Rejseguide til Tirana

Overblik over Tirana

Den albanske hovedstad Tirana var gennem årtier i 1900-tallet en af Europas mest lukkede og utilnærmelige byer for turister. I dag er det nærmest omvendt, når man tænker på mødet med den venlige befolkning i Albanien.

 

Byen er blevet skabt gennem århundreders varierede byggeri fra flere forskellige herskere og lederes kultur og stil. Justinians Fort fra 1200-tallet dannede engang centrum i den by, der siden da er blevet påvirket af blandt andet Det Osmanniske Rige, Italien og den særlige albanske kommunisme.

 

Om rejseguiden til Tirana
 • Antal ture: 3 ture i byen + ture i omegnen
 • Sider: 26
 • Udgivet: 2019
 • Forfatter: Stig Albeck
 • Forlag: Vamados.dk
 • Sprog: Dansk
 • ISBN: 978-87-93329-43-0

 

Om rejseguiden

Rejseguiden til Tirana giver dig overblik over seværdigheder og oplevelser i den albanske by. Læs om topseværdigheder og andre seværdigheder, og køb en rejseguide med turforslag og beskrivelser af alle byens vigtigste kirker, monumenter, palæer, museer m.v.

 

Tirana venter på dig, og på vamados.dk kan du også finde billige flybilletter og gode deals på hoteller til rejsen. Du vælger bare din rejsedatoer, og så får du forslag til fly og overnatning i og omkring byen.

 

Læs mere om Tirana og Albanien

 

Køb rejseguiden

Klik på knappen “Put i varekurv” for at købe rejseguiden. Herefter kommer du til betalingen, hvor du indtaster købs- og betalingsinformation. Efter gennemført betaling af guiden får du straks en kvittering med et link til download af dit køb. Du kan således downloade guiden med det samme eller bruge downloadlinket i e-mailen senere.

 

Brug rejseguiden

Når du køber rejseguiden til Tirana, får du bogen online, så du kan have den med på mobilen, din tablet eller computer – og du kan selvfølgelig også vælge af printe den. Brug kortene og turforslagene, og så får du en god og indholdsrig rejse.

Læs om byen

Den albanske hovedstad Tirana var gennem årtier i 1900-tallet en af Europas mest lukkede og utilnærmelige byer for turister. I dag er det nærmest omvendt, når man tænker på mødet med den venlige befolkning i Albanien.

Tirana er en by, der er skabt gennem århundreders varierede byggeri fra flere forskellige herskere og lederes kultur og stil. Justinians Fort fra 1200-tallet dannede engang centrum i den by, der siden da er blevet påvirket af blandt andet Det Osmanniske Rige, Italien og den særlige albanske kommunisme.

I 1900-tallets mellemkrigstid var Albanien nærmest en italiensk stat, selv om det var en tid med landets egen konge. Italienske arkitektur og byplanlæggere påvirkede i stor stil Tiranas udvikling og lagde grunden til hovedstadens boulevarder og pladser.

I 1944 overvandt de albanske kommunister under ledelse af Enver Hoxha magten gennem en frihedskamp mod besættelsestropper fra først Italien og siden Tyskland. Det blev startskuddet til en historisk set enestående tid med årtiers relative isolation fra omverdenen. Der er mange spor at se i Tirana fra denne tid; det drejer sig fx om Moder Albanien og Enver Hoxhas pyramide.

I dag er Skanderbeg Plads centrum for en by, der siden 1990erne har været i rivende udvikling med nybyggerier og smukke anlæg mange steder i byen og i omegnen, hvor blandt andet bjergene er en oplevelse.

Andre seværdigheder

  • Kulturpaladset/Pallati i Kultures: Pallati i Kultures blev opført på opfordring af det kommunistiske albanske arbejderparti. Grundstenen blev lagt af Sovjetunionens daværende leder, Nikita Krushtjov i 1959, og bygningen stod færdig i 1963. Arkitekturen er tidstypisk for de kommunistiske lande i Østeuropa. I bygningen ligger forskellige kulturinstitutioner.
  • Tirana Klokketårn/Kulla e Sahatit: Dette klokketårn rejser sig midt i Tiranas gadebillede, og ved opførelsestidspunktet i 1822 var det med sine 35 meter da også byens højeste bygning. I tårnet er der en spiraltrappe, og der er adgang til toppen, hvorfra man kan se ud over byens centrum.
  • Justinians Fort/Kalaja e Justinianit: Justinians Fort går tilbage til 1200-tallets byzantinske tid. Der er ikke bevaret meget af fortet, men man kan se en del af den omkransende mur.
  • Præsidentpaladset/Presidenca: Præsidentpaladset er den albanske præsidents officielle residens. Det store og imposante bygningsværk er arkitektonisk typisk for sovjetiske opførelser, og huset var da også oprindeligt Sovjetunionens ambassade i Tirana, da det stod færdigt i 1960.

Historisk overblik

  Læs om byens historie

  Tiranas forhistorie
  Regionen omkring Tirana regnes som et af de tidligst beboede områder i det nuværende Albanien, og derved strækker bosættelserne mange tusind år tilbage. Gennem arkæologiske fund er der fundet spor af illyriere, og i det centrale Tirana har man opdaget resterne af et romersk hus, der er blevet dateret til 200-tallet.

   

  Fra de følgende århundreder er der også fundet spor og bygninger gennem tiden. Det drejer sig ikke mindst om noget af den borg, som kejser Justinian byggede i år 520. Borgen blev udgravet og restaureret i 1700-tallet af Ahmed Pasha Toptani. I området og omkring Justinians borg kom der med århundrederne flere huse og indbyggere til.

   

  Den osmanniske tid
  I 1400-tallet kom de tyrkiske osmanner til det albanske område, og i forbindelse med deres første registrering af land og ejendomme i 1431-1432 blev der registreret flere bebyggelser i og omkring det nuværende Tirana. Det drejede sig på den tid om 2.028 huse og cirka 7.300 indbyggere.

   

  De spredte bebyggelse lå på handelsvejene i området, men det blev dog først formelt til en by i 1614, hvor Sulejman Bargjini grundlagde Tirana i form af en osmannisk by med moske, hammam og et markedsområde. Omkring de faciliteter voksede Tirana pænt gennem 1600-1700-tallene.

   

  Oprøret mod tyrkerne
  Det Osmanniske Riges tilbagetog fra Balkan var et resultat af både et svækket rige og fortsat større frihedstrang blandt de mange folkeslag på halvøen. Det gjaldt også for albanerne, som blandt synlige ændringer gennemførte, at der fra 1889 blev undervist på albansk i landets skoler.

   

  Det albanske flag vajede første gang over Tirana i 1912, hvor Albanien opnåede sin uafhængighed. De efterfølgende års balkankrige destabiliserede området, og en overgang var byen midlertidigt erobret af den serbiske hær.

   

  Monarki og ny hovedstad
  På Lushnjëkongressen i 1920 blev Tirana valgt som foreløbig hovedstad i det uafhængige Albanien, og der blev igangsat store planer for byens udvikling. De første skitser var blevet tegnet i 1917, men en egentlig byplan kom det først til i 1923 fra østrigske arkitekters hånd.

   

  Arkitekterne Florestano Di Fausto og Armando Brasini, der med succes arbejde i Benito Mussolinis Italien designede et nyt centrum for Tirana; det drejede sig blandt andet om opførelsen af ministerielle bygninger og byens boulevarder og pladser. Fra 31. december 1925 fik Tirana status af permanent hovedstad i landet.

   

  Flere forskellige befolkningsgrupper søgte også mod Albanien i 1920erne, hvor det også kom til skiftende politiske regimer. I juni 1924 gennemførtes en politisk omvæltning i form af Fan Nolis magtovertagelse. Fan Noli havde grundlagt den albanske ortodokse kirke, og han stod i spidsen for landets probritiske parti. Hans liberale støtter vandt over den tidligere premierminister Zogu, som blev tvunget i eksil.

   

  Zogu vendte dog tilbage, og han blev valgt som præsident i 1925. I 1928 blev monarkiet indført, og Zogu blev til kong Zog I. Monarkiet varede til 1939 med Zog som konge, og i denne tid fortsatte de store anlæg i Tirana med italienske arkitekters design af blandt andet kongepalads, nationalbank og andre større bygninger.

   

  Det italienske Albanien
  I 1939 kom albanske facister til magten gennem en form for union med Italien, der regerede gennem en lokal marionetregering. I i Tirana blev deres styre manifest; fx blev større gader og pladser opkaldt efter kendte facister.

   

  Officielt var Albanien et kongerige, hvor italienske Vittorio Emanuele III var konge. På trods af nærmest at have været et italiensk protektorat siden 1926, blev Albanien invaderet af italienske tropper i april 1939. Den italienske besættelse varede til landets kapitulation i 1943, hvorefter Albanien var besat af tyske tropper.

   

  I besættelsesårene blev det albanske kommunistparti etableret, og her blev Enver Hoxha den ledende skikkelse. Tirana var midtpunkt for kommunisternes aktiviteter, og de øgede løbende tilslutningen til aktiviteterne mod tyskerne.

   

  Den 17. november 1944 blev Tirana befriet efter hårde kampe mellem kommunister og tyske tropper, og efterfølgende blev der etableret et kommunistisk styre i landet.

   

  Det kommunistiske Tirana
  Med kommunisterne ved magten blev Tirana bygget om og ændret gennem æraen, der varede fra 1944 til 1991. En del af de fornemme bygninger i centrum fra den italienske tid blev revet ned for at give plads til store opførelser i relation til den kommunistiske ideologi; blandt andet blev den katolske domkirke ødelagt til fordel for det sovjetisk inspirerede kulturpalads.

   

  En statue af den sovjetiske leder Josef Stalin blev stillet op på en prominent plads i byen, og en central boulevard fik hans navn. Tirana blev trafikalt også ændret, idet privatbilisme blev forbudt. I stedet vandt cykler og busser frem, og det prægede hovedstadens gader.

   

  Som en del af den senere indførte isolationspolitik blev Albanien industrialiseret, hvilket også gjaldt Tirana, hvor adskillige fabrikker blev opført for at sikre produktionen.

   

  Der blev udbygget i centrum i Tirana, hvor et regeringskvarter med residenser for landets spidser blev opført. Kvarteret Blloku var et eksklusivt område, hvor befolkningen ikke havde adgang. Her lå også Enver Hoxhas bolig. Statslederen Enver Hoxha døde i 1985, og et synligt minde blev den pyramide, der blev bygget til hans minde.

   

  Tirana i dag
  I 1990erne var det kommunistiske styre faldet til fordel for en hurtig introduktion af markedsækonomi. Det skabte et nyt Albanien og et nyt Tirana, hvor der med tiden blev kraftigt udbygget. Denne gang var det ikke standardiserede boligblokke som i tidligere årtier, men derimod nye huse, kontorbygninger og andet, den nye økonomi gav plads til. Tiden var en med mange og hurtige ændringer, så en del illegalt byggeri blev det også til.

   

  De seneste år er der gennemført mange projekter i Tirana for dels at forskønne byen og dels at komme illegale byggerier til livs. Derved er det en harmonisk og spændende bykerne, der venter besøgende.
  Skjul indhold her

