Site logo
Se på kortet
Læs om byen

Byen Podgorica er en af Europas nyeste hovedstæder, idet den fik denne status med Montenegros selvstændighed i 2006. Gennem mange årtier i 1900-tallet var både byen og Montenegro en del af Jugoslavien, og som hyldest til statslederen Josip Tito var Podgorica i årene 1946-1992 kendt som Titograd.

Podgorica ligger smukt i det montegrinske landskab på stedet, hvor floderne Ribnica og Morača løber sammen; netop Ribnicas udløb er en af byens naturskønne og hyggelige seværdigheder. Podgorica ligger også ved foden af højdedraget Gorica, og det er netop det, hovedstadens navn betyder.

Man kan opleve mange æraer i byens historie ved at spadsere gennem dens kvarterer og se den varierede arkitektur. Fra den osmanniske tid står mange bygninger og fx Klokketårnet; de bedste indtryk herfra får man ved at gå gennem de smalle og krogede gader i den gamle by, Stara Varoš, og kvarteret Drač.

Den nye by, Nova Varoš, kom til efter den osmanniske tid, og denne bydel er europæiske med en retvinklet byplan, store parker og en kontinental byggestil. En ny udgave af Podgorica blev opført under det socialistiske Jugoslavien. Den tids store boligblokke og tendenserende brutalisme ses i gadebilledet sammen med bygninger fra tidligere tider og opførelser fra det moderne Montenegro.

Andre seværdigheder

  Ulica Hercegovacka, Podgorica

  • Ulica Hercegovačka/Улица Херцеговачка: Gaden Ulica Hercegovačka er Podgoricas hovedgade og primære forretningsstrøg. Her ligger elegante butikker side om side med cafeer og restauranter.
  • Republikpladsen/Трг Републике: Трг Републике er den centrale plads i Podgorica, og den ligger i midten af Den Nye By/Нова Варош [Nova Varoš]. Indtil 2006 var pladsen opkaldt efter kommunisten og nationalhelten Ivan Milutinović.

  Millennium Bridge, Podgorica

  • Tusindårsbroen/Мост Миленијум: Tusindårsbroen er en skråstagsbro, der krydser floden Morača i hjertet af Podgorica. Den blev åbnet på Montenegros nationaldag; den 13. juli i 2005.
  • Podgorica Museum/Музеј града Подгорице: Bymuseet i Podgorica formidler den montenegrinske hovedstads historie på spændende vis gennem flere temaer i udstillingerne. Et besøg her giver et godt indtryk af hovedstaden før og nu.

  Depedogen, Podgorica

  • Depedogen, Nemanjas By/Депедоген, Немањића град: Depedogen er navnet på et osmannisk fort, der menes bygget i 1470erne; umiddelbart efter Det Osmanniske Riges erobring af området. Det ligger i dag som en ruin i det centrale Podgorica.
  • Den Gamle By/Стара Варош: Stara Varosh er den gamle bydel i Podgorica. Dens navn kom til, da kvarteret Mirkova Varosh/Миркова Варош blev grundlagt og fik tilnavnet Den Nye By/Нова Варош. I kvarteret kan man gå nogle finde ture mellem lave huse i smalle gader.
  • Flere seværdigheder og mere infoKøb pdf-bogen om Podgorica her.

Historisk overblik

  Byens forhistorie
  I det frodige land omkring Shkodërsøen og langs floderne Ribnica og Morača har der været menneskelig aktivitet siden stenalderen.

  Illyriske stammer kom til og gennemførte en egentlig bosættelse i området omkring det nuværende Podgorica, og tidligt voksede det til en efter datidens skal anselig bebyggelse. Flere tusind menes at have boet og levet i datidens Doclea, der nævnes i århundrederne e.Kr.

  Selve bosættelsernes udbredelse var mellem dagens Podgorica og Shkodër, og illyrernes befæstning lå i Meteon, der i dag hedder Medun.

  Ribnica grundlægges
  Efter århundreder med Romerrigets fremmarch og ekspansion, startede nedgangen for det mægtige rige. Det blev startskuddet til ny indvandring af ikke mindst slovenske stammer fra 400-tallet.

