Site logo
Se på kortet
  • Rathaus der Stadt Freiburg, Place de l'Hôtel de Ville, Fribourg, Schweiz

Læs om byen

Fribourg er en by, der ligger ved floden Saane på kulturgrænsen mellem det tyske og franske Schweiz. Byen blev grundlagt som Freiburg i 1157 af Berthold IV. von Zähringen. Byen voksede betydeligt fra 1200-tallet, hvor handel og produktion var medvirkende faktorer. Efter forskellige tilhørsforhold blev Fribourg medlem af den schweiziske konføderation i 1481. Senere blev byen væsentlig for modreformationen i Schweiz.

I dag kan man opleve Fribourgs gamle bydel, der er en af de største og bedst bevarede i landet. Det middelalderlige centrum ligger som en stemningsfuld helhed med et placering på en halvø omgivet på tre sider af Saane. Arkitekturen i den gamle bydel stammer primært fra den gotiske periode, hvilket vil sige, at meget blev bygget før 1500-tallet.

På en tur i gaderne kan man blandt andet se byens rådhus, flere springvand og kirker fra det 1100-1600-tallene. Man kan fx se den gotiske katedral, der dominerer den gamle bydels skyline med sit 76 meter høje tårn. Katedralen blev hovedsageligt opført fra 1283 til 1430, og man kan se glasmosaikvinduer designet af polske Józef Mehoffer og lavet mellem 1896 og 1936. De udgør en af de vigtigste samlinger glasmosaikker fra jugendstilens tid.

Man kan også besøge nogle af byens interessante museer som fx Naturhistorisches Museum Freiburg/Musée d'histoire naturelle de Fribourg og Museum für Kunst und Geschichte Freiburg/Musée d’art et d’histoire de Fribourg, hvor man kan se henholdsvis naturhistorie og kunst. Museet for kunst og historie ligger i Ratzéhof, der er et smukt eksempel på et 1500-talspalæ.

Endelig bør man også se befæstningerne i Fribourg, der blev bygget i middelalderen mellem 1200-tallet og 1400-tallet. Byens stejle klipper og slyngningerne af floden Saane udgjorde en naturlig barriere mod fjender og invasioner, og topografien spillede en rolle for anlægget af forsvaret. Fæstningsværket blev bygget mod vest og dannede en beskyttende indhegning af byen med mure og tårne, man stadig kan se som det vigtigste ensemble af middelalderlig militærarkitektur i Schweiz.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev