Site logo
Se på kortet
 • Cape Town Station, Adderley Street, Cape Town City Centre, Kapstaden, Sydafrika

Læs om byen

Cape Town er en by med en vidunderlig beliggenhed, og den er en af de mest naturskønne af alle storbyer i verden. Det mere end 1 km høje Taffelbjerg danner sammen med Atlanterhavet en perfekt kulisse for udviklingen af den moderne storby, der i og uden for centrum tilbyder tilrejsende enestående oplevelser på Afrikas sydlige spids.

Den moderne sydafrikanske storby glimter som en diamant ved det renoverede havneområde Waterfront, hvor der er international stemning, forretninger, spisesteder og en række aktivitetsmuligheder.

Tæt derpå, rundt omkring i byen, ligger Cape Towns historiske bygninger, blandt andet landets ældste, fortet Castle of Good Hope, og mange fine opførelser på de centrale pladser og gader. I dette områder er der også mange interessante museer.

Naturen er tæt på en i Cape Town. Det store ocean foran byen, og bjergene bag ved. Af bjergene, bør man tage svævebaneturen til toppen af Taffelbjerget, hvorfra udsigten i alle retninger er fremragende og nærmest ikke til at forestille sig, før man har været der.

Cape Town er Kapstaden, byen ved Kap Det Gode Håb og det sydlige Afrika. Kap Det Gode Håb er det mest berømte sted, men Kap Agulhas længere mod sydøst er kontinentets sydligste sted. På turen dertil kan man tage forbi endnu noget, der understreger områdets mangfoldighed, pingvinkolonien i Simon’s Town.

Topseværdigheder

  Table Mountain, Cape Town

  Table Mountain
  Tafelberg

  Table Mountain er Cape Towns vartegn. Det er et bjerg, der kan ses fra nærmest alle steder i byen, og på havet har den markante profil været et pejlemærke for landkending gennem århundreder. Bjerget er Cape Towns naturlige vartegn og en af byens største seværdigheder.

  Table Mountain er 1.086 meter højt, og på toppen er der et fladt plateau, der måler omtrent tre kilometer på tværs. Stejle bjergsider rejser sig på siderne af plateauet, der er flankeret af Devil's Peak/Duiwelspiek mod øst og Lion's Head/Leeukop mod vest. Devil's Peak er en top på 1.000 meter i højden, mens Lion's Head når op i 669 meters højde.

  De sammenhængende Devil's Peak, plateauet på Table Mountain, Lion's Head og den lavere Signal Hill ligger rundt om Cape Town, der med bjergene som bagtæppe er placeret som centrum i et naturens amfiteater. Det er en vidunderlig beliggenhed, som ingen anden by i verden har.

  Den flade top på Table Mountain skyldes, at bjerget er et såkaldt synklinalt bjerg, hvilket betyder, at toppen engang var bunden af en dal. Antiklinien, der var det højeste punkt i foldebjergene, lå mod øst, men det er forvitret væk sammen med blødere lag, og derved står Table Mountain fladt tilbage, fordi det var det nederste og meget hårde lag af den lokale sandsten.

  Man kan komme nemt til toppen af bjerget med The Table Mountain Aerial Cableway, der afgår fra Tafelberg Road i en højde på 302 meter over havet. Herfra tager man med de ganske store svævebanekabiner op til det flade plateau, hvor man stiger af i 1.067 meters højde.

  Når man er kommet op på Table Mountain, kan man nyde en enestående udsigt over Cape Town og byens omgivelser samt til havet og klipperne omkring bjerget. Man kan også gå nogle dejlige vandreture på bjerget, hvor det højeste punkt er markeret med Maclear's Beacon/Maclear-baken, der er en stenhøj på 5 meter. Højen blev bygget i 1844 på initiativ af Cape Towns kongelige astronom.

   

  Signal Hill
  Seinheuwel

  Signal Hill er et 350 meter højt bjerg, der ligger ganske tæt på centrum af Cape Town. Bjerget fik sit navn fra de signalflag, man tidligere anvendte fra bjerget for at melde om vejrudsigter og instruktioner for opankring til ankommende skibe. Beliggenheden nær Cape Towns naturhavn og senere trafikhavn gjorde Signal Hill til et velegnet sted for disse informationer.

  På Signal Hill blev der også indtil 1934 sænket en bold, der indikerede, at tiden var blevet præcist 13.00. Derved kunne skibe indstille deres ure herefter. Det er også her på bjerget, man kan se og høre den traditionelle kanon Noon Gun, der fyrer en salut af hver dag klokken 12:00.

  Man kan både gå og køre til toppen af Signal Hill, hvorfra der er en fantastisk udsigt. Bjerget strækker sig langs Cape Towns bymidte, og derfor kan men let se og genkende byens seværdigheder fra oven. Der er også en smuk udsigt til Lion's Head og Table Mountain, der ligger som forlængelser af Signal, og endelig har man en storslået udsigt over Atlanterhavet.

   

  Victoria & Alfred Waterfront, Cape Town

  Victoria & Alfred Waterfront

  Victoria & Alfred Waterfront er en levende del af Cape Towns havn, og stedet har spillet en historisk vigtig rolle for byen og for kolonien. Det startede i 1654, hvor Jan van Riebeeck byggede en anløbsplads i den tidlige bosættelse, hvor Cape Town ellers havde en relativt velbeskyttet naturhavn. Fra anløbspladsen servicerede Jan van Riebeeck skibe fra Verenigde Oostindische Compagnie med forsyninger på rejserne til Java og Batavia.

  I 1858 forårsagede almindeligt forkommende vinterstorme ødelæggelse af over 30 skibe, og det fik Lloyds of London til at afvise forsikring af skibe, der overvinterede i Cape Town. For at undgå denne situation startede byggeriet af moler i 1860, hvor engelske prins Alfred tog det første spadestik til det, der udviklede sig til Cape Towns centrale havn. Med de nye moler blev Cape Town igen helårshavn.

  Navnet på det første havnebassin var Alfred Basin, og det blev for lille til den store trafik, der kom med guldfundene i Sydafrika. Derfor anlagde man Victoria Basin i forlængelse af Alfred Basin i retning mod havet, og således opstod Cape Towns havn i årene fra 1860 til 1920. Der blev også opført flere bygninger, hvoraf Clock Tower fra 1882 står som områdets vartegn. Tårnet blev bygget i 1882, og det fungerede som havnemesterens kontorbygning.

  De gamle havnebassiner blev i 1988 centrum for ønsket om at udvikle området til turisme med blandt andet indkøbsmuligheder, aktiviteter og spisesteder. Siden er er Victoria & Alfred Waterfront blevet til et af byens mest kendte og besøgte steder med renoverede historiske seværdigheder, museer, sejlture, hoteller og utallige butikker og restauranter.

  Blandt de mange muligheder er et besøg på Two Oceans Aquarium, Cape Town Diamond Museum og Zeitz MOCAA. Akvariet har fået sit navn fra Cape Towns beliggenhed tæt på der, hvor Atlanterhavet og Det Indiske Ocean møder hinanden. På diamantmuseet kan man lære om diamanter og deres sydafrikanske historie, og her er også kimberlitprøver og replikaer af berømte diamanter. Zeitz MOCAA står for Zeitz Museum og Comtemporary Art Africa og er et museum for samtidskunst fra Afrika og kontinentets diaspora.

   

  Michaelis Collection, Cape Town

  The Michaelis Collection
  Michaelis-versameling

  The Michaelis Collection er et fremragende kunstmuseum, der er indrettet i The Old Town House/Burgerwaghuis, der tidligere var Cape Towns rådhus. The Old Town House blev opført 1755-1761 i tiden, hvor Rijk Tulbagh var guvernør. Bygningen står smukt i den såkaldte Kapstadsrokoko, og det var rådhus indtil 1905, hvor den nye rådhusbygning på Grand Parade åbnede.

  Museets samling har tyngde i hollandske og flamske malere fra flere århundreder. Kunstmuseets etablering skete med Max Michaelis' donation i 1914 af en samling værker af blandt andre Frans Hals, Anthony van Dyck, Jan Steen og Jacob Ruisdal. Max Michaelis var en britisk forretningsmand og kunstsamler fra Johannesburg.

  På kunstmuseet kan man beundre den permanente udstilling fra The Michaelis Collection, og dertil kommer skiftende udstillinger, der arrangeres, så der altid er noget nyt at opleve i de fine rammer, der i sig selv er interessante som Cape Towns gamle politiske centrum. På museet kan man i øvrigt også se en samling kinesisk keramik fra Tang- og Qing-dynastierne og erhvervede værker fra sydafrikanske og internationale kunstnere.

   

  Bo-Kaap, Cape Town

  Bo-Kaap

  Bo-Kaap er et kvarter i Cape Town, der er kendt for sine mange farvestrålende huse og brostensbelagte gader. Bo-Kaap er det ældste bevarede område i Cape Town, og her man kan opleve den højeste koncentration af huse fra før 1850 i Sydafrika.

  I 1760 købte Jan de Waal et stykke jord i dette område, og han opførte små huse til udlejning, som blev beboet af slaver. Man kan se nogle af de tidligste af disse huse på adresserne 42 Leeuwen Street og 71 Wale Street, og huset på Wale Street er i dag indrettet som Bo-Kaap Museum.

  Mange af slaverne i Kapkolonien kom fra muslimske lande i Sydøstasien, og derfor blev Ko-Kaap hjemsted for mange muslimer. Det fik den konsekvens, at der blev opført fra moskéer i området, hvoraf den første var Auwal-moskéen i 1794. Slaveriet blev frigivet i 1834, og derefter flyttede en del af de frigivne slaver til Bo-Kaap, hvor der blev bygget flere af områdets karakteristiske små huse.

  I slaveriets tid var udlejningshusene hvide. De farvede facader menes at være opstået fra begyndelsen af 1900-tallet, der også var et århundrede med det såkaldte Group Areas Act, der adskilte beboelsesområder i etnicitet. Med Group Areas Act styrkede man Bo-Kaaps sydøstasiatiske identitet. Og fra 1943 begyndte man at bevare det unikke område, der i de seneste årtier er blevet betydeligt renoveret.

  Store dele af Bo-Kaap er blevet erklæret bevaringsværdigt, og mange hundrede huse indgår i kvarterets kulturhistoriske zone. Man kan lære mere om området på Bo-Kaap Museum, der ligger i et hus fra 1760erne, og som står som oprindeligt opført. På museet skildres de tidlige sydøstasiaters kulturhistorie i Kapprovinsen, og man kan se indbo og indretning fra 1800-tallet.

   

  Houses of Parliament
  Parlementsgebou

  Houses of Parliament er navnet på Sydafrikas parlamentsbygninger, der ligger i Cape Town. Bygninger er et stort anlæg, som består af tre forskellige enheder. Den oprindelige parlamentsbygning blev opført 1875-1884 efter tegninger af Charles Freeman og Henry Greaves. Den står som en smuk og imponerende nyklassicistisk bygning med elementer fra kap-hollandsk arkitektur.

  Parlamentet ligger i hjørnet af The Company's Garden i det centrale Cape Town, og komplekset blev udbygget i 1920erne efter tegninger af arkitekten Herbert Baker, der blandt andet også designede Union Buildings i Pretoria. Anlægget blev igen udbygget i 1980erne for at kunne huse parlamentet, der med Sydafrikas forfatning af 1983 blev oprettet som et trekammersystem med parlamenter for hvide, farvede og indere.

  Det var dronning Victoria, der godkendte oprettelsen af et parlament i Kapkolonien i 1853. De første samlinger blev holdt i den britiske guvernørs bolig, Tuynhuys, og senere mødtes parlamentet i Cape Towns frimurerloge. Logebygningen var ikke statelig nok for kolonien, og på trods af økonomiske udfordringer besluttede man at bygge nybygningen fra 1875-1884, som stadig i dag står som en af byens smukkeste opførelser.

  I dagens Sydafrika er der tre hovedstæder, hvoraf Cape Town er hovedstad for den lovgivende forsamling, hvilket vil sige landets parlament. Pretoria er Sydafrikas administrative og udøvende hovedstad som regeringsby, og Bloemfontein har traditionelt været hovedstad for landets lovgivende magt. Dog ligger byens højesteret i Johannesburg.

Andre seværdigheder

  South African National Gallery, Cape Town

  Iziko South African National Gallery
  Suid-Afrikaanse Nasionale Kunsmuseum

  Iziko South African National Gallery er det sydafrikanske nationalgalleri, og kunstmuseet regnes som det førende i landet. Museets historie går tilbage til et møde i Cape Towns bibliotek den 12. oktober 1850, hvor det blev foreslået at opføre en bygning i Company's Garden til kunstudstillinger.

  Mødet i 1850 blev holdt af South African Fine Arts Association, der året efter arrangerede Sydafrikas første kunstudstilling. Den fandt sted i en skole. Der gik dog en del år, før den nuværende museumsbygning kunne tages i brug. Grundstenen til bygningen blev lagt i 1914, og indvielsen fandt sted i 1930.

  Museets samling startede med en donation på 45 værker fra Thomas Butterworth Bayleys samling i 1872. Det er siden blevet udvidet, og nu kan man opleve en fin samling af landets egen kunst samt af britiske, hollandske, flamske, franske og diverse afrikanske kunstnere. Hovedvægten ligger på europæiske mestre fra 1600-1800-tallene.

   

  Company's Garden
  Kompanjiestuin

  Company's Garden er en park i Cape Town, og den er Sydafrikas ældste offentlige have og park. Company's Garden går tilbage til Verenigde Oostindische Compagnie og de første bosættere, som anlagde en frodig have her i 1652, hvori de dyrkede afgrøder, som de kunne sælge som forsyninger til skibe på gennemrejse mod Java og Batavia.

  I 1653 blev koloniens bosættere selvforsynende med grønsager gennem dyrkning i haven, og de fleste populære afgrøder fra både Europa og Asien blev dyrket her i slutningen af 1650erne. I slutningen af 1600-tallet forskønnede den hollandske guvernør Simon van der Stel haven, der derved fik en supplerende parklignende karakter, som blev kendt viden om.

  I dag er der mange finde oplevelser i Company's Garden. Man kan fx se kultiverede træer fra 1600-tallet, en rosenhave fra 1929, en voliere, en dam med fisk og i det hele taget mange flotte grønne anlæg. Man kan også besøge museerne Iziko South African Museum/Suid-Afrikaanse Museum og Iziko National Gallery/Suid-Afrikaanse Nasionale Kunsmuseum her.

   

  Iziko South African Museum
  Suid-Afrikaanse Museum

  Iziko South African Museum er et sydafrikansk nationalmuseum, der blev grundlagt i 1825 som det første i landet. Museet blev flyttet til den nuværende beliggenhed i Company's Garden i 1897. Museet rummer spændende samlinger af afrikansk zoologi, palæontologi og arkæologi.

  Der er mange højdepunkter i museets samlinger, der er ganske varierede. Man kan blandt andet se klippekunst fra gamle afrikanske kulturer, udgravede fossiler og mange elementer fra de sydafrikanske oceaner. Her er også en stor naturhistorisk samling med flere dioramaer, meteoritter, et planetarium og et tema om menneskets plads i universet.

   

  Castle of Good Hope
  Kasteel die Goeie Hoop

  Castle of Good Hope er en fæstning, der blev bygget i det tidlige Cape Town som beskyttelse af bosættelsen og kolonien. Det var selskabet Verenigde Oostindische Compagnie, der byggede fortet og dets bastioner mellem 1666 og 1679, og dengang lå det ved kystlinjen langs Table Bay. Gennem årene har må opfyldt store områder i den nordlige del af det centrale Cape Town, og derfor ligger Castle of Good Hope inde i byen i dag.

  Det nuværende fort afløste det tidligere fæstningsbyggeri Fort de Goede Hoop, som Jan van Riebeeck havde bygget af træ og ler ved hans ankomst hertil i 1652. Det første fort skulle forstærkes som følge af risiko for udbrud af krig mellem Holland og England. Det nye fort fik fem bastioner, der hed henholdsvis Leerdam, Buuren, Katzenellenbogen, Nassau og Oranje.

  I dag er Castle of Good Hope den ældste bygning i Sydafrika, der fortsat benyttes, og i dag står fortet smukt som i fordums dage efter en grundig restaurering. Det er ikke bare Sydafrikas ældste bygning, men også det bedst bevarede af Verenigde Oostindische Compagnies forter, som blev opført på ruterne mellem Holland og det nuværende Indonesien.

  Man kan besøge fortet, der er et imponerende fæstningsbyggeri, hvilket man allerede ser på ydermurene og indgangen til anlægget. Over hovedindgangen kan man se fortets klokketårn, og når man kommer ind bad de solide mure, kan man se nærmere på byggeriet og dets funktioner. Man kan også besøge fortets militærmuseum.

   

  Grand Parade, Cape Town

  Grand Parade
  Parade

  Grand Parade er Cape Towns ældste plads. Den blev anlagt i 1652 ved Fort de Goede Hoop, der var Cape Towns første fæstningsbyggeri. Dengang lå fortet og derved også Grand Parade ved byens kystlinje, men efter jordopfyldninger ligger Grand Parade i dag et stykke fra havet. Navnet Grand Parade stammer fra fortet, fordi det udlagte område blev brugt som paradeplads.

  Med årene blev der bygget omkring pladsen, og man kan se flere seværdigheder her. Fæstningen Castle of Good Hope ligger mod øst, mens byens rådhus dominerer pladsens sydvestlige side. Rådhuset Cape Town City Hall blev bygget i årene 1900-1905 og står som en af samtidens mest imponerende bygning i Cape Town. Umiddelbart øst for rådhuset ligger Cape Town Central Library. Biblioteket ligger i den gamle militære træningssal, Old Drill Hall, der blev bygget i 1880erne.

  Fra Grand Parade har man nem adgang til byens hovedbanegård, der ligger kort mod nord på indvundet landområde. Fra banegården kører lokale Metrolink-tog, og der er også afgange til blandt andet Johannesburg og Durban herfra. Fra Grand Parade kan man også nemt gå til hele det centrale forretningskvarter i Cape Town, hvor man fx kan besøge hyggelige Greenmarket Square og gå en tur i Company's Garden.

   

  Cape Town City Hall
  Kaapstadse Raadsaal

  Cape Town City Hall er Cape Towns tidligere rådhus og mødested for byens råd. Den store bygning blev opført i edwardiansk stil i årene 1900-1905 efter en arkitektkonkurrence, som Harry Austin Reid og Frederick George Green vandt. Den imposante og tårnprydede bygning fungerede som rådhus, indtil Cape Town Civic Centre åbnede i moderne arkitektur i 1978. Cape Town Civic Centre ligger for for byens hovedbanegård og derved tæt på det gamle rådhus på Grand Parade.

