kostromskaya oblast', Rusland, 156000

Læs om byen

Kostroma er en af de berømte kulturbyer i den såkaldte gyldne ring nordøst for den russiske hovedstad Moskva. Byen blev grundlagt i 1152 af Jurij Dolgorukij, men der kan meget nemt have ligget en bosættelse meget tidligere på dette sted. Kostroma blev angrebet af mongolske hære i 1238, og efterfølgende blev byen etableret som et eget fyrstendømme, hvor en bror til Aleksander Nevskij blev fyrste. Hans efterkommende regerede Kostroma indtil omkring 1330, hvor Ivan I af Moskva købte byen, der med købet blev en del af Storfyrstendømmet Moskva.

Kostroma kom som en nordlig by i storfyrstendømmet til at være et sted, hvor Moskvas storfyrster tog til, når hovedstaden blev belejret, hvilket skete i blandt andet 1382, 1408 og 1433. 1500-tallet blev en periode med en høj vækst, hvilket ikke mindst skete grundet selskabet Muscovy Company og handelen gennem havnebyen Arkhangelsk. Omkring år 1600 etablerede Boris Godunov flere klostre i byen. Under de urolige tider i Rusland i begyndelsen af 1600-tallet blev Ivan Susanin et symbol i kampen mod polske og litauiske angreb, og den kommende zar Mikhail Romanov opholdt sig i Kostromas klostre, da han blev tilbudt zartronen i 1612.

I 1700-tallet udviklede Kostroma sig, men hovedparten af byen var opført i træ, og den blev ramt af en stor brand i 1773. Branden gjorde, at Kostroma måtte genopbygges, og det skete med en ny byplan fra 1781 med form som en vifte, som bredte sig ud fra floden Volga og stedet, hvor Kostroma Kreml dannede kernen af den gamle by. Den nye byplan og nogle bevarede bygninger fra tidens provinsielle nyklassicisme står fortsat som et godt eksempel fra 1700-tallets byudvikling. Kostroma blev løbende udbygget med blandt andet handels- og administrationsbygninger, som alle lå langs byplanens gader i viften, der stadig stråler ud fra Susaninpladsen.

1800-tallet bragte også industrialisering med sig, og det var særligt linnedindustrien, der voksede i Kostroma fra slutningen af århundredet. I 1887 kom jernbanen til byen, hvilket også styrkede den økonomiske vækst. I 1913 var byen et af de steder, hvor man gennemførte fejringer af Romanov-dynastiets 300 års-jubilæum på den russiske zartrone, hvilket naturligvis skete med byens status som dynastiets vugge. I den efterfølgende tid som en del af Sovjetunionen skete en yderligere industrialisering af byen, som heldigvis blev skånet for de ødelæggelser, den tyske invasion skabte i store dele af det vestlige Rusland. Senere i århundredet voksede turismen i byen, der nød godt af den bevarede bykerne fra Kostromas rige historie.

I dag kan man som turist se en spændende by med mange seværdigheder. Langs Volgas bred kan man besøge Kostroma Kreml, der ligger på en bakke, og som udgør den historiske bykerne fra anlæggets etablering i 1416. Gennem tiden er mange af Kremls byggerier blevet revet ned, og det skete også i 1920erne og 1930erne. Der er dog planer for genopførelse af de vigtigste historiske bygninger, og det gælder fx Helligtrekongerkatedralen, der var anlæggets hovedkirke. Der var også to andre kirker i Kostroma Kreml, som var omgivet af en træmur med talrige tårne. Efter nedrivningerne blev Kreml-området udlagt som park, og på den store piedestal, som var bygget til et Romanov-monument, blev der opstillet en statue af statslederen Lenin, der fortsat dominerer området.

Tæt på Kreml ligger Kostromas moderne centrum i form af Susaninpladsen, hvorfra syv gader stråler som udlagt i 1700-talsbyplanen. Der er flere interessante bygninger omkring pladsen som fx de lave handelsbygninger, Gostinyj Dvor og Centralmarkedet, der begge er karakteristiske med deres mange arkader. Ved siden af Centralmarkedet kan man se brandudsigtstårnet i fra 1820erne, der blev opført i nyklassicisme, og ved siden af tårnbygningen ligger den elegante gamle vagtbygning. På pladsen blev Borshchovs Hus også opført i 1820erne, og det store nyklassicistiske hus er et af de væsentligste arkitektoniske monumenter i bykernens ensemble. Fra Susaninpladsen kan man gå ad Prospekt Mira til nogle af Kostromas moderne kvarterer, og i den modsatte retning kommer man ned til promenaderne langs Volga.

Man kan også krydse floden Kostroma og besøge Ipatiev Kloster, der blev grundlagt i 1330. Klostret blev særligt kendt i 1613, da zarrigets parlament den 14. marts annoncerede, at Mikhail Romanov var Ruslands nye zar. På det tidspunkt befandt han sig i Ipatiev-klostret. De fleste af klosterbygningerne blev opført i 1500-1600-tallene, og blandt dem er Treenighedskatedralen, der er smukt udsmykket. I klostret kan man også se et rekonstrueret hus, der tilhørte Mikhail Romanov. I den sovjetiske tid blev klostret nedlagt, og i 1934 blev en af stedets kirker nedrevet. Klostret blev brugt til boliger, kaserne og andet, før det fra 1950erne blev indrettet som museum. Som en del af museet flyttede man også træhuse fra by og land til området syd for klostret, og de ligger der fortsat som et spændende frilandsmuseum.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev