Site logo
Se på kortet
Læs om byen

Tromsø er den største by og det regionale centrum i Nordnorge. Byens historie startede da også med dens beliggenhed, idet Håkon Håkonsson i 1252 byggede en kirke på Tromsøya for at markere området som norsk land. Fra denne tid stammer også Skansen, der var en middelalderborg til beskyttelse mod angreb fra Karelen og Rusland. Tromsø blev med kirkeligt en by, der tiltrak folk fra hele området til gudstjenester, og det førte handel og behov for overnatninger med sig, og det gav udvikling.

Tromsø var dog fortsat en grænseby i den norske udkant, og det ændrede sig først, da grænsen mellem Norge og Rusland flyttede sig mod Kolahalvøen. Århundrederne gik, og da Bergens handelsmonopol ophørte i 1789, blomstrede Tromsøs handel, men der boede fortsat under 100 mennesker i byen. I 1794 tildelte Christian VII byen købstadsrettigheder, og i begyndelsen af 1800-tallet blev Tromsø bispesæde, og der startede et fiskeri- og ishavsboom i byen, og der blev udbygget voldsomt gennem 1800-tallet, hvilket er fortsat til i dag.

I dag ligger Tromsøs centrum på sydøstkysten af Tromsøya, og det er en hyggelig og overskuelig bymidte, man kan gå nogle spadsereture i. I byen kan man flere steder lægge mærke til de mange træhuse, der står mellem Tromsøs moderne byggerier. Byens domkirke er også opført i træ, og den står midt i Tromsø omgivet af Kirkeparken, der har været begravelsesplads siden middelalderen. Domkirken blev opført i 1861 efter Christian Heinrich Groschs fine design. Kirkerummet er smukt med bl.a. glasmosaikvinduer og Christen Bruns altermaleri af Jesu opstandelse.

Lidt nord for Tromsø Domkirke kan man se Vår Frue Kirke, der er byens katolske katedral. Vår Frue er en lille kirke, der blev opført i træ i 1861 som den protestantiske domkirke. I Tromsø kan man også se Ishavskatedralen, der ligger mod øst på den anden side af Tromsøysundet. Katedralen hedder formelt Tromsdalen Kirke, og den blev opført i smuk moderne arkitektur i 1965. Den er kendt for Kristi Gjenkomst, der er en kolossal glasmosaik, der fylder hele kirkens gavl.

I Tromsø bør man også gå en tur langs havnen og nyde byens maritime atmosfære og udsigten over vandet til de nordnorske bjerge. Ved Stortorget kan man gå mod vest ind i byen, hvor Vår Frue Kirke ligger. Over for kirken kan man se Tromsøs kulturhus og byens rådhus. Begge ligger i moderne bygninger, og bag rådhuset ligger Tromsøs bibliotek, der er indrettet i en af byens mest karakteristiske bygninger. Biblioteket åbnede i 2005 med en nybygning under biografen Fokus Kinos bølgede tagkonstruktion fra 1973.

Taget er udformet som buer, der danner en hyperbolsk paraboloid form. Fokus Kino blev ved samme lejlighed indbygget i det nye rådhuskompleks. På parallelgaden Storgata kan man se en anden smuk biografbygning. Det drejer sig om Verdensteatret, der er en af Nordeuropas ældste biografer i fortsat drift. Teaterbygningen blev opført i 1915, og året efter slog Verdensteatret dørene op, og der er fortsat filmfremvisninger i den stemningsfulde biograf. En detalje i biografen er den bevarede orkestergrav, der er et levn fra tiden, hvor der blev stumfilm, som blev akkompagneret af levende musik.

I den nordlige del af centrum kan man se de bevarede dele af Skansen, der var Tromsøs middelalderborg. I dag er det kun Skansens fæstningsvold, der er bevaret, mens bygningerne på Skansen ikke er de originale fra fæstningens tid. De er dog fortsat de ældste bevarede huse i Tromsø med en datering tilbage til 1789, og de har gennem tiden været anvendt som bl.a. toldbod, lazaret, skole og bymuseum. Skansen ligger som en ø i byen, og den blev da også oprindeligt anlagt på et næs i Tromsøysundet med vand på tre sider og en voldgrav mod byen.

I dag anvendes Skansen til diverse kulturaktiviteter. Der er flere museer i Tromsø, hvor man bl.a. kan lære om byens og regionens historie. På Polarmuseet skildres Tromsøs historie som centrum for ishavsfiskeri og som udgangspunkt for flere polarekspeditioner. Man kan også besøge Perspektivet Museum, der ligger i en bygning fra 1838, og Polaria, der er et moderne arktisk oplevelsescenter med et interessant akvarium, Tromsø Museum med kultur og naturvidenskab og Tromsø arkisk-alpine botaniske have, der grundet byens nordlige beliggenhed er særlig interessant.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev