Site logo
Se på kortet
 • Mumbai Central railway station building, Mumbai Central, Mumbai, Maharashtra, Indien

Læs om byen

Mumbai er en by i den indiske delstat Maharashtra. Den er en af Indiens største byer, og Mumbai er også landets finansielle centrum. Byen ligger på syv øer, hvor der tidligere var bosættelser af koli-folket. Den nyere historie med europæisk islæt startede i 1534, hvor Mumbai og området overgik til det portugisiske imperium for i 1661 at overgå til den engelske konge i medgift.

I datiden hed Mumbai Bombay, og byens udvikling tog fart med landvindinger og infrastrukturprojekter, der begyndte i 1782, og som løbende blev udbygget og udviklet i byens centrum og til stadigt flere forstæder. Bombay blev en stor indisk havneby med dens strategisk gode beliggenhed ved Det Arabiske Hav. Efter Indiens selvstændighed hed byen Bombay indtil 1995, hvor den indiske regering officielt ændrede navnet til Mumbai.

Mumbai er er kolossal by, hvor man kan opleve mange seværdigheder fra forskellige æraer. I det koloniale centrum, der breder sig i området bag Gateway to India, kan man gå på opdagelse i Mumbais britiske historie med mange bygninger, som blev opført i den victorianske nygotik i lokal variant. Det drejer sig fx om byens berømte banegård, højesteret og hovedpostkontor.

Man kan også se nærmere på Mumbai fra 1900-tallet til i dag. En tur ad Marine Drive er en fantastisk mulighed for at se på 1920-1930ernes art deco-arkitektur og samtidigt nyde palmer, havet og gadens promenade. Fra de senere årtier kan man tage en tur af ingeniørmesterværket Bandra–Worli Sea Link og skyskrabere som den 280 meter høje World One.

Topseværdigheder

  Chhatrapati Shivaji Terminus, Mumbai

  Chhatrapati Shivaji Banegård
  Chhatrapati Shivaji Terminus
  छत्रपती शिवाजी महाराज टर्मिनस

  Chhatrapati Shivaji Terminus er Mumbais store og imposante banegård, der blev opført i jernbaneæraens blomstrende periode i sidste del af 1800-tallet. Banegården er i dag blevet optaget på UNESCO’s liste over verdensarv, og den var tidligere kendt som Victoria Terminus.

  Det er tydeligt at se, hvorfor Chhatrapati Shivaji Terminus er verdensarv, for stationsbygningen er en af de mest interessante af verdens mange og store banegårdsbyggerier. Byggeriet startede i 1878 og varede til 1888. Den blev dog allerede indviet 1887 og opkaldt efter den britiske dronning Victoria.

   

  Gateway of India, Mumbai

  Porten til Indien
  Gateway to India
  भारताचे प्रवेशद्वार

  Gateway to India er et monument, der står som den første velkomst til Mumbai og Indien, når man kommer hertil fra søvejen. Monumentet består af en 26 meter høj portalbue, der blev rejst til minde om kong George V og dronning Marys besøg i landet i december 1911, hvor de blev kronet som kejser og kejserinde ved det såkaldte Delhi Durbar.

  Den store port stod færdig i 1924, og den blev formelt åbnet af den største donator, der var jarlen af Reading. Gateway of India blev historisk i 1948, da det var gennem den, de sidste britiske soldater forlod landet i 1948. De var fra Somerset Light Infantry, og ceremonien blev holdt den 28. februar.

   

  Chhatrapati Shivaji Maharaj Museum
  छत्रपती शिवाजी महाराज वस्तुसंग्रहालय

  Chhatrapati Shivaji Maharaj Museum er et museum i Mumbai, hvor man kan opleve indisk og udenlandsk historie gennem udstillinger, der hovedsageligt har fokus inden for temaerne kunst, arkæologi og naturhistorie. Museumseffekterne er gennem tiden blevet opbygget af forskellige, fornemme samlinger, der er blevet doneret eller overført hertil. De arkæologiske fund strækker sig tidsmæssigt over de seneste årtusinder.

  Museumsbygningen blev opført i starten af 1900-tallet i den sted- og tidstypiske blandingsstil af indisk og britisk arkitektur. Indtil 1990erne hed stedet Prince of Wales Museum, og det var dengang opkaldt efter den britiske kronprins’ tidligere besøg i Mumbai. Nu har det navn efter Shavaji, der grundlagde Marathariget, der var en betydningsfuld indisk stat i perioden 1674-1818.

  Selve bygningen, hvor Chhatrapati Shivaji Maharaj Museum er indrettet, er i sig selv seværdig. I interiøret kan man blandt andet se den smukke kuppelsal, der var inspireret af lokale velhaverpalæers stil med søjler og arkader. Omkring museet ligger der desuden en smuk have, man kan gå en tur i.

