Site logo
Se på kortet
Læs om byen

Alicante og Costa Blanca-kysten omkring byen nyder et af Europas mildeste klimaer. Der er dejligt at komme hertil året rundt, og det skyldes ikke mindst de mange solskinstimer, det meget velsmagende spanske middelhavskøkken og de kilometerlange sandstrande, der ligger langs hele Costa Blanca.

Alicante er med sine flere end 300.000 indbyggere en storby med en lang og interessant historie. Og der er både nye og gamle seværdigheder i byen, hvis hyggelige gamle centrum og to højtliggende fæstningsanlæg hører til de største oplevelser.

Mødet med Alicante er et møde med en moderne spansk by, hvor det er fine parker og promenader, en mondæn marina og et rigt kulturudbud. En tur ad havnepromenaden Explanada de España er således et must ved et besøg.

Alicante giver også mulighed for at se på ruiner og bygningsværker fra de tidligere romerske og mauriske herrer i området. Borgene Castillo de Santa Bárbara og Castillo San Fernando er vidnesbyrd om byens vigtighed gennem historien.

Omkring Alicante åbner mange muligheder sig; fx indlandets natur og kulturelle seværdigheder og Costa Blancas fine sandstrande. Langs kysten ligger stribevis af hyggelige mindre badesteder og smuk natur på den over 300 kilometer lange kyststækning.

Topseværdigheder

  Skt. Nikolaj Katedral, Alicante

  Sankt Nikolaj Katedral
  Concatedral de San Nicolás

  Alicantes katedral blev opført på resterne af en maurisk moské. Stilen er Herrero-renæssance, og byggeriet blev tegnet af Agustín Bernardino. Opførelsen varede i perioden 1613-1662. Katedralens klosterbygninger med buegangene er ældre og blev opført i 1400-tallet.

  Efter de oprindelige opførelser er der senere blevet udført udvidelser i barok; blandt andet Nadverkapellet/Capilla de la Comunión fra 1700-tallet. Kapellet regnes som et fint eksempel på spansk barok.

  Af katedralens øvrige interiør er det særligt alteret, der er interessant. Ved alteret kan man se Alicantes skytshelgen, Sankt Nikolaj, der ifølge historien var biskop i Myra i 400-tallet. Over kirkens grundplan, der er som et lantinsk kors, hviler den smukke og 45 meter høje kuppel.

   

  Jomfru Maria Basilika
  Basílica de Santa María

  På resterne af en forhenværende moské blev den gotiske Basilica de Santa María opført i 1300-tallet, og den står derved som Alicantes ældste kirkebygning. Siden opførelsen er kirken dog genopbygget og ændret flere gange, hvilket blandt andet skete efter en brand i 1400-tallet. Det barokke indgangsparti er også blevet tilført senere.

  Interiøret er meget spændende, og her kan man opleve det forgyldte rokokohøjalter fra 1700-tallet og nogle smukke kapeller. Kirkens døbefont blev udført i Carreramarmor i slutningen af 1500-tallet, og det er af Michelangelo-skolen. Jomfru Maria Basilika rummer også en stor dokumentsamling, der strækker sig tilbage til 1200-tallet.

   

  Explanada España, Alicante

  Spanien Esplanade
  Explanada de España

  Alicantes berømte og smukke esplanade blev anlagt på et inddæmmet areal ved vandet og langs byens store marina. Med sine skyggefulde palmer, blomsterdekorationer og elegant bølgende marmorbelægning er det et meget skønt sted for en vandretur, og det er en mulighed for at betragte udelivets gang i det sydspanske.

  Før esplanaden lå der en kajplads her, og esplanaden blev realiseret i dens første udgave i 1867 efter stadsarkitekten José Guardiola Picós design. I dag er der et nyere design, hvor man promenerer omkring 500 meter på cirka 6,6 millioner fliser.

   

  Central Market, Alicante

  Centralmarkedet
  Mercado Central

  Mercado Central er Alicantes centrale marked for salg af blandt andet fisk, frugt, grønt og blomster. Markedet blev opført i årene 1911-1912 i en stil, der var inspireret af modernismen og af kirkebyggerier. Man kan fx se en lille rotunde i markedets sydvestlige hjørne.

   

  Rådhuset
  Ayuntamiento

  Alicantes rådhus er et meget fint eksempel på byens civile barokbyggerier. Det blev tegnet af Lorenzo Chápuli, og opførelsen startede i 1701 på stedet, hvor også byens tidligere rådhus stod. Byggeriet varede det meste af århundredet.

  Den imponerende facade er 50 meter bred og flankeres af de to karakteristiske rådhustårne. Ved foden af rådhusets hovedtrappe ses det såkaldte Cota Cero, der er referencepunkt for alle højdemålinger i hele Spanien.

  Af særlig interesse indvendigt er Den Blå Sal/Salón Azul med sit sidekapel og Plenarsalen/Salón de Plenos. På en tur rundt kan man også nyde kunst af blandt andre Amorós, Cabrera og Gastón Castelló, der kom fra netop Alicante.

   

  Castillo Santa Barbara, Alicante

  Santa Bárbara Borg
  Castillo de Santa Bárbara

  På toppen af højdedraget Monte Benacantil ligger borgen Castillo de Santa Bárbara, der oprindeligt blev grundlagt i 800-tallet. Beliggenheden er fantastisk smuk mod havet, og fra stedet 166 meter oppe er der en vidunderlig udsigt over Alicante. Borgen var en maurisk fæstning fra 800-tallet. Tropper fra Castillen erobrede anlægget den 4. december 1248, og idet denne dag var helgenen Barbaras navnedag, fik stedet sit nuværende navn.

  Santa Bárbara-borgens tre primære bygninger stammer fra 1300-, 1500- og 1700-tallene. 1300-talskomplekset La Torreta ligger øverst og inderst, mens de vigtigste bygninger stammer fra 1500-tallets udvidelse. Fra denne tid kan man blandt andet se salen Salón Felipe II, vagtbygningen Cuerpo de Guardia og paradeområdet Patio de Armas. I 1700-tallet anlagde man fx ravelinen Revellín de la Reina.

  På en tur på borgen kan man se på de forskellige fæstningsanlæg, diverse udstillinger og naturligvis nyde udsigten. Monte Benacantil er desuden seværdigt fra neden, når man er i strandområdet langs vandet ved Playa Postiguet. Herfra ser man et klippefremspring på selve bjerget, som har store ligheder med profilen af et menneskeansigt. Fremspringet bliver da også kaldt Maurerens Ansigt/la Cara del Moro.

  På Santa Bárbara Borg er den såkaldte CAPA-samling/Colección CAPA udstillet. Både indendørs og udendørs er billedhuggeren, samleren og bysbarnet Eduardo Capas værker og samling opstillet. Med udstillingen ville Capa gøre det muligt at stifte bekendtskab med spansk samtidskunst.

  CAPA-samlingen er en af de største samlinger nyere spansk skulpturkunst i verden. Kunstværkerne er fra 1800- og 1900-tallene, og de blev udført af blandt andre Salvador Dalí, Martín Chirino og Eduardo Capas søn Fernando.

  På borgområdet kan man også besøge Alicante Bymuseum/Museo de la Ciudad de Alicante. På museet er der forskellige temaudstillinger om fx personer og begivenheder, der har udviklet byen, og her er også en del effekter at opleve.

   

  Flere seværdigheder og mere info

  Køb pdf-bogen om Alicante her.

Andre seværdigheder

  Arkæologisk Museum, Alicante

  Provinsens Arkæologiske Museum (MARQ)
  Museo Arqueológico Provincial (MARQ)

  På Alicantes arkæologiske museum kan man som besøgende komme en tur til byens og områdets fortid. Den særdeles fornemme samling rummer flere end 80.000 genstande, der i permanente udstillinger gennemgår flere temaer; præhistorie, iberisk kultur, romersk kultur, middelalder og moderne tid. Der er desuden skiftende udstillinger.

