Site logo
Se på kortet
Læs om byen

Vyborg er en af de vestligste byer i Rusland. Byens historie går tilbage til en karelsk bosættelse, mens dens officielle grundlæggelse var svenskernes anlæg af en borg her under et korstog i 1293. De følgende årtier blev der kæmpet om borgen mellem Sverige og Novgorod, og med Nöteborgtraktaten i 1323 blev Vyborg og en del af Karelen svensk. Ved den svenske borg opstod der en handelsplads, der i dag kendes som Gamle Vyborg. Borgen i Vyborg blev en af de vigtigste i Sverige, og byen blev et vigtigt forsvarsværk mod Rusland i øst. Fra slutningen af 1400-tallet blev der bygget fæstningsværker omkring Vyborg, som det også kendes fra gotlandske Visby.

De svensk-russiske stridigheder var dog langt fra ovre, og i de såkaldt urolige tider i Rusland i starten af 1600-tallet angreb Karl IX’s svenske invasionshære Rusland, og efter Den Ingermanlandske Krig 1610-1617 blev Freden i Stolbova indgået i 1617. Freden sikrede Sverige store russiske områder, og derved flyttede grænsen langt væk fra Vyborg, der mistede sin militære betydning. Rusland forblev ikke i de urolige tider, og med Store Nordiske Krig erobrede Peter den Stores Rusland Vyborg og mange af de tidligere russiske områder tilbage fra Sverige. Det skete formelt med Freden i Nystad i 1721, der tilendebragte Sveriges status som stormagt på Østersøens østkyst.

Med den russiske status kom der ny udvikling i Vyborg, der også fortsatte som eksporthavn for tømmer. Byens fæstningsværker blev også forstærket og udbygget, og anlægget af Saimaakanalen til Saimaasøen og jernbanen til Sankt Petersborg gav byen en bedret beliggenhed for transport. Den russiske tid varede denne gang til 1. Verdenskrig, hvor Finland rev sig løs fra Rusland og erobrede Vyborg, der de følgende årtier voksede til at være landets næststørste by. Efter Vinterkrigen 1939-1940 blev Karelen igen russisk, og den status blev stadfæstet med fredsaftalerne i Paris i 1947. Siden da har Vyborg været russisk grænseby med omfattende turisme fra ikke mindst Finland.

I dag ligger Vyborg smukt i landskabet, og den byder på mange seværdigheder, der stammer fra både svenske, finske og russiske tider. Det mest kendte bygningsværk er Vyborgs gamle svenske borg, der ligger på en ø ud for den ældste del af byen. Borgens udseende i dag stammer primært fra er restaurering i slutningen i 1800-tallet, og det er indrettet som museum. Fra borgen kan man gå ad en bro til det gamle Vyborgs smalle gader og fine arkitektur. Man kommer først til byens gamle rådhus, og fra rådhuspladsen kan man gå langs vandet eller gå på opdagelse i gaderne.

I den nordlige del af den gamle bydel ligger den store plads, hvor Vyborgs smukke markedshal ligger med mange spændende boder. På samme plads ligger Rundetårn, Kruglaja Bashnja, der blev bygget af svenskerne i årene 1547-1550 som våbensmedje og som en forstærkning af Vyborgs middelaldermur. Tårnet blev indrettet som restaurant i 1938 og er fortsat et af byens populære spisesteder. Ved pladsen kan man også se Sankt Peter og Paul Kirke, der blev opført 1793-1799, og som blot er af en flere seværdige kirker i byen. Herfra kan man gå til Den Røde Plads, der er omgivet af nyere opførelser, og på pladsen kan man se en statue af statslederen Lenin. Syd for denne plads ligger finske Alvar Aaltos stadsbibliotek, der blev opført 1933-1935 og derved i byens finske årtier.

Topseværdigheder

  Vyborg Slot

  Выборгский замок
  Замковый остров, 1

   

  Rundetårn

  Круглая башня
  Красноармейская Улица, 17

   

  Stadsbiblioteket

  Библиотека Алвара Аалто
  Проспект Суворова, 4

   

  Vyborg Rådhus

  Выборгская ратуша
  Крепостная Улица, 2

Tilmeld dig vores nyhedsbrev