Site logo
Se på kortet
Læs om byen

Pretoria er kendt som Sydafrikas hovedstad; en status den deler med både Cape Town og Bloemfontein. Byen ligger smukt ved floden Apies og ved foden af højdedragene Magaliesberg, og den tiltrækker hvert år mange turister.

Pretoria er opkaldt efter voortrekkeren Andries Pretorius, og det er en by med fine seværdigheder. Man kan bl.a. se regeringsbygningerne Union Buildings, boermindesmærket Voortrekker Monument og en række bevarede bygninger fra Pretorias tidligere historie.

Nærmest overalt i byen kan man nyde synet af nogle af de mange tusind jacarandatræer, der pryder gader, haver og parker. I byen ligger Sydafrikas nationale zoologiske have også, og haverne ved Union Buildings er absolut også en spadseretur værd.

Omegnen af Pretoria er også interessante med gode muligheder for udflugter. Man kan tage til storbyen Johannesburg, som byder på flere museer og seværdigheder, mens naturen og nogle af Sydafrikas nationalparker også ligger omkring hovedstaden.

Topseværdigheder

  Union Buildings, Pretoria

  Union Buildings
  Uniegebou

  Union Buildings er navnet på Sydafrikas regeringsbygninger og sæde for landets præsident. Det er også en af de mest kendte bygningskomplekser i Sydafrika med Union Buildings' imponerende beliggenhed på toppen af bakken Meintjieskop i Pretoria-forstaden Arcadia.

  Forhistorien til opførelsen af det store anlæg var foreningen af de hollandske boer-republikker under Zuid-Afrikaansche Republiek i Transvaal, den selvstændige Oranje Vrijstaat, britiske Cape Colony/Kaapkolonie og britiske Colony of Natal. Foreningen skete i 1910, og resultatat blev Den Sydafrikanske Union. Pretoria blev valgt som administrativ regeringsby, mens Cape Town blev sæde for landets lovgivende forsamling.

  Som regeringsby skulle der opføres regeringsbygninger. Det skete på Marthinus Wessel Pretorius tidligere farm, Elandsfontein, som Andries Francois du Toit havde købt en del af i 1856. Du Toit kaldte jorden for Arcadia, og han solgte senere jordstykket til Stephanus Jacobus Meintjies, hvoraf navnet på Meintjieskop kommer fra.

  Meintjieskop blev valgt til at huse de nye regeringsbygninger, og det imponerende og statelige bygningskompleks blev tegnet af den kendte britiske koloniarkitekt Herbert Baker i 1908. Det betragtes som hovedværket blandt hans mange fine designs. Baker tegnede Union Buildings med en symmetrisk og monumental facade med søjler og tårne, og komplekset blev 285 meter langt.

  Union Buildings blev designet som et symbol på unionen mellem flere folk. Den centrale del er halvcirkulær, og ud fra den ligger der bygningsfløje mod øst og vest. De to fløje blev bygget for arkitektonisk at repræsentere engelsk og afrikaans, og den centrale bygningsdel skulle symbolisere unionen mellem de to befolkningsgrupper. Grundstenen blev lagt i 1910, og Union Buildings stod færdige i 1913.

  I midten af anlægget ligger der et amfiteater. Det blev anlagt netop der, hvor der inden Union Buildings lå et stenbrud. På plænerne foran Union Buildings kan man se forskellige statuer af blandt andet Sydafrikas første premierminister, Louis Botha. Herfra er der også en fantastisk udsigt over Pretoria. Man bør også gå en tur i terrassehaverne omkring Union Buildings.

   

  Church Square
  Kerkplein

  Church Square eller Kerkplein, som den hedder på afrikaans, er Pretorias centrale plads. Det blev allerede bestemt af Marthinus Pretorius, som grundlagde Pretoria. Han bestemte, at byens markedsplads og kirke skulle ligge her, og det aktiviteter var centrale, så derved opstod Pretorias centrum.

  Navnet Church Square kom fra den kirke, der lå på midten af pladsen fra 1856 til 1905. I dag står der en statue af boerlederen og Transvaals tidligere præsident Paul Kruger centralt på pladsen, og Kruger er omgivet af grønne anlæg og en række interessante historiske bygninger. Paul Kruger fik i øvrigt en statsbegravelse fra den sidste kirke, der lå på Church Square.

  Man kan med fordel bruge tid på at nyde arkitekturen omkring Church Square. Mod nord ligger Pretorias store retsbygning, Palace of Justice/Paleis van Justisie, som Paul Kruger lagde grundstenen til i 1897. Mod syd ligger Old Council Hall/Ou Raadsaal, der husede det sydafrikanske parlament fra 1891 til 1902. Det var hollandske Sytze Wierda, der tegnede Ou Raadsaal, som Paul Kruger også lagde grundstenen til.

   

  Voortrekker Monument, Pretoria

  Voortrekker Monument
  Voortrekkermonument

  Voortrekkermonument er et stort mindesmærke, der ligger i den sydlige del af Pretoria. Monumentet blev rejst til minde om voortrekkerne, der fra 1835 og gennem de følgende årtier udvandrede fra Kapkolonien på store bosættelsestogter til den indre del af det sydlige Afrika.

  Voortrekkerne var hvide boerlandmænd, der etablerede lange karavaner og på deres togter ind i landet. Kapkolonien lå dengang langs kysterne mod syd og vest, og den strakte sig blandt andet til det nuværende Port Elizabeth. Herfra bevægede karavanerne af bosættere sig mod nordøst til blandt andet området omkring dagens Johannesborg og Pretoria.

  Idéen om et monument til voortrekkerne blev første gang tænkt i 1888, men der gik til 1931, før der blev dannet et komité og bevægelse for opførelsen. Grundstenen til det store monument blev lagt i 1938 af efterkommere af voortrekker-ledere, og Voortrekkermonument blev indviet i 1949.

  Monumentet står som nærmest som en kube med en højde, bredde og dybde på hver 40 meter. Indenfor kan man se Heltenes Hal/Hall of Heroes med smukke glasmosaikker og en marmorfrise, der skildrer historien om voortrekkernes bosættelseskaravaner. Frisen formidler historien fra den første karavane i 1835 til underskrivelsen af Sand River Convention i 1852, hvor England formelt anerkendte boernes uafhængighed nord for floden Vaal.

  Man kan også se den centrale kenotaf i Voortrekkermonument. Den står i Cenotaph Hall og blev anlagt således, at en solstråle skinner midt på kenotafen kl. 12.00 den 16. december. Dette er et minde om Slaget ved Blood River, der blev udkæmpet mellem boerne og zuluer den 16. december 1838. Slaget var et af de afgørende slag for boerne kamp for frihed i det nye land og en sameksistens med zuluer.

  Foran monumentet kan man se 64 oksekærrer, der viser voortrekkernes karavane under Slaget ved Blood River. De blev stillet tæt op ad hinanden og dannede på den måde et forsvarsværk mod zuluerne. Ved monumentet er der også en bronzestatue af en mor med to børn som symbol på voortrekker-kvindernes mod og styrke. I hvert hjørne står en statue af voortrekkerleder. De viser henholdsvis Piet Retief, Andries Pretorius, Hendrik Potgieter og en ukendt leder som symbol på alle andre end de tre navngivne.

   

  Ditsong National Museum of Cultural History
  Ditsong Nasionale Kultuurhistoriese Museum

  Ditsong National Museum of Cultural History er et spændende kulturhistorisk museum i Pretoria. Museet indgår som et af flere museer i Ditsong Museums of South Africa, der også har afdelinger om blandt andet naturhistorie, militær og pionertiden. Ditsong-museerne ligger i Johannesburg- og Pretoria-området.

  På Ditsong National Museum of Cultural History kan man se interessante udstillinger om forskellige aspekter af de sydafrikanske kulturer, der byder på stor diversitet. I udstillingerne indgår der arkæologiske effekter, historiske dokumenter og meget andet, der skildrer udviklingen i landet. Museet er i øvrigt indrettet i Pretorias gamle mønt.

Andre seværdigheder

  Kruger House
  Krugerhuis

  Kruger House er et smukt hus, der blev opført i 1884, og det er kendt for at have været residens for Paul Kruger, der var boerleder og præsident for Det Sydafrikanske Republik i årene 1883-1900. Huset er bevaret som i Paul Krugers tid, og det er i dag indrettet som museum, der står som et tidsbillede fra præsidentens samtid.

  Det var arkitekten Tom Claridge, der tegnede Kruger House, og Charles Clark byggede huset. Som en interessante detalje anvendte Clark mælk i stedet for vand til at blande cementen til byggeriet. Det var et moderne hus, Paul Kruger flyttede ind i. Det var fx et af de første i Pretoria med indlagt elektricitet.

  Da Paul Kruger blev medlem af parlamentet Volksraad i 1863, købte han flere grunde på Church Street, hvor han blandt andet opførte Kruger House. Han boede i huset næsten 16 år med sin hustru. Paul Kruger forlod huset den 29. maj 1900, hvilket var kort tid før, briterne erobrede Pretoria.

   

  National Zoological Garden
  Nasionale Dieretuin

  National Zoological Garden er en 85 hektarer stor zoologisk have, der ligger tæt på Pretorias centrum. Haven kendes da også som Pretoria Zoo, og den åbnede allerede i 1899, da J.W.B. Gunning grundlagde den. Den zoologiske have regnes i dag som en af verdens støste og fineste af sin slags.

  Haven blev anlagt på et område, der tidligere var ejet af Stephanus Schoeman, der var præsident i Den Sydafrikanske Republik fra 1860 til 1862. En del af haven ligger på et kuperet terræn, og floden Apies flyder gennem anlægget.

  Der er masser af dyr i National Zoological Garden. På en tur i haven kan man blandt andet opleve afrikanske pingviner, løver, elefanter, giraffer, næsehorn, primater og en stor voliere. På en spadseretur i haven er der fra bakkerne også steder med en fin udsigt til Pretorias skyline.

   

  Pretoria Art Museum
  Pretoriase Kunsmuseum

  Pretoria Art Museum er et kunstmuseum, der ligger i bydelen Arcadia. Museet blev åbnet i 1964 med formålet at udstille den kunstsamling, som Pretorias byråd havde erhvervet og udbygget siden 1930erne. Samlingen var blandt andet etableret ved en større donation i 1932.

  Kunstmuseet har ikke mindst en fremragende samling værker af sydafrikanske kunstnere som fx Henk Pierneef, Pieter Wenning, Frans Oerder, Anton van Wouw og Irma Stern. De senere år er samlingen også udbygget med en del samtidskunst, og man kan opleve mange af museets værker på skiftende udstillinger.

   

  Melrose House
  Melrose-huis

  Melrose House er et smukt hus, der blev opført i 1886 af forretningsmanden og velhaveren George Jesse Heys. Husets navn kommer fra Melrose Abbey i Skotland, og det skrev sig ind i de sydafrikanske historiebøger, da feltmarskallen Lord Roberts indrettet militært hovedkvarter her under Den Anden Boerkrig.

  Melsrose House var efter Lord Roberts indtog hovedkvarter for de britiske styrker, og det var herfra, ordrer til styrkerne i felten blev givet. Denne situation varede til 31. maj 1902, hvor aftalen Treaty of Vereeniging/Verdrag van Vereeniging blev underskrevet. Aftalen blev underskrevet i Melrose House, og den afsluttede Den Anden Boerkrig.

  I dag er Melrose House åbent som museum. På et besøg kan man se de historiske rammer, hvor aftalen i 1902 blev underskrevet, og man kan også nyde turen i det smukke hus. Palæet blev opført i en fornem blanding af victoriansk og edwardiansk stil, og der et smukt indbo fra samtiden og ikke mindst fra George Jesse Heys' tid i bygningen.

   

  Pretoria City Hall
  Stadsaal van Pretoria

  Pretoria City Hall er byens rådhus. Rådhuset blev opført fra 1931, og det blev indviet i 1935. Der blev afholdt en arkitektkonkurrence om byggeriet i 1926, og F.G. McIntoshs indsendte design blev valgt som konkurrencens vinder. Grundet økonomiske problemer i landet gik der dog nogle år, før opførelsen gik i gang.

  Pretoria City Hall blev tegnet i samtidens store offentlige byggeriers tillempede italienske klassicisme med et karakteristisk klokketårn. Foran rådhuset kan man se haver og springvand på pladsen Pretorius Square. Her står der også statuer af Marthinus Wessel Pretorius, der grundlagde Pretoria, Andries Pretorius, som Pretoria blev opkaldt efter, og høvding Tshwane.

   

  Pioneer Museum
  Pionier Museum

  Pioneer Museum er et slags frilandsmuseum i det østlige Pretoria, som skildrer voortrekkertiden og livet for de tidligste bosættere, der drog til området fra Kapkolonien fra 1835 og de følgende årtier.

  Museet er indrettet i og omkring The 1848 House/1848 gebou, der er det ældste hus i Pretoria. På en tur her får man fortalt historien om indbyggerne på den tidlige farm, som de kaldte Hartebeestpoort. Med til historien hører boernes levevis, værktøjer, fødevareprodukter m.v.

  Den første bosætter på Hartebeestpoort var David Botha, og det var ham, der byggede det bevarede hus fra 1848. Ejendommen fungerede som farm, men gennem mange år var den også et overnatningssted med faciliteter for rejsende. Huset og grundet blev doneret til byen Silverton i 1961, og pionermuseet åbnede i 1975.

Ture fra byen

  Johannesburg, South Africa

  Johannesburg

  Storbyen Johannesburg er det sydlige Afrikas økonomiske lokomotiv og en af kontinentets store og interessante byer. Byen er den største i Sydafrika og består nærmest af to bykerner, den gamle bykerne og det moderne Sandton, hvor der ligger store indkøbecentre og moderne bygningsværker.

  Byens gamle centrum har sine seværdigheder. Det er her, byen udviklede sig fra, og man kan se store offentlige institutioner, højhuse, museer m.v. Det er også her, byens hovedbanegård og andre væsentlige steder ligger.

  Johannesburg består også af andet end det gamle centrum og Sandton. Mange vil også nikke genkendende til navnet Soweto, der er et kvarter, som er kendt over hele verden. Det er ikke mindst som stedet, hvor landets tidligere præsident, Nelson Mandela, kom fra.

  Læs mere om Johannesburg

   

  Lion & Safari Park, Pretoria Johannesburg

  Lion & Safari Park

  Lion & Safari Park er en natur- og dyrepark, der ligger i området Cradle of Humankind. Parken var oprindeligt et artsbeskyttelsessted for løver, men der er også mange andre dyr i parken i dag. Lion & Safari blev etableret på det nuværende sted i 2016, og parken er på 600 hektarer.

  I Lion & Safari Park kan man komme tæt på meget af Afrikas spændende dyreliv. Det gælder ikke mindst nogle af de cirka 80 løver, der lever her, men man kan også opleve leoparder, hyæner, karakaler med flere. Der er også anlagt et stort område, hvor nogle af de mere fredelige dyr såsom giraffer, zebraer og antiloper befinder sig.

   

  Sun City, South Africa

  Sun City

  Sun City er et fantastisk underholdningsområde midt i den sydafrikanske natur. Det er et luksusresort med blandt andet luksushoteller, golfbaner, kasinoer og fantastiske bade ved hotellet Palace of the Lost City. Sun City ligger desuden på grænsen til Pilanesberg National Park, så der er også fine muligheder for ture hertil.

  Sun City blev indviet i 1979 i staten Bophuthatswana, som den daværende sydafrikanske regering nominelt betragtede som en selvstædig stat. Det gjorde, at Sun City fx kunne tilbyde gambling og andre ting, som var forbudt i Sydafrika. Gennem 1980erne gav mange berømte kunstnere koncerter i Sun City, som var et velbesøgt resort.

  I dag kan man besøge det smukke resort, hvor der en flere skønne hoteller og pragtfulde omgivelser i den sydafrikanske natur og på Sun Citys golfbaner. Selve resortet og hotellerne er også en oplevelse som paladser i junglen.

   

  Sterkfontein & Cradle of Humankind
  Sterkfontein & Wieg van die Mensdom

  Cradle of Humankind er navnet på et område på 474 km², hvor man har fundet hundredevis af rester fra tidlig menneskelig aktivitet. Således har man fundet blandt andet fossiler og stenværktøjer i områdets kalkstensgrotter, og den historisk meget interessante egn er i dag optaget på UNESCO's verdensarvsliste.

  Det var Robert Broom, der fandt det første abemenneske-fossil. Det gjorde han i 1935 ved Sterkfontein, og det store huleområde ved Sterkfontein er centralt for et besøg ved Cradle of Humankind. Siden det første fund har man under udgravninger fundet fossiler i flere end 30 grotter.

  Vil man besøge Cradle of Humankind, er besøgscentret Maropeng Visitor Centre det rigtige sted at starte. Her får man informationer om grotterne, udgravningerne og fundene, der er sket gennem årene, og herfra kan man også komme på ture til Sterkforteins kalkstensgrotter.

   

  Pilanesberg National Park, South Africa

  Pilanesberg National Park
  Pilanesberg-Nasionale Park

  Pilanesberg National Park er en nationalpark, hvor man kan opleve den smukke sydafrikanske natur og meget af landets rige dyreliv. Nationalparken ligger omkring en udslukt vulkan med en stor variation i terræn og natur. Navnet Pilanesberg kommer fra høvding Pilane fra Kgafêla-stammen. Pilane regerede fra Bogopane i 1800-tallet.

