Site logo
Se på kortet
Læs om byen

Tjumen er en af de kendte byer øst for Ural. Den blev grundlagt i 1586 som den første egentlige russiske bebyggelse i Sibirien, og den blev etableret i forbindelse med Ruslands ekspansion mod øst. Som knudepunkt for transport over land og på Tura-floden udviklede Tjumen sig hurtigt til en handelsby og senere en vigtig industriby.

Langs Turas bredder ligger det moderne Tjumen, og ved floden kan man gå ad byens dejlige promenader, der strækker sig gennem hele centrum. Denne tur er blandt de mest populære for byens borgere, og der er masser af aktiviteter og seværdigheder undervejs.

I Tjumen kan man se mange kirker og klostre i smuk russisk arkitektur. En del af dem ligger tæt på Tura, og derved er de med til at danne nogle smukke panoramaer, når man kigger på byens skyline. Nogle af kirkerne går tilbage til tiden, hvor Tjumen var en meget mindre by end i dag.

Det moderne Tjumen spreder sig fra Centralpladsen og gaderne Lenina og Respubliki. Her er der indkøbscentre, teater, koncertsale, åbne pladser og meget andet. Et særligt sted, man bør besøge, er den fint anlagte Blomsterboulevarden med masser af aktiviteter.

Topseværdigheder

  Centralpladsen
  Центральная площадь
  Tsentralnaja Plosjtjad

  Denne plads er Tjumens centrum, og dens historie går tilbage til 1860ernes byplanlægning, hvor stedet blev udlagt som markedsplads. Den nuværende plads blev skabt fra 1944, hvor Tjumen-regionen blev etableret med Tjumen som regeringsby.

  Gennem særligt 1950erne og 1960erne blev der opført fornemme bygninger hele vejen rundt. Mod nordøst ligger regeringsbygningen for Tjumen Oblast, Правительство Тюменской области, og mod sydvest ligger oblastens parlamentsbygning, Тюменская областная дума. Mellem dem står en statue af Lenin, der blev stillet op i 1986.

   

  Den Hellige Treenigheds Kloster
  Троицкий монастырь
  Troitskij Monastyr

  Dette er et af Tjumens smukkeste byggerier, og det ligger også fint ned til floden Tura. Klostret blev etableret i 1616, og siden da er der opført mange smukke bygninger, som man kan se i dag. Den Hellige Treenighedskirke, Собор Троицкий, er der nok mest kendte kirke i klostret.

  Kirken er fra starten af 1700-tallet og står arkitektonisk smukt med inspiration fra bl.a. ukrainsk barok. Apostlene Peter og Paul Kirke/Церковь апостолов Петра и Павла fra 1726-1755 ligger også her, og den blev som Treenighedskirken også opført i ukrainsk barok.

   

  Tura Flodpromenade
  Набережная реки Тура
  Naberesjnaja reki Tura

  Floden Tura bugter sig gennem Tjumen, og den udgør en vigtig del af byens rekreative områder. De moderne og hyggelige promenader langs floden er meget populære blandt lokale og besøgende, og både dag og aften er her dejlige udsigter. Man kan gå omkring tre kilometer langs floden, og undervejs er der springvand, små boder, caféer og udsigt til bl.a. byens gamle kirker. Et af højdepunkterne er De Elskendes Bro/Мост влюблённых, der er en gangbro over Tura.

   

  De Elskendes Bro
  Мост влюблённых
  Most Vljubljonnykh

  De Elskendes Bro krydser floden Tura i det centrale Tjumen ved byens populære flodpromenader. Den 247 meter lange fodgængerbro åbnede i 1987. Den er blevet mødested for forelskede par, og der bliver løbende hængt kærlighedslåse på broen, hvorefter nøglerne bliver smidt i Tura. Broen er med dens smukke aftenbelysning i dag en af Tjumens største seværdigheder.

Andre seværdigheder

  Tjumen Dramateater
  Тюменский драматический театр
  Tjumenskij Dramatitjeskij Teatr

  Tjumens dramateater er byens store og klassiske teaterscene. Teatret har eksisteret siden 1858 som trup, og fra 1890 har det været et permanent teater i byen. Gennem Sovjetunionen var teatret opkaldt efter statslederen Lenin, og teatret har udviklet sig løbende siden da. I 2008 åbnede den smukke teaterbygning som et af Ruslands største dramateatre i en fornem klassicistisk stil.