  I en årrække blev Cape Town City Hall anvendt til at huse byens centralbibliotek, mens den smukke bygning i dag bruges til forskellige udstillinger, kulturarrangementer og koncerter. Koncerterne holdes i rådhusets auditorium, hvor der i sin tid blev installeret en stort orgel fra England, som organisten i Londons St Paul's Cathedral designede specielt til Cape Town City Hall.

  Den gamle rådhusbygning har flere gange været rammen om vigtige politiske begivenheder, og i 1990 skrev Cape Town City Hall sig ind i den sydafrikanske historie som stedet, hvor Nelson Mandela holdt sin første tale efter løsladelsen fra mange års fængsel. Han holdt talen den 11. februar, og der står i dag en statue på netop det sted på rådhusets balkon, hvorfra Mandela talte.

   

  Long Street
  Langestraat

  Long Street er en af hovedstrøgene i Cape Town, og der hersker en historisk boheme-stemning langs gaden og dens forskelligartede arkitektur. I 1900-tallet lå der mange teatre i Long Street, men i dag er det mere caféer og spisesteder, der dominerer gadebilledet.

  Hvis man går en spadseretur ad Long Street, bemærker man hurtigt de victorianske bygninger med støbejernsbalkoner, som der ligger en del af. De ligger side om side med huse med kapkolonial hollandsk indspiration og en del moderne opførelser.

  Der ligger en særlig bygning på adressen 40 Long Street. Det er en kirke, som blev indviet i 1804 som den første i Sydafrika med en korrunding. Kirken fungerer i dag som South African Sendinggestig Museum, der er er kirkemuseum med fokus på dens betydning for de sydafrikanske slaver.

   

  Groote Kerk, Cape Town

  Groote Kerk

  Groote Kerk er den hollandsk-reformerte kirkes primære bygning i Cape Town. Den første kirke på dette sted blev opført fra 1678, men fra den gamle kirke er det kun tårnet, der er bevaret til i dag. Resten er Groote Kerk er en nyere opførelse, der blev bygget af Herman Schuette i 1841 med et stort og åbent kirkerum. Groote Kerk er i dag den ældste bevarede kristne kirke i Sydafrika.

  Den hollandsk-reformerte menighed opstod tidligt i Cape Town, hvor de første kirkelige handlinger blev forestået af en lægmand i 1652. Med årene voksede ønsket om en præst i byen, og det blev imødekommet, da Verenigde Oostindische Compagnie sendte Joan van Arckel til byen i 1665. Van Arckel holdt blandt andet gudstjenester i byens fort, før den første stenkirke kunne tages i brug i 1704.

   

  St George's Cathedral
  St George-katedraal

  St George's Cathedral er Cape Towns anglikanske katedral og sæde for byens ærkebiskop. Gennem lang tid var der ingen anglikansk kirke i Cape Town, og det noterede biskoppen af Calcutta sig også, da han besøgte byen i 1827. Tidligere har der været anglikanske gudstjenester i byens borg og også nogle gange i Groote Kerk.

  Ved biskoppens besøg donerede koloniregeringen et stykke jord til opførelen af en kirke, og biskoppen indviede stedet. Guvernør Lowry Cole lagde grundstenen til kirken i 1830, og den blev taget i brug i 1834. Robert Gray blev i 1847 den første biskop i kirken, der derved fik status af bispesæde.

  Kirken fra 1830erne blev for lille i løbet af 1800-tallet, og i slutningen af århundredet startede man en indsamling til en ny katedral. Grundstenen til den nye og nuværende katedral blev lagt i 1901 med deltagelse af den senere kong George V og dronning Mary. Kirken blev designet af arkitekten Herbert Baker, og den stod færdig i 1936.

   

  Tuynhuys

  Tuynhuys er en smuk bygning i det centrale Cape Town, som er byens sæde for landets præsident. Tuynhuys betyder 'havehuset', og sådan startede bygningens historie. Det var Verenigde Oostindische Compagnie, der i 1674 byggede huset som en sted til at have redskaber stående til at dyrke og passe The Company's Garden.

  I 1682 blev redskabshuset ombygget til et gæstehus, hvor guvernøren Simon van der Stel kunne have besøgende indlogeret. Herefter blev gæstehuset udvidet flere gange indtil 1751, og gennem 1700-tallet blev Tuynhuys anvendt af de hollandske guvernører som sommerbolig. Bygningen fik en stil, der var inspireret af samtidige hollandske byggerier i blandt andet Batavia og Amsterdam.

  Siden den hollandske tid benyttede de britiske guvernører også Tuynhuys som residens, så huset fortsatte som politisk centrum i byen. Huset var også sæde for Kapkoloniens første samling af det nyetablerede parlament i 1854, og i 1990 blev trapperne foran Tuynhuys stedet, hvor præsident Frederik de Klerk talte og proklamerede afslutningen af apartheid-politikken som et afsluttet kapital.

   

  District Six Museum

  District Six Museum er et kulturhistorisk museum, der ligger i det tidligere boligområde i det centrale Cape Town, som hed District Six. Museet er indrettet i en tidligere metodistkirke, og det åbnede i 1994 for at skildre kvarterets historie.

  District Six var et kvarter i Cape Town, som blev saneret i 1970ernes Sydafrika, og de omkring 60.000 indbyggere måtte i den forbindelse flytte. På museets kan man se et stort kort over det nu hedengangne kvarter, vejskilte fra området og skildringer fra tidligere indbyggere og information om saneringen af District Six.

Ture fra byen

  Penguins, Simon's Town

  Simon's Town
  Simonstad

  Simon’s Town er en smukt beliggende by ved False Bay på østkysten af halvøen Cape Peninsula, hvor Kap det Gode Håb ligger helt mod syd. Byen blev etableret i 1680, og den er opkaldt efter Simon van der Stel, der var Kapkoloniens første guvernør. I dag er Simon's Town en hyggelig by, der blandt andet kendes som base for den sydafrikanske flåde.

  Der er flere seværdigheder i og omkring Simon's Town. En af de mere kuriøse af slagsen er hunden Just Nuisances’ grav. Just Nuisance var en grand danois, og den blev født i 1937, og den var en hund, der tjente officielt i den britiske flåde. Hunden tjente på HMS Afrikander, og efter dens død i 1944 modtog Just Nuisance en officiel flådebegravelse. Man kan se hundens grav og også en statue af Just Nuisance i Simon's Town i dag.

  Den mest kendte seværdighed omkring Simon's Town er Boulder Beach, der ligger lidt syd for byen. På Boulder Beach er der en pingvinkolonien af afrikanske pingviner, som bliver omkring 50 centimeter høje. Pingvinerne slog sig ned her i 1985, og den er en af Sydafrikas eneste steder, hvor man kan opleve pingvinernes langs kysten.

   

  Cape of Good Hope, South Africa

  Cape of Good Hope
  Kaap die Goeie Hoop

  Cape of Good Hope, der også kendes som Kap det Gode Håb, er et af det afrikanske kontinents mest kendte steder. Cape of Good Hope er den sydligste del af halvøen Cape Peninsula, der ligger syd for Cape Town. Halvøens sydligste punkt er berømt og nemt at komme til, men det er dog ikke det sydligste punkt på det afrikanske kontinent. Den status tilfalder Kap Agulhas længere mod øst.

  På Kaphalvøens sydlige del ligger Cape Peninsula National Park, som byder på kilometervis af smukt landskab med udsigt over det omkringliggende hav, og i nationalparken ligger Cape of Good Hope, der naturligvis tiltrækker mange besøger. Når man kigger ud over havet mod syd, er Antarktis det første landområde, man når i en lige linje. Det er Atlanterhavet, der ligger ud for Kap det Gode Håb. Lidt mod finder ligger Cape Point, og skillelinjen mellem Atlanterhavet og Det Indiske Ocean er flydende mellem Cape Point og Kap Agulhas.

  Cape of Good Hope hed oprindeligt Cabo das Tormentas, og det var den portugisiske opdagelsesrejsende Bartolomeu Dias, der gav punktet dette navn. Det skete, da han som den første i moderne tid rundede Kaphalvøen i 1487 på Portugals vej fra Europa til Asien. Få kilometer fra Kap det Gode Håb kan man i dag se korset Bartolomeu Dias Cross, der blev rejst til minde om Dias' opdagelsesrejse hertil.

   

  Cape Agulhas, Sydafrika

  Cape Agulhas
  Kaap Agulhas

  Cape Agulhas er Afrikas sydligste punkt, og det ligger cirka 55 kilometer sydligere end Kap det Gode Håb mod nordvest. Det er i øvrigt i området mellem disse to punkter, at den varme Agulhasstrøm vender om og returnerer til Det Indiske Ocean. Strømmen er med til at gøre havet ud for det østlige Sydafrika varmere end Atlanterhavet mod vest.

  Stedet som kontinentets sydligste punkt er markeret, og det er et populært udflugtsmål fra ikke mindst storbyen Cape Town. Det er nemt at komme til klippekysten, hvor selve Afrikas sydspids ligger. I dette område kan man også se Cape Agulhas Lighthouse, der er et af Sydafrikas ældste fyrtårn. Tårnet blev opført i 1849, og tæt herpå ligger L'Agulhas, der er kontinentets sydligste by.

