Site logo
Se på kortet
 • Christ Church, Shimla, Ridge To US Club, The Mall, Shimla, Himachal Pradesh, Indien

Læs om byen

Shimla er som ingen andre byer i Indien med sin beliggenhed i Himalayas forbjerge og den særlige stemning i en skøn blanding af den britiske kolonitid og det moderne indiske dagligliv. Shimla blev etableret som briternes sommerhovedstad, hvor vicekongen og hele administrationen flyttede til, når temperaturerne blev for høje i Delhi, og det gjorde Shimla til en af de vigtigste byer i British Raj.

Utallige smukke bygningsværker i britisk stil ligger overalt i Shimlas gader. Bindingsværk, tudorstil og anden europæisk inspireret arkitektur blev opført i sidste halvdel af 1800-tallet til de første årtier af 1900-tallet. På hovedgaderne Mall Road og The Ridge ligger mange eksempler med Town Hall og Christ Church som de nok mest berømte.

Adskillige af Shimlas residenspalæer er også seværdige. Det gælder ikke mindst vicekongens sommerslot, Viceregal Lodge, hvorfra kolonien Indien blev styret gennem mange somre. Viceregal Lodge er et fornemt byggeri, der imponererer udefra og indvendigt. Udsmykningen og hele anlægget omkring det er en oplevelse.

På en spadseretur ad The Mall og The Ridge ser man mange af byens arkitektoniske perler, men det gælder også om at gå på opdagelse i den øvrige del af det gamle Shimla. Her breder byen sig, og med sin beliggenhed på en højderyg bliver man også belønnet med fine udsigter over området.

Topseværdigheder

  Viceregal Lodge, Shimla

  • Rashtrapati Niwas: Denne bygning, der også kendes som Viceregal Lodge, er en af Shimlas mest kendte opførelser. Den var de britiske vicekongers residens om sommeren, hvor hovedstaden var henlagt til Shimla og bjergenes behagelige klima.

  Tha Mall, Shimla

  • The Mall: The Mall er Shimlas hovedgade og forretningsstrøg med butikker, restauranter og mange andre aktivitetsmuligheder. En tur af gaden er på en måde som at komme til en blanding af England og den britiske tid i Indien.

  Jakhoo Temple, Shimla

  • Jakhoo Temple: Jakhoo Temple er et hindutempel, der er dedikeret til guden Hanuman, der er en af de populære i hinduismens mangfoldige univers af guder. Templet er berømt som et sted, der er beboet af en masse aber.
  • Flere seværdigheder og mere infoKøb pdf-bogen om Shimla her.

Andre seværdigheder

  Christ Church, Shimla

  • Kristuskirken/Christ Church: Christ Church er en af Nordindiens ældste kirkebygninger; kun St. John’s Church i byen Meerut er ældre. Den blev opført i 1850erne i nygotisk arkitektur inspireret af engelske kirkebyggerier.
  • Gaiety Teater/Gaiety Theatre: Gaiety Theatre åbnede som Shimlas teater i 1887, og gennem tiden har mange store skuespillere optrådt her. Teaterbygningen blev bygget i nygotisk stil.

  State Library, Shimla

  • Statsbiblioteket/State Library Building: Dette bibliotek blev opført i 1860 i en fornem stil, hvor tudorarkitektur møder nygotiske strømninger. Bygningen har fra åbningen huset byens offentlige bibliotek.
  • The Ridge: The Ridge udgør sammen med gaden Mall Road hovedgaderne i Shimla. Langs med The Ridge ligger flere berømte bygninger, der udgjorde nogle af de væsentligste institutioner under den britiske periode.

  General Post Office, Shimla

  • Rådhuset/Town Hall: Den nuværende Town Hall blev bygget som Shimlas rådhus i 1910-1911 af det britiske styre. Town Hall blev designet af Henry Irwin, der også har tegnet mange andre bygninger i det britiske Indien.
  • Den Centrale Telegrafbygning/Central Telegraph Building: Central Telegraph Building blev opført i 1885 i en nærmest imponerende stilblanding af schweizisk-sydtysk byggeri og New Yorks industrialiserede skyskrabere.

  General Post Office, Shimla

  • Posthuset/General Post Office: Posthuset i Shimla står som en af de smukke bygninger i britisk-inspireret stil i byens centrum. Den relativt store bygning skal ses i lyset i datidens væsentlighed af postale services.
  • Kali Bari Temple: Dette tempel blev etableret i 1845. Det er dedikeret til gudinden Kali, der også kendes i en frygtløs inkarnation under navnet Shyamala, der har givet navn til byen i form af ordet Shimla.

  The Cecil, Shimla

  • The Cecil: The Cecil blev bygget som et stort og fornemt hotel i 1884, og efter en storstilet renovering i årene op til 1997 står det smukt og betagende som i slutningen af 1800-tallets luksus.
  • Himachal Statsmuseum/Himachal State Museum: Himachal State Museum fungerer som nationalmuseum for staten Himachal Pradesh. Det blev grundlagt i 1974 og indrettet i en karakteristisk palæbygning fra den victorianske britiske kolonitid.
  • Flere seværdigheder og mere infoKøb pdf-bogen om Shimla her.

Ture fra byen

  Kalka Shimla Railway, India

  • Kalka-Shimla Jernbane/Kalka-Shimla Railway: Dette er en smalsporet jernbane, der fra byen Kalka kører gennem bjergene til Shimla på en i alt 96,54 kilometer lang strækning. Turen er fantastisk og bugter sig gennem landskabet over broer og gennem tunneler.

  Parliament, Chandigarh

  • Chandigarh: Chandigarh er føderalt territorium og hovedstad for de indiske stater Punjab og Haryana. Samtidig er den vidt berømt for at være en totaldesignet by fra arkitekten Le Corbusiers hånd, og det giver en række seværdigheder, som er unikke for både Indien og resten af verden.

  Delhi, India

  • Delhi: Den indiske hovedstad Delhi er fuld af oplevelser og mange byer i byen, der stammer fra Delhis lange historie. Der er mange oplevelser i byen fra sultanernes Delhi med fantastiske Qutb Minar i spidsen til de efterfølgende mogulers styre, hvor Humayuns Grav står som fornemt eksempel fra tiden. Det britiske Delhi ses også omkring India Gate og vicekongens slot.

Køb og download den fulde PDF Guide
Tilmeld dig vores nyhedsbrev
[INSERT_ELEMENTOR id="31542"]
Shopping

  • Lakkar Bazaar
  • The Mall
  • Indkøbsgader: The Mall, The Ridge, Lower Bazar

Med børn

  • Jernbanemuseum: Baba Bhalku Railway Museum, Cart Road
  • Jernbane: Kalka Shimla Railway, Cart Road
  • Abetempel: Jakhoo Temple, Jakhoo Temple Road

Gode links
Historisk overblik

  Fra tempel til by
  Byen Shimla er en relativt ny by, idet området i 1700-tallet stadig var skovklædt med kun få indbyggere. Det vigtigste sted her var Jakhoo-templet, der fortsat kan opleves i dag. Området med den spredte bosættelse blev kaldt Shimla; navnet kommer fra hindugudinden Shyamala Devi, der er en inkarnation af Kali.

  I starten af 1800-tallet blev selve byen Shimla efterhånden etableret. Den var den nepalesiske statsminister Bhimsen Thapa, der havde kontrollen med området indtil den anglo-nepalesiske krig, som brød ud i 1814. Inden krigen havde Nepal i form af Kongeriget Gorkha et udstrakt rige, der med Sugaulitraktaten i 1816 blev beskåret med omkring en tredjedel.

  Den anglo-nepalesiske krig blev ført 1814-1816 mellem Gorkha og det ekspanderende britiske East India Company, der vandt opgøret. Ud over Shimla blev andre områder vest, syd og øst for det nuværende Nepal overdraget til East India Company og derved til britisk herredømme.

  I 1817 blev Shimla beskrevet som en middelstor landsby, og de følgende år begyndte briter i stigende grad at bygge huse i omådet.

  The Hill States og guvernørerne
  I de nordlige randområder af det britiske Indien blev The Hill States oprettet, og i 1819 etablerede den politiske embedsmand, Løjtnant Ross, en træhytte i Shimla, og flere andre fulgte hans eksempel. Områdets kølige klima tiltrak briterne, der fandt stedet behageligt som feriested til forskel fra den intense varme, der var om sommeren i Delhi og andre steder i Indien.

  Charles Pratt Kennedy opførte et større hus i 1822, og det blev rammen om flere prominente besøg. Lord Amherst, der var generalguvernør i Bengalen, opholdt sig her i 1827, og året efter kom den britiske militærkommandør i Indien, Lord Combermere, til stedet.

  Lord Combermere satte gang i anlægget af en vej og en bro til det svært tilgængelige bjergområde. Den stod klar i 1829, og i denne tid var der cirka 30 huse i Shimla. Briterne erhvervede desuden landområder omkring Shimla fra lokale høvdinge, og det øgede interessen for Shimla, der voksede hastigt de følgende årtier.

  Lord Combermeres afløser var Earl Dalhousie, og han kom til Shimla i 1832, og byen fortsatte derefter med at modtage besøg fra de vigtige personer i det britiske Indien. I 1830erne fulgte yngre og håbefulde officerer efter de højere rangerende, og med dem kom kvinder med planer om ægteskaber i de bedre kredse.

  Derved var Shimlas position sikret som mødested med fester, baller og andre aktiviteter. Overklassens børn kunne også gå på kostskole her, lige som kunst og teater også blev en del af byens liv. Indiske købmænd blev tiltrukket af de velhavende briter, og forretninger og basarer skød også op mellem de stadigt flere huse og indbyggere.

  Christ Church
  Shimla fortsatte sig hastige udvikling i 1840erne, og et synligt tegn på den britiske tilstedeværelse var byggeriet af en kirke i engelsk stil. Grundstenen til Christ Church blev lagt 9. september 1844, og den var blot et af byggerierne, der efterhånden krævede bedre adgang gennem det bjergrige landskab.

  Flere veje op gennem bjergene blev anlagt, og en tunnel blev åbnet i 1852, så folk og byggematerialer efterhånden kunne komme til Shimla i større volumen. 1850erne var en tid, hvor Shimla udviklede sig; det skete også på trods af det indiske oprør mod det britiske styre i 1857.

  Sommerhovedstaden Shimla
  Hovedstaden i kolonien British Raj var Calcutta, der var meget varm i sommermånederne. I 1863 etablerede John Lawrence som britisk vicekonge i Indien Shimla som sommerhovedstad på trods af den lange afstand fra Calcutta.

  Hele regeringsadministrationen skulle flyttes til og fra Shimla hvert år, og det var et større logistisk projekt, idet byen ikke var forbundet med større veje eller jernbane til resten af Indien. Der skulle også etableres nye bygninger i Shimla til regeringen og til andre institutioner i den nye hovedstad.

  En brand i området Upper Bazar, der i dag udgør The Mall, gjorde, at Shimla fik dette som administrativt centrum med rådhus og mange bygninger for det europæiske Indiens indbyggere og tilrejsende.

  Shimla kom også til at huse den britiske militære ledelse af Indien om sommeren, og fra 1871 også staten Punjabs regeringsby. Lord Lytton blev vicekonge i 1876, og han igangsatte etableringen af en større regeringsbygning; den såkaldte Viceregal Lodge, der blev opført i 1888.

  Kalka-Shimla Jernbane og 1900-tallet
  I de sidste årtier af 1800-tallet fortsatte Shimla med at vokse, og i byen blev bydelene på bjergryggen forbundet af flere veje, og der blev boret nye tunneler for at gøre trafikken nemmere. Livet blev levet sommer og vinter, hvor blandt andet kostskolebørn boede i byen.

  Det var dog fortsat besværligt at komme fra det indiske lavland til Shimla med besøgende og varer til byen. Der blev planlagt med en jernbane, der kunne forbinde Shimla med byen Kalka, hvorfra der var videre forbindelser rundt i Indien.

  Kalka-Shimla Jernbane blev åbnet i 1906, og med over 800 broer og flere end 100 tunneler var anlægget en stor ingeniørbedrift. Banen bragte Shimla tættere på resten af Indien, og byen blev et nemmere sted at regere kolonien fra.

  De følgende årtier fortsatte Shimla med at brede sig på bjergryggene med The Mall i centrum. Grundet vejret fortsatte byen med at tiltrække briter i kolonitiden, og i 1900-tallets første årtier blev der opført mange nye huse og bygninger. Det britiske Shimla strakte sig mellem Jakhoo Hill og Prospect Hill.

  Indiens uafhængighed til i dag
  Da Indien opnåede uafhængighed fra britisk styre i 1947, startede en længerevarende dannelse af nye administrative enheder i det nordlige Indien, der tidligere var præget af utallige små stater. I 1948 blev området Himachal Pradesh etableret, og gennem de følgende årtier blev landområder løbende fastlagt eller udskilt som dele af Himachal Pradesh, Punjab med flere. I 1971 blev Himachal Pradeshs grænser endeligt fastslået ved formel etablering af den attende stat i den indiske union. Ved den lejlighed blev Shimla hovedstad.

  I dag har Shimla udviklet sig som både administrativt centrum og som turistområde. Kernen er fortsat The Mall og de mange britiske bygninger her, og de udgør også populære kulisser for mange Bollywood-filmproduktioner, der er med til at gøre Shimla populær.

  Kalka-Shimla Jernbane er blevet optaget på UNESCO’s liste over verdens kulturarv, og ved en tur med toget eller ad de store nye vejanlæg til Shimla kan man ved selvsyn konstatere, at byen er vokset gevaldigt over et stort og smukt område. Byen har flere end 800.000 indbyggere og er et yndet rejsemål sommer og vinter.