Site logo
Se på kortet
Læs om byen

Byen Shkodër er en af de største og ældste i Albanien. Dens grundlæggelse kendes ikke med sikkerhed, men den er etableret af illyrere fra det græske område. En tid fra midten af 200-tallet f.Kr. havde byen status af hovedstad i et illyrisk kongerige for stammen ardiaei. Siden da var der flere herskere over byen og området, der kom ind under Det Osmanniske Rige i 1470erne. For osmannerne var Shkodër en strategisk vigtig by på vejene mod øvrige dele af Balkan og til havet.

I dag er Shkodër en interessant by at besøge, hvor man kan opleve stemningen i en af landets store provinsbyer. Byens moderne centrum er pladsen Sheshi Demokracia, hvor der er springvand og grønne anlæg. Ved pladsen kan man også se Teatri Migjeni, der er Shkodérs førende teater. Man kan også tage en tur ad den elegante gågade Rruga Kolë Idromeno, hvor der er butikker, caféer og restauranter, og af den hyggelige sidegade Rruga Gjuhadol.

Der er flere seværdigheder i det centrale Shkodër. Byen har bl.a. to katedraler; den katolske og den ortodokse. Den katolske Shkodër Katedral blev opført 1858-1867 og står med et lyst og fint kirkerum, mens byens ortodokse katedral blev åbnet i år 2000. Man kan også se Shkodërs franciskanerkirke fra 1905 og flere moskéer i og uden for bykernen.

Den mest berømte seværdighed i Shkodër er borgen Rozafa, der ligger vest for selve byen. Borgen ligger smukt og imponerende på toppen af et højdedrag, og fra borgområdet er der en uforglemmelig udsigt over både Shkodër og den omkringliggende natur med bl.a. Shkodërsøen. Rozafa ligger som en ruin, hvor der er en del mure og andre strukturer bevaret. Der er også et borgmuseum i Rozafa, og tæt på borgen kan man se den såkaldte Blymoské, der stod færdig i 1773.

Ture fra byen

  Podgorica ul Hercegovacka

  Podgorica

  Podgorica er en af Europas nyeste hovedstæder, idet den fik denne status med Montenegros selvstændighed i 2006. Gennem mange årtier i 1900-tallet var både byen og Montenegro en del af Jugoslavien, og som hyldest til statslederen Josip Tito var Podgorica i årene 1946-1992 kendt som Titograd.

  Podgorica ligger smukt i det montegrinske landskab på stedet, hvor floderne Ribnica og Morača løber sammen; netop Ribnicas udløb er en af byens naturskønne og hyggelige seværdigheder. Podgorica ligger også ved foden af højdedraget Gorica, og det er netop det, hovedstadens navn betyder.

  Læs mere om Podgorica

   

  Tirana centrum

  Tirana

  Tirana er Albaniens hovedstad , som gennem årtier i 1900-tallet var en af Europas mest lukkede og utilnærmelige byer for turister. I dag er det nærmest omvendt, når man tænker på mødet med den venlige befolkning i Albanien.

  Tirana er en by, der er skabt gennem århundreders varierede byggeri fra flere forskellige herskere og lederes kultur og stil. Justinians Fort fra 1200-tallet dannede engang centrum i den by, der siden da er blevet påvirket af blandt andet Det Osmanniske Rige, Italien og den særlige albanske kommunisme.

  I 1900-tallets mellemkrigstid var Albanien nærmest en italiensk stat, selv om det var en tid med landets egen konge. Italienske arkitektur og byplanlæggere påvirkede i stor stil Tiranas udvikling og lagde grunden til hovedstadens boulevarder og pladser.

  Læs mere om Tirana

   

  Durrës, Albanien

  Durrës

  Durrës er den næststørste by i Albanien og ligger som Tiranas havneby ved den albanske Adriaterhavskyst. Byen tidlige historie startede med ankomsten af græske bosættere fra Korinth og Korkyra i 600-tallet f.Kr. Dengang hed byen Epidamnos, og den blev også kendt som Dyrrachium. Dürres blev en del af Romerriget og senere også Det Byzantinske Rige.

  I middelalderen kæmpede både bulgarer og venetianere om Durrës og det velbeliggende område. I 1501 erobrede osmannerne byen, og deres styre blev fastholdt til 1912, før albanerne fik deres uafhængighed og frihed. Durrës blev kortvarigt hovedstad i Fyrstendømmet Albanien, der dog hurtigt blev en del af Italien. Under 2. Verdenskrig blev Durrës besat af tyske tropper, og efter krigen blev byen en del af det kommunistiske Albanien.

  Læs mere om Durrës

Tilmeld dig vores nyhedsbrev