Site logo
Se på kortet
Læs om byen

Pretoria er kendt som Sydafrikas hovedstad; en status den deler med både Cape Town og Bloemfontein. Byen ligger smukt ved floden Apies og ved foden af højdedragene Magaliesberg, og den tiltrækker hvert år mange turister.

Pretoria er opkaldt efter voortrekkeren Andries Pretorius, og det er en by med fine seværdigheder. Man kan bl.a. se regeringsbygningerne Union Buildings, boermindesmærket Voortrekker Monument og en række bevarede bygninger fra Pretorias tidligere historie.

Nærmest overalt i byen kan man nyde synet af nogle af de mange tusind jacarandatræer, der pryder gader, haver og parker. I byen ligger Sydafrikas nationale zoologiske have også, og haverne ved Union Buildings er absolut også en spadseretur værd.

Omegnen af Pretoria er også interessante med gode muligheder for udflugter. Man kan tage til storbyen Johannesburg, som byder på flere museer og seværdigheder, mens naturen og nogle af Sydafrikas nationalparker også ligger omkring hovedstaden.

Topseværdigheder

  • Church Square/Kerkplein: Church Square er Pretorias centrale plads. Her kan man se en række historiske bygninger, og på pladsens midte står en statue af boerlederen og Transvaals tidligere præsident Paul Kruger.
  • Union Buildings/Uniegebou: Union Buildings er de sydafrikanske regeringsbygninger. Det imponerende og statelige kompleks blev tegnet af den kendte britiske koloniarkitekt Sir Herbert Baker, og det betragtes som hovedværket blandt hans mange fine designs. På plænerne foran Union Buildings kan man se diverse statuer af bl.a. Sydafrikas første primierminister, Louis Botha.
  • Voortrekker Monument & Museum: Voortrekkerne var hvide boerlandmænd, der i 1830-1840erne etablerede lange karavaner og store bosættelsestogter ind i landet fra Kapprovinsen. Denne præstation og begivenhed bliver mindet med det imponerende Voortrekkermonument, hvor der også er et museum.
  • Ditsong National Museum of Cultural History/Ditsong Nasionale Kultuurhistoriese Museum: På dette museum, der også kendes som The African Window er der en stor og interessant samling fra arkæologiske fund til sydafrikansk kunsthåndværk. Man kan bl.a. se udstillingen The African Window om Sydafrikas forskellige befolkningsgrupper.

Andre seværdigheder

  • Kruger House/Krugerhuis: Det elegante Kruger House blev opført i 1884 som et meget moderne hus; det var fx et af de første i Pretoria med indlagt elektricitet. Huset var Pretoria-residens for boerlederen og præsidenten Paul Kruger.
  • National Zoological Garden/Nasionale Dieretuin: National Zoological Gardens er en 85 hektarer stor zoologisk have, der ligger tæt på Pretorias centrum. Haven åbnede i 1899, og den er en af verdens store og fine zoologiske anlæg.
  • Pretoria Art Museum/Pretoriase Kunsmuseum: Pretorias kunstmuseum har en fremragende samling værker af sydafrikanske kunstnere. Der er skiftende udstillinger, hvor de flere end 3.000 værker bliver udstillet på skift.
  • Melrose House/Melrose-huis: I 1886 lod velhaveren George Heys dette palæ opføre i en fornem blanding af victoriansk og edwardiansk stil. Lord Roberts indrettede det britiske militærhovedkvarter i palæet i 1900.
  • Pretoria City Hall/Stadsaal van Pretoria: Pretorias rådhus blev indviet i 1935. Det blev tegnet i samtidens store offentlige byggeriers tillempede italienske klassicisme med et karakteristisk klokketårn.

Ture fra byen

  Johannesburg, South Africa

  • Johannesburg: Johannesburg er den største by i Sydafrika, og som sådan er der mange seværdigheder. Man kan se det gamle bycentrum med byens store, gamle institutionsbyggerier, og man kan se det moderne kvarter, Sandton, hvor hoteller, shopping og kontorer dominerer.
  • Løveparken/Lion Park: I dyreparken Lion Park kan man komme tæt på meget af Afrikas spændende dyreliv, ikke mindst løver, men også leoparder, hyæner, karakaler med flere. Der er også anlagt et stort område, hvor nogle af de mere fredelige dyr såsom giraffer, zebraer og antiloper befinder sig.