  Doclea var blevet ødelagt, og de nye indbyggere kæmpede mod byzantinerne i Det Østromerske Rige for territoriet. I denne tid grundlagde stammerne bosættelsen Ribnica.

  Ribnica er floden, der stadig løber gennem det centrale Podgorica, og netop vandvejene, ikke mindst ad Morača, gjorde stedet strategisk gunstigt for den udvikling, der kom gennem de følgende århundreder og til middelalderen.

  Der var dog også lange perioder, hvor Ribnica ikke nævnes, og det kan indikere, at på trods af gunstige geografiske forhold, frodighed med videre ikke var en permanent bymæssig bebyggelse. Således kendes ikke til eksistensen af en landsby gennem 900-1000-tallene.

  Podgorica i 1300-1400-tallene
  Navnet Podgorica er nævnt første gang i 1326 i et dokument i byen Kotor ved bugten af samme navn. Podgorica var på det tidspunkt en udviklet og velhavende by, og det nye navn havde med tiden afløst Ribnica, der muligvis ved en betegnelse for et større område snarere end en specifik bosættelse.

  Podgorica lå ved handelsvejen fra Dubrovnik ved Adriaterhavet, og den lå desuden ved andre krydsende handelsveje, hvilket gav meget handel og generelt flere aktiviteter i byen. Med indgangen til 1400-tallet var det derfor en rig og væsentlig by i regionen.

  I 1400-tallet var Det Osmanniske Rige på fremmarch med erobringskrige på Balkan. Fortet i Medun faldt til tyrkerne i 1455, og Podgorica og andre byer støttede herefter Republikken Venedig i håbet om at undgå tyrkisk besættelse.

  Tyrkiske tropper angreb og erobrede dog Podgorica i 1474, og med deres indtog stoppede byens økonomiske udvikling fra den travle handel. Tyrkerne ombyggede i det store hele Podgorica til et forsvarsværk med mure, tårne og bastionerne, og det ændrede naturligt nok byens rolle.

  Den tyrkiske tid blev en tid, hvor det militære var i fokus, og i senere århundreder blev Podgorica anvendt som angrebsmæssigt udgangspunkt mod omkringliggende byer og områder. Med Det Osmanniske Riges nedgang i 1700-1800-tallene blev både tonen og repressalierne også skarpere i selve Podgorica som reaktion på tyrkerne svagere position.

  I midten af 1800-tallet var der dog også en vis handel i Podgorica, men indbyggertallet lå på beskedne 6.540 i en beretning fra tiden. En tredjedel var ortodokse kristne i det ellers muslimske rige, og det montenegrinske frihedsønske fik en uafhængighedskrig til at bryde ud i 1875. Montenegro vandt krigen, og Montenegros status som montenegrinsk var et af målene med kampene.

  Berlinerkongressen 1878
  Med de tyrkiske osmanneres nedgang blev Podgorica efter godt 400 års tyrkisk styre en del af Montenegro. Herefter kunne en kraftig byudvikling starte, og der skete meget de første årtier som montenegrinsk by.

  Der blev anlagt en ny bydel nord for floden Ribnica, hvor der blev bygget efter europæisk mønster og i europæisk arkitektur. Der blev også anlagt veje til de omkringliggende byer, så Podgorica igen opnåede status som handelsby; lige som i 1300-1400-tallene. I disse år blev der også etableret forskellige institutioner som fx banker til understøttelse af det nye Podgorica.

  Der begyndte også en industrialisering i Podgorica i årtierne omkring år 1900. Den første større fabrik producerede tobak, og med nye arbejdspladser flyttede flere folk til byen. I årene efter 1. Verdenskrig var indbyggertallet kommet op på over 30.000.

  2. Verdenskrig og socialismen
  Podgoricas beliggenhed for 2. Verdenskrigs gang var meget uheldig, hvilket resulterede i flere end 70 bombetogter over byen. De lagde det mest af byen i grus, så en storstilet genrejsning måtte sættes i gang i det socialistiske Jugoslavien, som blev en realitet efter 2. Verdenskrig.

  Den 13. juli 1946 blev Podgorica under navnet Titograd udnævnt til hovedstad for Montenegro, der var en af staterne i føderationen Jugoslavien. Denne status som hovedstad var startskuddet til en storstilet udbygning gennem de socialistiske år.

  Gennem årtierne efter 2. Verdenskrig blev der opført et helt nyt bycentrum, hvor mange nye statsinstitutioner blev etableret og indviet. Museer, uddannelsessteder og et massivt boligbyggeri formede Podgorica, der gennem den socialistiske tid blev Montenegros økonomiske, kulturelle og politiske centrum.

  De seneste årtier
  Navnet Titograd blev fastholdt til 1992, hvor Podgorica igen blev det officielle navn for den montenegrinske hovedstad. Landet blev i union med Serbien til 2006, hvor Montenegro blev selvstændigt med Podgorica som hovedstad.

  Siden 1990erne er der sket meget i Podgoricas bybillede. Flere storstilede og ambitiøse bygge- og anlægsplaner er gennemført, så centrum i dag står med en blanding af nyt og gammelt. Den socialistiske tid havde sine arkitektur, der blandt andet havde dele af brutalisme, og den uafhængige Montenegro bygger og eksperimenterer i moderne arkitektur.

Topseværdigheder

  Den Gamle Bro, Podgorica

  • Ribnica Gamle Bro/Стари мост на Рибници: Denne smukke og idyllisk beliggende bro er den ældste i Podgorica. Den spænder over åen Ribnica umiddelbart inden dennes udmunding i floden Morača.
  • Gorica/Горица: Højdedraget Gorica er det, der har givet navn til den montenegrinske hovedstad Podgorica, hvis navn betyder neden for Gorica. Bakketoppen ligger umiddelbart nord for byens centrum, og derved er det en fortrinlig mulighed for en tur gennem grønne rekreative områder.

  Genopstandelseskatedralen, Podgorica

  • Genopstandelseskatedralen/Саборни Храм Христовог Васкрсења: Denne mægtige serbisk-ortodokse katedral er den største kirkebygning i Podgorica, og den står som en af de mest kendte bygninger i byen.
  • Flere seværdigheder og mere infoKøb pdf-bogen om Podgorica her.

Ture fra byen

  Radio Tower, Podgorica

  • Dajbabska Gora Tårn/Торањ на Дајбабској Гори: Dette er et 55 meter højt radiotårn, der ligger på højdedraget Dajbabska Gora syd for Podgorica. Byggeriet blev påbegyndt i 2008, og tårnet åbnede i 2011.
  • Cetinje/Цетиње: Byen Cetinje er et af Montenegros mest interessante historiske steder. Historien startede med grundlæggelsen af byen i 1400-tallet, og siden dengang har byen blandt andet været landets hovedstad.

  Budva, Montenegro

  • Budva/Будва: Byen Budva ligger ved den montenegrinske kyst langs Adriaterhavet, og den er centrum for Montenegros kystturisme. Man kan bl.a. se Budvas gamle bydel, der består en smalle gader og fine pladser.
  • Shkrodër: Den nordalbanske by Shkodër er en spændende by, der ligger sydøst for den store Shkodërsø, der deles af Albanien og Montenegro. I Shkrodër er der mange seværdigheder, og man kan passende starte med de hyggelige gader i den gamle del af byen.

  Kotor, Montenegro

  • Kotor & Kotor Bugt/Котор & Бока Которска: Et af de mest naturskønne områder i området omkring Podgorica er Kotorbugten med sine mange smukke scenerier. Man kan med fordel køre bugten rundt, hvor der er mange udsigter, og byen Kotor er hyggelig og smukt beliggende.

Køb og download den fulde PDF Guide
Tilmeld dig vores nyhedsbrev
[INSERT_ELEMENTOR id="31542"]
Shopping

  • Bazar, Blaža Jovanovića 8, www.bazar-pg.me
  • Delta City, Cetinjnski put bb, www.deltacity.me
  • Mall of Montenegro, Bulevar Bratstva i Jedinstva 85, www.mallofmontenegro.com
  • Indkøbsgader: Ulica Hercegovačka/Улица Херцеговачка, Sloboda, Njegoševa, Bul. Džordža Vašingtona

Med børn

  • Naturpark: Gorica/Горица
  • Udkigstårn: Торањ на Дајбабској Гори, Janka Đonovića

Gode links