  Blandt de mest værdifulde effekter på museet er Kvinden fra Guardamar/Dama de Guardamar, der er en 50 centimeter høj buste fra cirka 400 f.Kr. Busten blev fundet i udgravningen af den fønikiske bosættelse Cabezo Lucero.

  Museumsbygningen er det forhenværende hospital San Juan de Dios, der blev opført i årene 1926-1929 og tegnet af arkitekten Juan Vidal Ramos. Museet slog dørene op her i år 2000.

   

  San Fernando Fæstning
  Castillo San Fernando

  Fæstningsværket San Fernando blev anlagt i begyndelsen af 1800-tallet som styrkelse af Alicantes forsvar mod en eventuel invaderende fransk hær med Napoleon i spidsen.

  Castillo San Fernando blev opkaldt efter Fernando VII, der var Spaniens konge på opførelsestidspunktet. Fæstningen fik dog aldrig en militær rolle, og nu er den udlagt til rekreativt område. Man bliver også belønnet med en fornem udsigt fra fæstningen, der ligger på højdedraget Monte Tossal.

   

  Plaza de los Luceros, Alicante

  Stjernepladsen
  Plaza de los Luceros

  Den smukt anlagte centrale Plaza de los Luceros er ofte midtpunktet, når der er fejringer af store dimensioner i Alicante. Pladsen fik sit nuværende udseende i 1930, hvor Alicante-kunstneren Daniel Bañuls Martínez' centrale, monumentale springvand blev opstillet. I 1934 tog pladsen navneforandring fra Uafhængighedspladsen/Plaza de la Independencia til det nuværende navn.

   

  Gravina Kunstmuseum, MUBAG
  Museo de Bellas Artes Gravina, MUBAG

  Gravina Kunstmuseum er et museum, der er indrettet i et palæ, som blev bygget i årene 1748-1808 som residens for greven af Lumiares; huset hedder da også Palacio del Conde de Lumiares. Greven var kommet til byen sammen med sin familie i midten af 1700-tallet, og han lod det nye palæ opføre på ruinerne af et tidligere hus, der var gået til grunde under Den Spanske Arvefølgekrig.

  Husets smukke facade er bygget i sten fra de nærliggende San Julian-bjerge, og de meget flotte hvælvede nederste etager blev tidligere anvendt som magasiner.

  I dag huser palæet et provinsarkiv samt Gravina Kunstmuseum, der er et af Alicante-provinsens kunstmuseer. Værkerne i samlingen spreder sig hovedsageligt på perioden fra 1500-tallet til starten af 1900-tallet, og her er flere end 500 kunstværker af kunstnere som Rodrigo de Osona, Francisco Salzillo, Vicente López og Antonio Gisbert.

   

  Postiguet Beach, Alicante

  Postiguet Strand
  Playa del Postiguet

  Alicante er velsignet med et mildt klima og et varmt Middelhav, der i sæsonen giver mange turister og lokale, der ønsker en tur i bølgerne. Langs kysterne nord og syd for byen er der mange bademuligheder, og det er der også i selve bykernen.

  Playa del Postiguet er en 900 meter lang sandstrand, som ligger umiddelbart nordøst for byens store marina og gamle bydel. Højsæsonen for badning er midten af juni til midten af oktober, men det er altid lækkert med en tur langs stranden.

   

  Casa Carbonell, Alicante

  Carbonell Palæ
  Palacio Carbonell

  Palacio Carbonell er et de af smukke og imponerende palæer, der ligger langs Explanada de España. Det blev bygget i årene 1920-1925 efter tegninger af den lokale arkitekt Juan Vidal Ramos. Palæet blev bygget som butikker og lejeboliger af forretningsmanden Enrique Carbonell, som det er opkaldt efter.