  Sun City, South Africa

  • Sun City: Sun City er et fantastisk underholdningsområde midt i den sydafrikanske natur. Her er blandt andet luksushoteller, golfbaner, kasinoer og fantastiske bade ved hotellet Palace of the Lost City. Sun City blev indviet i 1979.
  • Sterkfontein & Menneskets Vugge/Sterkfontein & Cradle of Humankind: Cradle of Humankind betegner det område, hvor man har fundet hundredvis af rester fra tidlig menneskelig aktivitet. Således er her fundet fossiler og stenværktøjer. Det store huleområde Sterkfontein er centralt for et besøg ved Cradle of Humankind. Her blev den ældste fundne abemand opdaget i 1936, og derefter blev massive arkæologiske udgravninger igangsat.

  Pilanesberg National Park, South Africa

  • Pilanesberg National Park: I den imponerende nationalpark Pilanesberg kan man opleve den sydafrikanske natur og landets rige dyreliv. Her er bl.a. de såkaldte Big Five af Afrikas dyr, som tæller elefant, leopard, løve, næsehorn og vandbøffel.
  • Cullinan Diamantmine/Cullinan Diamond Mine: I byen Cullinan ligger denne diamantmine, der er ejet af De Beers. Minen er grundlagt i 1902, og den er fortsat aktiv. I 1905 blev minen særligt kendt, idet verdens største diamant blev fundet af Frederick Wells og navngivet The Cullinan Diamond.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev
[INSERT_ELEMENTOR id="31542"]
Shopping
Med børn

  • Zoologisk have: National Zoological Gardens, Boom Street, Pretoria, nzg.ac.za
  • Løve- og Safaripark: Lion and Safari Park, R512 Pelindaba Rd, Hartbeespoort, Broederstroom, lionandsafaripark.com
  • Temapark: Gold Reef City, Xavier Road, Ormonde, goldreefcity.co.za

Gode links
Historisk overblik

  De såkaldte Ndebele-folk var de første, der etablerede sig i det område, der i dag er Pretoria. De opkaldte deres by efter en af deres høvdinge, Tshwane, der betyder ”lille abe”. Under Zulukrigene blev bosættelsen dog angrebet, og Ndebele-folket måtte forlade den i 1832.

  I 1836 startede hollandske familier den store voortrekker-karavane fra Cape Town mod nye jorder i indlandet. De kom til Pretoria-området, som de begyndte at opdyrke. Senere, i 1855, grundlagde voortrekker-lederen Marthinus Pretorius byen Pretoria, som han opkaldte efter sin far Andries Pretorius, der var blevet nationalhelt for hollænderne i forbindelse med sejren over de talstærke zuluer i et slag ved Blood River. Pretoria blev kort efter sin grundlæggelse hovedstad i den boer-dominerede Sydafrikanske Republik, Zuid-Afrikaansche Republik.

  Hovedstaden udviklede sig i republikken indtil krigen mod Storbritannien i 1899-1902. I år 1900 erobrede briterne Pretoria, og det var her, fredsaftalen, der afsluttede krigen, blev underskrevet. Den blev afslutningen på Den Sydafrikanske Republik, der i 1910 afløstes af den nye Sydafrikanske Union, som Pretoria blev administrativ hovedstad for, mens Cape Town i Kapprovinsen blev landets lovgivende hovedstad. Pretoria var samtidigt hovedstad i provinsen Transvaal.

  Der blev i forbindelse med byens nye status opført en række store offentlige bygninger, ikke mindst de imponerende regeringsbygninger, Union Buildings, der blev indviet i 1913.

  Det nærliggende Johannesburg udviklede sig voldsomt rent økonomisk, mens Pretoria fastholdt administrationen af landets love. Derved var Pretoria ofte i de internationale nyheder, ikke mindst i tiden efter det racedelte samfunds indførelse.

  De rige guld- og diamantforekomster kom økonomisk også Pretoria til gode, og der blev i sidste halvdel af 1900-tallet opført en række moderne bygninger, og nye bydele voksede frem. 

  Pretoria har bevaret mange af sine historiske bygninger, og man kan i dag som besøgende gennemleve byens historie gennem palæer med historisk indbo, steder af historisk betydning samt et varieret kulturelt udbud.