Site logo
Se på kortet
 • Johannesburg City Hall, Corner Albert Street, Johannesburg, Sydafrika

Læs om byen

Storbyen Johannesburg er det sydlige Afrikas økonomiske lokomotiv og en af kontinentets store og interessante byer. Byen er den største i Sydafrika og består nærmest af to bykerner, den gamle bykerne og det moderne Sandton, hvor der ligger store indkøbecentre og moderne bygningsværker.

Byens gamle centrum har sine seværdigheder. Det er her, byen udviklede sig fra, og man kan se store offentlige institutioner, højhuse, museer m.v. Det er også her, byens hovedbanegård og andre væsentlige steder ligger.

Johannesburg består også af andet end det gamle centrum og Sandton. Mange vil også nikke genkendende til navnet Soweto, der er et kvarter, som er kendt over hele verden. Det er ikke mindst som stedet, hvor landets tidligere præsident, Nelson Mandela, kom fra.

Omegnen af Johannesburg er også interessant med gode muligheder for udflugter. Man kan tage til hovedstaden Pretoria, som byder på landets regeringsbygninger, museer og monumenter, mens naturen og nogle af Sydafrikas nationalparker også ligger omkring Johannesburg.

Topseværdigheder

  Constitution Hill & The Old Fort
  Konstitusie-heuwel & Die Ou Fort

  Constitution Hill er et område i Johannesburg, der på levende vis skildrer en del af Sydafrikas historie fra koloni til moderne demokrati. Fra historien kan man se et fængsel og byens gamle fort som de centrale dele af komplekset, og i dag er den sydafrikanske forfatningsdomstol blevet placeret netop her som symbol på beskyttelse af borgernes rettigheder.

  The Old Fort er et sted i Johannesburg, der ligger som et område bag markante græsvolde. Stedet blev bygget som et fængsel i 1893 på initiativ af præsident Paul Kruger. Det skete i det tidlige Johannesburg, og det skete for at kunne huse kriminelle i det minesamfund, der var opstået i området.

  Efter det såkaldte Jameson Raid i 1896, hvor England forsøgte at styrte den siddende boerregering, blev fængslet indrettet som fort i 1896. Boerregeringen udbyggede fortet i 1896-1899 for at beskytte landet mod en invasionstrussel fra engelsk side, men det faldt i år 1900 under Den Anden Boerkrig og kom på engelske hænder. Efter krigen gjorde englænderne igen fortet til et fængsel, og boerledere blev indsat her.

  Det oprindelige fængsel i The Old Fort blev udbygget med Kvindefængslet/Women's Jail og Nummer Fire/Number Four. Fængslet var i funktion til 1983, og gennem årene sad der flere prominente fanger her. Fængslet inden for fortets gamle mure var et fængsel for hvide fanger, men Nelson Mandela blev indsat her i 1956 som den eneste sorte fange. Årsagen var, at han blev anset for at være for farlig til at indsætte blandt sorte fanger, som han kunne påvirke. Mandela kom tilbage til fængslet efter en ny anholdelse i 1962.

  Der sad også mange andre i fængslets forskellige dele. Mahatma Gandhi, Joe Slovo og Albertina Sisulu er andre eksempler på prominente fanger. I dag kan man se både det gamle fortområde og de øvrige dele af fængslet og derced nogle af de steder, hvor de indsatte sad.

  Constitution Hill og The Old Fort er i dag indrettet som museum, hvor man får perspektiveret historien om fangenskab, undertrykkelse, frihed og forfatningens betydning for Sydafrika. Et besøg her giver derved et interessant indblik i mange aspekter af landets nyere historie.

   

  Nelson Mandela National Museum

  Nelson Mandela National Museum er et museum, der også kendes under navnet Mandela House. Det ligger i Orlando West i bydelen Soweto, hvor den senere sydafrikanske præsident Nelson Mandela boede fra 1946 til 1962. Mandela ejede huset indtil 1997, hvor han donerede det til en kulturhistorisk fond i Soweto med formål at indrette et museum her.

  Det beskedne Mandela House blev opført som et lille rødstenshus i 1945, og som museum indeholder det dele af Mandelas oprindelige indretning, fotografier og forskellige effekter i relation til Nelson Mandela. Ved selve huset er der blevet bygget et besøgscenter, og et besøg i nummer 8115, som huset bærer, giver et godt indblik i Nelsons Mandelas tid og vej mod ændringer i Sydafrika i slutningen af 1900-tallet.

   

  Nelson Mandela Square
  Nelson Mandela-plein

  Nelson Mandela Square er et moderne byrum, der ligger i Sandton-bydelen nord for Johannesburgs historiske centrum. Sandtons historie begyndte i 1906, da en tysk familie byggede huset Driefontein Farmhouse som deres nye hjem. I dag Sandton en del af Johannesburg, men bydelen har stadig sit eget forretningskvarter med højhuse, kontorbygninger og indkøbscentre.

  Nelson Mandela Square ligger som en del af Sandtons centrum. Den er en plads, der oprindeligt hed Santon Square, men som skiftede til det nuværende navn i 2004, hvor der blev stillet en seks meter høj statue op af netop Nelson Mandela på pladsen.

  Sandton Square blev anlagt i 1994 med gamle europæiske pladser som forbilleder. Pladsen blev blandt andet modelleret efter Markuspladsen i italienske Venedig, og atmosfæren kan i dag sagtens konkurrere med mange pladser i Europa. Med navneændringen til Nelson Mandela Square fik pladsen navn efter den tidligere præsident og det shoppingcenter, der ligger bag statue af Mandela.

  Indkøbscentret Nelson Mandela Square og det nærliggende Sandton City danner en af hele Afrikas største shoppingmuligheder med flere hundrede butikker.

   

  MuseuMAfricA

  MuseuMAfricA er et historisk museum, der blev grundlagt i 1933, hvor Johannesburgs offentlige bibliotek erhvervede en større samling bøger og effekter fra forskellige afrikanske kulturer. Målet for institutionen blev hurtigt at formidle alle aspekter af den sydafrikanske kulturhistorie, og i dag kan man opleve spændende udstillinger inden for forskellige temaer og fra store dele af Afrika.

  Museet er indrettet i bydelen Newtowns tidligere frugt- og grøntmarked, som blev bygget i 1913. Når man besøger MuseuMAfricA kan man blandt andet se den permanente udstilling, som skildrer Sydafrikas etniske grupper og forskelligartede kulturhistorie. Man kan også få et interessant indblik i Johannesburgs historie i en særlig udstilling, der formidler storbyens historie og hastige udvikling.

   

  Johannesburg Art Gallery
  Johannesburgse Kunsmuseum

  Johannesburgs Art Gallery er et stort kunstmuseum, der blev grundlagt i 1910, som som siden da har udviklet sig til at være blandt landets største af sin slags. Når man kommer til museet i Joubert Park, kan man bemærke den nyklassicistiske udstillingsbygning, der stod færdig i 1915 efter Edward Lutyens tegninger.

  Museets samlinger rummer blandt andet værker af berømte sydafrikanske og internationale malere, og der er stor variation i den udstillede kunst i stedets mange sale. Man kan fx opleve hollandsk 1600-talskunst, britisk og europæisk kunst fra 1700-1800-tallene og sydafrikanske værker fra 1800-tallet. Der er også en samling kunst fra 1900-tallet til i dag i udstillingerne.

Andre seværdigheder

  Saint Mary's Cathedral
  St. Mary's Katedraal

  Saint Mary's Cathedral er Johannesburgs anglikanske katedral. Katedralens historie startede dog allerede i 1887, da John Darragh blev udnævnt som den første præst for kirken. Der blev herefter erhvervet et stykke land, hvor Chapel of Saint John Chrysostom blev opført.

  Der gik dog nogle årtier med stor vækst i Johannesburg, før byggeriet af Saint Mary's Cathedral gik i gang. I 1921 byggede man Chapel of All Souls, og grundstenen til selve katedralen blev lagt i 1926. Indvielsen fandt sted den 29. september 1929.

  Saint Mary's Cathedral blev gennem 1900-tallet kendt som en af de få kirker i Johannesburg, der ikke var raceopdelt. Derved virkede kirken som en del af opgøret mod apartheid i Sydafrika, og i 1975 blev Desmond Tutu udnævnt til katedralens første sorte dekan.

  Domkirken er en seværdig kirke, hvilket man straks ser, når man kommer ind i kirkerummet og ser designet, der blev skabt af F.L.H. Fleming og Herbert Baker. Man kan blandt andet se tre kapeller i kirken, der er dedikeret Johannes Chrysostomos, Helligånden og Alle Sjæle. All Souls Chapel blev etableret til minde om sydafrikanere, der faldt i 1. Verdenskrigs kampe.

  Det måske mest kendte objekt i katedralen er dog det store krucifiks, der hænger fra loftet, og som dominerer indtrykket omkring alteret. Krucifikset blev installeret i 1957, og man kan også lægge mærke til den smukke baldakin over hovedalteret.

   

  Carlton Centre
  Carlton-sentrum

  Carlton Centre er en 223 meter høj skyskraber, der blev opført 1967-1974 som den højeste hotel- og kontorbygning på den sydlige halvkugle. Derved var højhuset selvsagt også den højeste af denne type bygning i Sydafrika og Johannesburg, hvor den først blev overgået i 2019, da The Leonardo med 234 meter i højden stod færdig.

  Gennem mange år lå der et luksushotel over 30 etager i højhuset, hvor den øverste etage hed Carlton Panorama med tilnavnet Top of Africa. Med det generelle forfald i downtown Johannesburg i 1990erne, lukkede hotellet i 1998.

   

  University of the Witwatersrand
  Universiteit van die Witwatersrand

  University of the Witwatersrand er Johannesburgs store og traditionsrige universitet. Institutionen blev oprindeligt ikke grundlagt i Johannesburg, men i byen Kimberley. Det skete i 1896 med navnet South African School of Mines. I 1904 flyttede skolen til Johannesburg og skiftede navn til ransvaal Technical Institute.

  Efter flere navneskift opnåede skolen akademisk status som universitet i 1922, hvor det kom til at hedde University of the Witwatersrand. Ved samme lejlighed donerede Johannesburgs bystyre et område i Braamfontein i den nordlige del af centrum til at opføre nye bygninger. Det blev efterhånden til det nuværende East Campus.

  I East Campus kan man se universitetets mest kendte bygning, der er Great Hall, der blandt andet danner rammen om ceremonier ved dimissioner fra skolen. Great Hall blev opført fra 1922 og indviet i 1925 af den engelske kronprins Edward. Man kan også besøge universitets museer som fx Wits Art Museum, hvor man kan se en fin kunstsamling.

   

  Johannesburg City Hall
  Stadhuis van Johannesburg

  Johannesburg City Hall er byens rådhus, og det står i det centrale Johannesburg som en af byens mest karakteristiske bygninger fra byens tidlige år. Rådhusets historie startede i 1909, hvor der blev udskrevet en arkitektkonkurrence om at designe byens nye rådhus. Det var kun sydafrikanere, der kunne deltage i konkurrencen, og Hawke and McKinlay fra Cape Town blev valgt som vindere.

  Byggeriet af Johannesburg City Hall startede i 1913, og rådhuset stod færdigt året efter. Indvielsen fandt sted i 1915. Johannesburg voksede betydeligt de følgende år, og det gjaldt også for byens administration. Det gjorde, at man i 1937 rev rådhustårnet ned for at genopføre det efter en udbygning med en ekstra etage på 1915-bygningen.

  Rådhuset blev opført i edwardiansk barok med en portico af joniske søjler. Det ligger som en af samtidens mest bemærkelsesværdige bygninger, og den indvendige udsmykning er imponerende i rådhusets mange sale og trappepartier. Som noget særligt blev den sydlige halvkugles største orgel installeret i rådhusbygningen.

   

  Johannesburg City Library
  Johannesburg Stadsbibliotheek

  Johannesburg City Library er en af de store og statelige offentlige byggerier i Johannesburgs centrum. Biblioteket blev opført i 1935 i en typisk italianiserende arkitektur. Det var en udbredt stil i den engelsksprogede verden, hvor man kombinerede elementer fra den italienske renæssance i det 16. århundrede med romantiske idealer om at skabe skønhed.

  Biblioteket i Johannesburg åbnede allerede i 1890, hvor der var ankommet et parti bestilte bøger fra London. Biblioteket fik sin første selvstændige bygning tre år senere, da man flyttede ind i The Old Church Building, og det blev en institution med vækst og støtte fra bystyret de følgende årtier hen mod åbningen af Johannesburg City Librarys nuværende hovedbygning, som John Perry tegnede.

  John Perry var en arkitekt fra Cape Town, som vandt konkurrencen om Johannesburgs nye biblioteksbygning. Bibliotekets særkende er de tre imponerende buer, der er på facaden, som vender ud mod pladsen Beyers Naude Square. På indgangsdørene kan man se monogrammerne LJ og BJ, der står for henholdsvis Library of Johannesburg og Biblioteek Johannesburg.

   

  Hillbrow Tower
  Hillbrow-toring

  Hillbrow Tower er et telekommunikationstårn, der blev bygget i årene 1968-1971 i Johannesburg-forstaden Hillbrow. Tårnet blev først opkaldt efter landets tidligere premierminister J.G. Strijdom, og har senere haft forskellige navne. Hillbrow Tower er 269 meter højt, og det var Afrikas højeste bygningsværk indtil 2021, hvor Iconic Tower i Cairo overgik tårnets højde.

  Tårnet åbende med seks etager i højderne, hvor der var observationsdæk, restauranter og barer. Man kunne blandt andet besøge Heinrich's Revolving Restaurant og diskoteket Cloud 9. Obervationsdækket lå i 197 meters højde, men desværre lukkede Hillbrow Tower for besøg i 1981 af sikkerhedsmæssige årsager. Før lukningen var tårnet et af de mest besøgte steder i Johannesburg.

  Hillbrow Tower er stadig et markant indslag i Johannesburgs skyline, hvor man også kan se et andet kommunikationstårn. I forstaden Brixton byggede man i 1961-1962 Brixton Tower med en højde på 237 meter. I dette tårn var der også et observationsdæk med en panoramaudsigt over Johannesburg, men det måtte lukke af sikkerhedsmæssige årsager i 1982.

   

  Apartheid Museum

  Apartheid Museum er et museum i Johannesburg, som åbnede i 2001. Det er et museum, der skildrer 1900-tallets sydafrikanske historie med indførelse, håndhævelse og afvikling af apartheid. Der er mange skildringer og effekter i udstillingerne, der giver et interessant indblik i tiden.

  På museet kan man se søjlerne Pillars of the Constitution, der symboliserer de syv værdier, som den sydafrikanske forfatning bygger på. Søjlerne står derved for demokrati, lighed, forsoning, mangfoldighed, ansvar, respekt og frihed. Ved indgangen til museet kan man se et af flere eksempler på raceadskillelsen under apartheidårene.

   

  Soweto

  Soweto er et velkendt navn i Johannesburg og Sydafrika. Soweto er en forstad til Johannesburg, og navnet er en forkortelse af South Western Townships, der som navnet antyder spænder over en række forstæder som fx Orlando, Klipspruit, Meadowlands og Dobsonville. Soweto breder sig over et ganske stort område, og der er flere ting at se i bydelen.

  Sowetos mest berømte sted er Nelson Mandela National Museum, der også kendes som Nelson Mandela House. Huset med nummeret 8115 var den senere præsidents bolig gennem mange år. Få huse herfra ligger Tutu House, hvor Desmond Tutu flyttede ind i 1975. Hector Pieterson Memorial, der er et mindesmærke for Hector Pieterson og andre, som mistede livet under opstande i Soweto, ligger også i nærheden af Mandela House.

  De fleste besøgende i Soweto kommer hertil på en arrangeret tur, og på dem ser man også andre dele af bydelen. Det gælder fx kirken Regina Mundi Church og Sowetos to store køletårne, der står i farvestrålende bemaling og reklamer som et vartegn for området. Køletårnene blev opført som en del af kraftværket Orlando Power Station, der åbnede i 1942, og som blev lukket i 1998.

   

  Hector Pieterson Museum

  Hector Pieterson Museum er et museum, der ligger i Orlando West i bydelen Soweto. Museets beliggenhed er tæt på det sted, hvor Hector Pieterson blev skudt den 16. juni 1978 i forbindelse med datidens oprør i Soweto mod den sydafrikanske regering.

  Museet åbnede i 2002 som et af de første i Soweto, og museets samlinger og udstillinger beskriver begivenhederne, der udspillede sig i Johannesburg under Soweto-oprøret, og der er naturligvis fokus på Hector Pieterson og de øvrige, der mistede livet under oprøret.

Ture fra byen

  Pretoria, South Africa

  Pretoria

  Pretoria er kendt som Sydafrikas hovedstad; en status den deler med både Cape Town og Bloemfontein. Byen ligger smukt ved floden Apies og ved foden af højdedragene Magaliesberg, og den tiltrækker hvert år mange turister.

  Pretoria er opkaldt efter voortrekkeren Andries Pretorius, og det er en by med fine seværdigheder. Man kan bl.a. se regeringsbygningerne Union Buildings, boermindesmærket Voortrekker Monument og en række bevarede bygninger fra Pretorias tidligere historie.

  Nærmest overalt i byen kan man nyde synet af nogle af de mange tusind jacarandatræer, der pryder gader, haver og parker. I byen ligger Sydafrikas nationale zoologiske have også, og haverne ved Union Buildings er absolut også en spadseretur værd.