   

  Gabriel Miró Plads
  Plaza de Gabriel Miró

  Gabriel Miró Plads ligger en karré fra promenaden Explanada de España, og den er et elegant åndehul i midten af byen og tæt ved havet.  Under træerne står Alicantekunstneren Vicente Bañuls’ 1800-talsspringvand La Aguadora.

   

  Alicante Marina

  Alicante Marina
  Marina Alicante

  Marinaen i Alicante er et dejligt sted for en spadseretur. Her er elegante omgivelser, store og moderne lystyachter og en fin udsigt mod byens profil. Omkring marinaen er der desuden diverse shoppingfaciliteter og underholdning.

   

  Tyrefægterarena
  Plaza de Toros

  Alicantes tyrefægterarena blev opført i 1848. Den er senere udvidet flere gange; væsentligst i 1888. Arenaen benyttes til mange forskellige formål som fx koncerter og sportskampe.

  I forbindelse med arenaen ligger Tyrefægtermuseet/Museo Taurino, der primært skildrer heltene blandt lokale tyrefægtere og deres bedrifter, udstyr og lignende. Berømthederne inden for genren tæller Vicente Blau og Francisco Antón.

   

  Flere seværdigheder og mere info

  Køb pdf-bogen om Alicante her.

Ture fra byen

  Lucentum, Alicante

  Lucentum

  Den romerske by Lucentum er forløberen til det nuværende Alicante. Lucentum blev grundlagt i 300-tallet f.Kr., og byen var beboet indtil slutningen af 200-tallet. På det tidspunkt havde nabobyen, den nuværende Elche, udkonkurreret Lucentum.

  De arkæologiske udgravninger af det 30.000 m² store areal startede i 1700-tallet; i første omgang uden reference til Lucentum. I 1780 fremlagde Antonio Valcárcel Pío de Saboya postulatet om, at det store område var Lucentum, hvilket var korrekt.

  Der er hovedsageligt romerske ruiner at se, men også spor fra tidligere bosættelser. Ved en tur i ruinerne får man et godt indtryk af Lucentums forskellige bygninger og funktioner; af væsentlige bygninger kan man se resterne af det romerske forum, badeanlæg og bymuren.

   

  Petrer Borg
  Castillo de Petrer

  Castillo de Petrer er en tidligere maurisk borg, der ligger hævet over resten af byen Petrer. Borgen blev anlagt i slutningen af 1100-tallet. Den var med i den muslimske revolte i 1256, indtil kong Jaume II erobrerede den og integrerede den og området i kongeriget Aragonien.

  Castillo de Petrer er meget spændende at besøge med de bevarede dobbeltmure, der giver fornemmelsen af at træde tilbage til middelalderens forsvarsværker. I den indre borg får man desuden et godt indtryk af datidens mauriske bygningsværker.

   

  Sax Borg
  Castillo de Sax

  Sax Borg blev bygget af maurerne som et mægtigt fæstningsværk på en bjergtop. Det oprindelige byggeri startede i 900-tallet, men dagens borg går hovedsageligt tilbage til de efterfølgende århundreder.

  Til trods for beliggenheden på toppen over byen og det omgivende landskab, erobrede kong Jaume Sax Borg i 1239. I dag ses velbevarede dele af muren og nogle af forsvarstårnene.

   

  Palmer, Elche

  Elche

  Elche, der også kendes som Elx på lokalsproget valenciansk, blev oprindeligt bosat af grækere omkring år 600 f.Kr. Efter en tid med maurisk herredømme erobrede Aragonien byen og området i 1200-tallet.

  I dag er Elche berømt som palmernes og havernes by. Rundt om byen ligger den store palmeskov Palmeral de Elche, som byder på flere end 200.000 palmer, hvilket er det højeste antal i Europa. Palmeskoven blev i sin tid etableret af maurerne, der bragte palmerne med til området. Siden dengang har det milde klima givet planterne de perfekte betingelser, og i området er der op til 150 år gamle palmer.