   

  Taj Mahal Palace Hotel, Mumbai

  Taj Mahal Palace Hotel
  ताजमहल पैलेस एंड टॉवर

  Taj Mahal Palace Hotel er et storslået hotel, der ligger som et palads ved Mumbais havnefront. Det fine hotel slog dørene op for gæster i 1903, og det var blevet opført af Jamsedji Tata, der efter sigende byggede hotellet efter selv at være blevet afvist som gæst på Watson’ Hotel, der dengang var byens førende hotel. Adskillige kendisser og statsoverhoveder har gennem tiden boet på hotellet, der under 1. Verdenskrig var indrettet som hospital med 600 sengepladser.

  Den arkitektoniske stil er typisk for datidens britiske-indiske byggerier, og den er da også blevet kaldet blandt andet indogotik og mugalgotik. Stilen blander klassisk indisk og islamisk arkitektur med det victorianske Englands nygotik og nyklassicisme.

   

  Bhau Daji Lad Mumbai Bymuseum
  Bhau Daji Lad Mumbai City Museum

  Bhau Daji Lad Mumbai City Museum er et interessant bymuseum, der blev grundlagt af Bombays guvernør, John Elphinstone, som Central Museum of Natural History, Economy, Geology, Industry and Arts i 1855. Stedet er dermed Mumbais ældste museum.

  Museumsbygningen blev opført i parken Jijamata Udyaan af David Sassoon i årene 1862-1871. Indtil 1975 var stedet kendt som Victoria and Albert Museum. På museet kan man se forskellige udstillinger, der spænder over alt fra arkæologi til kunsthåndværk og industrihistorie.

Andre seværdigheder

  Hovedpostkontoret
  General Post Office

  General Post Office i Mumbai går tilbage til udsendelsen af en postmester til byen. Det skete i 1794, og før det var det selskabet The East India Company’s administration, som varetog forsendelser. Postbygningen var en af de store opførelser i den britiske tid i begyndelsen af 1900-tallet.

  Det var den britiske arkitekt John Begg, der tegnede General Post Office, og han fandt inspiration i Muhammad Adil Shahs 1600-talsmausoleum i den sydindiske by Bijapur. Dette kan tydeligt ses i strukturen med en stor, central kuppel og sidetårne.

  Byggeriet startede i 1904, og posthuset åbnede i 1913. Beliggenheden ved Mumbais store banegård, Chhatrapati Shivaji Terminus, medførte en effektivisering af postgangen fra andre indiske byer i forhold til det tidligere posthus, der lå en andet sted i byen.

   

  Det Kongelige Operahus
  Royal Opera House

  Royal Opera House er Mumbais operabygning. Grundstenen blev lagt i 1909 i datidens Bombay. Den kongelige titel skyldes Indiens tilhørsforhold til England, og det var da også kong George V, der i 1911 indviede bygningen, der stod færdig året efter. Operaen i Bombay var landets eneste, og den blev opført i storslået stil, som det kendes fra europæiske operahuse. Her var lokal arkitektur desuden blevet indarbejdet i opførelsen.

  Med biografernes fremmarch i første del af 1900-tallet blev huset udstyret til at kunne bruges til filmfremvisning, og forskellige andre aktiviteter som modeshow blev også gennemført her. Operaen blev lukket i 1980erne, mens der blev opsat forskellige shows indtil 1993. Herefter forfaldt operabygningen, indtil der blev iværksat en restaurering små tyve år efter.

   

  Bombay Højesteret
  Bombay High Court
  मुंबई उच्च न्यायालय

  Bombay High Court er en retsinstans, der har jurisdiktion over staterne Maharashtra og Goa samt de to unionsterritorier Daman and Diu og Dadra and Nagar Haveli. Retten blev etableret i 1862, og den store retsbygning blev opført i årene 1871-1878. Grundplanen måler imponerende 171 meter i længden og 57 meter i bredden med et tårn som centralt element.

  Byggestilen var inspireret af 1100-1500-tallenes tidlige engelske gotik. På toppen af bygningen kan man se statuer, der symboliserer retfærdighed og barmhjertighed. Bombay High Court er i øvrigt en af de institutioner, der valgte ikke at ændre navn fra Bombay til Mumbai i 1990erne, hvor dette navneskift ellers blev officielt vedtaget.

   

  Sankt Thomas Katedral
  St. Thomas Cathedral

  St. Thomas Cathedral er en kirke, der blev bygget i 1718 som den første anglikanske kirkebygning i datidens Bombay. Den skulle imødekomme behovet for en kirke hos byens stigende mængde britiske indbyggere efter overtagelsen af området fra Portugal i 1661.

  Grundstenen til St. Thomas Cathedral blev allerede blevet lagt i 1676 under guvernør Gerald Aungier, der også tog initiativ til anlæg af andre institutioner efter britiske forbilleder. Kirken blev taget i brug juledag 1718, og i 1837 blev den ophøjet til katedral. I årtierne herefter blev kirken udbygget til det resultat, man kan se i dag.

   

  Bombay Kongelige Yacht Club
  Royal Bombay Yacht Club

  Royal Bombay Yacht Club er et socialt mødested og en sejlklub, der blev grundlagt i 1846. Efter 30 års virke tildelte den britiske dronning Victoria klubben titlen kongelig som den første med den status i Asien. Klubbens hovedsæde blev opført i 1881, og dengang lå det ved havnefronten.

  I 1896 blev den nuværende klubbygning opført, og den ligger fortsat ganske tæt på vandet i centrum af Mumbai. Klubben har gennem tiden budt mange celebre personer velkommen som fx ved regentparrets besøg i 1911. Ved den lejlighed fik sejlads en renæssance, og en del regattaer blev gennemført.

   

  Nationalgalleriet for Moderne Kunst
  National Gallery of Modern Art
  राष्ट्रीय आधुनिक कला संग्रहालय

  National Gallery of Modern Art er et kunstmuseum, der åbnede i 1954 i New Delhi, og i 1996 blev museets afdeling i Mumbai etableret. I samlingerne er utallige kunstnere repræsenteret, og der er såvel indiske som internationale værker. Man kan også se genstande fra andet end decideret moderne kunst i udstillingerne.

  Museet er indrettet i det tidligere auditorium, Sir Cowasji Jahangir Public Hall, hvis gulve har huset politiske møder, koncerter, sportskampe og andre større arrangementer. Bygningen blev opført i 1911 efter donationer fra Cowasji Jahangir.

   

  Mumbai Universitet
  University of Mumbai
  मुंबई विद्यापीठ

  University of Mumbai er et uddannelsessted, der blev grundlagt efter britisk forbillede i 1857. Selve undervisningen på de forskellige uddannelser bliver udbudt på tilhørende colleges. I dag er universitetets campus spredt over store dele af Mumbai på forskellige institutioner og adresser.

  En af de bedst kendte universitetsbygninger er St. Xavier’s College, der blev en del af universitetet ved etableringen af institutionen i 1869. De ældre af universitetsbygningerne blev opført i tidens nygotiske stil. Den arkitektoniske inspiration kom fra kendte uddannelsessteder i Storbritannien. Et andet eksempel er Elphinstone College, der også hører under University of Mumbai.

   

  Elphinstone College

  Elphinstone College er en uddannelsesinstitution, der blev planlagt og etableret i 1823 og opkaldt efter Montstuart Elphinstone, der var guvernør i Bombay fra 1819 til 1827, og som var blandt initiativtagerne til byens udvikling af højere uddannelsessteder som Elphinstone College.

  Det gik til 1856, før kollegiet blev grundlagt som en selvstændig læreanstalt. Indtil 1856 var Elphinstone College en del af en engelsksproget skole, og i dag er institutionen en del af University of Mumbai. I gadebilledet er Elphinstone College er karakteristisk bygning, der står i imposant nygotisk stil som et godt eksempel på den britiske 1800-talsarkitektur.

   

  Rajabai Klokketårn
  Rajabai Clock Tower

  Rajabai Clock Tower er et 85 meter højt klokketårn, der blev bygget i Mumbai i årene 1869-1878. Det var George Gilbert Scott, der designede tårnet, og han fik inspiration til opførelsen kom fra Londons Big Ben, der stod færdigt i slutningen af 1850erne.

  Byggeriet blev finansieret af børsmanden Premchand Roychand, der betingede sig, at det skulle opkaldes efter hans mor, der hed Rajabai. Den valgte stil var tidens populære nygotik, som blev blandet med venetiansk arkitektur. Ved opførelsen var tårnet Mumbais højeste bygning. Under den britiske tid indtil 1947 spillede klokkeværket blandt andet Rule Britannia og God Save the King.

   

  Mumbais Asiatiske Selskab
  Asiatic Society of Mumbai

  Asiatic Society of Mumbai er en akademisk forening, som fokuserer på asiatiske studier. Selskabets udspring var byens litterære forening, der holdt sit første møde i 1804. Selskabets bibliotek og samlinger er betydelige, og blandt de mest værdifulde effekter er en række manuskripter på sanskrit og persisk samt en originaludgave af Dantes Alighieris værk, Den Guddommelige Komedie. Den blev doneret af Bombays guvernør Montstuart Elphinstone, der i perioden 1819-1827 var præsident for det asiatiske selskab.

