Site logo
Se på kortet
Læs om byen

Vlorë er Albaniens tredjestørste by. Den ligger smukt ved Vlorëbugten og Adriaterhavskysten i den sydlige del af landet. Vlorë blev grundlagt som en græsk koloni med navnet Aulon, og gennem historien har byen været under skiftende herredømmer af bl.a. romere, byzantinere, venetianere og osmanner. Byen spillede en stor rolle i den albanske uafhængighedskamp, og landets uafhængighedserklæring blev underskrevet i byen den 28. november 1912 af Vlorë-forsamlingen.

I dag er Vlorë en spændende by at besøge med dens skønne beliggenhed ved vandet. Pladsen Sheshi i Flamurit er byens centrum, og her kan man se det 17 meter høje monument til minde om Albaniens uafhængighed i 1912. Hvis man vil lære mere om den interessante tid i den albanske historie, kan man besøge museet Muzeu Kombëtar i Pavarësisë, som formilder historien om uafhængigheden i det hus, hvor Ismail Qemali hejste det albanske flag efter underskrivelsen af uafhængighedserklæringen.

Tæt på Sheshi i Flamurit ligger gaden Rruga Justin Godar, hvor man får et fint indtryk af det gamle Vlorë. Netop her er der smalle og hyggelige gader med lav bebyggelse. Tæt herpå ligger byens historiske museum, Muzeu Historik, der udstiller en lang række arkæologiske fund fra Vlorë og den omgivende region fra byens lange historie. I området kan man også besøge Vlorës etnografiske museum, som supplerer de øvrige steder fra byens historie på glimrende vis.

Man kan også gå en spadseretur ad den moderne Boulevard Ismail Qemali, der leder fra Vlorës centrum mod syd til havet og derved til byens store rekreative områder. Boulevarden afsluttes af en smuk plads, der leder direkte til vandet. Øst for byens havn er der promenader langs havet, og det er et meget populært sted at promenere for både lokale og turister. Vest for havnen kan man tage en dukkert, for her ligger Vlorës lange sandstrande med direkte adgang fra byen.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev