Fra tempel til by
Byen Shimla er en relativt ny by, idet området i 1700-tallet stadig var skovklædt med kun få indbyggere. Det vigtigste sted her var Jakhoo-templet, der fortsat kan opleves i dag. Området med den spredte bosættelse blev kaldt Shimla; navnet kommer fra hindugudinden Shyamala Devi, der er en inkarnation af Kali.
I starten af 1800-tallet blev selve byen Shimla efterhånden etableret. Den var den nepalesiske statsminister Bhimsen Thapa, der havde kontrollen med området indtil den anglo-nepalesiske krig, som brød ud i 1814. Inden krigen havde Nepal i form af Kongeriget Gorkha et udstrakt rige, der med Sugaulitraktaten i 1816 blev beskåret med omkring en tredjedel.
Den anglo-nepalesiske krig blev ført 1814-1816 mellem Gorkha og det ekspanderende britiske East India Company, der vandt opgøret. Ud over Shimla blev andre områder vest, syd og øst for det nuværende Nepal overdraget til East India Company og derved til britisk herredømme.
I 1817 blev Shimla beskrevet som en middelstor landsby, og de følgende år begyndte briter i stigende grad at bygge huse i omådet.
The Hill States og guvernørerne
I de nordlige randområder af det britiske Indien blev The Hill States oprettet, og i 1819 etablerede den politiske embedsmand, Løjtnant Ross, en træhytte i Shimla, og flere andre fulgte hans eksempel. Områdets kølige klima tiltrak briterne, der fandt stedet behageligt som feriested til forskel fra den intense varme, der var om sommeren i Delhi og andre steder i Indien.
Charles Pratt Kennedy opførte et større hus i 1822, og det blev rammen om flere prominente besøg. Lord Amherst, der var generalguvernør i Bengalen, opholdt sig her i 1827, og året efter kom den britiske militærkommandør i Indien, Lord Combermere, til stedet.
Lord Combermere satte gang i anlægget af en vej og en bro til det svært tilgængelige bjergområde. Den stod klar i 1829, og i denne tid var der cirka 30 huse i Shimla. Briterne erhvervede desuden landområder omkring Shimla fra lokale høvdinge, og det øgede interessen for Shimla, der voksede hastigt de følgende årtier.
Lord Combermeres afløser var Earl Dalhousie, og han kom til Shimla i 1832, og byen fortsatte derefter med at modtage besøg fra de vigtige personer i det britiske Indien. I 1830erne fulgte yngre og håbefulde officerer efter de højere rangerende, og med dem kom kvinder med planer om ægteskaber i de bedre kredse.
Derved var Shimlas position sikret som mødested med fester, baller og andre aktiviteter. Overklassens børn kunne også gå på kostskole her, lige som kunst og teater også blev en del af byens liv. Indiske købmænd blev tiltrukket af de velhavende briter, og forretninger og basarer skød også op mellem de stadigt flere huse og indbyggere.
Christ Church
Shimla fortsatte sig hastige udvikling i 1840erne, og et synligt tegn på den britiske tilstedeværelse var byggeriet af en kirke i engelsk stil. Grundstenen til Christ Church blev lagt 9. september 1844, og den var blot et af byggerierne, der efterhånden krævede bedre adgang gennem det bjergrige landskab.
Flere veje op gennem bjergene blev anlagt, og en tunnel blev åbnet i 1852, så folk og byggematerialer efterhånden kunne komme til Shimla i større volumen. 1850erne var en tid, hvor Shimla udviklede sig; det skete også på trods af det indiske oprør mod det britiske styre i 1857.
Sommerhovedstaden Shimla
Hovedstaden i kolonien British Raj var Calcutta, der var meget varm i sommermånederne. I 1863 etablerede John Lawrence som britisk vicekonge i Indien Shimla som sommerhovedstad på trods af den lange afstand fra Calcutta.
Hele regeringsadministrationen skulle flyttes til og fra Shimla hvert år, og det var et større logistisk projekt, idet byen ikke var forbundet med større veje eller jernbane til resten af Indien. Der skulle også etableres nye bygninger i Shimla til regeringen og til andre institutioner i den nye hovedstad.
En brand i området Upper Bazar, der i dag udgør The Mall, gjorde, at Shimla fik dette som administrativt centrum med rådhus og mange bygninger for det europæiske Indiens indbyggere og tilrejsende.
Shimla kom også til at huse den britiske militære ledelse af Indien om sommeren, og fra 1871 også staten Punjabs regeringsby. Lord Lytton blev vicekonge i 1876, og han igangsatte etableringen af en større regeringsbygning; den såkaldte Viceregal Lodge, der blev opført i 1888.
Kalka-Shimla Jernbane og 1900-tallet
I de sidste årtier af 1800-tallet fortsatte Shimla med at vokse, og i byen blev bydelene på bjergryggen forbundet af flere veje, og der blev boret nye tunneler for at gøre trafikken nemmere. Livet blev levet sommer og vinter, hvor blandt andet kostskolebørn boede i byen.
Det var dog fortsat besværligt at komme fra det indiske lavland til Shimla med besøgende og varer til byen. Der blev planlagt med en jernbane, der kunne forbinde Shimla med byen Kalka, hvorfra der var videre forbindelser rundt i Indien.
Kalka-Shimla Jernbane blev åbnet i 1906, og med over 800 broer og flere end 100 tunneler var anlægget en stor ingeniørbedrift. Banen bragte Shimla tættere på resten af Indien, og byen blev et nemmere sted at regere kolonien fra.
De følgende årtier fortsatte Shimla med at brede sig på bjergryggene med The Mall i centrum. Grundet vejret fortsatte byen med at tiltrække briter i kolonitiden, og i 1900-tallets første årtier blev der opført mange nye huse og bygninger. Det britiske Shimla strakte sig mellem Jakhoo Hill og Prospect Hill.
Indiens uafhængighed til i dag
Da Indien opnåede uafhængighed fra britisk styre i 1947, startede en længerevarende dannelse af nye administrative enheder i det nordlige Indien, der tidligere var præget af utallige små stater. I 1948 blev området Himachal Pradesh etableret, og gennem de følgende årtier blev landområder løbende fastlagt eller udskilt som dele af Himachal Pradesh, Punjab med flere. I 1971 blev Himachal Pradeshs grænser endeligt fastslået ved formel etablering af den attende stat i den indiske union. Ved den lejlighed blev Shimla hovedstad.
I dag har Shimla udviklet sig som både administrativt centrum og som turistområde. Kernen er fortsat The Mall og de mange britiske bygninger her, og de udgør også populære kulisser for mange Bollywood-filmproduktioner, der er med til at gøre Shimla populær.
Kalka-Shimla Jernbane er blevet optaget på UNESCO’s liste over verdens kulturarv, og ved en tur med toget eller ad de store nye vejanlæg til Shimla kan man ved selvsyn konstatere, at byen er vokset gevaldigt over et stort og smukt område. Byen har flere end 800.000 indbyggere og er et yndet rejsemål sommer og vinter.