  I Elches gamle bydel er der mange ting at se. Blandt højdepunkterne er den imponerende barokkirke, Basílica de Santa María (Plaça del Congrés Eucaristic), som blev opført i 1600-tallet. Elches arkæologiske museum, Museo Arqueológico y de Historia de Elche, udstiller fund fra byens og regionens gamle tid som den romerske by La Alcudia (Carratera Dolores), hvis udgravninger ligger syd for det nuværende centrum. Museet er indrettet i 1200-talsborgen Palacio de Altamira (Diagonal del Palau 7).

  Byens arabiske bade, Baños Árabes (Passeig de les Eres de Santa Llúcia 13), er efterfølger til de tidligere romerske bade, og her kan man se indretningen med kakler, søjler og hvælvinger, som var en del af rammerne omkring stedet, der både virkede som bad og som mødested.

   

  Santa Pola

  Den smukke og historiske by Santa Pola var en romersk bosættelse med navnet Portus Ilicitanus, der hentyder til, at stedet var havneby for det nuværende Elche. Der er en del seværdigheder i byen, og beliggenheden ved Middelhavet gør, at et besøg kan kombineres med en tur til stranden eller på vandet.

  Borgen i Santa Pola, Castillo-Fortaleza de Santa Pola (Plaza de la Glorieta), blev opført i 1557 i renæssancearkitektur. Der er dog foretaget ombygninger siden da. Arkitekterne var italienske, og formålet var at etablere et forsvar af byen mod sørøvere. I dag er borgen indrettet som kulturelt aktivitetscenter, og der er blandt andet indrettet to museer her; Marinemuseet/Museo del Mar og Fiskerimuseet/Museo de la Pesca.

  Man kan opleve glimt af Santa Polas romerske fortid på tæt hold i den romerske villa Palmeral/Villa Palmeral (Avenida de Portus Ilicitanus). Villaen blev opført i 300-tallet som residens for en velhavende købmandsfamilie. Besøgende har adgang til hele det restaurerede udgravningsområde, og blandt højdepunkterne er fornemme gulvmosaikker.

   

  Isla de Tabarca, Spanien

  Tabarca Ø
  Isla de Tabarca

  Ud for Costa Blancas kyst ligger øen Tabarca, der med blot 1.750 meter i længden og op til 300 meter i bredden er et overskueligt, smukt og fredeligt sted. Øen er som delt i to med dens lille bebyggelse mod vest og de åbne vidder mod øst.

  Den lille by er præget af lavt byggeri med pladsen Gran Plaza som centrum. Sankt Peter & Paul Kirke/Iglesia de San Pedro y San Pablo er øens kirke og ligger også i byen, mens udsigtstårnet Torre de San José og Tabarca Ø Fyrtårn/Faro de Isla de Tabarca dominerer i det åbne land. På øen er der fine strande, og øens restauranter er kendt for at servere nogle af regionens bedste fiske- og skaldyrretter.

Køb og download den fulde PDF Guide
Tilmeld dig vores nyhedsbrev
Shopping

  Boulevard Plaza

  Avenida de la Estación

   

  Carrefour

  Calle de José García Sellés 2
  Avenida Alcalde Lorenzo Carbonell
  carrefour.es

   

  El Corte Inglés

  Avenida Maisonnave 53, Avenida Federico Soto 1
  elcorteingles.es

   

  Panoramis

  Muelle Poniente 6
  panoramis.com

   

  Parque Vistahermosa

  Antonio Ramos Carratalá
  parquevistahermosa.com

   

  Indkøbsgader

  Rambla de Méndez Núñez, Avenida Maisonnave, El Barrio

Med børn

  Vandland

  Aqualandia
  Sierra Helada s/n – Rincon de Loix, Benidorm, 40 km NØ
  aqualandia.net

   

  Vandland

  Aquapark
  Calle del Norte, Rojales, 40 km SV
  aquaparkrojales.es

   

  Dyrepark

  Mundomar
  Sierra Helada, Rincón de Loix, Benidorm, 40 km NØ
  mundomar.es

   

  Dyrepark

  Rio Safari
  Carratera Elche-Santa Pola, Elche, 20 km SV
  riosafari.com

   

  Forlystelsespark

  Terra Mitica
  Camino del Moralet, Benidorm, 40 km NØ
  terramiticapark.com

Gode links
Historisk overblik

  Den tidlige bosættelse

  Alicante-regionen har været beboet i cirka 7.000 år, hvor stammer fra Centraleuropa bevægede sig mod syd mod nye jagtområder. De første egentlige bosættelser i dagens Alicante-område skete på og ved det strategisk godt placerede bjerg Benacantil. På den tid lå bjerget omgivet af havet til flere sider, så herfra var der et fint og strategisk vigtigt overblik over landet og havet.

  Omkring år 1000 f.Kr. begyndte både grækere og fønikiere at handle med det nuværende Spaniens østkyst. De etablerede handelsstationer, der også var med til at civilisere og udvikle området. De nye udenlandske bosættere bragte fx alfabetet, jern- og keramikarbejder til de lokale stammer.

  Grækerne og fønikierne fik efter nogle århundreder konkurrence i området, idet Rom begyndte at blande sig. Romerriget anvendte sit militær for at vinde kontrol med Den Iberiske Halvø, hvor flere vigtige kampe skulle komme til at udspille sig gennem tiden. Den rivaliserende hær fra Karthago befæstede sig imidlertid, og de anlagde under general Hamilcar stedet Akra Leuka, der var en af forløberne til Alicante.

  Akra Leuka lå godt og blev en iberisk handelscenter med kontakter i Karthago, Grækenland, Fønikien og iberiske Tartessos.

   

  Romerske Lucentum

  Karthago udvidede sit territorium fra Akra Leuka, men Roms styrke viste sig overlegen, og romerne overtog kontrollen med området efter sejrene i Den Anden Puniske Krig. Romerne kaldte deres by for Lucentum, der betyder den lysende by. Navnet kom fra den lyse himmel og de mange solskinstimer, der var her.

  Som romersk by fik Lucentum et tydeligt romersk præg med badeanlæg, templer, forum, kloakering med videre. Højdepunktet i den romerske periode var århundrederne omkring Kristi fødsel; herefter overgik en del del af den lukrative handel gradvist til det nuværende Elche, der var bedre beliggende end Lucentum.

  I 400-tallet begyndte Romerrigets opløsning, og det mærkedes på den Iberiske Halvø, hvor den vestgotiske krigsherre Teodmiro vandt stigende magt; blandt andet i Alicante.

  Det næste folk, der kom til at herske over regionen, var araberne, der overvandt alle eksisterende ledere i både Alicante og store dele af det nuværende Spanien. Det var i år 711, at Alicante kom under de arabiske maureres herredømme, og det var en periode, der kom til at vare flere end 500 år.

   

  Maurernes tid

  Maurerne bragte nye ting til Lucentum, som de omdøbte Alicante. Begge navne refererer til at være lysets by på henholdsvis latin og arabisk. De ting ting var blandt andet appelsiner, ris og de palmer, som i dag nærmest er et symbol på de varme kystområder i Spanien.

  Gennem Alicantes mauriske periode blev der endnu en gang bygget anderledes end af de forgangne kulturer. Der blev således opført mange bygninger med inspiration i den nye mauriske stil, hvilket var tilfældet over store dele af Den Iberiske Halvø.

   

  Reconquista

  Den spanske tilbageerobring af Den Iberiske Halvø begyndte i 1000-tallet, men det var først i midten og slutningen af 1200-tallet, at Alicante overgik fra arabisk styre til først at blive en del af det spanske kongerige under Alfonso X i 1246 og dernæst Kongeriget Valencia under Jaume II af Aragonien fra 1298. Med gennemførelsen af den spanske reconquista, var maurernes magt i Europa slut.

  Med den nye tid startede en stor opblomstring i Alicante. Byens handel med store dele af Middelhavsområdet steg voldsomt, og produkter som ris, vin, olivenolie og uld var store handelsvarer. 1400-tallet var en guldalder for Alicante, der økonomisk levede fint af handel og landbrugsproduktion.

  Så begyndte nedgangstiderne. Kong Felipe III udviste i starten af 1600-tallet tusinder af tilbageværende maurere, og da de specielt var beskæftiget og dygtige inden for landbrug og håndvæk, gik Alicantes produktion og økonomi ned i gear.

   

  1700-1800-tallenes trængsler

  Den Spanske Arvefølgekrig udbrød i 1701 mellem hovedsageligt Frankrig på den ene side og England, Holland og Østrig på den anden. Krigens årsag var kampen om den spanske arvefølge efter Karl II’s død uden tronarvinger. Både Frankrig og Østrig havde en kandidat til den spanske trone, og krigens resultat fik konsekvenser for Alicante.

  Efter den Spanske Arvefølgekrig, hvor Alicante havde støttet den tabende part, blev regionens politiske status som delvist selvstyrende ændret, og Alicante blev underlagt Spanien. De følgende århundreder var Alicante økonomisk og politisk påvirket i en negativ retning, og der var stagnation i byen.

  Gennem 1700-1800-tallene kom Alicante til at opleve nedgangstider, og udviklingen gik forbi byen, hvis økonomi primært blev baseret på fiskeri, landbrug og en vis produktion.

   

  Neutralitet og opblomstring

  Alicantes lange periode med stagnation sluttede med udgangen af 1800-tallet. Her oplevede byen en bedring i økonomien, der ikke mindst skyldtes udbygning af havneområdet. Alicante blev i disse år i stigende grad eksporthavn, og søfarten blomstrede ind i begyndelsen af 1900-tallet. Den spanske neutralitet under 1. Verdenskrig medførte yderligere vækst i eksporten.

  Gennem tiden havde der været spæde forsøg på oprør, men det var aldrig blevet til noget større, før der i denne periode var så store spændinger i byen og i Spanien generelt, at kong Alfonso XIII måtte abdicere. Den 14. april 1931 blev den anden spanske republik udråbt som afløser for kongedømmet.

  Den republikanske regering kom ikke til at styre Spanien mange år, før der brød borgerkrig ud i landet. Den startede 17. juli 1936, og overfor republikken stod den kommende sejrherre Francisco Franco. Alicante blev den by, der længst tid kæmpede for republikken, og Francos styrker kunne først indtage den 1. apil 1939.

   

  Turismen til i dag

  Efter nogle hårde vintre i 1940erne, der havde sat Alicantes landbrugsproduktion tilbage, kom byens økonomi radikalt til at ændre sig over de følgende årtier.

  Efter den Spanske Borgerkrig i 1930erne var Francisco Franco kommet til magten, og under hans ledelse satsede landet på en storstilet udbygning af turismen som ny indtægtskilde. Områder som Costa Blanca ved Alicante var naturlige at udbygge grundet regionens strande, klima og de mange busser og fly, der i stigende mængder bragte turister fra Nordeuropa.

  Alicante og kystområdet udviklede sig hastigt, og nye feriesteder som Benidorm skød op med enorm byggeaktivitet. Alicantes nye velstand gav mulighed for restaureringer af historiske bygninger og et generelt øget kulturelt udbud, der er kommet både lokale og de mange turister til gode.

  Byens havn har også gennemgået en stor forvandling de seneste årtier. Den tidligere så travle industrihavn oplevede en nedgang i 1980erne, og handelen overgik i høj grad til nærliggende Valencia. I Alicante har man siden da satset på en eksklusiv marina og på de givtige krydstogtskibe, der hvert år bringer mange turister til byen fra vandsiden.

  I dag bor der flere end 300.000 indbyggere i Alicante, og det er en stigning fra cirka 50.000 i år 1900 og 20.000 ved skiftet til år 1800.