Site logo
Se på kortet
 • Johannesburg City Hall, Corner Albert Street, Johannesburg, Sydafrika

Læs om byen

Storbyen Johannesburg er det sydlige Afrikas økonomiske lokomotiv og en af kontinentets store og interessante byer. Byen er den største i Sydafrika og består nærmest af to bykerner, den gamle bykerne og det moderne Sandton, hvor der ligger store indkøbecentre og moderne bygningsværker.

Byens gamle centrum har sine seværdigheder. Det er her, byen udviklede sig fra, og man kan se store offentlige institutioner, højhuse, museer m.v. Det er også her, byens hovedbanegård og andre væsentlige steder ligger.

Johannesburg består også af andet end det gamle centrum og Sandton. Mange vil også nikke genkendende til navnet Soweto, der er et kvarter, som er kendt over hele verden. Det er ikke mindst som stedet, hvor landets tidligere præsident, Nelson Mandela, kom fra.

Omegnen af Johannesburg er også interessant med gode muligheder for udflugter. Man kan tage til hovedstaden Pretoria, som byder på landets regeringsbygninger, museer og monumenter, mens naturen og nogle af Sydafrikas nationalparker også ligger omkring Johannesburg.

Topseværdigheder

  • Constitution Hill/Konstitusie-heuwel: I området Constitution Hill mødes det nye med det gamle Johannesburg. Her kan man se flere ting fra byens historie; fx Johannesburgs fort, der blev opført som garnison i 1890erne, og landets moderne forfatningsdomstol.
  • The Old Fort/Die Ou Fort: The Old Fort blev bygget som fængsel og fort i 1890erne og anvendt i boerkrigen. Fortet blev bygget som beskyttelse mod truslen om en britisk invasion, og stedets fængsel kom til at huse boerledere efter boerkrigen. Fængslet var i funktion til 1987, og i dag er både fort og fængsel indrettet som museum.
  • Nelson Mandela Square/Nelson Mandela-plein: Sandton-bydelen nord for Johannesburgs historiske centrum blev opført som byens nye moderne centrum, hvor en del virksomheder har etableret deres hovedsæder. Nelson Mandela Square fungerer som bydelens centrum.
  • MuseuMAfricA: MuseuMAfricA er et historisk museum, der blev grundlagt i 1933. Målet blev hurtigt at formidle alle aspekter af den sydafrikanske kulturhistorie, og her kan man opleve spændende udstillinger inden for forskellige temaer.
  • Johannesburg Art Gallery/Johannesburgse Kunsmuseum: Johannesburgs store kunstmuseum blev grundlagt i 1910, og udstillingsbygningen i Joubert Park stod færdig i 1915 efter Edward Lutyens tegninger. Samlingen rummer bl.a. værker af berømte sydafrikanske og internationale malere.

Andre seværdigheder

  • Saint Mary's Cathedral: Saint Mary’s Cathedral er Johannesburgs anglikanske katedral. Grundstenen til den smukke kirke blev lagt i 1926, og indvielsen fandt sted den 29. september 1929. Gennem 1900-tallet blev kirken kendt som en af de få i Johannesburg, som ikke var raceopdelt.
  • Carlton Centre/Carlton-sentrum: Carlton Centre er en 223 meter høj skyskraber. Den blev opført 1967-1974 som den højeste hotel- og kontorbygning på den sydlige halvkugle. Gennem mange år lå der et luksushotel over 30 etager i højhuset, der blev overgået med 11 meter i højden af The Leonardo i forstaden Sandton.
  • University of the Witwatersrand/Universiteit van die Witwatersrand: Dette er Johannesburgs store og gamle universitet. Det blev grundlagt i byen Kimberley i 1896 som The South African School of Mines, og i 1904 flyttede skolen til Johannesburg.
  • Johannesburg City Hall/Stadhuis van Johannesburg: Rådhuset i Johannesburg er med sit tårn og søjleprydede facade en af byens karakteristiske historiske bygninger. Det stod færdigt i 1914 i edwardiansk barok.
  • Johannesburg City Library/Johannesburg Stadsbibliotheek: Central Library blev opført i 1935 i en italiensk inspireret stil. Bygningens særkende er de tre imponerende buer, der er på facaden.
  • Apartheid Museum: Apartheid Museum åbnede i 2001, og det genfortæller 1900-tallets sydafrikanske historie med indførelse, håndhævelse og afvikling af apartheid. Der er mange skildringer og effekter i udstillingerne.
  • Soweto: Navnet på forstaden Soweto er en forkortelse af South Western Townships, der som navnet antyder spænder over en række forstæder som fx Orlando, Klipspruit, Meadowlands og Dobsonville. Der er flere ting at se i Soweto; først og fremmest Nelson Mandela National Museum.

Ture fra byen

  Pretoria, South Africa

  • Pretoria: Pretoria er Sydafrikas hovedstad, og der er mange seværdigheder at komme efter. Byen har bevaret mange af sine historiske bygninger, og man kan i dag som besøgende gennemleve byens historie gennem palæer med historisk indbo, steder af historisk betydning samt et varieret kulturelt udbud.
  • Løveparken/Lion Park: I dyreparken Lion Park kan man komme tæt på meget af Afrikas spændende dyreliv, ikke mindst løver, men også leoparder, hyæner, karakaler med flere. Der er også anlagt et stort område, hvor nogle af de mere fredelige dyr såsom giraffer, zebraer og antiloper befinder sig.

  Sun City, South Africa

  • Sun City: Sun City er et fantastisk underholdningsområde midt i den sydafrikanske natur. Her er blandt andet luksushoteller, golfbaner, kasinoer og fantastiske bade ved hotellet Palace of the Lost City. Sun City blev indviet i 1979.
  • Sterkfontein & Menneskets Vugge/Sterkfontein & Cradle of Humankind: Cradle of Humankind betegner det område, hvor man har fundet hundredvis af rester fra tidlig menneskelig aktivitet. Således er her fundet fossiler og stenværktøjer. Det store huleområde Sterkfontein er centralt for et besøg ved Cradle of Humankind. Her blev den ældste fundne abemand opdaget i 1936, og derefter blev massive arkæologiske udgravninger igangsat.

  Pilanesberg National Park, South Africa

  • Pilanesberg National Park: I den imponerende nationalpark Pilanesberg kan man opleve den sydafrikanske natur og landets rige dyreliv. Her er bl.a. de såkaldte Big Five af Afrikas dyr, som tæller elefant, leopard, løve, næsehorn og vandbøffel.
  • Cullinan Diamantmine/Cullinan Diamond Mine: I byen Cullinan ligger denne diamantmine, der er ejet af De Beers. Minen er grundlagt i 1902, og den er fortsat aktiv. I 1905 blev minen særligt kendt, idet verdens største diamant blev fundet af Frederick Wells og navngivet The Cullinan Diamond.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev
[INSERT_ELEMENTOR id="31542"]
Shopping
Med børn

  • Temapark: Gold Reef City, Xavier Road, Ormonde, goldreefcity.co.za
  • Zoologisk have: Johannesburg Zoo, Jan Smuts Avenue, Parktown, jhbzoo.org.za
  • Løve- og Safaripark: Lion and Safari Park, R512 Pelindaba Rd, Hartbeespoort, Broederstroom, lionandsafaripark.com
  • Zoologisk have: National Zoological Gardens, Boom Street, Pretoria, nzg.ac.za

Gode links
Historisk overblik

  Johannesburg-området har været beboet gennem millioner af år, men på trods af byens nuværende størrelse er Johannesburg en meget ung by. I 1800-tallet kom der mange boer-landmænd til, og de opdyrkede store dele af landområderne. Det var ikke mindst efter vandringen fra Cape Town til indlandet i 1836. Boerne grundlage dog ikke en egentlig by på det tidspunkt.

  Australieren George Harrison fandt guld her i 1886, og det var startskuddet til en meget hektisk guldfeber. Pretoria mod nord sendte embedsmændene Johann Rissik og Johannes Joubert til området for guldfundene, og de valgte stedet for etablering af Johannesburg, der efterfølgende blev opkaldt efter dem. Det første guld blev fundet i Barberton, men endnu rigere forekomster blev kort efter udgravet i Witwatersrand.

  Guldet bragte massevis af tilflyttere fra andre dele af det sydlige Afrika, men også fra Europa og Nordamerika, og efter blot fem år var Johannesburg Sydafrikas største by. Det økonomisk meget interessante område blev genstand for spændinger mellem de hollandske afrikanere og briter. Det resulterede i den anden Boer-krig, hvor Storbritannien vandt herredømmet over også denne del af Sydafrika.

  Efter etableringen af Den Sydafrikanske Union i 1910 blev der i Johannesburg og i Transvaal-regionen indført reguleringer for ikke-europæere. Der blev blandt andet etableret særlige beboelsesområder for dem, fx Soweto, der for alvor udviklede sig fra 1940erne.

  Baseret på rigdommen fra guldminerne udviklede Johannesburg i første halvdel af 1900-tallet en stor industriproduktion, og der blev etableret en række kulturelle institutioner. De mange jobs i både minerne og i industrien tiltrak konstant flere sorte fra fattige landområder, og byens sorte bydele blev efterhånden overfyldte og ganske forslummede.

  Johannesburgs centrale forretningskvarter skød op, og der var mange internationale hoteller, skyskrabere og underholdningstilbud for de mange velhavende hvide og tilrejsende forretningsfolk. Storbyens hvide kvarterer var moderne som en europæisk eller nordamerikansk by, mens de fattige sorte bydele blot fortsatte sin noget ustrukturerede vækst. Det politiske pres steg på det hvide styre, der blev indført med National Partys valgsejr i 1948. 

  I 1976 brød væbnede uroligheder ud i Soweto, og det blev til 12 måneders uroligheder, der blev slået ned, men som alligevel gav ekstra næring til den sorte oppositions kamp for indflydelse i landet. Efter flere uroligheder ændredes den politiske struktur i landet i 1990, hvor den sydafrikanske præsident tillod alle politiske organisationer og udskrev præsidentvalg til 1994, hvor Sowetos Nelson Mandela blev valgt som den første sorte præsident.

  Den politiske systemændring fik store konsekvenser for Johannesburg. Mange sorte flyttede ind i det centrale forretningskvarter, hvor den etablerede finansielle sektor i landet lå. Virksomheder og blandt andet børsen flyttede til nye områder i primært forstaden Sandton mod nord. Hoteller lukkede og flyttede med, og byens centrale del var ændret radikalt på få år. I dag er der igen gjort meget for at genetablere Johannesburg-centrums attraktivitet for både investorer og turister.