  Læs mere om Pretoria

   

  Lion & Safari Park, Pretoria Johannesburg

  Lion & Safari Park

  Lion & Safari Park er en natur- og dyrepark, der ligger i området Cradle of Humankind. Parken var oprindeligt et artsbeskyttelsessted for løver, men der er også mange andre dyr i parken i dag. Lion & Safari blev etableret på det nuværende sted i 2016, og parken er på 600 hektarer.

  I Lion & Safari Park kan man komme tæt på meget af Afrikas spændende dyreliv. Det gælder ikke mindst nogle af de cirka 80 løver, der lever her, men man kan også opleve leoparder, hyæner, karakaler med flere. Der er også anlagt et stort område, hvor nogle af de mere fredelige dyr såsom giraffer, zebraer og antiloper befinder sig.

   

  Sun City, South Africa

  Sun City

  Sun City er et fantastisk underholdningsområde midt i den sydafrikanske natur. Det er et luksusresort med blandt andet luksushoteller, golfbaner, kasinoer og fantastiske bade ved hotellet Palace of the Lost City. Sun City ligger desuden på grænsen til Pilanesberg National Park, så der er også fine muligheder for ture hertil.

  Sun City blev indviet i 1979 i staten Bophuthatswana, som den daværende sydafrikanske regering nominelt betragtede som en selvstædig stat. Det gjorde, at Sun City fx kunne tilbyde gambling og andre ting, som var forbudt i Sydafrika. Gennem 1980erne gav mange berømte kunstnere koncerter i Sun City, som var et velbesøgt resort.

  I dag kan man besøge det smukke resort, hvor der en flere skønne hoteller og pragtfulde omgivelser i den sydafrikanske natur og på Sun Citys golfbaner. Selve resortet og hotellerne er også en oplevelse som paladser i junglen.

   

  Sterkfontein & Cradle of Humankind
  Sterkfontein & Wieg van die Mensdom

  Cradle of Humankind er navnet på et område på 474 km², hvor man har fundet hundredevis af rester fra tidlig menneskelig aktivitet. Således har man fundet blandt andet fossiler og stenværktøjer i områdets kalkstensgrotter, og den historisk meget interessante egn er i dag optaget på UNESCO's verdensarvsliste.

  Det var Robert Broom, der fandt det første abemenneske-fossil. Det gjorde han i 1935 ved Sterkfontein, og det store huleområde ved Sterkfontein er centralt for et besøg ved Cradle of Humankind. Siden det første fund har man under udgravninger fundet fossiler i flere end 30 grotter.

  Vil man besøge Cradle of Humankind, er besøgscentret Maropeng Visitor Centre det rigtige sted at starte. Her får man informationer om grotterne, udgravningerne og fundene, der er sket gennem årene, og herfra kan man også komme på ture til Sterkforteins kalkstensgrotter.

   

  Pilanesberg National Park, South Africa

  Pilanesberg National Park
  Pilanesberg-Nasionale Park

  Pilanesberg National Park er en nationalpark, hvor man kan opleve den smukke sydafrikanske natur og meget af landets rige dyreliv. Nationalparken ligger omkring en udslukt vulkan med en stor variation i terræn og natur. Navnet Pilanesberg kommer fra høvding Pilane fra Kgafêla-stammen. Pilane regerede fra Bogopane i 1800-tallet.

  Nationalparken har en størrelse på 572 km², og der er mange kilometer vej, som krydser parken, og som giver adgang til mange smukke udsigter og kig på Pilanesbergs mange dyr. Man kan være heldig at se de såkaldte Big Five af Afrikas dyr, som tæller elefant, leopard, løve, næsehorn og vandbøffel. Der er også antiloper, zabraer, kuduer, giraffer og mange andre dyr i parken. Hertil kommer over 300 forskellige slags fugle.

   

  Cullinan Diamond Mine
  Cullinan Diamantmyn

  Cullinan Diamond Mine er er aktiv diamantmine, der ligger i byen Cullinan. Minen blev grundlagt i 1902, og gennem mange år var den kendt som Premier Mine. Geologisk er minen et tidligere vulkansk kraterrør, der er en tilførselskanal til en vulkan. Det kan også kaldes en kimberlitpipe, som der brydes fra flere i blandt andet Sydafrika og Rusland grundet pipernes indhold af diamanter.

