Site logo
Se på kortet
 • Christ Church, Shimla, Ridge To US Club, The Mall, Shimla, Himachal Pradesh, Indien

Læs om byen

Shimla er som ingen andre byer i Indien med sin beliggenhed i Himalayas forbjerge og den særlige stemning i en skøn blanding af den britiske kolonitid og det moderne indiske dagligliv. Shimla blev etableret som briternes sommerhovedstad, hvor vicekongen og hele administrationen flyttede til, når temperaturerne blev for høje i Delhi, og det gjorde Shimla til en af de vigtigste byer i British Raj.

Utallige smukke bygningsværker i britisk stil ligger overalt i Shimlas gader. Bindingsværk, tudorstil og anden europæisk inspireret arkitektur blev opført i sidste halvdel af 1800-tallet til de første årtier af 1900-tallet. På hovedgaderne Mall Road og The Ridge ligger mange eksempler med Town Hall og Christ Church som de nok mest berømte.

Adskillige af Shimlas residenspalæer er også seværdige. Det gælder ikke mindst vicekongens sommerslot, Viceregal Lodge, hvorfra kolonien Indien blev styret gennem mange somre. Viceregal Lodge er et fornemt byggeri, der imponererer udefra og indvendigt. Udsmykningen og hele anlægget omkring det er en oplevelse.

På en spadseretur ad The Mall og The Ridge ser man mange af byens arkitektoniske perler, men det gælder også om at gå på opdagelse i den øvrige del af det gamle Shimla. Her breder byen sig, og med sin beliggenhed på en højderyg bliver man også belønnet med fine udsigter over området.

Topseværdigheder

  Viceregal Lodge, Shimla

  Rashtrapati Niwas - Viceregal Lodge

  Denne bygning, der også kendes som Viceregal Lodge, er en af Shimlas mest kendte opførelser. Den store Viceregal Lodge blev tegnet af den britiske arkitekt Henry Irwin og bygget i en fornem såkaldt jacobethansk stil, der gennem en række årtier i midten af 1800-tallet fandt sin inspiration i britisk arkitektur.

  Opførelsen af Viceregal Lodge startede i 1880, og vicekongen Lord Dufferin kunne flytte ind på adressen den 23. juli 1888. Der var som sådan de britiske vicekongers residens om sommeren, hvor hovedstaden var henlagt til Shimla og bjergenes behagelige klima.

  Med den indiske uafhængighed i 1947 var det slut med britiske vicekonger, og idet de indiske præsidenter ikke besøgte Shimla meget, blev det foreslået at oprette en uddannelsesinstitution i den fine bygning. Det blev realiseret, og resultatet kan fortsat ses i form af Indian Institute of Advanced Study.

  På en rundtur i Viceregal Lodge får man et indtryk af bygningens fornemme udsmykning, og her er desuden en mængde billeder og interiør fra den nu hedengangne britiske tid i Indien. Hallen i burmesisk teak er det første, der imponerer, og tanken om, at Indien blev regeret fra dette palæ, er spændende. I bygningen kan man også se det tidligere Ballroom i Viceregal Lodge, hvor adskillige store fester gennem tiden er blevet holdt.

   

  Tha Mall, Shimla

  The Mall

  The Mall er Shimlas hovedgade og forretningsstrøg med butikker, restauranter og mange andre aktivitetsmuligheder. En tur af gaden er på en måde som at komme til en blanding af England og den britiske tid i Indien.

  Bindingsværkshuse med inspiration fra den engelske tudorstil er der mange af, og samtidig er scenen umiskendeligt kolonial. The Mall strækker sig fra øst til vest i det centrale Shimla og er et must på en tur i byen. Der er flere interessante bygninger at se langs The Mall, der også hedder Mall Road. Mange af bygningerne vil også kunne genkendes i flere af de mange Bollywoodfilm, der gennem tiden er blevet og fortsat optages her i det unikke miljø.

   

  Jakhoo Temple, Shimla

  Jakhoo Temple

  Jakhoo Temple er et hindutempel, der er dedikeret til guden Hanuman, der er en af de populære i hinduismens mangfoldige univers af guder. Hanuman er også kendt som abeguden og karakteriseret ved blandt andet sit mod og sin styrke. Netop som abegud er det derfor meget naturligt, at templet i dag et talstærkt beboet af aber.

  Templet ligger smukt på højdedraget Jakhoo Hill i en højde på 2.455 meter over havet, hvilket er hævet over selve Shimla, som der er en fin udsigt til fra toppen. Årsagen til netop denne beliggenhed siges at være, at Hanuman stoppede netop her, da han i det episke Ramayana ledte efter Sanjivni Booti for at genkalde Lakshmana.

  Ramayana er det epos, der som et værk består af syv bøger, hvori hovedpersonen er prins Rama fra Ayodhya i det nordlige Indien. På grund af konflikter i familien mister han retten til tronen i 14 år og må leve i skoven under enkle kår. Herefter må han udkæmpe et stort slag mod den ondeste af dæmonerne, Ravana, for at vinde sin bortrøvede kone Sita tilbage. To af hans bedste hjælpere under slaget er abegeneralen Hanuman og Ramas bror, prins Lakhsmana. Kampen ender med, at Rama vinder riget tilbage, og han styrer som en god konge.

   

  Flere seværdigheder og mere info

  Køb pdf-bogen om Shimla her.

Andre seværdigheder

  Christ Church, Shimla

  Kristuskirken
  Christ Church

  Christ Church er en af Nordindiens ældste kirkebygninger. Det er kun St. John’s Church i byen Meerut, der er ældre. Kirken blev opført i 1850erne i nygotisk arkitektur inspireret af engelske kirkebyggerier, og den skulle da også tjene det hovedsageligt britisk-anglikanske samfund, der var i datidens Shimla.

  J.T. Boileau tegnede Christ Church i 1844, og siden indvielsen i 1857 har kirken stået som et af de kendteste monumenter over den britiske tid i området. Kirkeuret blev indsat i 1860 efter en donation af obersten Dumbleton. I kirken kan man se flere glasmosaikvinduer, der blandt andet viser kristne værdier som fx tro, håb og barmhjertighed. Man kan også se det største kirkeorgel på det indiske subkontinent.

   

  Gaiety Teater
  Gaiety Theatre

  Gaiety Theatre åbnede som Shimlas teater i 1887, og gennem tiden har mange store skuespillere optrådt her. Teaterbygningen blev opført i nygotisk stil, der var en stil, der i samtiden havde bredt sig fra England til kolonierne. I dag benyttes teatrets spændende rum til mange former for kultur.

   

  State Library, Shimla

  Statsbiblioteket
  State Library Building

  State Library Building er et bibliotek, der blev opført i 1860 i en fornem stil, hvor tudorarkitektur møder nygotiske strømninger. Bygningen har fra åbningen huset byens offentlige bibliotek, og det var og er en af Shimlas førende kulturinstitutioner.

   

  The Ridge

  The Ridge udgør sammen med gaden Mall Road hovedgaderne i Shimla. Langs med The Ridge ligger flere berømte bygninger, der udgjorde nogle af de væsentligste institutioner under den britiske periode. Det drejer sig blandt andet om Christ Church, State Library og Town Hall. The Ridge er i dag en spændende gade og plads at gå på under et besøg i Shimla, og den er i begge ender forbundet med parallelgaden Mall Road.

   

  General Post Office, Shimla

  Rådhuset
  Town Hall

  Den nuværende Town Hall blev bygget som Shimlas rådhus i 1910-1911 af det britiske styre. Allerede i 1851 var Shimla Municipal Board blevet etableret som byens styrende administrative institution, og herfra blev offentlige arbejder som fx vejanlæg, kloakering, vandforsyning og skatteopkrævning foretaget. I dag har Shimlas bystyre fortsat funktioner i huset. Det drejer sig blandt andet om det bibliotek, der har ligget her siden den britiske tid.

  Town Hall blev designet af Henry Irwin, der også har tegnet mange andre bygninger i det britiske Indien. Bygningen fra 1910-1911 er en udbygning af den oprindelige Town Hall på stedet, som ud over byens offentlige funktioner også fungerede som socialt samlingssted; her var det første Gaiety Theatre, bibliotek, billardlokale, spillesal og anden underholdning.

