Site logo
Se på kortet
Læs om byen

Tula er en russisk storby, der ligger ved floden Upa i området syd for Moskva. Byen kendes første gang nævnt i 1146, hvilket var i Nikonkrøniken. Gennem de første århundreder forblev Tula en mindre bosættelse ved et fort ved grænsen af fyrstendømmet Rjazan. Væksten i Tula startede, da byen i 1503 kom under Storfyrstendømmet Moskva, der anlagde et kreml her i årene 1514-1521. Fæstningen i Tula var et vigtigt forsvarsværk mod angreb fra tatarer i syd, og Tula modstod da også et angreb i 1552. I 1607 blev Tula Kreml tilflugtssted for bondeoprørslederen Ivan Bolotnikov og hans hær i fire måneder. Vasilij IV’s hære overvandt tilslut Bolotnikov ved at opdæmme Upa og oversvømme Kreml.

Peter den Store kom til Tula i 1712, og han etablerede den første egentlige våbenfabrik i Rusland i byen. I samme århundreder blev Tula også et stort center for jernstøberier, metalbearbejdning og industrier som fx produktion af samovarer. Efterhånden blev zarriget udvidet, og Tula mistede sin militærstrategisk gode beliggenhed, men dens rustningsindustri blev stadig mere væsentlig. Der blev også bygget skoler, teatre m.v. i byen, som blev stationsby i 1868 på jernbanen mellem Moskva og Kursk.

Tula blev en del af Sovjetunionen, og våbenindustrien producerede til Den Røde Hær. Der blev også grundlagt universiteter og andet i byen i denne periode. Under 2. Verdenskrig blev Tula mål for en tysk offensiv grundet byens store våbenproduktion og industrielle betydning. Byen holdt stand, og Tyskland besatte ikke Tula, der for sit forsvar fik status af sovjetisk helteby i 1976. Efter krigen måtte Tula delvist genopbygges efter tyske ødelæggelser.

I dag kan man gå nogle dejlige ture i Tula, der har mange fine seværdigheder. I centrum af byen ligger Tula Kreml, der er det gamle fæstningsværk fra starten af 1500-tallet. Fæstningsmure og tårne blev rekonstrueret i 1960erne i deres originale udseende, og går man rundt om anlægget i dag, kan man se ni fæstningstårne i hjørner og ved indgangsportene til Kreml. Bag murene ligger to smukke kirker; Himmelfartskatedralen fra 1762-1766 og Helligtrekonger Katedral fra 1855-1863. Ved den barokke Himmelfartskatedral kan man se kirkens klokketårn, der stod færdigt i 1781, mens Helligtrekonger Katedral udgør en del af Tulas våbenmuseum. Hele Tula Kreml er et stort museumsområde, og man kan besøge den moderne museumsbygning, som blandt andet skildrer anlæggets historie, og her er fx en interessant model af Kreml i 1600-tallet, hvor der lå en hel by inden for murene.

Sydvest for Tula Kreml ligger den store Leninplads, hvor byens man kan se byens monument til statslederen Lenin. Lenin står foran Tula Oblasts parlamentsbygning, der blev opført i 1970erne. For enden af pladsen langs Kremls mure kan man besøge samovarmuseet, der har udstillinger om et af byens mest kendte produkter gennem de seneste århundreder. Over for parlamentsbygningen kan man se to kirker; den klassicistiske Kristi Forklaring Kirke fra 1835-1842 og Mariæ Himmelfart Katedral, der blev bygget i russisk stil i årene 1898-1902. Fra Leninpladsen kan man gå mod syd ad hovedgaden Prospekt Lenina, der danner midterakse gennem hele byen. Nogle kilometer mod sydvest kan man se heltebymonumentet Tre Bajonetter.

I Tula kan man også nyde nogle ture i byens rekreative områder som fx den store Centralpark, der ligger sydvest for centrum. I parken er der smukke anlæg, forlystelser, en strand og meget andet. Man kan også gå en tur langs floden Upa, hvor særligt området langs flodarmen lige nord for Tula Kreml er stemningsfuld. Parallelt med dette område ligger gågaden Ulitsa Metallistov, der er en af byens ældste gader. Gaden blev med årene bebygget med købmandspalæer og fine byhuse med skiftende arkitektur i et smukt hele, der i dag står smukt restaureret. Fortsætter man gennem gaden, kommer man til Upa og hovedsædet for Tulas Statsmuseum for Våben. Museet ligger i en imponerende museumsbygning fra 2012, som blev bygget ud fra formen af en hjelm. På museet kan man se en fin samling våben og formidling af våbenhistorien gennem de seneste mange århundreder.

Topseværdigheder

  Tula Kreml

  Тульский кремль
  пл. Ленина

   

  Himmelfartskatedralen

  Успенский собор
  Тульский кремль

   

  Helligtrekonger Katedral

  Богоявленский собор
  Тульский кремль

   

  Tula Våbenmuseum (Kreml)

  Тульский музей оружия
  Тульский кремль

   

  Tula Våbenmuseum (hovedbygning)

  Тульский музей оружия
  ул. Октябрьская, 2

   

  Samovar Museum

  Музей самоваров
  Менделеевская ул., 8

   

  Leninmonumentet

  Памятник Ленину
  пл. Ленина

   

  Kristi Forklaring Kirke

  Преображенская церковь Успенского женского
  Менделеевская ул., 13

   

  Mariæ Himmelfart Katedral

  Свято-Успенский кафедральный собор
  ул. Менделеевская, 13Л

   

  Tre Bajonetter

  Три штыка
  пр. Ленина, 96

   

  Centralparken

  Центральный парк
  ул. Первомайская

Tilmeld dig vores nyhedsbrev