Find billige fly & hoteller
Se på kortet
Topseværdigheder

  • Skanderbeg Plads/Sheshi Skënderbej: Sheshi Skënderbej er det centrale plads i Tirana og derved den væsentligste i hele landet. I dag er pladsen domineret af bygninger fra den kommunistiske tid. Kulturpaladset ligger, hvor byens basar lå før, Tirana International Hotel afløste byens ortodokse katedral, og Det Nationale Historiske Museum ligger på det sted, hvor Tiranas rådhus førhen lå.
  • Det Nationale Historiske Museum/ Muzeu Historik Kombëtar: Dette museum er blandt Albaniens vigtigste. Det åbnede i 1981 i Tiranas centrum. Museet rummer forskellige temaer og perioder i Albaniens kultur og historie. Man kan fx opleve antikken, middelalderen, 2. Verdenskrig og den kommunistiske tid som perioder.
  • Kristi Genopstandelse Katedral/ Katedralja e Ringjalljes së Krishtit: Dette er den albansk-ortodokse kirkes katedral i Tirana og samtidig et af de mere karakteristiske nyere bygningsværker i byen. Kirken er opført som en stor kuppelbygning med et fritstående himmelstræbende klokketårn. Byggeriet blev indviet i 2012 efter otte års opførelsestid.
  • Nationens Martyrers Boulevard/ Bulevardi Dëshmorët e Kombit: Denne boulevard er anlagt af italienske arkitekter som Tiranas pragtgade. Den blev udlagt under Albaniens italienske tid. Boulevarden er pompøst anlagt, og der ligger mange væsentlige bygninger og institutioner langs den.
  • Pyramiden/Piramida: Piramida er en af de mest karakteristiske bygninger i Tirana. Den futuristisk designede opførelse blev bygget som museum for landets kommunistiske statsleder Enver Hoxha, og det åbnede i 1988. Museet lukkede med kommunismen i 1991, og Piramida blev samme år indrettet som internationalt kulturcenter.
  • Blokken/Blloku: Kvarteret Blloku er kendt som bydel for velhavere og tidligere for det albanske kommunistpartis magthavere. Før kommunisternes opførelse af nye boliger til eliten lå der en række fabrikker her, men det skiftede hurtigt med blandt andet statslederen Enver Hoxhas residens.
  • Enver Hoxhas Hus/Ish Vila e Enverit: I det tidligere lukkede Blloku ligger Enver Hoxhas residens. Hoxha var albansk statsleder i årene 1944-1985. Som statsleder var han førstesekretær i arbejderpartiet i landet, og var også i spidsen for den nationale hær og militær.
  • Tirana Universitet & Tirana Polytekniske Universitet/Universiteti i Tiranës & Universiteti Politeknik i Tiranës: Tirana Universitet er Albaniens førende universitet, hvis grundlæggelse går tilbage til 1957. Hovedbygningen, der er sæde for rektoratet, er et fornemt værk i rationalisme.
  • Tirana Mosaik/Mozaiku i Tiranës: Bag navnet Mozaiku i Tiranës gemmer sig bevarede dele fra det, der menes at have været et romersk hus fra 200-tallet. Ruinerne af huset blev opdaget i 1972. I dag kan man se og opleve de bevarede mosaikker, der byder på geometriske mønstre og gengivelser af fisk og fjerkræ.

Ture fra byen

  • Dajti/Mali i Dajtit: Bjerget Mali i Dajtit rejser til op til 1.613 meters højde øst for Tirana, og det er et yndet udflugtsmål både sommer og vinter. Hurtigste adgang er af vejen, der leder til forskellige spisesteder med adgang til både området og fantastiske udsigtspunkter, hvor den albanske hovedstad ligger for ens fødder.
  • Durrës: Durrës er den næststørste by i Albanien og ligger som Tiranas havneby. I dag er der mange seværdigheder at opleve under et besøg i Durrës, og de strækker sig gennem flere epoker i byens lange historie. Der hyggelige gader og pladser i byen, hvor man også kan nyde en tur langs vandet. Kirker, moskeer og museer er der også flere interessante af.
  • Shkodër: Byen Shkodër er en af de største og ældste i Albanien. I dag er Shkodër en interessant by at besøge, hvor man kan opleve stemningen i en af landets store provinsbyer. Man kan fx tage en tur ad den elegante gågade Sheshi (Rruga Gjuhadol) eller besøge den katolske Shkodër Katedral.
  • Ohrid Sø/Liqeni i Ohrit: Ohrid Sø er en af naturperlerne i de bjergrige egne mellem Albanien og Makedonien. Søen ligger på grænsen mellem de to lande. Ohrid Sø er den dybeste sø på Balkan med 288 meter som dybeste sted, og dens størrelse er op til 15 kilometer i bredden og 30 kilometer i længden.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev
Gode links
Shopping
Med børn

   

  • Historisk museum: Muzeu Historik Kombëtar, Sheshi Skënderbej
  • Naturvidenskab: Muzeu i Shkencave Të Natyrës, Rruga Kavajës, www.fshn.edu.al
  • Svævebane: Teleferiku Dajti Ekspres, www.dajtiekspres.com
  • Zoologisk have: Kopshti Zoologjik, Rruga Haxhi Brari

  Du er måske også interesseret i..

  Gå ikke glip af gode tilbud!

  ER DU OPDATERET?

  gå ikke glip af gode tilbud, rejsenyt og inspiration

  TILMELD DIG VAMADOS NYHEDSBREV