Site logo
Se på kortet
  • Piazza del Plebiscito, Piazza del Plebiscito, Ancona, Province of Ancona, Italien

Læs om byen

Ancona er en smukt beliggende by ved Adriaterhavet, og den er hovedby i regionen Marche. Stedet blev bosat i 500-tallet f.Kr., og grækere kom til i 387 f.Kr. De gav byen navnet Ancona, og senere blev byen først romersk og derefter byzantinsk. Efter år 1000 blev Ancona gradvist mere selvstændig, og med tiden dannede byen Republikken Ancona, der var en uafhængig maritim stat til 1532, hvor den blev en del af Kirkestaten. Ancona fortsatte med at være en vigtig havneby, hvilket den fortsat er i det moderne Italien.

Den gamle bydel i Ancona ligger med havet på to sider og med byens havn naturligt beskyttet vest for bykernen. Der er flere ting at se i byen, og man kan starte en spadseretur på den gamle plads, Piazza del Plebiscito, hvor man kan se Palazzo del Governo, der i dag er sæde for præfekturatet i byen. Palæet blev opført i 1300-tallet, og klokketårnet i bygningen er resultatet af en genopbygning fra 1581. For enden af Piazza del Plebiscito ligger kirken Chiesa di San Domenico, der blev opført 1771-1778.

I det historiske centrum kan man også gå mellem pladserne Piazza della Repubblica, Piazza Roma og Piazza Cavour. Mellem dem går strøggaden Corso Giuseppe Garibaldi. Her er det særligt den store og fint anlagte Piazza Cavour, der imponerer. Den er Anconas største plads, og på midten står en statue af den italienske politiker Camillo Benso di Cavour. Man bør også gå en tur langs Anconas havn. Her kan man bl.a. se Trajans Bue, der er en romersk triumfbue, der blev opført i starten af 100-tallet. Man kan også se Lazzaretto, der også kendes som Mole Vanvitelliana. Lazzaretto er en femkantet bygning fra 1733-1743, der blev bygget som karantænestation på en kunstigt anlagt ø.

Anconas katedral er en særlig seværdighed i byen. Den ligger bogstaveligt talt på toppen af byen på en bakke ved indsejlingen til havnen. Herfra er der en fantastisk udsigt over byen, havnen og Adriaterhavet. Historisk var det på dette sted, at det græske Akropolis lå, og udgravninger har fastslået, at der har ligget templer og kirker her siden 200-tallet f.Kr. Den nuværende katedral blev opført i årene 996-1017, og den står i en blandingsstil med bl.a. romanske og byzantinske træk. Siden opførelsen er kirken blevet udvidet.

Ture fra byen

    Perugia, Italien

    Perugia

    Perugia er hovedby i regionen Umbrien, og det er en by med en lang historie. Perugia går tilbage til etruskerne, og den var historisk en af de vigtigste byer i den etruskiske civilisation. Etruskerne blev indlemmet i Romerriget, og derefter fulgte tider med skiftende herredømme. Gennem 1200-tallet og til starten af 1300-tallet var Perugia sæde for den katolske kirkes konklaver, og fem paver blev valgt i byen. Senere blev byen styret af Frankrig, Den Romerske Republik og Østrig, før Perugia i 1860 blev en del af Kongeriget Italien.

    I dag er Perugias gamle bydel et charmerende sted for en spadseretur. Gaderne er hyggelige og smalle, og de ligger som en labyrint på toppen af bakken, hvor byens historie startede. Centralt ligger den store plads Piazza IV Novembre på det sted, hvor det gamle romerske forum lå. Midt på pladsen står springvandet Fontana Maggiore, der blev opført 1275-1278. Springvandet er i dag Perugias vartegn og et mesterværk for sin tid. På Piazza IV Novembre kan man også se Palazzo dei Priori, der blev bygget i årene 1293-1443 til byens kommunale styre og administration. Palæet er et af de smukkeste af denne type i Italien.

    Læs mere om Perugia

     

    Mosaik, Ravenna

    Ravenna

    Ravenna er en by i den italienske Emilia-Romagna-region, og den er en by med en spændende historie. Det var herfra, Julius Cæsar drog ud til sine tropper, da han krydsede floden Rubicon. Og det var hertil, kejser Honorius flyttede hovedstaden i Det Vestromerske Rige i år 408. I slutningen af rigets tid før 476 boede der cirka 50.000 i Ravenna, der senere blev hovedby i Eksarkatet Ravenna. I senere århundreder skiftede herredømmet over byen, før Ravenna tilhørte først Venedig og derefter Kirkestaten. I 1861 blev byen en del af Kongeriget Italien.

    Byen Ravenna er i dag kendt for sine nærliggende dejlige strande ved Adriaterhavskysten og ikke mindst som hjemsted for højdepunktet inden for romerske og byzantinske mosaikker, og byen er verdensberømt for de smukt bevarede kunstværker. Der er således hele otte bygninger i Ravenna, som er optaget på UNESCO’s liste over verdens kulturarv. Bygningerne repræsenterer mosaikker og monumenter fra den tidlige kristendom, og periodemæssigt stammer de fra år 430 til år 549.

    Læs mere om Ravenna

Tilmeld dig vores nyhedsbrev