Site logo
Se på kortet
Læs om byen

Den indiske hovedstad Delhi er fuld af oplevelser og mange byer i byen. Det britiske New Delhi er blot en af de mange hovedstæder, der gennem tiden er etableret som indiske residensbyer. Det gamle Delhi er et af de andre eksempler og er i sig selv en storslået by, som Shah Jahan grundlagde som Shahjahanabad i mogulernes kejsertid. Flere andre byer ligger som forter og symboler på de mange epoker, Delhi gennem tiden har gennemlevet.

Livet og stemningen i Delhi er på en og samme tid hektisk og afslappet. I Chandni Chowks basargader fårman en fornemmelse af det farverige Indien gennem indtryk for alle sanser, og i kontrast hertil ligger parker, boulevarder og store bygningsværker fra forgangne århundreder som oaser i storbyen.

Der er mange oplevelser i byen fra sultanernes Delhi med fantastiske Qutb Minar i spidsen til de efterfølgende mogulers styre, hvor Humayuns Grav står som fornemt eksempel fra tiden. Humayuns Grav er et af de steder, hvor man får en historisk arkitektonisk oplevelse på vejen mod Agras berømte Taj Mahal.

Efter mogulerne kom den britiske tid med New Delhi som ny og delvist europæisk designet hovedstad omkring India Gate og vicekongens slot, der i dag er præsidentens residens. Connaught Place med sidegader er nærmest som at være tilbage i kolonitiden. Det moderne indiske Delhi er naturligvis allestedsnærværende med ambitioner og fremadskuende udbygning i en flot storby.

Topseværdigheder

  Red Fort, Delhi

  • Det Røde Fort/The Red Fort: Det Røde Fort er et af Delhis mest imponerende historiske monumenter og kendt som de indiske mogulers residens gennem flere århundreder op til briternes styre i 1800-tallet.

  Chandni Chowk, Delhi

  • Chandni Chowk: Chandni Chowk er den pulserende hovedgade i Delhis gamle bydel. En tur her er en oplevelse af et mylder af handlende, mennesker, farver og nærmest alle andre spændende ting, man ser i en handelsgade.
  • Jantar Mantar: Jantar Mantar er et observatorium bygget i 1724 af maharaja Jai Singh II af Jaipur, der var meget interesseret i matematik og astronomi. Observatoriet i Delhi består af flere bygningsværker i komplekset.

  India Gate, Delhi

  • India Gate: Buen India Gate blev opført til minde om de faldne indiske soldater i 1. Verdenskrig og i de afghanske krige. Under India Gate er et monument med fire evige flammer, som er grav og mindesmærker for faldne ukendte soldater.
  • Purana Quila: Purana Quila er Delhis gamle fort. Det blev påbegyndt opført af stormogulen Humayun i 1530erne og videreført af den afghanske konge Sher Shah Suri. Der er flere bygninger i det smukke anlæg, man kan se i dag.

  Humayun's Tomb, Delhi

  • Humayuns Mausoleum/Humayun’s Tomb: Humayuns Mausoleum er en samling bygninger, der står som fornemme eksempler på tidlig mogularkitektur. Selve mausoleet er således en arkitektonisk forløber for det verdensberømte Taj Mahal.
  • Qutb Minar: Qutb Minar er en 72,5 meter høj minaret, der er bygget i rigt ornamenteret sandsten og marmor 1192-1368, og som i dag figurerer på UNESCO’s liste over verdens kulturarv. Området omkring minareten er også smukt og interessant at se.
  • Flere seværdigheder og mere infoKøb pdf-bogen om Delhi her.

Andre seværdigheder

  Secretariat Building, Delhi

  • Sekretariatbygningen/Secretariat Building: Et af de smukke og imponerende komplekser langs pragtboulevarden Rajpath er Sekretariatet. Det store anlæg stammer fra den britiske tid og er hjemsted for dele af den indiske regeringsadministration.
  • National Museum: Nationalmuseet i Delhi er Indiens førende museum, og gennem den store samling får man et meget fint indblik i indisk kultur og historie. Selve den mægtige museumsbygning er opført i 1960.