   

  Tjumen Filharmoni
  Тюменская филармония
  Tjumenskaja Filarmonija

  Filharmonien i Tjumen er en af byens førende kulturinstitutioner. Den blev grundlagt i 1958, og filharmonien fik sæde i den nuværende bygning i 1967. Siden da har der været gennemført et væld af fine koncerter i Tjumen og på turnéer. I 2003 stod filharmonien nyindrettet, og ved den lejlighed blev en sal til kammer- og orgelmusik åbnet.

   

  Tjumen Museum for Skønne Kunster
  Тюменский музей изобразительных искусств
  Tjumenskij Musej Isobrasitelnykh Iskusstv

  Dette museum blev grundlagt i 1957, og siden da har det etableret en samling, der regnes som en af de fineste øst for Ural. Her kan man bl.a. se malerier, skulpturer og porcelæn. Den permanente udstilling inkluderer spændende russisk kunst fra det 20. århundrede, og der er også en generel samling fra det 17. århundrede til moderne kunst.

   

  Tjumen Lokalhistoriske Museum
  Тюменский областной краеведческий музей
  Tjumenskij Oblastnoj Kraevedtjeskij Musej

  Hvis man gerne vil lære mere om Tjumens spændende historie, er det oplagt med et besøg på det lokalhistoriske museum. Her er der forskellige temaer i udstillingen. Museumsbygningen er også interessant, idet den var byens gamle rådhus, der blev bygget i årene 1828-1834.

   

  Ærkeenglen Michael Kirke
  Церковь Михаила Архангела
  Tserkov Mikhaila Arkhangela

  Denne kirke blev som trækirke allerede opført i begyndelsen af 1600-tallet, men efter adskillige brande gav Tobolsk og Sibiriens ærkebiskop i 1781 tilladelse til at opføre en stenkirke. Ti år senere blev den lave og varme vinterkirke indviet, mens den øvre og kolde sommerkirke kunne åbnes i 1824.

   

  Simeon den Retfærdige Kirke
  Храм Симеона Богоприимца
  Khram Simeona Bogopriimtsa

  Denne kirkes forhistorie var et børnehjem, der blev opført her på stedet i 1871. Byggeriet blev finansieret af en af Tjumens æresborgere, og der var også en skole i hjemmet. Efter nogle år ville man gerne bygge en huskirke til børnehjemmet, og den blev indviet i 1885. Kirken blev uafhængig tre år senere. Under sovjettiden var kirken skolebygning, mens den i dag igen fungerer som kirke med tilhørende funktioner som fx et dekanat for bispesædet Tobolsk-Tjumen.

   

  Allehelgenskirken
  Храм Всех Святых
  Khram Vsekh Svjatykh

  Allehelgenskirken i Tjumen er en arkitektonisk meget anderledes end de øvrige i byen. Den nuværende stenkirke med det runde design blev opført 1833-1838 som afløser for en trækirke fra 1779. Kirken var kendt under Sovjetunionen, idet den var Tjumens eneste aktive kirke gennem denne del af 1900-tallet.

   

  Ilinskij Kvindekloster
  Ильинский женский монастырь
  Ilinskij Sjenskij Monastyr

  Dette klosterkompleks opstod i Tjumen over flere århundreder. Den første sognekirke blev nævnt allerede i 1500-tallet, mens den nuværende Eliaskirke blev indviet i 1895. Kvindeklostret opstod i 1620, og der er fortsat en abbedisse her samt tilbud til bl.a. børn og ældre kvinder. Eliaskirken er også et smukt byggeri.

   

  Aleksander Realskole
  Александровское реальное училище
  Aleksandrovskoe Realnoe Utjelisjtje

  Aleksander Realskole var en skole, der eksisterede i årene 1879-1919. Den blev opkaldt efter tronarvingen, storhertug Alexander, der 40 år inden skolens byggestart besøgte Tjumen. Arkitekturen er eklektisk og inspireret af Sankt Petersborgs palæer. I dag huser den smukke bygning Tjumens landbrugsuniversitet, mens den under 2. Verdenskrig var hjemsted for Lenins lig, der var blevet evakueret fra Moskva.

   

  Vor Frue af Tegnet Katedral
  Знаменский собор
  Snamenskij Sobor

  Der blev første gang opført en kirke på dette sted i midten af 1800-tallet. Den første og også den anden kirke brændte dog, så dagens store og meget smukke kirke er den tredje af slagsen. Den blev indviet i 1801, og i 1913 fik den status af katedral. Under Sovjetunionen blev kirken brugt til andre end religiøse formål, men i dag er den igen katedral, og bygningen står smukt restaureret.

   

  Helligkorskirken
  Крестовоздвиженская церковь
  Krestovosdvisjenskaja Tserkov

  Helligkorskirken blev grundlagt i 1774 og indviet i 1791. Den er en af Tjumens gamle og smukke kirker og også en af dem, der blev brugt til andet end kristne formål under Sovjetunionen. I den periode var der bl.a. værksteder og en studenterklub i bygningen. Genindvielsen af den restaurerede kirke fandt sted i 1998.

   

  Vor Frelser Kirke
  Церковь Спаса
  Tserkov Spasa

  Tjumens Frelserkirke er en af Sibiriens store og kendte kirker. Den blev bygget i årene 1796-1819 i sibirisk barok og senere udvidet i nyrussisk arkitektur. Den fungerede som kirke indtil Sovjetunionens konfiskering af kirkens ejendommen. Myndighederne prøvede at ødelægge kirken, men heldigvis blev den bevarede og fungerede gennem 1900-tallet som både fængsel, arkiv og bibliotek.

   

  Blomsterboulevarden
  Цветной бульвар
  Tsvetnoj Bulevar

  I 2004 fejrede Tyumen-regionen sit 60-års jubilæum, og i den anledning anlagde byen en ny kulturpark med promenader, spisesteder, Tjumens statscirkus, diverse forlystelser og byens største springvand. Det er blevet et af byens mest populære steder for en hyggelig tur.

   

  Den Historiske Park Rusland - Min historie
  Исторический Парк Россия — моя история
  Istoritjeskij Park Rossija - Moja istorija

  'Rusland - min historie' er en spændende multimediehistorisk park, der ligger i mange storbyer i Rusland og også i Tjumen. Her præsenteres hele Ruslands historie fra oldtiden til i dag på spændende vis med fine temaudstillinger og god brug af teknologi.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev
Shopping

  Galerija Voyage/галерея вояж

  ul. Gertsena 94/ул. Герцена 94
  galleryv.ru

   

  Gudvin/Гудвин

  ul. Maksima Gorkogo 70/ул. Максима Горького 70
  gudvin72.ru

   

  Kristall/Кристалл

  ul. Dmitrija Mendeleeva 1/ул. Дмитрия Менделеева 1
  trc-kristall.ru

   

  Magellan/Магеллан

  ul. 50 Let Oktjabrja 14/ул. 50 лет Октября 14
  magellan-mfc.ru

   

  Tjumen City Mall/Тюмень Сити Молл

  ul. Timofeja Charkova 60/ул. Тимофея Чаркова 60
  tyumencitymall.com

   

  Tjumenskij TsUM/Тюменский ЦУМ

  ul. Orzhonikdze 63a/ул. Оржоникидзе 63а
  tsum72.ru

   

  Indkøbsgader

  ul. Lenina/ул. Ленина, ul. Respubliki/ул. Республики

Med børn

  Badeland

  Letoleto/Летолето
  ul. Tsherbakova 87/ул. Щербакова 87
  letoleto.rf

   

  Cirkus

  Tjumenskij Gosudarstvennyj Tsirk/Тюменский государственный цирк
  Pervomajskaja ul. 15/Первомайская ул. 15
  circus-tyumen.ru

   

  Dukketeater

  Tjumenskij Teatr Kukol/Тюменский театр кукол
  ul. Kirova 36/ул. Кирова 36
  kukli.kto72.ru

   

  Forlystelser

  Tsvetloj Bulvar/Цветной бульвар

   

  Motorer

  Muzej Tjumenskie Motorostroiteli/Музей Тюменские моторостроители

   

  Naturhistorie

  Tjumenskij Oblastnoj Kraevedtjeskij Muzej/Тюменский областной краеведческий музей
  ul. Lenina 2/ул. Ленина 2

   

  Videnskab

  Muzej Istorii Nauki i Tekhniki Zauralja/Музей истории науки и техники Зауралья

Gode links