  Selskabets bygning er opført i klassicistisk tempelstil og stod færdig i 1830 som en af byens fornemste opførelser. Det var Thomas Cowper fra Bombay Engineers, der tegnede den store bygning, som fik navnet Town Hall. Bygningen var oprindeligt tænkt som kombineret bibliotek, museum og kontorer for byens administration.

   

  Jijamata Udyaan
  जिजामाता उद्यान

  Jijamata Udyaan er en park, hvor man blandt andet kan besøge en zoologisk have og Mumbais bymuseum. Det grønne område var tidligere forretningsmanden David Sassoons ejendom. Han lod flere bygninger opføre som fx klokketårnet Victoria Tower, og senere donerede han stedet til byen.

  Victoria Tower var stilmæssigt inspireret af italienske renæssancebygninger, og det ligger som fokuspunkt ved hovedindgangen til Jijamata Udyaan. Når man kommer ind i parken, kan man nyde skønne spadsereture blandt mange smukke træer, og her står også en statue af den britiske kong Edward VI.

   

  Martyrpladsen
  Hutatma Chowk
  हुतात्मा चौक

  Hutatma Chowk er navnet på en af de centrale pladser i Mumbai. Den er kendt som hjemsted for Blomsterspringvandet/Flora Fountain, der har fået sit navn efter den romerske forårs- og blomstergudinde Flora. Springvandet er kronet af en statue af Flora, og det blev stillet op i 1864 på et af de områder, der blev ledigt efter nedlæggelsen af Bombays fort i 1860.

  På pladsen står der et monument for dem, der faldt her under demonstrationer i forbindelse med etableringen af staten Maharashtra. Det er også denne begivenhed, der gav pladsen dens nuværende navn i 1960. Rundt om pladsen ligger en række bygninger fra den britiske æra, og derved er den et godt sted at få indtryk af Bombay i starten af 1900-tallet.

   

  Marine Drive
  मरीन ड्राईव

  Marine Drive er det centrale Mumbais flere kilometer lange promenadegade langs Det Arabiske Hav. Gaden ligger mellem kvartererne Nariman Point i syd og Malabar Hill i nord. På strækningen er der en promenade ved strandene og langs kysten, hvor man kan nyde en tur i palmernes skygge.

  Velhavere byggede i stor stil huse langs Marine Drive i 1920-1930erne, er gaden og dens huse et af de bedste steder i verden for at se på art deco-opførelser. Art deco er den dominerende arkitektur langs Marina Drive, og i antal bliver bygningerne kun overgået af Miami Beach i amerikanske Florida. Her er også en del hoteller på det, der er en af verdens dyreste adresser.

Ture fra byen

  Elephanta Caves, Elephanta Island, Mumbai

  Elephanta Island

  Elephanta Island er en ø, der ligger øst for Mumbai i Mumbai Harbour. Øen har en størrelse på 16 km2, og den fik sit navn af portugisiske opdagelsesrejsende i 1500-tallet, da de så en elefantskulptur her. Elephanta Island var historisk et lille kongerige, mens den i dag stadig har en lille befolkning, der byder velkommen til mange turister, der nyder øen som udflugtsmål.

  Elephanta Island er kendt for grotterne Elephanta Caves/घारापुरीची लेणी, der er navnet for en række templer, der er hugget ud i øens klipper. Elephanta Caves er hovedsageligt dedikeret hinduguden Shiva, og man kan se en del skulpturer i de stemningsfulde templer, der ligger som søjlebesatte sale i naturen på øen. Elephanta Caves er i dag optaget på UNESCO’s liste over verdens kulturarv, og man kommer nemt hertil med båd fra det centrale Mumbai.

   

  Bandra–Worli Sea Link

  Bandra–Worli Sea Link er et stort infrastrukturprojekt, der forbinder Bandra i Western Suburbs med Worli i South Mumbai. Forbindelsen er en 5,6 kilometer lang skråstagsbro, der blev bygget fra 1999 til 2010. Det særlige ved byggeriet er, at broen nærmest blev bygget på åbent hav, fordi den ligger vest for byen i havet og langs byområder på et langt stykke af ruten.

  Pylonerne på Bandra–Worli Sea Link er 128 meter høje, og der er otte vejbaner på forbindelsen, der har reduceret transporttiden mellem de berørte kvarterer betydeligt. Da forbindelsen åbnede, var det som Indiens længste bro, idet den var cirka 25 meter længere end Mahatma Gandhi Setu, der spænder over floden Ganges i delstaten Bihar.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev
Shopping
Med børn
Gode links