  Raj Ghat, Delhi

  • Kongebredden/Raj Ghat: Det moderne Indiens landsfader, Mahatma Gandhi, blev kremeret efter sin død i 1948. Raj Ghat er stedet, hvor det skete, og hvorfra Gandhis aske blev spredt i Yamuna-floden.
  • Fredagsmoskéen/Jama Masjid: Jama Mashid er Indiens største moské. Den stod færdigopført efter seks år byggetid i 1656 og er bogstaveligt talt et mægtigt eksempel på mogulernes religiøse overbevisning.

  Gurudwara Bangla Sahib, Delhi

  • Gurudwara Bangla Sahib: Dette er det mest prominente tempel for sikher i den indiske hovedstad. Det er kendt for sin forbindelse til den ottende sikh-guru Har Krishan, og det er et smukt og meget seværdigt tempelanlæg.
  • Feroz Shah Kotla: Under navnet Feroz Shah Kotla gemmer ruinerne af Delhis femte by sig. Den hed Ferozabad, som var en smuk by med paladser, moskéer og haver. Hovedparten af ruinerne er siden brugt til andre anlæg i byen.

  Lodi Gardens, Delhi

  • Lodi Haver/Lodi Gardens: Lodi-haverne er et fantastisk åndehul med en nærmest ophøjet ro og fred fra den travle by, der omkranser området. Bygningerne i haven stammer primært fra det afghanske Lodi-dynasti.
  • Connaught Plads/Connaught Place: Runddelen Connaught Place er New Delhis centrale plads. Pladsen er opkaldt efter prins Arthur, hertug af Connaught og Strathearn, der var syvende barn af den britiske dronning Victoria.

  Safdarjung's Tomb, Delhi

  • Safdarjungs Mausoleum/Safdarjung’s Tomb: Safdarjungs Mausoleum er et stort og smukt gravmonument, der blev opført i sandsten og marmor som det sidste store mogulbyggeri i Delhi. Mausoleets arkitektur er særdeles elegant.
  • Lakhsmi Narayan Temple: Dette er et hindutempel, der er dedikeret til Lakshmi Narayan, som er en legemliggørelse af Vishnu i hindureligionen. Templet blev bygget i årene 1933-1939 og indviet af Mahatma Gandhi.

  Delhi Junction Railway Station

  • Delhi Junction Banegård/Delhi Junction Railway Station: Delhi Junction, der også kendes som Old Delhi Railway Station, åbnede i 1864, da jernbanen fra Howrah i Calcutta åbnede. Bygningen er seværdig, og der er en god jernbanestemning i bygningen.
  • Swaminarayan Akshardham: Dette sted kaldes også blot Akshardham Temple, og det er et tempelkompleks, der blev indviet i 2005. I midten af det store område ligger stedets overdådigt udsmykkede tempel, og omkring det kan man se forskellige udstillinger om bl.a. traditionel hindukultur.
  • Kroningsparken/Coronation Park: Coronation Park er en park nord for Delhis centrum, og det har været stedet for flere kongelige begivenheder. Det var her, den såkaldte Delhi Durbar blev holdt i 1877, hvor den britiske dronning Victoria blev udråbt som kejserinde af Indien.
  • Flere seværdigheder og mere infoKøb pdf-bogen om Delhi her.

Ture fra byen

  Taj Mahal, Agra

  • Agra: Den indiske storby Agra er en af Indiens historiske hovedstæder og sæde for flere af landets mogulkejsere. Det er også byen, som er et must for de fleste rejsende til Indien. Det skyldes Taj Mahal, der har tronet ved floden Yamuna siden Shah Jahans tid.

  Palace of Winds, Jaipur

  • Jaipur: Jaipur er hovedstad og største by i den indiske stat Rajasthan. Jaipur blev grundlagt i 1727 af maharajaen Jai Singh II. I Jaipur oplever man en charme og atmosfære fra tidligere tiders Indien, og man kan se fine seværdigheder som fx Vindenes Palads og Bypaladset.

  Amber Fort, India

  • Amber: Den befæstede bjergby Amber var residens for den herskende Kachhawa-klan, og den var Rajasthans hovedstad gennem mere end 700 år. Byens fæstning er et storslået eksempel på en blanding af hindu- og mogularkitektur.

  Chandigarh, Indien

  • Chandigarh: Chandigarh er føderalt territorium og hovedstad for de indiske stater Punjab og Haryana. Samtidig er den vidt berømt for at være en totaldesignet by fra arkitekten Le Corbusiers hånd, og det giver en række seværdigheder, som er unikke for både Indien og resten af verden.