  Diamantminen i Cullinan blev berømte i 1905, da verdens største diamant blev fundet af Frederick Wells og navngivet The Cullinan Diamond. Den rå diamantvejede 3.106,75 karat, der svarer til 621,35 gram. Der blev senere slebet 105 smykkesten ud af diamanten. Den største hedder Cullinan I, og den sidder i det britiske scepter.

  Man kan besøge Cullinan Diamond Mine på arrangerede ture, hvor man oplever minen fra overfladen. Der er også et besøgscenter, hvor man blandt andet kan se en kopi af en minetunnel og replikaer af nogle af verdens mest berømte diamanter. Man kan også se det kendte Cullinan Big Hole fra et udsigtspunkt ved minen.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev
Shopping
Med børn

  Temapark

  Gold Reef City
  Xavier Road, Ormonde
  goldreefcity.co.za

   

  Zoologisk have

  Johannesburg Zoo
  Jan Smuts Avenue, Parktown
  jhbzoo.org.za

   

  Løve- og Safaripark

  Lion and Safari Park
  R512 Pelindaba Rd, Hartbeespoort, Broederstroom
  lionandsafaripark.com

   

  Zoologisk have

  National Zoological Gardens
  Boom Street, Pretoria
  nzg.ac.za

Gode links
Historisk overblik

  Johannesburg-området har været beboet gennem millioner af år, men på trods af byens nuværende størrelse er Johannesburg en meget ung by. I 1800-tallet kom der mange boer-landmænd til, og de opdyrkede store dele af landområderne. Det var ikke mindst efter vandringen fra Cape Town til indlandet i 1836. Boerne grundlage dog ikke en egentlig by på det tidspunkt.

  Australieren George Harrison fandt guld her i 1886, og det var startskuddet til en meget hektisk guldfeber. Pretoria mod nord sendte embedsmændene Johann Rissik og Johannes Joubert til området for guldfundene, og de valgte stedet for etablering af Johannesburg, der efterfølgende blev opkaldt efter dem. Det første guld blev fundet i Barberton, men endnu rigere forekomster blev kort efter udgravet i Witwatersrand.

  Guldet bragte massevis af tilflyttere fra andre dele af det sydlige Afrika, men også fra Europa og Nordamerika, og efter blot fem år var Johannesburg Sydafrikas største by. Det økonomisk meget interessante område blev genstand for spændinger mellem de hollandske afrikanere og briter. Det resulterede i den anden Boer-krig, hvor Storbritannien vandt herredømmet over også denne del af Sydafrika.

  Efter etableringen af Den Sydafrikanske Union i 1910 blev der i Johannesburg og i Transvaal-regionen indført reguleringer for ikke-europæere. Der blev blandt andet etableret særlige beboelsesområder for dem, fx Soweto, der for alvor udviklede sig fra 1940erne.

  Baseret på rigdommen fra guldminerne udviklede Johannesburg i første halvdel af 1900-tallet en stor industriproduktion, og der blev etableret en række kulturelle institutioner. De mange jobs i både minerne og i industrien tiltrak konstant flere sorte fra fattige landområder, og byens sorte bydele blev efterhånden overfyldte og ganske forslummede.

  Johannesburgs centrale forretningskvarter skød op, og der var mange internationale hoteller, skyskrabere og underholdningstilbud for de mange velhavende hvide og tilrejsende forretningsfolk. Storbyens hvide kvarterer var moderne som en europæisk eller nordamerikansk by, mens de fattige sorte bydele blot fortsatte sin noget ustrukturerede vækst. Det politiske pres steg på det hvide styre, der blev indført med National Partys valgsejr i 1948. 

  I 1976 brød væbnede uroligheder ud i Soweto, og det blev til 12 måneders uroligheder, der blev slået ned, men som alligevel gav ekstra næring til den sorte oppositions kamp for indflydelse i landet. Efter flere uroligheder ændredes den politiske struktur i landet i 1990, hvor den sydafrikanske præsident tillod alle politiske organisationer og udskrev præsidentvalg til 1994, hvor Sowetos Nelson Mandela blev valgt som den første sorte præsident.

  Den politiske systemændring fik store konsekvenser for Johannesburg. Mange sorte flyttede ind i det centrale forretningskvarter, hvor den etablerede finansielle sektor i landet lå. Virksomheder og blandt andet børsen flyttede til nye områder i primært forstaden Sandton mod nord. Hoteller lukkede og flyttede med, og byens centrale del var ændret radikalt på få år. I dag er der igen gjort meget for at genetablere Johannesburg-centrums attraktivitet for både investorer og turister.