Se på kortet
Kristiansand Domkirke, Gyldenløves gate, Kristiansand, Norge
Læs om byen
Kristiansand er en af Norges større byer, og den ligger på landets sydkyst. Der har været bosættelser i regionen, før kong Christian IV grundlagde Kristiansand i 1641 som den eneste købstad på strækningen mellem Skien og Stavanger. Byen udviklede sig på en sandslette ved vandet, og deraf kom det gamle navn, Christianssand. Området var ubebygget, og derfor kunne Kristiansand fra starten anlægges efter kongens ønsker, der betød lige og retvinklede gader. Indbyggere i området blev beordret at flytte til den nye by, hvor de fik handelsprivilegier og skattefrihed.
Kristiansand blev garnisonsby i 1666, og bispesædet i Stavanger blev flyttet hertil i 1682, hvilket gav en betydelig udvikling. De følgende århundreder bød på op- og nedture; bl.a. faldt indbyggertallet, da Norge blev adskilt fra Danmark i 1814, og byens økonomi blev forringet i en periode. Senere blev industrien udviklet sammen med etableringen af vandkraft i Sydnorge, og i de senere år har Kristiansand gennemgået en stor udvikling, der bl.a. skyldtes offshoreerhverv.
I dag kan man gå nogle hyggelige ture i Kristiansand, der ligger meget natursmukt. Det gamle centrum hedder Kvadraturen, og det er et kvarter, der går tilbage til byplanen for Christian IV’s Kristiansand. Alle gader i Kvadraturen ligger retvinklet på hinanden, og de blev fra starten planlagt med identisk bredde og med samme længde mellem de enkelte gader på kryds og tværs. Torvet er den centrale plads, som ligger i midten af Kvadraturen. Torvet følger Rådhusgata og danner med Wergelandsparken en stor åben plads.
På Torvet kan man se byens rådhus, der blev opført i 1864 som kombineret rådhus og fængsel. På den modsatte side af Torvet ligger Kristiansand Domkirke, der er en af Norges største kirker. Domkirken er den fjerde kirke på stedet, og den nuværende nygotiske udgave stod færdig i 1885, og den blev opført med brug af murene fra den tidligere kirke, der var brændt i 1880. En detalje er, at alteret ligger mod vest, hvilket netop skyldtes anvendelsen af de tilbageværende mure til nybygningen.
I Kvadraturen kan man også se Posebyen, der er det eneste område, der overlevede bybranden i 1892. I de hyggelige gader som fx Kronprinsens gate, Gyldenløves gate og Skippergata ligger mange små charmerende træhuse. Man kan også gå en tur ad Markens gate, der er Kristiansands hovedstrøg og udlagt som gågade på det centrale stykke. Man kan også gå fra Torvet ad Festningsgata mod Kristiansands havn.
Her ligger Christiansholm Festning, der blev anlagt 1666-1672 som en del af byens forsvar og som et supplement til søfortene Christiansø Festning og Fredriksholm Festning længere ude i fjorden. De to forter blev anlagt som beskyttelse af Flekkerøys havn, mens Christiansholm Festning blev bygget på en ø ud for byen som forsvar af Kristiansand. I dag er fæstningen en velbevaret tårnfæstning, der bruges til forskellige aktiviteter og arrangementer. Ved siden af Christiansholm Festning ligger byens marina, og umiddelbart øst herfor kan man nyde Kristiansands bystrand. Stranden er meget populær i sæsonen, og ved stranden kan man også tage i badelandet Aquarama.
Vil man opleve Kristiansand og Setesdals historie tilbage til slutningen af 1500-tallet, kan man besøge Kristiansand Museum, der er et spændende frilandsmuseum. Her ligger der omkring 40 bygninger, der på forskellige måder viser, hvordan livet var i gamle dage. Her er bl.a. en gård fra 1869 og en skolestue fra 1800-tallet, og man kan også se en miniatureudgave af Kristiansand i begyndelsen af 1900-tallet.
Herfra kan man tage til Gimle Gård, der er en af regionens smukkeste herregårde. Gården blev opført i slutningen af 1700-tallet af købmanden Bernt Holm som lystgård. Det statelige hovedhus er indrettet som en herskabsbolig, der fortæller om de seneste århundreder, og huset er omgivet af en smuk park. Her ligger også et naturhistorisk museum og en botanisk have. Der er også andre museer i byen som fx Sørlandets Kunstmuseum, der både har egen samling og skiftende udstillinger.