Site logo
Se på kortet
Læs om byen

Asjkhabad er hovedstaden og den største by i Turkmenistan. Byen ligger i et seismisk aktivt område, og derfor var der indtil grundlæggelsen af Asjkhabad kan sporadisk bebyggelse med jurter. Med den russiske grundlæggelse som garnisonsby i 1881 blev byen planlagt som en lav by med brede gader, og ved indgangen til 1900-tallet var det kun bymuseet, der havde mere end en etage.

Der boede dog allerede ca. 20.000 i byen på dette tidspunkt, for Asjkhabad lå strategisk godt på regionens handelsveje, og Den Trans-Kaspiske Jernbane var kommet til byen i 1885. Der blev også bygget hoteller, banker og mange andre institutioner i byen i denne periode.

I 1917 blev der etableret sovjetisk styre i Asjkhabad, og efter en periode med modoprør blev styret genindsat i 1919, hvor Asjkhabad skiftede navn til Poltoratsk efter den revolutionære Pavel Poltoratskij, der var den første leder af den turkmenske sovjetstat. I 1924 blev byen hovedstad i den turkmenske sovjetrepublik, og i 1927 fik den sit gamle navn tilbage.

Den første større byplan for Asjkhabad blev udviklet i Moskva i 1935-1937, og på dette tidspunkt var der stadig kun få høje bygninger i byen. De fleste huse var opført i adobe eller brændte sten, og derfor blev stort set hele Asjkhabad ødelagt og mange indbyggere tabt, da et jordskælv ramte byen i 1948.

En ny byplan blev hurtigt udviklet efter jordskælvet i 1948, og genopbygningen gik ligeledes hurtigt i gang. Gennem de følgende årtier genopstod Asjkhabad i ikke mindst stilarten brutalisme gennem den sovjetiske tid. Der blev opført administrationsbygninger, teatre og mange andre institutioner.

Efter Turkmenistans selvstændighed efter Sovjetunionen blev mange af Asjkhabads gader flere gange omdøbt, og der blev opført storladne byggerier, hvoraf mange var i marmor. Gennem de seneste årtier er der også opført mange nye boligområder, og i dag er der flere end en million indbyggere i Asjkhabad.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev