Site logo
Se på kortet
Læs om byen

Den albanske hovedstad Tirana var gennem årtier i 1900-tallet en af Europas mest lukkede og utilnærmelige byer for turister. I dag er det nærmest omvendt, når man tænker på mødet med den venlige befolkning i Albanien.

Tirana er en by, der er skabt gennem århundreders varierede byggeri fra flere forskellige herskere og lederes kultur og stil. Justinians Fort fra 1200-tallet dannede engang centrum i den by, der siden da er blevet påvirket af blandt andet Det Osmanniske Rige, Italien og den særlige albanske kommunisme.

I 1900-tallets mellemkrigstid var Albanien nærmest en italiensk stat, selv om det var en tid med landets egen konge. Italienske arkitektur og byplanlæggere påvirkede i stor stil Tiranas udvikling og lagde grunden til hovedstadens boulevarder og pladser.

I 1944 overvandt de albanske kommunister under ledelse af Enver Hoxha magten gennem en frihedskamp mod besættelsestropper fra først Italien og siden Tyskland. Det blev startskuddet til en historisk set enestående tid med årtiers relative isolation fra omverdenen. Der er mange spor at se i Tirana fra denne tid; det drejer sig fx om Moder Albanien og Enver Hoxhas pyramide.

I dag er Skanderbeg Plads centrum for en by, der siden 1990erne har været i rivende udvikling med nybyggerier og smukke anlæg mange steder i byen og i omegnen, hvor blandt andet bjergene er en oplevelse.

Topseværdigheder

  Skanderbeg Square

  Skanderbeg Plads
  Sheshi Skënderbej

  Sheshi Skënderbej er det centrale plads i Tirana og derved den væsentligste i hele landet. I Albaniens tid før kommunismen lå her andre bygninger end i dag. Det gjaldt fx Tiranas ortodokse katedral, gamle basar, rådhus og et centralt springvand.

  Disse blev sprunget i luften under kommunismen for at give plads til den tids opførelser i en ny byplanlægning, og i dag kan man bl.a. se en rytterstatue af den albanske nationalhelt George Skanderbeg.

  Læs mere

   

  Det Nationale Historiske Museum
  Muzeu Historik Kombëtar

  Dette museum er blandt Albaniens vigtigste. Det åbnede i 1981 i Tiranas centrum. Museet rummer forskellige temaer og perioder i Albaniens kultur og historie.

  Man kan fx opleve antikken, middelalderen, 2. Verdenskrig og den kommunistiske tid som perioder i den karakteristiske bygning, som Enver Faja designede. Den store mosaik over indgangen symboliserer det albanske folk.

  Læs mere

   

  Kristi Genopstandelse Katedral

  Kristi Genopstandelse Katedral
  Katedralja e Ringjalljes së Krishtit

  Kristi Genopstandelse Katedral er den albansk-ortodokse kirkes katedral i Tirana og samtidig et af de mere karakteristiske nyere bygningsværker i byen.

  Kirken blev opført som en stor kuppelbygning med et fritstående himmelstræbende klokketårn, og den ligger centralt i den albanske hovedstad. Byggeriet blev åbnet 24. juni 2012 efter otte års opførelsestid og indviet i 2014.

  Læs mere

   

  Blokken
  Blloku

  Blloku er et kvarter, der er kendt som bydel for velhavere og tidligere for det albanske kommunistpartis magthavere. Før kommunisternes opførelse af nye boliger til eliten lå der en række fabrikker her, men det skiftede hurtigt med blandt andet statslederen Enver Hoxhas residens.

  Man kan fortsat se Enver Hoxhas hus midt i kvarteret, hvor det ligger på hjørnet af gaderne Rruga Ibrahim Rugova og Rruga Ismail Qemali. Blloku var afspærret for den almindelige befolkning i den kommunistiske æra, men dette har naturligvis ændret sig i dag.

  Læs mere

   

  Enver Hoxha House

  Enver Hoxhas Hus
  Ish Vila e Enverit

  Enver Hoxhas Hus er den residens i det tidligere lukkede kvarter, Blloku, som statslederen Enver Hoxha boede i. Hoxha var albansk statsleder i årene 1944-1985. Som statsleder var han førstesekretær i arbejderpartiet i landet, og han stod også i spidsen for den nationale hær og landets militær.

  Enver Hoxhas styre var kommunistisk og udviklede sig fra ikke mindst 1970erne i en anden retning end Lenins Sovjetunionen og Mao Kina. Således holdt Hoxha og Albanien fast i en antirevisionistisk udgave af den marxistiske-leninistiske kommunisme.

  Læs mere

   

  Tirana Mosaik
  Mozaiku i Tiranës

  Tirana Mosaik, der lokalt hedder Mozaiku i Tiranës, er et arkæologisk museum, der ligger på det sted, hvor man i 1972 fandt resterne af en kirke, der blev opført i 400-500-tallene.

  Gennem arkæologiske udgravninger afdækkede man også rester af et romersk hus fra 200-tallet, og de bevarede mosaikker herfra udgør kernen af museet.I dag kan man således se og opleve de fint bevarede mosaikker, der byder på geometriske mønstre og gengivelser af fisk og fjerkræ.

  Læs mere

   

  Flere seværdigheder og mere info

  Køb pdf-bogen om Tirana her.

Andre seværdigheder

  Universitetet

  Tirana Universitet & Tirana Polytekniske Universitet
  Universiteti i Tiranës & Universiteti Politeknik i Tiranës

  Tirana Universitet er Albaniens førende universitet, hvis grundlæggelse går tilbage til 1957, hvor det blev etableret som Tirana Statsuniversitet/Universiteti Shtetëror i Tiranës. Det skete gennem at slå fem eksisterende læreanstalter sammen. Universitets navn var fra statsleder Enver Hoxhas død i 1985 opkaldt efter ham indtil kommunismens fald.

  En af de fem læreanstalter i 1957 var det polytekniske universitet i Tirana, der i sig selv var og er et af byens og landets førende undervisningssteder. Det blev grundlagt i 1951 og er derved Albaniens ældste universitet.

  Læs mere

   

  Nationens Martyrers Boulevard
  Bulevardi Dëshmorët e Kombit

  Bulevardi Dëshmorët e Kombit blev anlagt af italienske arkitekter som Tiranas pragtgade. I første omgang var det arkitekten Armando Brasini, der i 1925 designede byens hovedstrøg, og han var en kendt byplanlægger og designer af den tidstypiske fascistiske arkitektur, der udsprang fra Italien.

  Gaden blev oprindeligt navngivet efter Albaniens kong Zog, men efter den italienske invasion af Albanien i 1939 blev den omdøbt Viale del Impero.

  Læs mere

   

  Pyramid

  Pyramiden
  Piramida

  Piramida er en af de mest karakteristiske bygninger i Tirana. Den futuristisk designede opførelse blev bygget som museum for landets kommunistiske statsleder Enver Hoxha, og det åbnede som Enver Hoxha Museum/Muzeu Enver Hoxha i 1988.

  Designet stod Hoxhas datter og svigersøn for, og det var et monument for Hoxhas Albanien, som han havde styret fra 1944 til sin død i 1985. Pyramiden blev opført i stål og glas og belagt med marmor. På toppen prydede oprindeligt en rød stjerne.

  Læs mere

   

  Kulturpaladset
  Pallati i Kultures

  Pallati i Kultures blev opført på opfordring af det kommunistiske albanske arbejderparti. Grundstenen blev lagt af Sovjetunionens daværende leder, Nikita Krushtjov i 1959, og bygningen stod færdig i 1963. Arkitekturen er tidstypisk for de kommunistiske lande i Østeuropa.

  I bygningen ligger forskellige kulturinstitutioner. Man finder således Albaniens Nationalbibliotek/Biblioteka Kombëtare e Shqipërisë og Det Nationale Opera- & Balletteater/Teatri Kombetar i Operas dhe i Baletit her.

  Læs mere

   

  Klokketårn

  Tirana Klokketårn
  Kulla e Sahatit

  Tirana Klokketårn rejser sig midt i Tiranas gadebillede, og ved opførelsestidspunktet i 1822 var det med sine 35 meter den højeste bygning i byen. Haxhi Et’hem Bey stod bag byggeriet, og han har også tegnet andre værker i den albanske hovedstad som fx moskéen ved siden af klokketårnet.

  Ved færdiggørelsen blev der installeret et venetiansk ur i tårnet. Det blev afløst af et tysk ur i 1928, men idet dette blev ødelagt under 2. Verdenskrigs bombardementer, blev et ur fra en kirke i byen Shkodër indsat i 1946. Det nuværende ur er kinesisk og fra 1970.

  Læs mere

   

  Justinians Fort
  Kalaja e Justinianit

  Justinians Fort er et anlæg, der menes at gå tilbage til den tidlige byzantinske tid omkring 500-tallet, hvor det dannede byens centrum. Netop ved dette sted mødtes hovedvejene øst-vest og nord-syd. Fortet er opkaldt efter kejser Justinian, der regerede 527-565, men det kendes også blot som Tirana Fort/Kalaja e Tiranës.

  Der er ikke bevaret meget af fortet, men man kan se en del af den omkransende mur; denne er dog fra osmanniske æra og derfor noget nyere end det oprindelige fortanlæg. I gaden Murat Toptani kan man også se nogle af fundamenterne fra fortets mure.

  Læs mere

   

  Moder Albanien

  Moder Albanien
  Nëna Shqipëri

  Moder Albanien er en 12 meter høj statue, som blev indviet i 1971 som figurativt symbol på moderlandet, der våger over dem, der gav livet i kamp for Albanien. Statuen står på Martyrernes Kirkegård/Varrezat e Dëshmorëve të Kombit.

  Dette er kirkegården, hvor faldne i kampe under 2. Verdenskrig blev begravet, og den ligger således som et nationalt monument over kampene. Ud over de faldne partisaner blev den kommunistiske statsleder Enver Hoxha også begravet her efter sin død i 1985, men efter kommunismens fald blev hans grav flyttet til en mere ydmyg placering på en offentlig kirkegård i Tirana.

  Læs mere

   

  Garvernes Bro
  Ura e Tabakëve

  Garvernes Bro, der lokalt hedder Ura e Tabakëve, stammer fra 1700-tallet, hvor den blev opført som en del af vejen Rruga e Shëngjergjit. Det var en vej, der ledte fra Tirana til byen Debar og højlandet øst for Tirana.

  Rruga e Shëngjergjit var vigtig, idet mange forsyninger af landbrugsvarer kom til Tirana ad denne rute, og broens navn kom som reaktion på, at mange slagtere og garvere boede i netop dette område. Det passede til de mange varer, der kom denne vej.

  Læs mere

   

  Flere seværdigheder og mere info

  Køb pdf-bogen om Tirana her.

Ture fra byen

  Dajti, Albanien

  Dajti Nationalpark
  Parku Kombëtar Mali i Dajtit

  Parku Kombëtar Mali i Dajtit er en nationalpark, der ligger omkring bjerget Dajti, som rejser sig til en højde på 1.613 meters højde i området øst for Tirana. Ud over Dajti ligger bjergene Priska, Tujani og Brari også som en del af samme bjergmassiv, og der er også floder, kløfter og anden smuk natur i parken.

  Nationalparken er et yndet udflugtsmål både sommer og vinter. Den hurtigste adgang er ad vejen, der leder til fantastiske udsigtspunkter og andre oplevelser, spisesteder med videre, og undervejs ligger den albanske hovedstad for ens fødder. Den smukkeste adgang til bjerget er dog med svævebanen Dajti Ekspres, som man kan tage fra udkanten af Tirana.

   

  Shkodër udsigt

  Shkodër

  Byen Shkodër er en af de største og ældste i Albanien. Dens grundlæggelse kendes ikke med sikkerhed, men den er etableret af illyrere fra det græske område. En tid fra midten af 200-tallet f.Kr. havde byen status af hovedstad i et illyrisk kongerige for stammen ardiaei. Siden da var der flere herskere over byen og området, der kom ind under Det Osmanniske Rige i 1470erne. For osmannerne var Shkodër en strategisk vigtig by på vejene mod øvrige dele af Balkan og til havet.

  I dag er Shkodër en interessant by at besøge, hvor man kan opleve stemningen i en af landets store provinsbyer. Byens moderne centrum er pladsen Sheshi Demokracia, hvor der er springvand og grønne anlæg. Ved pladsen kan man også se Teatri Migjeni, der er Shkodérs førende teater. Man kan også tage en tur ad den elegante gågade Rruga Kolë Idromeno, hvor der er butikker, caféer og restauranter, og af den hyggelige sidegade Rruga Gjuhadol.

  Der er flere seværdigheder i det centrale Shkodër. Byen har bl.a. to katedraler; den katolske og den ortodokse. Den katolske Shkodër Katedral blev opført 1858-1867 og står med et lyst og fint kirkerum, mens byens ortodokse katedral blev åbnet i år 2000. Man kan også se Shkodërs franciskanerkirke fra 1905 og flere moskéer i og uden for bykernen.

  Den mest berømte seværdighed i Shkodër er borgen Rozafa, der ligger vest for selve byen. Borgen ligger smukt og imponerende på toppen af et højdedrag, og fra borgområdet er der en uforglemmelig udsigt over både Shkodër og den omkringliggende natur med bl.a. Shkodërsøen. Rozafa ligger som en ruin, hvor der er en del mure og andre strukturer bevaret. Der er også et borgmuseum i Rozafa, og tæt på borgen kan man se den såkaldte Blymoské, der stod færdig i 1773.

  Læs mere om Shkodër

   

  Durrës, Albanien

  Durrës

  Durrës er den næststørste by i Albanien og ligger som Tiranas havneby ved den albanske Adriaterhavskyst. Byen tidlige historie startede med ankomsten af græske bosættere fra Korinth og Korkyra i 600-tallet f.Kr. Dengang hed byen Epidamnos, og den blev også kendt som Dyrrachium. Dürres blev en del af Romerriget og senere også Det Byzantinske Rige.

  I middelalderen kæmpede både bulgarer og venetianere om Dürres og det velbeliggende område. I 1501 erobrede osmannerne byen, og deres styre blev fastholdt til 1912, før albanerne fik deres uafhængighed og frihed. Dürres blev kortvarigt hovedstad i Fyrstendømmet Albanien, der dog hurtigt blev en del af Italien. Under 2. Verdenskrig blev Dürres besat af tyske tropper, og efter krigen blev byen en del af det kommunistiske Albanien.

  I dag er der mange seværdigheder at opleve under et besøg i Durrës, og de strækker sig gennem flere epoker i byens lange historie. Man kan gå en tur gennem hyggelige gader og over pladser i byen, hvor man fx kan starte på den smukt anlagte plads, Sheshi Liria. Lidt mod syd ligger det delvist bevarede romerske amfiteater, Amfiteatri i Durrësit, der blev opført fra 100-tallet f.Kr under kejser Trajan.

  Læs mere om Durrës

   

  Ohrid Sø

  Ohrid Sø
  Liqeni i Ohrit

  Ohrid Sø er en naturperle i regionen mellem Nordmakedonien og Albanien, og byen Ohrid er den største by omkring søen. Dens historiske begyndelse startede med græske bosættere, der efterhånden etablerede byen Lychnidos/Λύχνιδος. Fra 500-tallet indvandrede slaver til området, som de efterhånden overtog.

  Første gang navnet Ohrid, der er slavisk i oprindelse, blev nævnt, var i år 879. Senere var Ohrid blandt andet bulgarsk hovedstad, før den makedonske by voksede og udviklede sig med sin gode beliggenhed på forskellige handelsveje.

  Ohrid er i dag en smuk og seværdig by ved Ohridsøen, der ligger på grænsen mellem Nordmakedonien og Albanien. Blandt de ting, man kan se, er en del af de tidligere 365 kirker og kapeller, der lå i byen. Der var en for hver dag, og det var en årsag til tilnavnet som Balkans Jerusalem.

  Ohridsøen, Ohridsko Jezero/Охридско Езеро, er dog byens og egnens store trækplaster. Den er en af Europas ældste og dybeste søer, og den er hjemsted for omkring 200 endemiske arter. Søen er da også på UNESCO’s liste over verdens naturarv.

  Ohridsøen er op til 288 meter dyb, og dens areal er 358 km². Godt to tredjedele af den ligger i Nordmakedonien. Søen og den nærliggende Prespasø blev dannet geotektonisk for omkring fem millioner år siden på den vestlige side af De Dinariske Alper. Tilsvarende søer blev geologisk normalt fyldt op af sedimenter og dermed forsvundet som søer. Ohridsøens dybde og ringe tilstrømning af sedimenter tilskrives årsagen til dens overlevelse.

  Med hensyn til geologien og tilstedeværelsen af de mange endemiske arter kan søen sammenlignes med fx Bajkalsøen i Rusland. Med sneklædte bjerge som kulisse, klart vand og fantastiske panoramaudsigter fra blandt andet klostre er en tur til Ohridsøen en naturskøn og uforglemmelig oplevelse.

Køb og download den fulde PDF Guide
Tilmeld dig vores nyhedsbrev
Shopping

  Citypark Albania

  Tirana-Durrës
  cityparkalbania.com

   

  Coin

  Rruga Papa Gjon Pali II
  coin.al

   

  Galeria Mall

  European Trade Centre
  galeria-etc.com

   

  Qendra Tregetare Univers

  Tirana-Durrës
  qtu.al

   

  Tirana East Gate

  Tirana-Elbasan
  teg.al

   

  Indkøbsgader

  Rruga Myslym Shyri, Rruga e Kavajës, Bulevardi Zogu I

Med børn

  Historisk museum

  Muzeu Historik Kombëtar
  Sheshi Skënderbej

   

  Naturvidenskab

  Muzeu i Shkencave Të Natyrës
  Rruga Kavajës
  fshn.edu.al

   

  Svævebane

  Teleferiku Dajti Ekspres
  dajtiekspres.com

   

  Zoologisk have

  Kopshti Zoologjik
  Rruga Haxhi Brari

Gode links
Historisk overblik

  Tiranas forhistorie

  Regionen omkring Tirana regnes som et af de tidligst beboede områder i det nuværende Albanien, og derved strækker bosættelserne mange tusind år tilbage. Gennem arkæologiske fund er der fundet spor af illyriere, og i det centrale Tirana har man opdaget resterne af et romersk hus, der er blevet dateret til 200-tallet.

  Fra de følgende århundreder er der også fundet spor og bygninger gennem tiden. Det drejer sig ikke mindst om noget af den borg, som kejser Justinian byggede i år 520. Borgen blev udgravet og restaureret i 1700-tallet af Ahmed Pasha Toptani. I området og omkring Justinians borg kom der med århundrederne flere huse og indbyggere til.

   

  Den osmanniske tid

  I 1400-tallet kom de tyrkiske osmanner til det albanske område, og i forbindelse med deres første registrering af land og ejendomme i 1431-1432 blev der registreret flere bebyggelser i og omkring det nuværende Tirana. Det drejede sig på den tid om 2.028 huse og cirka 7.300 indbyggere.

  De spredte bebyggelse lå på handelsvejene i området, men det blev dog først formelt til en by i 1614, hvor Sulejman Bargjini grundlagde Tirana i form af en osmannisk by med moske, hammam og et markedsområde. Omkring de faciliteter voksede Tirana pænt gennem 1600-1700-tallene.

   

  Oprøret mod tyrkerne

  Det Osmanniske Riges tilbagetog fra Balkan var et resultat af både et svækket rige og fortsat større frihedstrang blandt de mange folkeslag på halvøen. Det gjaldt også for albanerne, som blandt synlige ændringer gennemførte, at der fra 1889 blev undervist på albansk i landets skoler.

  Det albanske flag vajede første gang over Tirana i 1912, hvor Albanien opnåede sin uafhængighed. De efterfølgende års balkankrige destabiliserede området, og en overgang var byen midlertidigt erobret af den serbiske hær.

   

  Monarki og ny hovedstad

  På Lushnjëkongressen i 1920 blev Tirana valgt som foreløbig hovedstad i det uafhængige Albanien, og der blev igangsat store planer for byens udvikling. De første skitser var blevet tegnet i 1917, men en egentlig byplan kom det først til i 1923 fra østrigske arkitekters hånd.

  Arkitekterne Florestano Di Fausto og Armando Brasini, der med succes arbejde i Benito Mussolinis Italien designede et nyt centrum for Tirana; det drejede sig blandt andet om opførelsen af ministerielle bygninger og byens boulevarder og pladser. Fra 31. december 1925 fik Tirana status af permanent hovedstad i landet.

  Flere forskellige befolkningsgrupper søgte også mod Albanien i 1920erne, hvor det også kom til skiftende politiske regimer. I juni 1924 gennemførtes en politisk omvæltning i form af Fan Nolis magtovertagelse. Fan Noli havde grundlagt den albanske ortodokse kirke, og han stod i spidsen for landets probritiske parti. Hans liberale støtter vandt over den tidligere premierminister Zogu, som blev tvunget i eksil.

  Zogu vendte dog tilbage, og han blev valgt som præsident i 1925. I 1928 blev monarkiet indført, og Zogu blev til kong Zog I. Monarkiet varede til 1939 med Zog som konge, og i denne tid fortsatte de store anlæg i Tirana med italienske arkitekters design af blandt andet kongepalads, nationalbank og andre større bygninger.

   

  Det italienske Albanien

  I 1939 kom albanske facister til magten gennem en form for union med Italien, der regerede gennem en lokal marionetregering. I i Tirana blev deres styre manifest; fx blev større gader og pladser opkaldt efter kendte facister.

  Officielt var Albanien et kongerige, hvor italienske Vittorio Emanuele III var konge. På trods af nærmest at have været et italiensk protektorat siden 1926, blev Albanien invaderet af italienske tropper i april 1939. Den italienske besættelse varede til landets kapitulation i 1943, hvorefter Albanien var besat af tyske tropper.

  I besættelsesårene blev det albanske kommunistparti etableret, og her blev Enver Hoxha den ledende skikkelse. Tirana var midtpunkt for kommunisternes aktiviteter, og de øgede løbende tilslutningen til aktiviteterne mod tyskerne.

  Den 17. november 1944 blev Tirana befriet efter hårde kampe mellem kommunister og tyske tropper, og efterfølgende blev der etableret et kommunistisk styre i landet.

   

  Det kommunistiske Tirana

  Med kommunisterne ved magten blev Tirana bygget om og ændret gennem æraen, der varede fra 1944 til 1991. En del af de fornemme bygninger i centrum fra den italienske tid blev revet ned for at give plads til store opførelser i relation til den kommunistiske ideologi; blandt andet blev den katolske domkirke ødelagt til fordel for det sovjetisk inspirerede kulturpalads.

  En statue af den sovjetiske leder Josef Stalin blev stillet op på en prominent plads i byen, og en central boulevard fik hans navn. Tirana blev trafikalt også ændret, idet privatbilisme blev forbudt. I stedet vandt cykler og busser frem, og det prægede hovedstadens gader.

  Som en del af den senere indførte isolationspolitik blev Albanien industrialiseret, hvilket også gjaldt Tirana, hvor adskillige fabrikker blev opført for at sikre produktionen.

  Der blev udbygget i centrum i Tirana, hvor et regeringskvarter med residenser for landets spidser blev opført. Kvarteret Blloku var et eksklusivt område, hvor befolkningen ikke havde adgang. Her lå også Enver Hoxhas bolig. Statslederen Enver Hoxha døde i 1985, og et synligt minde blev den pyramide, der blev bygget til hans minde.

   

  Tirana i dag

  I 1990erne var det kommunistiske styre faldet til fordel for en hurtig introduktion af markedsækonomi. Det skabte et nyt Albanien og et nyt Tirana, hvor der med tiden blev kraftigt udbygget. Denne gang var det ikke standardiserede boligblokke som i tidligere årtier, men derimod nye huse, kontorbygninger og andet, den nye økonomi gav plads til. Tiden var en med mange og hurtige ændringer, så en del illegalt byggeri blev det også til.

  De seneste år er der gennemført mange projekter i Tirana for dels at forskønne byen og dels at komme illegale byggerier til livs. Derved er det en harmonisk og spændende bykerne, der venter besøgende.