Site logo
Se på kortet
Læs om byen

Bloemfontein er hovedstad i den sydafrikanske provins Free State og også en af de største byer i Sydafrika. Området blev oprindeligt ejet som farm af Johannes Nicolaas Brits, der solgte stedet til den britiske major Henry Douglas Warden, som etablerede et fort her i 1846. To år efter blev regionen etableret som Orange River Sovereignty, der fra 1854 blev kaldt Orange Free State. Bloemfontein blev hovedstad i den etablerede boer-republik, og det gav vækst med bl.a. opførelsen af en række nye administrationsbygninger til republikken.

Jernbanen til Cape Town gav fra 1890 ny vækst, og i 1899 var byen vært ved Bloemfontein-konference, der var en forsøg på dialog mellem parter, som senere samme år indledte den anden boerkrig. Krigen sluttede, og i 1910 blev Bloemfontein og regionen en del af Den Sydafrikanske Republik. Ved den lejlighed var der ikke enighed om etableringen af en hovedstad, og denne status blev i stedet delt, så Bloemfontein blev landets juridiske hovedstad. Gennem 1900-tallet voksede byen med blandt andet etablering af mange nye forstæder.

I dag er Bloemfontein er by med mange seværdigheder i downtowns overskuelige vinkelrette gadenet. Man kan starte en spadseretur ved City Hall/Stadsaal, der er Bloemfonteins rådhus. Bygningen blev opført 1934-1936 efter arkitekten Gordon Leiths design med de karakteristiske tvillingetårne på facaden. Rådhuset ligger i et område med mange kendte instituioner og bygningsværker, og umiddelbart syd for City Hall kan man se Supreme Court of Appeal/Hoogste Hof van Appèl, der er sæde for den næsthøjeste appelret i Sydafrika. Retsbygningen blev opført til formålet og åbnet i 1929.

Går man videre mod øst fra Supreme Court of Appeal, kommer man til Fourth Raadsaal/Vierde Raadsaal, der fungerer som mødesal for den lovgivende forsamling i Free State. Bygningen blev indviet i 1893 som præsidentkontor og rådssal i den daværende Orange Free State/Oranje Vrystaat. Det var den Johannesburg-baserede arkitekt Lennox Canning, der tegnede den smukke bygning, der er prydet af søjler og en central kuppel.

Tæt herpå kan man besøge National Museum/Nasionale Museum, hvis historie går tilbage til 1870erne med samlinger af kuriositeter fra hele verden. Museet åbnede i den daværende Raadsaal i 1878, og det flyttede ind i den nuværende museumsbygning med åbning i 1915. Museet byder i dag på spændende kunst, kulturhistorie og naturhistorie med fokus på blandt andet afrikanske kulturer og dyreliv. Museet har andre afdelinger end hovedbygningen. Man kan fx også se First Raadsal Museum/Eerste Raadsaal Museum, der står i Bloemfontein som byens ældste bevarede hus. First Raadsaal blev opført i 1849 som skole, men havde med årene mange andre funktioner.

Mod syd og vest i Central, der er Bloemfonteins downtown, kan man se en række andre seværdigheder. Her kan man fx se det moderne Sand du Plessis Theatre/Sand du Plessis-teaterkompleks, der åbnede i 1985. Man kan også opleve Old Presidency/Ou Presidensie, der er et smukt hus, der fra 1886 til 1899 var præsidentbolig i Oranje Frystaat. Huset blev opført til formålet på et tidspunkt, hvor den tidligere residens blev vurderet for lille og ikke repræsentabel for en præsident for en selvstændig nation. Old Presidency er åbent som museum.

Syd for centrum ligger et andet af Bloemfonteins kendte museer, Anglo-Boer War Museum, der formidler historien om boerkrigen, der udspillede sig fra 1899 til 1902 mellem boerrepublikkerne Oranje Vrystaat og Transvaal på den ene siden og det britiske imperium på den anden. Briterne støttede deres kolonister i Kapkolonien og i Natal, og krigen drejede sig om herredømmet i det sydlige Afrika. På museet kan man se skildringer, dioramaer og samlinger, der omhandler krigen. På stedet kan man også se National Women's Monument/Nasionale Vrouemonument, der er et mindesmærke for de mange tusind boere, der døde i britiske koncentrationslejre under samme krig.

Der er også gode rekreative muligheder i og omkring Bloemfontein, hvor højdedragene nord for byens er en tur værd. Naval Hill, der har fået sit navn fra to flådekanoner på stedet under Boerkrigen, er et sted, hvorfra der er en panoramaudsigt over hele byen. På stedet står der en statue af Nelson Mandela, og i området er der også et planetarium, vandrestier og en del dyreliv, idet bakken er en del af naturreservatet Franklin Game Reserve.

Topseværdigheder

  1. Naval Hill
  2. Oliewenhuis Kunstgaleri
  3. Franklin Game Reserve
  4. Bloemfontein Zoo
  5. National Afrikaans Literaturmuseum
  6. President Brand Gedenkstuk
  7. Olifantsrus Wildreservaat
  8. Nationale Wapenmuseum
  9. Wielie Walie Klimpark
  10. Oranje Museum

Ture fra byen

  Johannesburg, South Africa

  Johannesburg

  Johannesburg er en storby, der er det sydlige Afrikas økonomiske lokomotiv og en af kontinentets store og interessante byer. Byen er den største i Sydafrika og består nærmest af to bykerner, den gamle bykerne og det moderne Sandton, hvor der ligger store indkøbecentre og moderne bygningsværker.

  Byens gamle centrum har sine seværdigheder. Det er her, byen udviklede sig fra, og man kan se store offentlige institutioner, højhuse, museer m.v. Det er også her, byens hovedbanegård og andre væsentlige steder ligger. Johannesburg består også af andet end det gamle centrum og Sandton. Mange vil også nikke genkendende til navnet Soweto, der er et kvarter, som er kendt over hele verden.

  Læs mere om Johannesburg

Tilmeld dig vores nyhedsbrev
Shopping

  1. 1. Mimosa Mall
   2. Loch Logan Waterfront
   3. Mimosa Mall Flea Market
   4. Mimosa Shopping Centre
   5. Freestate Mall
   6. Bloem Plaza
   7. Bloemfontein Mall
   8. Preller Square Shopping Centre
   9. Loch Logan Centre
   10. Willows Shopping Centre

Med børn

  1. 1. Franklin Game Reserve
   2. National Museum
   3. Bloemfontein Zoo
   4. Oliewenhuis Art Gallery
   5. Bloemfontein Botanical Garden
   6. Sand du Plessis Theatre
   7. Maselspoort
   8. Naval Hill
   9. Free State National Botanical Garden
   10. Freeworld Game Reserve