Site logo
Se på kortet
Læs om byen

Den indiske storby Agra er en af Indiens historiske hovedstæder og sæde for flere af landets mogulkejsere. Derved har Agra indskrevet sig i de indiske historiebøger og også turistbrochurer grundet ikke mindst det smukke Taj Mahal.

Agra er byen, som er et must for de fleste rejsende til Indien. Det skyldes selvsagt Taj Mahal, der har tronet ved floden Yamuna siden Shah Jahans tid. Shah Jahan var mogulkejseren, der rejste det store mausoleum i marmor i kærlighed til sin elskede Mumtaz Mahal, der gik bort under ægteskabet. Shah Jahan opførte Taj Mahal til minde og i hengivenhed til sin hustru, og samtidig ramte han måske mogulernes arkitektoniske zenit.

Shah Jahan selv fulgte opførelsen af Taj Mahal, og han blev med tiden afsat og fængslet af sin søn og Indiens nye kejser, Aurangzeb. Shah Jahan blev indsat i Agras anden store seværdighed; Det Røde Fort.

Fra Det Røde Fort kunne Shah Jahan se til Taj Mahal fra en del af det imponerende forts residensområde, og det er fortsat et yndet kig. I Agra suppleres de to topseværdigheder af en række andre fornmme bygninger såsom uddannelsesinstitutioner og kirker, der ligger i centrum.

Fra Agra kan man også besøge andre steder i landet som fx Delhi og Jaipur, hvortil man kan komme med toget som en ekstra oplevelse.

Topseværdigheder

  Taj Mahal, Agra

  • Taj Mahal: Taj Mahal er givetvis Indiens mest berømte bygningsværk, og for mange turister er værket grunden til at rejse til Indien. Taj Mahal er et smukt mausoleum i hvidt marmor, der står som et pragtfuldt symbol på Shah Jahans kærlighed til sin kone Mumtaz Mahal. Arkitektonisk er Taj Mahal en fin blanding af persisk og tidlig mogulstil.

  Red Fort, Agra

  • Det Røde Fort/Red Fort: Agra Fort, som også kaldes Det Røde Fort, er et bygningskompleks, der snarere end et fort er en muromkranset by. Det udgør således Agras store residens- og borganlæg i byens centrum. Fortet er et stort museumsområde, og det står smukt i dag som et minde om Agras historie i stormogulernes tid.

  Akbar the Great's Tomb, Agra

  • Akbar den Stores Grav/Tomb of Akbar the Great: Dette gravmæle er et mesterværk af mogulernes mange storslåede bygningsværker. Akbar den Store var den tredje mogulkejser, og han regerede i perioden 1556-1605. Den centrale bygning med Akbars grav står på en muromkranset plads, og der er et galleri omkring graven.
  • Flere seværdigheder og mere infoKøb pdf-bogen om Agra her.

Andre seværdigheder

  Cathedral of the Immaculate Conception, Agra

  • Mariæ Undfangelse Katedral/Cathedral of the Immaculate Conception: Denne katedral blev bygget i 1848 og er en af Agras ældre kirker. Katedralen er sæde for Agras katolske ærkebiskop, og den står smukt bygget i italiensk barok.
  • Sankt Paul Katedral/St. Paul’s Cathedral: St. Paul’s Cathedral er den protestantiske domkirke i Agra. Kirken blev opført 1848-1855 og derved nærmest på samme tid som den nuværende katolske katedral i byen.

  Jama Masjid, Agra

  • Fredagsmoskéen/Jama Masjid: Jama Masjid er Agras store central moské, som mogulen Shah Jahan lod bygge over for residensen Agra Fort i 1648.
  • Det Sorte Taj Mahal/Black Taj Mahal: Den Sorte Taj Mahal er et legendarisk mausoleum, der skulle være planlagt opført i sort marmor på flodbredden af Yamuna over for Taj Mahal.

  Akbar's Church, Agra

  • Akbars Kirke/Akbar's Church: Akbar's Church blev opført i år 1600 af jesuitter, der var blevet inviteret til Agra af Akbar den Store. Han ville lære om kristendommen, og de første præster kom hertil i 1580. Akbar gav præsterne lov til at bygge kirken, som var den første i mogulriget.
  • Jomfru Maria Kirke/St. Mary’s Church: Denne smukke kirkebygning er opført 1920-1923 som en gave fra den britiske John-familie som minde om familiemedlemmet Mrs. Mary John. Kirken er katolsk.

  Itimad-Ud-Daulah's Tomb, Agra

  • Itimad-Ud-Daulahs Grav/Itimad-Ud-Daulah’s Tomb: Denne grav er et mausoleum fra 1600-tallets mogultid, og arkitektonisk er det særligt interessant, idet det blev opført i en overgang mellem mogulernes første og anden byggestil.
  • Mariams Grav/Mariyam’s Tomb: Mariams Grav er mausoleet for Mariam-uz-Zamani, der var mogulkejseren Akbars dronning. Mariam var i øvrigt hindu og mor til den følgende kejser Jahangir.
  • Flere seværdigheder og mere infoKøb pdf-bogen om Agra her.

Ture fra byen

  Delhi, India

  • Delhi: Den indiske hovedstad Delhi er fuld af oplevelser og mange byer i byen, der stammer fra Delhis lange historie. Der er mange oplevelser i byen fra sultanernes Delhi med fantastiske Qutb Minar i spidsen til de efterfølgende mogulers styre, hvor Humayuns Grav står som fornemt eksempel fra tiden. Det britiske Delhi ses også omkring India Gate og vicekongens slot.

