Site logo
Se på kortet
Læs om byen

Chandigarh er føderalt territorium og hovedstad for de indiske stater Punjab og Haryana. Samtidig er den vidt berømt for at være en totaldesignet by fra arkitekten Le Corbusiers hånd, og det giver en række seværdigheder, som er unikke for både Indien og resten af verden.

Chandigarh udsprang af Jawaharlal Nehrus ide om det uafhængige Indiens muligheder og kunnen efter selvstændigheden fra Storbritannien i 1947. Chandigarh blev grundlagt og bygget fra 1950erne, og den udvikler sig fortsat i dag ud fra de tanker, som schweizisk-franske Le Corbusier designede den efter.

Stilen i Chandigarh er modernisme, og Le Corbusiers ide var at inddele byen i forskellige zoner med hver deres formål. Således er Sektor 1 regeringsadministration og udgør Chandigarhs hoved. Vejene i byen er kroppens årer, mens parkerne er dens lunger. Hjertet og kroppen udgøres af de mange sektorer, der hver især danner et hele med boliger, butikker, arbejdspladser, skoler og det, der ellers gør et levested komplet.

Chandigarh er designet unikt og står stadig sådan for besøgende. Byplanen med brede boulevarder og grønne træer og parker giver desuden en pust af Europa og europæiske byplanlægning, hvilket på nogle måder er lidt en kontrast til det farverige og sansefulde Indien.

Chandigarh er også andet end Le Corbusiers værker, og her er Nek Chands berømte stenhave et mesterværk i kreativitet og vedholdenhed. Som en labyrint åbner haven sig hele tiden fra nye og fascinerende sider. Fra byen er der heller ikke langt til Himalaya, og den stemningsfulde jernbanetur fra nærliggende Kalka til Shimla er en oplevelse.

Topseværdigheder

  Secretariat Building, Chandigarh

  • Sekretariatsbygningen/Secretariat Building: Secretariat Building blev designet af Le Corbusier og opført som regeringsadministration i 1953. Stilen er tidstypisk for Le Corbusier, og bygningen er en af de tre større opførelser, der udgør regeringsområdet i Chandigarh.

  Parliament, Chardigarh

  • Parlamentet/Vidhan Sabha: Vidhan Sabha er parlamentsbygningen for staterne Punjab og Haryana. Bygningen ser meget særegen ud fra afstand med sin top, der kan lede tankerne hen på kraftværkers køletårne. Det var Le Corbusier, der designede Vidhan Sabha.

  High Court, Chandigarh

  • Punjab og Haryana Højesteret/Punjab and Haryana High Court: Punjab and Haryana High Court er en fælles højesteretsbygning for de indiske stater Punjab og Haryana samt unionsterritoriet Chandigarh. Som de øvrige dele af regeringsområdet, var det Le Corbusier, der tegnede bygningen.

  Nek Chand Rock Garden, Chandigarh

  • Nek Chand Stenhave/Nek Chand Rock Garden: Nek Chand Rock Garden er et smukt, kreativt og rigt kunstværk, der folder sig ud som en stor skulpturhave, hvor man under en tur igen og igen bliver overrasket af de mange fantasifulde figurer og miljøer, Nek Chand har skabt.
  • Flere seværdigheder og mere infoKøb pdf-bogen om Chandigarh her.

Andre seværdigheder

  Open Hand Monument, Chandigarh

  • Open Hand Monument: Open Hand Monument er et af Le Corbusiers vartegn. Dette symbol på fred og forsoning med en åben hånd til både at give og modtage er gennemgående i hans arkitektur.
  • Rosenhaven/Rose Garden: Rose Garden er en af de parker, haver og andre rekreative anlæg, der ligger i den såkaldte Leisure Valley i Chandigarh. Leisure Valley strækker sig på langs gennem byen, og her er temahaver som Rose Garden.

  Sukhna Lake, Chandigarh

  • Sukhna Sø/Sukhna Lake: Søen Sukhna Lake er et stort rekreativt område tæt på centrum af Chandigarh. I dag er søbredden et sted, hvor mange går en tur eller blot slapper af med den gode udsigt over vandet.
  • Museet for Evolution af Liv/Museum of Evolution of Life: På dette museum kan man se en spændende formidling af livets udvikling fra de tidligere civilisationer omkring floden Indus til i dag.

  Tower of Shadows, Chandigarh

  • Skyggernes Tårn/Tower of Shadows: Tower of Shadows er en særegen bygning af Le Corbusier i Chandigarhs regeringsområde. Bygningen er fra Le Corbusiers side tænkt som en slags lærebog for arkitekter og arkitektstuderende.
  • Flere seværdigheder og mere infoKøb pdf-bogen om Chandigarh her.

Ture fra byen

  Kalka Shimla Railway, Indien

  • Kalka-Shimla Jernbane/Kalka-Shimla Railway: Dette er en smalsporet jernbane, der fra byen Kalka kører gennem bjergene til Shimla på en i alt 96,54 kilometer lang strækning. Turen er fantastisk og bugter sig gennem landskabet over broer og gennem tunneler.

  Shimla, Indien

  • Shimla: Shimla er som ingen andre byer i Indien med sin beliggenhed i Himalayas forbjerge og den særlige stemning i en skøn blanding af den britiske kolonitid og det moderne indiske dagligliv. Byens status som britisk sommerhovedstad i Indien var det, der igangsatte byggeriet af de mange finde bygninger, man kan se i dag.
  • Delhi: Den indiske hovedstad Delhi er fuld af oplevelser og mange byer i byen, der stammer fra Delhis lange historie. Der er mange oplevelser i byen fra sultanernes Delhi med fantastiske Qutb Minar i spidsen til de efterfølgende mogulers styre, hvor Humayuns Grav står som fornemt eksempel fra tiden. Det britiske Delhi ses også omkring India Gate og vicekongens slot.

Køb og download den fulde PDF Guide
Tilmeld dig vores nyhedsbrev
[INSERT_ELEMENTOR id="31542"]
Shopping

  • City Emporium, Phase-1, Industrial Area
  • TDI Mall, Sector 17
  • The Central Mall, Phase-1, Industrial Area
  • Indkøbsgader: Sector 17, Sector 22, Sector 35

Med børn

  • Stenhave: Nek Chand Rock Garden, Uttar Marg, Sector 1
  • Sø og sejlads: Sukhna Lake, Uttar Marg, Sector 1
  • Museum: Museum of Evolution of Life, Jan Marg, Sector 10
  • Jernbane: Kalka Shimla Railway, Shimla, Kalka

Gode links
Historisk overblik

  Byens forhistorie
  Byen Chandigarh er en ganske ny by, men der menes at have været menneskelig aktivitet i området omkring stedets naturlige sø gennem cirka 8.000 år. Mange floder og et frodigt klima gav gode betingelser for bosættelser, der dog ikke udviklede sig til en egentlig bymæssig bebyggelse.

  Punjabs deling
  I 1947 blev det uafhængige Indien oprettet efter det britiske kolonistyre, som havde varet siden 1800-tallet. Kolonien blev delt i Indien og Pakistan, og det fik indvirkning på staten Punjab.

  Punjab blev delt mellem Indien og Pakistan, og siden den traditionelle hovedstad, Lahore, kom til at ligge i Pakistan, var der brug for en ny hovedby i den indiske del af Punjab. Resultatet blev, at den indiske regering reserverede et område til formålet, og det blev planlagt og opbygget til det Chandigarh, der kendes i dag.

  Området blev fundet, efter at en komite havde vurderet flere forskellige muligheder. Det var vigtigt, at klima, drikkevand og logistik passende for en større by. Hele projektet var også vigtigt som et politisk symbol på det nye Indiens kunnen. Den politiske leder, Jawaharlal Nehru, var således selv ganske engageret i byens udvikling.

  Chandigarh grundlægges
  Byen Chandigarhs beliggenhed var før grundlæggelsen marker, og her skulle den nye by opføres. Navnet Chandigarh kommer fra gudinden Chandi og garh, der betyder fort.

  Komiteen for etablering af Chandigarh fandt et amerikansk hold af arkitekter og byplanlæggere, og de lagde en masterplan for Chandigarhs opbygning. De nåede dog ikke at gøre arbejdet færdigt, før det var nødvendigt at finde en ny i spidsen for det store projekt.

  Valget faldt på fransk-schweiziske Le Corbusier, der kom til at præge byen som kun få har præget en storby før ham. Chandigarh blev en planlagt by, hvor mange forhold som boliger, arbejdspladser, forurening, trafik og indkøb alt sammen blev nøje gennemtænkt med en sammenhængende ide bag hver enkelt del af byen.

  Le Corbusier anlagde Chandigarh efter et mønster af sektorer, der hver især måler 800×1.200 meter. Hver sektor er selvforsynende i form af boliger, skoler, børnehaver med videre. Indkøbsområder i de enkelte sektorer hang sammen, så de dannede et større indkøbsområde, og sådan blev grønne bælter også gennemført flere stedet i byen. Arbejdspladser var der også, og i sektor 1 blev den offentlige regeringsadministration placeret. Andre sektorer blev fx dedikeret industri eller andet, så hver sektor havde særlige funktioner. På den måde kunne Le Corbusier og hans team begrænse trafik og efter planen sikre højest mulig livskvalitet for befolkningen.

  Haryana etableres
  I staten Punjab var der flere befolkningsgrupper med hver deres sprog. Administrativt blev en ny stat født, da Haryana blev selvstændig fra Punjab pr. 1. november 1966, og derved stod man lige som i 1947 med en stat uden hovedstad.

  Løsningen blev, at Chandigarh som Punjabs hovedstad blev gjort til unionsterritorium og hovedstad for både Punjab og Haryana. Derved bestod de eksisterende strukturer, og det var kun nødvendigt med mindre nybyggerier for at kunne håndtere to stater. Et eksempel er, at man i Punjabs parlamentsbygning indrettede en af opførelsens oprindelige sale til nyt parlament for Haryana, mens mange øvrige faciliteter virker som delt mellem begge staters funktioner. Oveni kom Chardigarh også til at være sin egen hovedstad.

  Chandigarh i dag
  Fra starten blev Chandigarh planlagt bygget i to faser, hvoraf den første skulle kunne huse 150.000 mennesker og den anden 350.000. Med tiden flyttede endnu flere dog til byen, der blandt andet fik en stor vækst i administrative arbejdspladser med den politiske deling i 1966.

  Siden da er Chandigarh blevet udbygget i flere tempi med udgangspunkt i det nordøstlige centrum mod sydvest. Det er i udstrakt grad sket med respekt for Chandigarhs byplan med rektangulære sektorer og derved med Le Corbusiers tanker for øje. Enkelte ældre bosættelser er der bygget rundt om mod sydvest, mens de oprindelige områder fra Chandigarhs første årtier i det store hele står som intakte miljøer fra Le Corbusiers tid.