Site logo
Se på kortet
  • Rathaus der Stadt Freiburg, Place de l'Hôtel de Ville, Fribourg, Schweiz

Læs om byen

Fribourg er en by, der ligger ved floden Saane på kulturgrænsen mellem det tyske og franske Schweiz. Byen blev grundlagt som Freiburg i 1157 af Berthold IV. von Zähringen. Byen voksede betydeligt fra 1200-tallet, hvor handel og produktion var medvirkende faktorer. Efter forskellige tilhørsforhold blev Fribourg medlem af den schweiziske konføderation i 1481. Senere blev byen væsentlig for modreformationen i Schweiz.

I dag kan man opleve Fribourgs gamle bydel, der er en af de største og bedst bevarede i landet. Det middelalderlige centrum ligger som en stemningsfuld helhed med et placering på en halvø omgivet på tre sider af Saane. Arkitekturen i den gamle bydel stammer primært fra den gotiske periode, hvilket vil sige, at meget blev bygget før 1500-tallet.

På en tur i gaderne kan man blandt andet se byens rådhus, flere springvand og kirker fra det 1100-1600-tallene. Man kan fx se den gotiske katedral, der dominerer den gamle bydels skyline med sit 76 meter høje tårn. Katedralen blev hovedsageligt opført fra 1283 til 1430, og man kan se glasmosaikvinduer designet af polske Józef Mehoffer og lavet mellem 1896 og 1936. De udgør en af de vigtigste samlinger glasmosaikker fra jugendstilens tid.

Man kan også besøge nogle af byens interessante museer som fx Naturhistorisches Museum Freiburg/Musée d'histoire naturelle de Fribourg og Museum für Kunst und Geschichte Freiburg/Musée d’art et d’histoire de Fribourg, hvor man kan se henholdsvis naturhistorie og kunst. Museet for kunst og historie ligger i Ratzéhof, der er et smukt eksempel på et 1500-talspalæ.

Endelig bør man også se befæstningerne i Fribourg, der blev bygget i middelalderen mellem 1200-tallet og 1400-tallet. Byens stejle klipper og slyngningerne af floden Saane udgjorde en naturlig barriere mod fjender og invasioner, og topografien spillede en rolle for anlægget af forsvaret. Fæstningsværket blev bygget mod vest og dannede en beskyttende indhegning af byen med mure og tårne, man stadig kan se som det vigtigste ensemble af middelalderlig militærarkitektur i Schweiz.

Ture fra byen

    Bundeshaus, Bern

    Bern

    Den schweiziske hovedstad Bern ligger som en skøn perle af oplevelser og charme i det bakkede landskab nord for landets høje Alper. Den gamle bydel ligger på en langstrakt halvø i floden Aares bugtede løb, og dens kilometervis af arkader bringer en rundt gennem middelalderbyens gadenet og seværdigheder.

    Man mærker hurtigt, hvorfor Berns gamle bydel af på UNESCO’s liste over verdens kulturarv. Her er en enestående, homogen stemning fra en tid, der andre steder er gået over i historien. Gamle byporte og tårne, kirker og borgerhuse ligger overalt i byen, og som et ekstra krydderi er Berns mange figurspringvand fra renæssancen bevaret i gaderne.

    Læs mere om Bern

     

    Thun, Schweiz

    Thun

    Thun er en by, der er kendt som en af de hyggeligste i Schweiz med dens gamle centrum, fine seværdigheder og naturskønne beliggenhed, hvor floden Aare løber ud i søen Thunersee. Thun blev romersk i 58 f.Kr., og efter flere andre herredømmer blev byen en del af Det Tysk-Romerske Rige i 1033. I 1384 erhvervede Bern byen, der stadig tilhører kantonen Bern.

    I Thun kan man gå nogle dejlige ture i den gamle bydel, hvor man på Rathausplatz kan se Thuns rådhus fra omkring år 1500. Herfra udgør gaden Obere Hauptgasse, hvor man kan se Thuns berømte Hochtroittoirs. Det er navnet på gadens ophøjede og nærmest dobbelte fortove, der er et arkitektonisk særkende ved byen. I denne del af byen kan man også se de karakteristiske slusebroer langs floden Aare.

    Læs mere om Thun

     

    Neuchâtel, Schweiz

    Neuchâtel

    Neuchâtel er en fransktalende by, der ligger smukt ved Neuchâtelsøen i det nordvestlige Schweiz. Byens navn kommer fra byens slot, hvis historie startede med Rudolf 3. af Burgund i 1011. Siden da oplevede byen århundreder med vækst, og Neuchâtel blev et fyrstendømme i 1600-tallet. Senere blev byen en del af Preussen, indtil den blev optaget i den schweiziske føderation i 1848.

    I dag kan man se byens udvikling i gadebilledet i Neuchâtels hyggelige gamle bydel, hvor man blandt andet kan se over hundrede springvand, hvoraf en del går tilbage til 1500-tallet. Man kan også se det storslåede rådhus, Hôtel de Ville, der blev bygget i 1790 efter Pierre-Adrien Paris' design. Place des Halles er en af byens pladser, og den ligger ned til Neuchâtelsøen, hvor der er nogle skønne promenader.

    Læs mere om Neuchâtel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev