Site logo
Se på kortet
 • City Hall, Argyle Street, East London Cbd, East London, Sydafrika

Læs om byen

East London er en af de største byer i den sydafrikanske provins Eastern Cape. Dens historie startede med bosætterne fra De Britiske Øer, der fra Kapprovinsen tog til Eastern Cape fra 1820. John Bailie var en af disse nybyggere, og han udforskede mundingen af Buffalo River og grundlagde Port Rex i 1836.

Byen udviklede sig omkring flodhavnen, der var den eneste af sin slags i de sydafrikanske kolonier. Byen og havnen blev brugt til bl.a. militære forsyninger til britiske garnisoner, der gennem 1800-tallet lå i grænsestridigheder med xhosa-folket. I 1847 anlagde briterne Fort Glamorgan som et af mange forter i området, der blev kendt som British Kaffraria. Fort Glamorgan blev annekteret af Kapkolonien, og samme år fik Port Rex sit nuværende navn, der kom fra engelske hovedstad London.

Gennem 1800-tallet voksede byen omkring fortet og havnen med stadigt flere bosættere, der blandt andet kom i større tal fra Tyskland. I 1870erne blev East Londons havn udvidet, og jernbanerne kom til byen, hvilket styrkede East Londons rolle for transport og logistik, og byens økonomi voksede betydeligt grundet ikke mindst eksport af uld. Gennem 1900-tallet fortsatte byens vækst i indbyggertallet med bl.a. opførelsen af mange nye forstæder.

I dag er East London en by med et overskueligt centrum, hvor der aldrig er langt mellem seværdighederne. Man kan derfor nyde nogle spadsereture i centrum, der ligger med vinkelrette gader i området nord for Buffalo River. Her kan man blandt andet gå ad hovedgaden Oxford Street, der strækker sig i hele downtown East Londons længde, og som er byens forretningsgade.

Man finder også East London City Hall langs Oxford Street. Det victorianske rådhus blev opført 1897-1899 i en tid, hvor byen var velstående. I dag står bygningen med klokketårnet Victoria Tower som East Londons vartegn. Foran rådhuset kan man se en rytterstatue med navne på soldater, der faldt under områdets krige mellem 1779 og 1879, og man kan også se en statue af Stephen Biko, der døde i 1977 i politiets varetægt.

Lidt nord for byens centrum kan man besøge East London Museum, der er et kultur- og naturhistorisk museum, som skildrer området omkring East London inden for forskellige temaer. Man kan også tage en tur ad Esplanade Street, der er en promenadegade langs Det Indiske Ocean, hvorfra man kan et fantastisk udsyn over havet. I den sydlige del af Promenade Street kan man se indsejlingen til flodhavnen i East London, og både her og længere mod nord ligger nogle af byens dejlige sandstrande.

Ture fra byen

  Port Elizabeth, Sydafrika

  Port Elizabeth

  Port Elizabeth, der også hedder Gqeberha, er den største by i provinsen Eastern Cape og en af de største byer i Sydafrika. De første europæere kom hertil med portugisere i 1488, og i 1497 sejlede Vasco da Gama også langs kysten. Oprindeligt blev stedet en del af Kapkolonien uden dog at blive bosat. Briter invaderede kolonien i 1795, og i 1799 anlagde de Fort Frederick som fæstning på det sted, der blev til Port Elizabeth.

  I 1820 sejlede cirka 4.000 britiske nybyggere hertil for at etablere en bosættelse, der kunne styrke koloniens grænse med xhosa-folket. Der blev anlagt en havneby, som hurtigt voksede, hvilket særligt skete med anlæg af jernbaner fra 1873. Med sin gode beliggenhed blev Port Elizabeth vigtig for transporter til og fra Kapkoloniens indre. Med jernbanen og 1900-tallets vækst voksede Port Elizabeth til en by med flere end 300.000 indbyggere.

  Læs mere om Port Elizabeth

Tilmeld dig vores nyhedsbrev