Site logo
Se på kortet
  • Cape Town Station, Adderley Street, Cape Town City Centre, Kapstaden, Sydafrika

Læs om byen

Cape Towns vidunderlige beliggenhed er måske den mest naturskønne af alle storbyers i verden. Det mere end 1 km høje Taffelbjerg danner sammen med Atlanterhavet en perfekt kulisse for udviklingen af den moderne storby, der i og uden for centrum tilbyder tilrejsende enestående oplevelser på Afrikas sydlige spids.

Den moderne sydafrikanske storby glimter som en diamant ved det renoverede havneområde Waterfront, hvor der er international stemning, forretninger, spisesteder og en række aktivitetsmuligheder.

Tæt derpå, rundt omkring i byen, ligger Cape Towns historiske bygninger, blandt andet landets ældste, fortet Castle of Good Hope, og mange fine opførelser på de centrale pladser og gader. I dette områder er der også mange interessante museer.

Naturen er tæt på en i Cape Town. Det store ocean foran byen, og bjergene bag ved. Af bjergene, bør man tage svævebaneturen til toppen af Taffelbjerget, hvorfra udsigten i alle retninger er fremragende og nærmest ikke til at forestille sig, før man har været der.

Cape Town er Kapstaden, byen ved Kap Det Gode Håb og det sydlige Afrika. Kap Det Gode Håb er det mest berømte sted, men Kap Agulhas længere mod sydøst er kontinentets sydligste sted. På turen dertil kan man tage forbi endnu noget, der understreger områdets mangfoldighed, pingvinkolonien i Simon’s Town.

Topseværdigheder

    Table Mountain, Cape Town

    • Table Mountain/Tafelberg: Table Mountains er Cape Towns vartegn. Det kan overalt i byen, og på havet er det et pejlemærke ved landkending. Det flade plateau på det 1.085 meter høje bjerg er som en kolossal naturpark midt i storbyen, og man kan komme op på toppen på få minutter med svævebane fra Cape Towns centrum.
    • Signal Hill/Seinheuwel: Fra Signal Hill-bjerget er der en vidunderlig udsigt over Cape Town og Table Mountain. På Signal Hill kan man se og høre den traditionelle Noon Gun, Middagskanonen, der skyder hver dag klokken 12:00.

    Victoria & Alfred Waterfront, Cape Town

    • Victoria & Alfred Waterfront: Den ældste del af Cape Towns havn blev i 1990erne renoveret og ombygget til Sydafrikas mest besøgte attraktion - det smukke og spændende aktivitets- og underholdningsområde, man kan opleve i dag. Her er der en fin maritim stemning og flere aktiviteter.
    • The Michaelis Collection/Michaelis-versameling: Dette er et kunstmuseum, som er indrettet i Cape Towns gamle rådhus fra 1755. Bygningen står smukt i den såkaldte Kapstadsrokoko. Museets samling har tyngde i hollandske og flamske malere fra flere århundreder.

    Bo-Kaap, Cape Town

    • Bo-Kaap: Kvarteret Bo-Kaap blev efter slaveriets ophør hjemsted for store dele af regionens muslimske befolkning. I dag skildres deres kultur og historie på Bo-Kaap Museum, og kvarteret er bogstaveligt talt ganske farverigt. Det er nemlig kendt for de malede husfacader.

Andre seværdigheder

    South African National Gallery, Cape Town

    • Iziko South African National Gallery/Suid-Afrikaanse Nasionale Kunsmuseum: Nationalgalleriet, kunstmuseet i Cape Town regnes som det førende i Sydafrika. Samlingen startede med 45 værker i 1871, og nu kan man opleve en fin samling af landets egen kunst samt af britiske, hollandske, flamske, franske og diverse afrikanske kunstnere.
    • Castle of Good Hope/Kasteel die Goeie Hoop: Cape Towns fæstning, Castle of Good Hope, er den ældste bygning i landet, der fortsat benyttes. Byggeriet startede 1666, og fæstningen stod færdig i 1679 ved datidens kystlinje. I dag ligger det inde i landet og huser et militærmuseum.

    Grand Parade, Cape Town

    • Grand Parade/Parade: Grand Parade er Cape Towns ældste plads. Det var tidligere byens centrum, og her blev alt fra henrettelser til militærparader eksekveret. Her kan man bl.a. se Cape Towns smukke rådhus, der stod færdigt i 1905, og byens hovedbanegård.

    Groote Kerk, Cape Town

    • Groote Kerk: Denne kirke er den hollandske reformerte kirkes primære bygning. Kirkerummet er imponerende, og se blandt andet det store pulpitur. Kirken blev bygget i 1841, og den er derved den ældste, kristne kirke i Sydafrika.
    • Houses of Parliament: Cape Towns smukke parlamentsbygning med sit imponerende ydre efter klassicistisk inspiration stod færdig i 1884. Der er senere blevet bygget ud, og komplekset er sæde for det sydafrikanske parlaments to kamre.

Ture fra byen

    Penguins, Simon's Town

    • Simon's Town/Simonstad: Simon’s Town er en smukt beliggende by, der blandt andet er base for den sydafrikanske flåde. En af byens mere kuriøse seværdigheder er hunden Just Nuisances’ grav. Just Nuisance var en grand danois og født i 1937. Simon’s Towns mest kendte udflugtsmål er pingvinkolonien ved Boulder Beach. Her kan man se den afrikanske pingvin, der bliver omkring 50 cm høj.

    Cape of Good Hope, South Africa

    • Cape of Good Hope/Kaap die Goeie Hoop: Kap Det Gode Håb er et af det afrikanske kontinents mest kendte steder. På Kaphalvøens sydlige del ligger Cape Peninsula National Park, som byder på kilometervis af smukt landskab med udsigt over det omkringliggende hav, og her ligger Cape of Good Hope.
    • Cape Agulhas/Kaap Agulhas: Cape Agulhas er Afrikas sydligste punkt, og over havet mod syd kommer man til Antarktis. Det er her, Atlanterhavet møder det varmere Indiske Ocean. Stedet som kontinentets sydligste punkt er markeret og er et populært udflugtsmål.

    Kirstenbosch Botanical Garden

    • Kirstenbosch National Botanical Garden/Kirstenbosch Nasionale Botaniese Tuine: På Table Mountains østlige skråninger ligger den fantastiske smukke botaniske have Kirstenbosch. Mandeltræer blev plantet her i 1660 for at markere den daværende kolonis grænse, og siden er utallige planter kommet til i det smukke område.
    • Robben Island/Robbeneiland: Den naturskønne ø, Robben Island, ligger 12 km fra kysten ved Cape Town. Navnet stammer fra hollandsk og betyder Sælernes Ø. Allerede i 1600-tallet benyttede hollænderne øen som fængsel, og det var også her, Nelson Mandela sad mange af sine år i fængsel.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev
[INSERT_ELEMENTOR id="31542"]
Shopping
Med børn
Gode links
Historisk overblik

    De første europæere i Cape Town-området var den portugisiske delegation, der anført af Bartolomeu Dias sejlede hertil fra Lissabon i 1487. Han ledte ligesom Vasco da Gama i 1497 en ekspedition, der skulle udnytte søvejen mod det Indiske Oceans kyster. Portugiserne navngav stedet Cabo da Boa Esperança, Kap Det Gode Håb.

    I 1652 grundlagde Det Hollandske Østindiske Kompagni/Vereenigde Oost-Indische Compagnie et forsyningsdepot her. Det var et strategisk godt sted ved sydspidsen af Afrika og halvvejs mod havnene mod øst. Det var Jan van Riebeeck og andre af kompagniets ansatte, der grundlagde bosættelsen og kort efter såede afgrøder, så de hollandske skibe kunne komme i land og få frisk proviant. Det var ved denne anledning, Company Gardens blev etableret. For at udvide kolonien kom arbejdere fra asiatiske hollandske kolonier allerede to år efter, og ikke mindst for at kunne opdyrke mere af den frugtbare jord blev der importeret folk fra Java og Madagaskar.

    Forsyningsstationen tog form som en egentlig by, og Riebeecks folk anlagde et mindre fæstningsværk, så byen kunne beskytte sig mod den lokale befolkning. I 1666 blev det nuværende fort i byen påbegyndt som et bygningsværk i sten. Dengang lå det i vandkanten, så det kunne yde beskyttelse både mod land og vand.

    I 1679 blev Simon van der Stel guvernør i Kapprovinsen, og han grundlagde den givtige vinproduktion, der i dag er en af områdets vigtige eksportprodukter. Der kom i 1688 nogle franske huguenotter til området, og de bidrog positivt i udviklingen af områdets vin.

    Kolonien voksede gennem de følgende årtier, og i midten af 1700-tallet var indbyggertallet oppe på 12.000, fordelt omtrent ligeligt mellem europæere og slaver.

    I slutningen af 1700-tallet svækkedes det hollandske kolonirige, og gennem krige i Europa kunne Storbritannien ekspandere. I samme periode blev Det Hollandske Østindiske Kompagni ruineret, og fundamentet var dermed lagt for briternes erobring af Kapprovinsen og dermed Kaapstad, det hollandske navn for Cape Town. Briterne erklærede byen som frihavn.

    Ved en fredsaftale i 1802 blev kolonien igen hollandsk, men blot tre år senere var der igen krig i Europa, og året efter blev området igen britisk. Gennem en fredsaftale i 1814 blev Kapprovinsen britisk mod en sum penge til Holland. Hollandske skibe fik dog fortsat adgang til havnen.

    I 1822 iværksatte guvernør Lord Charles Somerset en række tiltag til udvikling og anglificering af området, blandt andet skulle engelsk være modersmål i stedet for hollandsk. I 1826 forlod Somerset posten. 

    I 1834 blev slaveriet frigivet, og nye bydele blev skabt. Byens muslimske befolkning bosatte sig ved den lejlighed i Bo-Kaap. Blandt mange hollandske familier var der skepsis mod den stadigt større afstand til den hollandske fortid, og de startede en større vandring i 1836 mod det indre af det nuværende Sydafrika. Det var de såkaldte voortrekkere, der i 1838 blandt andet slog sig ned i Pretoria-området. 

    I 1840 blev Cape Town kommune dannet for byens 20.000 indbyggere, hvoraf halvdelen var af europæisk oprindelse. Som til Australien ville Storbritannien sende straffefanger til Kapprovinsen, men med den lokale modstand og med hjælp fra især politikeren Lord Adderley i London blev dette forhindret.

    I de følgende årtier blev der etableret ny infrastruktur, blandt andet en vej til Stellenbosch og en jernbane via Stellenbosch til Paarl og Wellington. I 1860 blev der grundlagt en moderne havn med etableringen af den første dok i det nuværende Waterfront. Senere kom hestetrukne sporvognslinjer til, og der blev lagt et telegrafkabel til Europa. 

    I 1882 blev hollandsk igen officielt sprog på linje med det engelske. To år senere blev Kapprovinsens parlament indviet. Omkring århundredskiftet blev der etableret gadebelysning, elektriske sporvogne kørte og et stort projekt med brolægning af Cape Town blev gennemført.

    I 1905 blev Cape Town valgt som hjemsted for den lovgivende forsamling i den nydannede Sydafrikanske Union. I Kapprovinsen beholdt befolkningsgrupperne retten til at stemme til parlamentet.

    I første halvdel af 1900-tallet voksede Cape Town konstant, og mange områder blev lagt ind under Cape Town. Befolkningen øgedes, og i 1927 blev den første større byplan vedtaget. I 1935 startede store landvindingsprojekter med opfyldning tæt på bycentrum.

    I 1930erne blev ikke-europæeres stemmeret begrænset, og da National Party vandt parlamentsvalget i 1948 med indførelsen af et racedelt samfund som centralt element, begyndte landets periode med apartheid. Der blev i løbet af få år dannet en opposition af ikke-europæere, og fra 1960’erne kom det til fysiske opgør. I 1964 blev Nelson Mandela idømt fængselsstraf, og han blev sendt til Robben Island-fænglet uden for Cape Town.

    Fra 1950-1980erne blev der gennemført en række store anlægsarbejder i Cape Town. Det moderne centrum blev opført, store vejarbejder udført, og i 1988 blev der taget initiativ til etablering af det populære Waterfront-område.

    I 1990 lovliggjorde præsident Frederick de Clerk alle politiske organisationer, og Nelson Mandela blev løsladt. I 1995 blev verdensmesterskabet i en af landets store sportsgrene, rugby, afholdt i Sydafrika, og åbningskampen blev spillet i Cape Town, der siden da har etableret stadigt flere spændende seværdigheder for besøgende.