   

  Kirstenbosch Botanical Garden

  Kirstenbosch National Botanical Garden
  Kirstenbosch Nasionale Botaniese Tuine

  Kirstenbosch National Botanical Garden er en vidunderlig smuk botanisk have, der ligger ved foden af de østlige skråninger af Table Mountain. De første beplatninger fandt sted i 1660, hvor koloniadministratoren Jan van Riebeeck plantede mandeltræer i området som beskyttelse og markeing af den daværende kolonis grænse.

  Det skovklædte område overgik med det britiske styre fra 1811 til en brite, der blandt andet plantede kastanjetræer og byggede et badehus her ved områdets naturlige kilde. Fra 1823 blev stedet delvist dyrket med frugttræer, egetræer og druer. Cecil Rhodes købte jorden i 1895, og han donerede området til nationen i 1902.

  Året efter kom Henry Harold Peterson til Cape Town som byens førende botaniker, og i 1911 besøgte Peterson Kirstenbosch for at vurdere områdets egnethed til en botanisk have. Det var en succes, og Kirstenbosch National Botanical Garden blev etableret i 1913, og siden da er haven blevet til en dejlig botanisk oplevelse, hvor man har lagt vægt på mange lokale planter. De smukke og bjergrige omgivelser er med til at gøre haven til noget særligt.

   

  Robben Island, Sydafrika

  Robben Island
  Robbeneiland

  Robben Island er en ø, der ligger i det nordlige del af Table Bay ud for Cape Town. Øen har en størrelse på godt 5 kvadratkilomter, og dens navn kommer af det hollandske navn for sæler, og derfor betyder Robben Island Sæløen.

  Det var den portugisiske opdagelsesrejsende Bartolomeu Dias, der opdagede øen i 1488, og både protugisere og hollændere brugte Robben Island som forsyningssted på sejlturene mellem Europa og Asien. Efter bosættelsen af Cape Town anvendte bosætterne blandt andet øen til fårehold, idet havet omkring den gav beskyttelse mod Afrikas vilde dyr.

  Robben Island har siden sidste halvdel af 1600-tallet været et sted, hvor man anbragte politiske fanger. Det menes blandt andet, at høvding Autshumato blev holdt i fangenskab her. Hollænderne indsatte også fanger fra det nuværende Indonesien og lederen af mytteriet på slaveskibet Meermin på Robben Island. Den mest berømte fange på øen blev dog Nelson Mandela, der var indsat her i 18 år ud af de 27 års fængsel, han blev idømt.

  Man kan tage på turen til Robben Island fra Cape Towns havn. Der afgår ture, hvor man sejler til øen og får en rundvisning til øens mest kendte historiske steder, der hører under Robben Island Museum. Det drejer sig om gamle stenbrud og militære anlæg, og man besøger også det nu lukkede fængsel, hvor Nelson Mandela var indsat. På turen kommer man også til Mandelas celle.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev
Shopping

  Canal Walk

  Century Boulevard, Century City
  canalwalk.co.za

   

  Cape Quarter

  72 Waterkant Street

   

  Cavendish Square

  Main Road, Claremont
  cavendish.co.za

   

  Tygervalley Centre

  Bill Bezuidenhout and Willie/Schoor Avenues, Bellville
  tygervalley.co.za

   

  Victoria Wharf

  Victoria & Alfred Waterfront
  waterfront.co.za

   

  Willowbridge

  39 Carl Cronje Drive
  willowbridge.co.za

   

  Indkøbsgader

  Waterfront, Greenmarket Square, St. George’s Mall, Long Street

Med børn
Gode links
Historisk overblik

  De første europæere i Cape Town-området var den portugisiske delegation, der anført af Bartolomeu Dias sejlede hertil fra Lissabon i 1487. Han ledte ligesom Vasco da Gama i 1497 en ekspedition, der skulle udnytte søvejen mod det Indiske Oceans kyster. Portugiserne navngav stedet Cabo da Boa Esperança, Kap Det Gode Håb.

  I 1652 grundlagde Det Hollandske Østindiske Kompagni/Vereenigde Oost-Indische Compagnie et forsyningsdepot her. Det var et strategisk godt sted ved sydspidsen af Afrika og halvvejs mod havnene mod øst. Det var Jan van Riebeeck og andre af kompagniets ansatte, der grundlagde bosættelsen og kort efter såede afgrøder, så de hollandske skibe kunne komme i land og få frisk proviant. Det var ved denne anledning, Company Gardens blev etableret. For at udvide kolonien kom arbejdere fra asiatiske hollandske kolonier allerede to år efter, og ikke mindst for at kunne opdyrke mere af den frugtbare jord blev der importeret folk fra Java og Madagaskar.