  Nationalparken har en størrelse på 572 km², og der er mange kilometer vej, som krydser parken, og som giver adgang til mange smukke udsigter og kig på Pilanesbergs mange dyr. Man kan være heldig at se de såkaldte Big Five af Afrikas dyr, som tæller elefant, leopard, løve, næsehorn og vandbøffel. Der er også antiloper, zabraer, kuduer, giraffer og mange andre dyr i parken. Hertil kommer over 300 forskellige slags fugle.

   

  Cullinan Diamond Mine
  Cullinan Diamantmyn

  Cullinan Diamond Mine er er aktiv diamantmine, der ligger i byen Cullinan. Minen blev grundlagt i 1902, og gennem mange år var den kendt som Premier Mine. Geologisk er minen et tidligere vulkansk kraterrør, der er en tilførselskanal til en vulkan. Det kan også kaldes en kimberlitpipe, som der brydes fra flere i blandt andet Sydafrika og Rusland grundet pipernes indhold af diamanter.

  Diamantminen i Cullinan blev berømte i 1905, da verdens største diamant blev fundet af Frederick Wells og navngivet The Cullinan Diamond. Den rå diamantvejede 3.106,75 karat, der svarer til 621,35 gram. Der blev senere slebet 105 smykkesten ud af diamanten. Den største hedder Cullinan I, og den sidder i det britiske scepter.

  Man kan besøge Cullinan Diamond Mine på arrangerede ture, hvor man oplever minen fra overfladen. Der er også et besøgscenter, hvor man blandt andet kan se en kopi af en minetunnel og replikaer af nogle af verdens mest berømte diamanter. Man kan også se det kendte Cullinan Big Hole fra et udsigtspunkt ved minen.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev
Shopping
Med børn

  Zoologisk have

  National Zoological Gardens
  Boom Street, Pretoria
  nzg.ac.za

   

  Løve- og Safaripark

  Lion and Safari Park
  R512 Pelindaba Rd, Hartbeespoort, Broederstroom
  lionandsafaripark.com

   

  Temapark

  Gold Reef City
  Xavier Road, Ormonde
  goldreefcity.co.za

Gode links
Historisk overblik

  De såkaldte Ndebele-folk var de første, der etablerede sig i det område, der i dag er Pretoria. De opkaldte deres by efter en af deres høvdinge, Tshwane, der betyder ”lille abe”. Under Zulukrigene blev bosættelsen dog angrebet, og Ndebele-folket måtte forlade den i 1832.

  I 1836 startede hollandske familier den store voortrekker-karavane fra Cape Town mod nye jorder i indlandet. De kom til Pretoria-området, som de begyndte at opdyrke. Senere, i 1855, grundlagde voortrekker-lederen Marthinus Pretorius byen Pretoria, som han opkaldte efter sin far Andries Pretorius, der var blevet nationalhelt for hollænderne i forbindelse med sejren over de talstærke zuluer i et slag ved Blood River. Pretoria blev kort efter sin grundlæggelse hovedstad i den boer-dominerede Sydafrikanske Republik, Zuid-Afrikaansche Republik.

  Hovedstaden udviklede sig i republikken indtil krigen mod Storbritannien i 1899-1902. I år 1900 erobrede briterne Pretoria, og det var her, fredsaftalen, der afsluttede krigen, blev underskrevet. Den blev afslutningen på Den Sydafrikanske Republik, der i 1910 afløstes af den nye Sydafrikanske Union, som Pretoria blev administrativ hovedstad for, mens Cape Town i Kapprovinsen blev landets lovgivende hovedstad. Pretoria var samtidigt hovedstad i provinsen Transvaal.

  Der blev i forbindelse med byens nye status opført en række store offentlige bygninger, ikke mindst de imponerende regeringsbygninger, Union Buildings, der blev indviet i 1913.

  Det nærliggende Johannesburg udviklede sig voldsomt rent økonomisk, mens Pretoria fastholdt administrationen af landets love. Derved var Pretoria ofte i de internationale nyheder, ikke mindst i tiden efter det racedelte samfunds indførelse.

  De rige guld- og diamantforekomster kom økonomisk også Pretoria til gode, og der blev i sidste halvdel af 1900-tallet opført en række moderne bygninger, og nye bydele voksede frem. 

  Pretoria har bevaret mange af sine historiske bygninger, og man kan i dag som besøgende gennemleve byens historie gennem palæer med historisk indbo, steder af historisk betydning samt et varieret kulturelt udbud.