Site logo
Se på kortet
 • Port Elizabeth City Hall, Govan Mbeki Street, Port Elizabeth Central, Port Elizabeth, Sydafrika

Læs om byen

Port Elizabeth, der også hedder Gqeberha, er den største by i provinsen Eastern Cape og en af de største byer i Sydafrika. De første europæere kom hertil med portugisere i 1488, og i 1497 sejlede Vasco da Gama også langs kysten. Oprindeligt blev stedet en del af Kapkolonien uden dog at blive bosat. Briter invaderede kolonien i 1795, og i 1799 anlagde de Fort Frederick som fæstning på det sted, der blev til Port Elizabeth.

I 1820 sejlede cirka 4.000 britiske nybyggere hertil for at etablere en bosættelse, der kunne styrke koloniens grænse med xhosa-folket. Der blev anlagt en havneby, som hurtigt voksede, hvilket særligt skete med anlæg af jernbaner fra 1873. Med sin gode beliggenhed blev Port Elizabeth vigtig for transporter til og fra Kapkoloniens indre. Med jernbanen og 1900-tallets vækst voksede Port Elizabeth til en by med flere end 300.000 indbyggere.

I dag er Port Elizabeth en by med en smuk beliggenhed og et hyggeligt bycentrum, hvor man kan gå en tur mellem byens højdepunkter. Et af dem af byens rådhus, Port Elizabeth City Hall, som man kan se på Market Square. Rådhuset blev opført mellem 1858 og 1862, og det fik sit klokketårn på i 1883. Bygningen er mødested for Port Elizabeths byråd, og der er også en koncertsal her.

Market Square er byens centrale plads, og ud over rådhuset kan man se Public Library, der blev opført i 1835 som domhus. Foran biblioteket står der en marmorstatue af dronning Victoria. Fra Market Square kan man gå en tur ad Port Elizabeths hovedgade, Govan Mbeki Street, der også er byens primære forretningsstrøg. Man kan også gå mod øst til Port Elizabeths banegård, der er en smuk bygning fra 1893.

Ved banegården kan man se Campanile Memorial, der er et 53 meter højt tårn, som blev bygget 1920-1922 på det sted, hvor bosættere kom til området i 1820. Der er et observationsdæk i tårnet, hvorfra der er en fremragende udsigt over Port Elizabeth og byens omgivelser. Fra Campanile Memorial udgår den såkaldte Route 67. Det er en rute med 67 kunstværker undervejs som symbol på Nelson Mandelas 67 års arbejde for frihed for Sydafrikas sorte befolkning.

Der ligger også flere seværdigheder syd og vest for Market Square og byens downtown. Mod syd kan man se Tramways Building, der er en bevaret del af Port Elizabeths sporvognshistorie, som varede fra 1881 til 1948. Mod vest ligger en af Port Elizabeths kendte seværdigheder i form af fæstningen Fort Frederick. Fortet blev anlagt af briterne i 1799 som forsvar af mundingen af Baakens River. Det ligger som en af områdets første bygninger, og man kan nemt danne sig et indtryk af anlægget ved et besøg i dag.

Der er også fine muligheder for rekreative oplevelser i Port Elizabeth. St George’s Park er navnet på byens ældste park. Den blev etableret i 1860 og breder sig over 73 hektarer med mange træer og beplantninger. I parken ligger den kendte Port Elizabeth Cricket Club, Sydafrikas ældste bowling green og et væksthus. Ved indgangen til parken kan man besøge Nelson Mandela Metropolitan Art Museum, der er et interessant kunstmuseum, som åbnede i 1956. Vil man i stedet på strande, er der flere steder som fx Kings Beach sydøst for centrum.

Ture fra byen

  East London, Sydafrika

  East London

  East London er en af de største byer i den sydafrikanske provins Eastern Cape. Dens historie startede med bosætterne fra De Britiske Øer, der fra Kapprovinsen tog til Eastern Cape fra 1820. John Bailie var en af disse nybyggere, og han udforskede mundingen af Buffalo River og grundlagde Port Rex i 1836.

  Byen udviklede sig omkring flodhavnen, der var den eneste af sin slags i de sydafrikanske kolonier. Byen og havnen blev brugt til bl.a. militære forsyninger til britiske garnisoner, der gennem 1800-tallet lå i grænsestridigheder med xhosa-folket. I 1847 anlagde briterne Fort Glamorgan som et af mange forter i området, der blev kendt som British Kaffraria.

  Læs mere om East London

Tilmeld dig vores nyhedsbrev