Køb og download den fulde PDF Guide
Tilmeld dig vores nyhedsbrev
[INSERT_ELEMENTOR id="31542"]
Shopping
Med børn

  • Fugle: Sur Sarovar Bird Sanctuary, Delhi-Agra Highway (NH2)
  • Bygningsværk: Taj Mahal, www.tajmahal.gov.in

Gode links
Historisk overblik

  Grundlæggelsen og Ibrahim Lodi
  Agras grundlæggelse er ikke dokumenteret til fulde, men det menes, at det var Sikander Lodi, der som sultan af Delhi formelt grundlagde byen i 1504. En lokal konge havde dog etableret stedet som bosættelse allerede i 1475. Med Lodi-dynastiets etablering af Agra kom udviklingen hurtigt i gang, idet Sikanders søn og arvtager, Ibrahim Lodi, regerede sultanatet fra den nye by efter sin magtovertagelse i 1517.

  Tiderne som magtcentrum under Lodierne varede dog ikke længe, idet Lodi-dynastiet stod for fald. Centralasiatiske Babur drog med sine hære mod det nordlige Indien, og den 21. april 1526 blev det første slag ved Panipat udkæmpet mellem Ibrahim Lodi og Baburs tropper.

  Slaget blev blodigt, og mod Ibrahim Lodis op mod tusind krigselementer kæmpede Babur med den tids moderne krudt og kanoner. Babur vandt slaget, mens Ibrahim Lodi blev dræbt, og derved var enden på hans dynasti kommet. Med Babur kom mogulkejserne til Indien og til Agra.

  Mogultiden
  Med mogulerne som regenter i det nordlige Indien var Agras position som politisk centrum ikke færdig. Babur lod store anlæg bygge i Agra, så allerede den første mogulkejser havde fokus på byen. Det var i denne tid, den formelle have nord for floden Yamuna og det senere Taj Mahal blev anlagt.

  Under navnet Akbarabad gjorde kejser Akbar byen til sin hovedstad, og det var en status, der fortsatte under Jahangir og Shah Jahan. Akbar lod dele af Agra Fort opføre, og han lod også flere institutioner etablere, så Akbarabad blev et centrum for blandt andet kunst og uddannelse. Det var også Akbar, der etablerede Fatehpur Sikri udenfor sin by som en militærlejr.

  Med Jahangir som kejser fik Akbarabad mange grønne anlæg i form at haver og parker indenfor murene af Agra Fort, og den arkitekturinteresserede Shah Jahan lod Indiens mest berømte bygningsværk opføre; Taj Mahal der stod færdigt i 1653.

  Hovedstadens flyttes
  Shah Jahan havde opført Taj Mahal til minde om sin elskede kone Mumtaz Mahal, men allerede i 1639 havde han anlagt byen Shahjahanabad, som er af de de mange byer, Delhi er grundlagt som gennem historien. Shah Jahan flyttede senere hovedstaden fra Akbarabad til Shahjahanabad, hvilket naturligt nok fik fokus og udvikling til at flytte til den nye hovedstad.

  På trods af, at kejser Aurangzeb senere flyttede hovedstaden tilbage til Akbarabad og senere til Aurangabad, var det det senere Delhi, der var mogulernes foretrukne hovedstad til slutningen af deres regeringsæra. Efter mogulernes fald blev folk af Maratha-gruppen dominerende i byen, som de kaldte Agra.

  British Raj
  Agra blev en del af det britiske Indien, British Raj, i 1803, og det kom til forskellige styreformer i byen gennem de følgende cirka 150 år under Storbritannien. Den centrale magt i Agra var som tidligere etableret på det stort anlagte og stærkt befæstede Agra Fort.

  I 1834 blev Agra Presidency etableret som en administrativ region i lighed med mange andre i regeringen af den store koloni. Denne konstruktion ophørte dog igen i 1836. På denne tidspunkt boede der knap fem millioner i regionen omkring Agra.

  1830erne blev i det nordvestlige Indien også kendt som årtiet, hvor en forfærdelig hungersnød ramte; det såkaldte Agra Famine, hvor anslået 800.000 døde på grund i årene 1837-1838. Det var naturligvis noget, der satte præg på byen og befolkningen i Agra og i mange omkringliggende distrikter.

  I 1850erne var Agra en større by med travle markedsgader. I hovedgaden lå forretningerne på stribe som vidne om en travl handelsby. Tiden var dog også en periode, hvor det kom til et oprør mod det britiske herredømme i 1857. Lokale militærenheder havde gjort oprør i Agra, hvor briterne måtte trække sig tilbage til byens fort. Briterne mistede en tid kontollen over byen, hvor plyndringer og anden uro fandt sted. De rebelske tropper vandrede dog mod Delhi, og derved kunne briterne realtivt nemt genskabe ro og orden og deres styre af byen.

  Senere i den britiske tid blev Agras status som sæde for regionalregeringen, højesteret med videre flyttet, og derved begyndte en periode med nedtur for byen. En del af Agras seværdigheder blev tømt for diverse effekter, og derved var det en by i en form for forfald, som gik ind i 1900-tallet under fortsat britisk styre.

  1900-tallet til til i dag
  Gennem det 20. århundrede var Agra ikke politisk sæde, og turismen var endnu ikke udviklet, som den er i dag. I stedet voksede byen markant som industrielt centrum med blandt andet en del kemisk industri.

  I dag er Agra et af Indiens største rejsemål for turister, der vil opleve enestående Taj Mahal, og det har givet byen ny udvikling af luksushoteller og andre former for turistprodukter. Taj Mahal står ikke alene som seværdighed, hvor Agra Fort og nogle af byens gamle mausoleer og britiske bygninger også medvirker til gode oplevelser og aktiviteter.

  Rent fysisk er Agra og Delhi blevet forbundet af en motorvej, og der er også blevet investeret i jernbaner, lufthavnsfaciliteter og andet, der gør Agra nemt tilgængelig.