  Forsyningsstationen tog form som en egentlig by, og Riebeecks folk anlagde et mindre fæstningsværk, så byen kunne beskytte sig mod den lokale befolkning. I 1666 blev det nuværende fort i byen påbegyndt som et bygningsværk i sten. Dengang lå det i vandkanten, så det kunne yde beskyttelse både mod land og vand.

  I 1679 blev Simon van der Stel guvernør i Kapprovinsen, og han grundlagde den givtige vinproduktion, der i dag er en af områdets vigtige eksportprodukter. Der kom i 1688 nogle franske huguenotter til området, og de bidrog positivt i udviklingen af områdets vin.

  Kolonien voksede gennem de følgende årtier, og i midten af 1700-tallet var indbyggertallet oppe på 12.000, fordelt omtrent ligeligt mellem europæere og slaver.

  I slutningen af 1700-tallet svækkedes det hollandske kolonirige, og gennem krige i Europa kunne Storbritannien ekspandere. I samme periode blev Det Hollandske Østindiske Kompagni ruineret, og fundamentet var dermed lagt for briternes erobring af Kapprovinsen og dermed Kaapstad, det hollandske navn for Cape Town. Briterne erklærede byen som frihavn.

  Ved en fredsaftale i 1802 blev kolonien igen hollandsk, men blot tre år senere var der igen krig i Europa, og året efter blev området igen britisk. Gennem en fredsaftale i 1814 blev Kapprovinsen britisk mod en sum penge til Holland. Hollandske skibe fik dog fortsat adgang til havnen.

  I 1822 iværksatte guvernør Lord Charles Somerset en række tiltag til udvikling og anglificering af området, blandt andet skulle engelsk være modersmål i stedet for hollandsk. I 1826 forlod Somerset posten. 

  I 1834 blev slaveriet frigivet, og nye bydele blev skabt. Byens muslimske befolkning bosatte sig ved den lejlighed i Bo-Kaap. Blandt mange hollandske familier var der skepsis mod den stadigt større afstand til den hollandske fortid, og de startede en større vandring i 1836 mod det indre af det nuværende Sydafrika. Det var de såkaldte voortrekkere, der i 1838 blandt andet slog sig ned i Pretoria-området. 

  I 1840 blev Cape Town kommune dannet for byens 20.000 indbyggere, hvoraf halvdelen var af europæisk oprindelse. Som til Australien ville Storbritannien sende straffefanger til Kapprovinsen, men med den lokale modstand og med hjælp fra især politikeren Lord Adderley i London blev dette forhindret.

  I de følgende årtier blev der etableret ny infrastruktur, blandt andet en vej til Stellenbosch og en jernbane via Stellenbosch til Paarl og Wellington. I 1860 blev der grundlagt en moderne havn med etableringen af den første dok i det nuværende Waterfront. Senere kom hestetrukne sporvognslinjer til, og der blev lagt et telegrafkabel til Europa. 

  I 1882 blev hollandsk igen officielt sprog på linje med det engelske. To år senere blev Kapprovinsens parlament indviet. Omkring århundredskiftet blev der etableret gadebelysning, elektriske sporvogne kørte og et stort projekt med brolægning af Cape Town blev gennemført.

  I 1905 blev Cape Town valgt som hjemsted for den lovgivende forsamling i den nydannede Sydafrikanske Union. I Kapprovinsen beholdt befolkningsgrupperne retten til at stemme til parlamentet.

  I første halvdel af 1900-tallet voksede Cape Town konstant, og mange områder blev lagt ind under Cape Town. Befolkningen øgedes, og i 1927 blev den første større byplan vedtaget. I 1935 startede store landvindingsprojekter med opfyldning tæt på bycentrum.

  I 1930erne blev ikke-europæeres stemmeret begrænset, og da National Party vandt parlamentsvalget i 1948 med indførelsen af et racedelt samfund som centralt element, begyndte landets periode med apartheid. Der blev i løbet af få år dannet en opposition af ikke-europæere, og fra 1960’erne kom det til fysiske opgør. I 1964 blev Nelson Mandela idømt fængselsstraf, og han blev sendt til Robben Island-fænglet uden for Cape Town.

  Fra 1950-1980erne blev der gennemført en række store anlægsarbejder i Cape Town. Det moderne centrum blev opført, store vejarbejder udført, og i 1988 blev der taget initiativ til etablering af det populære Waterfront-område.

  I 1990 lovliggjorde præsident Frederick de Clerk alle politiske organisationer, og Nelson Mandela blev løsladt. I 1995 blev verdensmesterskabet i en af landets store sportsgrene, rugby, afholdt i Sydafrika, og åbningskampen blev spillet i Cape Town, der siden da har etableret stadigt flere spændende seværdigheder for besøgende.