   

  Den Centrale Telegrafbygning
  Central Telegraph Building

  Central Telegraph Building blev opført i 1885 i en nærmest imponerende stilblanding af et schweizisk-sydtysk byggeri og New Yorks industrialiserede skyskrabere. I 1913-1914 flyttede det britiske styres telegraf ind i huset, og det fortsatte med at have samme funktion i det selvstændige Indien.

   

  General Post Office, Shimla

  Posthuset
  General Post Office

  Posthuset i Shimla står som en af de smukke bygninger i britisk-inspireret stil i byens centrum. Den relativt store bygning skal ses i lyset i datidens væsentlighed af postale ydelser, og desuden var dette et af de vigtigste posthuse i hele det britiske Indien.

  General Post Office blev opført i 1882. Stilen er et eklektisk miks af forskellige arkitektoniske retninger; dog med tydelig britisk inspiration med husets bindingsværk fra tudorstilen.

   

  Kali Bari Temple

  Dette tempel blev etableret i 1845. Det er dedikeret til gudinden Kali, der også kendes i en frygtløs inkarnation under navnet Shyamala, der har givet navn til byen i form af ordet Shimla. Templet er et hindutempel og er centralt beliggende i Shimlas centrum.

   

  The Cecil, Shimla

  The Cecil

  The Cecil blev bygget som et stort og fornemt hotel i 1884, og efter en storstilet renovering i årene op til 1997 står det smukt og betagende som i slutningen af 1800-tallets luksus og dermed som en del af Shimla kulturelle arv fra tiden som britisk sommerhovedstad.

  Renoveringen stod hotelkæden Oberoi for, og stifteren Mohan Singh Oberoi blev ansat på The Cecil i 1922. Ansættelsen endte med, at Oberoi købte The Cecil i 1944. I de år købte han også andre hoteller og dannede kæden af Oberoi-hoteller, som The Cecil fortsat er en del af.

  På dette sted lå den enetages bygning Tendril Cottage i 1883. Bygningen var blandt andet kendt som et af de steder, hvor Rudyard Kipling opholdt sig i Shimla, hvor han fik inspiration og skrev nogle af sine berømte værker.

   

  Himachal Statsmuseum
  Himachal State Museum

  Himachal State Museum fungerer som nationalmuseum for staten Himachal Pradesh. Det blev grundlagt i 1974 og indrettet i en karakteristisk palæbygning fra den victorianske britiske kolonitid. Af tidligere beboere kan nævnes Lord William Beresford, der var vicekongens minister for militære anliggender.

  På museet kan man opleve en del samlinger, der spænder over mange emner i statens historie og kultur. Det drejer sig blandt andet om arkæologiske fund, malerier, skulpturer, mønter, fotografier og manuskripter.

   

  Flere seværdigheder og mere info

  Køb pdf-bogen om Shimla her.

Ture fra byen

  Kalka Shimla Railway, India

  Kalka-Shimla Jernbane
  Kalka-Shimla Railway

  Dette er en smalsporet jernbane, der fra byen Kalka kører gennem bjergene til Shimla ad en i alt 96,54 kilometer lang strækning. Jernbanen var i 1891 nået til Kalka fra Delhi, og i 1898 startede anlægget af bjergjernbanen, der skulle forbinde den britiske sommerhovedstad Shimla med det øvrige jernbanenet.

  Den 9. november 1903 blev Kalka-Shimla åbnet for trafik, og det skete med indvielse af Lord Curzon, der var britisk vicekonge i Indien. Oprindeligt var sporvidden 610 millimeter, men allerede i 1905 blev den justeret til 762 millimeter, der var standarden for smalsporede baner. Med den standard opnåede man den uniformitet, som militæret ønskede af hensyn til fleksibel transport. I 2008 blev Kalka-Shimla optaget på UNESCO’s liste over verdens kulturarv som en del af de indiske bjergjernbaner, der fx også tæller Darjeeling Himalaya Railway.

  Banen udgår fra Kalka, der ligger i 656 meters højde over havet, mens Shimla ligger i 2.076 meters højde. Mellem endestationerne er der 20 større eller mindre stationer, hvoraf Solan er den mest kendte. Solan ligger som en lille udgave af Shimla og er opkaldt efter gudinden Shoolini Devi, der bliver fejret i byen med en festival hver juni. Af de 20 stationer er der enkelte, der er nedlagt i dag. Stationerne blev alle opført ved siden af et større brobyggeri som steder, hvor byggearbejderne kunne opholde sig.

  Undervejs på strækningen blev der bygget 107 tunneller, hvor der i dag er 102 tilbage. Den længste tunnel findes ved stationen Barog, der ligger cirka 43 kilometer fra Kalka. Oberst Barog stod for anlægget af tunnelen og begik ifølge historien selvmord ved at skyde sig selv i den. Det skyldtes efter sigende, at de to tunnelrør ikke mødtes, hvorefter Barog blev idømt en bøde. Den kom han sig ikke over. En lokal munk udpegede vejen, og tunnelen blev bygget færdig; den ufuldstændige tunnel ligger her dog også stadig.

  Ud over de mange tunneler er der 864 broer på strækningen eller en for hver 112 meter. En enkelt af dem har et spænd af jern på 18,29 meter, mens de øvrige blev anlagt som viadukter med buer à la romerske akvædukter. Bro nummer 226 og bro nummer 493 er blandt de største, og de ligger mellem henholdsvis Sonwara og Dharampur og Kandaghat og Kanoh. Der er i alt 919 kurver over og gennem de mange broer og tunneler.

  De første lokomotiver på Kalka-Shimla Jernbane kom hertil fra Darjeeling Himalaya Railway, men de viste sig ikke stærke nok og måtte udskiftes efter få år. Flere forskellige lokomotiver kom til med årene, og de sidste damptrukne standardtog udgik af køreplanerne i 1971. De første diesellokomotiver kom til i 1955. De var bygget af Arnold Jung Lokomotivfabrik; dagens trækkraft er dog af nyere dato.

  Der kører flere forskellige tog på strækningen i dag. Der er almindelige tog og særlige tog som fx Himalayan Queen og den såkaldte Rail Motor, der er en skinnebus med glastag, som oprindeligt blev anvendt til overklassens besøgende til Shimla.

   

  Parliament, Chandigarh

  Chandigarh

  Chandigarh er et føderalt territorium og hovedstad for de indiske stater Punjab og Haryana. Samtidigt er byen vidt berømt for at være en totaldesignet by fra arkitekten Le Corbusiers hånd, og det giver en række seværdigheder, som er unikke for både Indien og resten af verden.

  Chandigarh udsprang af Jawaharlal Nehrus ide om det uafhængige Indiens muligheder og kunnen efter selvstændigheden fra Storbritannien i 1947. Chandigarh blev grundlagt og bygget fra 1950erne, og den udvikler sig fortsat i dag ud fra de tanker, som schweizisk-franske Le Corbusier designede den efter.

  Stilen i Chandigarh er modernisme, og Le Corbusiers ide var at inddele byen i forskellige zoner med hver deres formål. Således er Sektor 1 regeringsadministration og udgør Chandigarhs hoved. Vejene i byen er kroppens årer, mens parkerne er dens lunger. Hjertet og kroppen udgøres af de mange sektorer, der hver især danner et hele med boliger, butikker, arbejdspladser, skoler og det, der ellers gør et levested komplet.

  Læs mere om Chandigarh

   

  Delhi, India

  Delhi

  Den indiske hovedstad Delhi er fuld af oplevelser og mange byer i byen. Det britiske New Delhi er blot en af de mange hovedstæder, der gennem tiden er etableret som indiske residensbyer. Det gamle Delhi er et af de andre eksempler og er i sig selv en storslået by, som Shah Jahan grundlagde som Shahjahanabad i mogulernes kejsertid. Flere andre byer ligger som forter og symboler på de mange epoker, Delhi gennem tiden har gennemlevet.

  Livet og stemningen i Delhi er på en og samme tid hektisk og afslappet. I Chandni Chowks basargader fårman en fornemmelse af det farverige Indien gennem indtryk for alle sanser, og i kontrast hertil ligger parker, boulevarder og store bygningsværker fra forgangne århundreder som oaser i storbyen.

  Der er mange oplevelser i byen fra sultanernes Delhi med fantastiske Qutb Minar i spidsen til de efterfølgende mogulers styre, hvor Humayuns Grav står som fornemt eksempel fra tiden. Humayuns Grav er et af de steder, hvor man får en historisk arkitektonisk oplevelse på vejen mod Agras berømte Taj Mahal.

  Efter mogulerne kom den britiske tid med New Delhi som ny og delvist europæisk designet hovedstad omkring India Gate og vicekongens slot, der i dag er præsidentens residens. Connaught Place med sidegader er nærmest som at være tilbage i kolonitiden. Det moderne indiske Delhi er naturligvis allestedsnærværende med ambitioner og fremadskuende udbygning i en flot storby.

  Læs mere om Delhi

Køb og download den fulde PDF Guide
Tilmeld dig vores nyhedsbrev
Shopping

  Lakkar Bazaar

   

  Indkøbsgader

  The Mall, The Ridge, Lower Bazar

Med børn

  Jernbanemuseum

  Baba Bhalku Railway Museum
  Cart Road

   

  Jernbane

  Kalka Shimla Railway
  Cart Road

   

  Abetempel

  Jakhoo Temple
  Jakhoo Temple Road

Gode links
Historisk overblik

  Fra tempel til by

  Byen Shimla er en relativt ny by, idet området i 1700-tallet stadig var skovklædt med kun få indbyggere. Det vigtigste sted her var Jakhoo-templet, der fortsat kan opleves i dag. Området med den spredte bosættelse blev kaldt Shimla; navnet kommer fra hindugudinden Shyamala Devi, der er en inkarnation af Kali.

  I starten af 1800-tallet blev selve byen Shimla efterhånden etableret. Den var den nepalesiske statsminister Bhimsen Thapa, der havde kontrollen med området indtil den anglo-nepalesiske krig, som brød ud i 1814. Inden krigen havde Nepal i form af Kongeriget Gorkha et udstrakt rige, der med Sugaulitraktaten i 1816 blev beskåret med omkring en tredjedel.

  Den anglo-nepalesiske krig blev ført 1814-1816 mellem Gorkha og det ekspanderende britiske East India Company, der vandt opgøret. Ud over Shimla blev andre områder vest, syd og øst for det nuværende Nepal overdraget til East India Company og derved til britisk herredømme.

  I 1817 blev Shimla beskrevet som en middelstor landsby, og de følgende år begyndte briter i stigende grad at bygge huse i omådet.

   

  The Hill States og guvernørerne

  I de nordlige randområder af det britiske Indien blev The Hill States oprettet, og i 1819 etablerede den politiske embedsmand, Løjtnant Ross, en træhytte i Shimla, og flere andre fulgte hans eksempel. Områdets kølige klima tiltrak briterne, der fandt stedet behageligt som feriested til forskel fra den intense varme, der var om sommeren i Delhi og andre steder i Indien.

  Charles Pratt Kennedy opførte et større hus i 1822, og det blev rammen om flere prominente besøg. Lord Amherst, der var generalguvernør i Bengalen, opholdt sig her i 1827, og året efter kom den britiske militærkommandør i Indien, Lord Combermere, til stedet.

  Lord Combermere satte gang i anlægget af en vej og en bro til det svært tilgængelige bjergområde. Den stod klar i 1829, og i denne tid var der cirka 30 huse i Shimla. Briterne erhvervede desuden landområder omkring Shimla fra lokale høvdinge, og det øgede interessen for Shimla, der voksede hastigt de følgende årtier.

  Lord Combermeres afløser var Earl Dalhousie, og han kom til Shimla i 1832, og byen fortsatte derefter med at modtage besøg fra de vigtige personer i det britiske Indien. I 1830erne fulgte yngre og håbefulde officerer efter de højere rangerende, og med dem kom kvinder med planer om ægteskaber i de bedre kredse.

  Derved var Shimlas position sikret som mødested med fester, baller og andre aktiviteter. Overklassens børn kunne også gå på kostskole her, lige som kunst og teater også blev en del af byens liv. Indiske købmænd blev tiltrukket af de velhavende briter, og forretninger og basarer skød også op mellem de stadigt flere huse og indbyggere.

   

  Christ Church

  Shimla fortsatte sig hastige udvikling i 1840erne, og et synligt tegn på den britiske tilstedeværelse var byggeriet af en kirke i engelsk stil. Grundstenen til Christ Church blev lagt 9. september 1844, og den var blot et af byggerierne, der efterhånden krævede bedre adgang gennem det bjergrige landskab.

  Flere veje op gennem bjergene blev anlagt, og en tunnel blev åbnet i 1852, så folk og byggematerialer efterhånden kunne komme til Shimla i større volumen. 1850erne var en tid, hvor Shimla udviklede sig; det skete også på trods af det indiske oprør mod det britiske styre i 1857.

   

  Sommerhovedstaden Shimla

  Hovedstaden i kolonien British Raj var Calcutta, der var meget varm i sommermånederne. I 1863 etablerede John Lawrence som britisk vicekonge i Indien Shimla som sommerhovedstad på trods af den lange afstand fra Calcutta.

  Hele regeringsadministrationen skulle flyttes til og fra Shimla hvert år, og det var et større logistisk projekt, idet byen ikke var forbundet med større veje eller jernbane til resten af Indien. Der skulle også etableres nye bygninger i Shimla til regeringen og til andre institutioner i den nye hovedstad.

  En brand i området Upper Bazar, der i dag udgør The Mall, gjorde, at Shimla fik dette som administrativt centrum med rådhus og mange bygninger for det europæiske Indiens indbyggere og tilrejsende.

  Shimla kom også til at huse den britiske militære ledelse af Indien om sommeren, og fra 1871 også staten Punjabs regeringsby. Lord Lytton blev vicekonge i 1876, og han igangsatte etableringen af en større regeringsbygning; den såkaldte Viceregal Lodge, der blev opført i 1888.

   

  Kalka-Shimla Jernbane og 1900-tallet

  I de sidste årtier af 1800-tallet fortsatte Shimla med at vokse, og i byen blev bydelene på bjergryggen forbundet af flere veje, og der blev boret nye tunneler for at gøre trafikken nemmere. Livet blev levet sommer og vinter, hvor blandt andet kostskolebørn boede i byen.

  Det var dog fortsat besværligt at komme fra det indiske lavland til Shimla med besøgende og varer til byen. Der blev planlagt med en jernbane, der kunne forbinde Shimla med byen Kalka, hvorfra der var videre forbindelser rundt i Indien.

  Kalka-Shimla Jernbane blev åbnet i 1906, og med over 800 broer og flere end 100 tunneler var anlægget en stor ingeniørbedrift. Banen bragte Shimla tættere på resten af Indien, og byen blev et nemmere sted at regere kolonien fra.

  De følgende årtier fortsatte Shimla med at brede sig på bjergryggene med The Mall i centrum. Grundet vejret fortsatte byen med at tiltrække briter i kolonitiden, og i 1900-tallets første årtier blev der opført mange nye huse og bygninger. Det britiske Shimla strakte sig mellem Jakhoo Hill og Prospect Hill.

   

  Indiens uafhængighed til i dag

  Da Indien opnåede uafhængighed fra britisk styre i 1947, startede en længerevarende dannelse af nye administrative enheder i det nordlige Indien, der tidligere var præget af utallige små stater. I 1948 blev området Himachal Pradesh etableret, og gennem de følgende årtier blev landområder løbende fastlagt eller udskilt som dele af Himachal Pradesh, Punjab med flere. I 1971 blev Himachal Pradeshs grænser endeligt fastslået ved formel etablering af den attende stat i den indiske union. Ved den lejlighed blev Shimla hovedstad.

  I dag har Shimla udviklet sig som både administrativt centrum og som turistområde. Kernen er fortsat The Mall og de mange britiske bygninger her, og de udgør også populære kulisser for mange Bollywood-filmproduktioner, der er med til at gøre Shimla populær.

  Kalka-Shimla Jernbane er blevet optaget på UNESCO’s liste over verdens kulturarv, og ved en tur med toget eller ad de store nye vejanlæg til Shimla kan man ved selvsyn konstatere, at byen er vokset gevaldigt over et stort og smukt område. Byen har flere end 800.000 indbyggere og er et yndet rejsemål sommer og vinter.