Køb og download den fulde PDF Guide
Tilmeld dig vores nyhedsbrev
[INSERT_ELEMENTOR id="31542"]
Shopping

  • Ambience Mall, Vasant Kunj
  • City Square Mall, Najafgarh Road, Rajouri Garden
  • DLF Emporio, Vasant Kunj, www.dlfemporio.com
  • DLF Promenade, Nelson Mandela Road, Vasant Kunj, www.dlfpromenade.com
  • Palika Bazaar, Connaugt Place
  • West Gate Mall, Mahatma Gandhi Marg, Shivaji Place
  • Indkøbsgader: Chandni Chowk Road, Chandni Chowk, Connaught Place, Janpath

Med børn

  • Zoologisk have: National Zoological Park, Mathura Road, www.nzpnewdelhi.gov.in
  • Planetarium: Nehru Planetarium, Teen Murti House
  • Videnskab: National Science Centre, Bhairon Road
  • Dukkemuseum: Shankar’s International Doll Museum, Museum Nehru House, Bahadur Shah Zafar Marg
  • Jernbaner: National Rail Museum, Chanakyapuri
  • Lyd- og lysshow: Red Fort, Old Delhi

Gode links
Historisk overblik

  Den første bosættelse
  Historien har bragt mange forskellige folk, bosættelser og hovedstæder til Delhi, og den første gang, området var beboet, var omkring 2800 f.Kr. Her mener man, at pandavaerne lod et stort fort bygge, som både havde forsvarsmæssig funktion og fungerede som beboelse. Pandavaernes by er den legendariske Indraprastha, som der dog ikke er arkæologiske fund nok fra til at konkludere meget om byen. Således er Indraprastha heller ikke med i de såkaldte ”cities of Delhi”, der er listen over egentlige byer i Delhi gennem historien. Ifølge indisk folklore var Indraprastha dog en storslået by i det episke rige Mahabharata, der blev grundlagt omkring år 3500 f.Kr.

  Delhi grundlægges
  I 736 blev det, der udviklede sig til det moderne Delhi, grundlagt af Anangpal, der var leder af Tomar-dynastiet. Hans by tog udgangspunkt i et stort fort og bar navnet Lal Kot, hvilket blev ændret til Qila Rai Pithora i 1180, da chauhankongerne fra Ajmer erobrede Lal Kot.

  Byens areal var allerede blevet udvidet under kong Vigraharaja IV, der regerede i midten af 1100-tallet, og den udvikling kom snart til at fortsætte.

  Sultanatet etableres
  Fra 1206 blev Delhi et sultanat under et dynasti af slaver. Den første sultan var Qutb-ud-din Aybak, der var en tidligere slave, som først steg til en rang af general og derefter først guvernør og senere sultan. Qutb-ud-din Aybak påbegyndte som monument over erobringen af Delhi Qutb Minar, der fortsat er et af den indiske hovedstads karakteristiske bygningsværker.

  Gennem sultanatets tid blev flere af de bydele, der i dag regnes som nogle af Delhis byer, ”cities of Delhi”, etableret. Et par af disse nye byer blev anlagt omkring Siri af Alaud-Din Khalji omkring 1300 og af Ghiysud-Din Tughlug nogle årtier senere. Man kan blandt andet stadig i dag se rester af den femte by ved Feroz Shah Kotla. Byen blev grundlagt som Ferozabad af Feroz Shah Tughluq i 1354.

  I 1398 invaderede usbekiske Timur Indien for blandt andet at sikre et strengere styre, der var ledet af muslimske sultaner, overfor den hinduistiske befolkning. Timur Lang kunne efter en sejrrig fremmarch ride ind i Delhi den 18. december 1398, og herefter plyndrede og ødelagde hans hære byen, og utallige krigsfanger blev dræbt ved den lejlighed.

  Mogulernes æra
  Den sidste afghanske sultan blev besejret af Zahiruddin Babur i 1526, og Babur etablerede mogulernes dynasti og æra. Mogulerne regerede fra Delhi, men også fra byerne Agra og Lahore.

  I løbet af de følgende årtier kom det dog til en afbrydelse af mogulernes styre, da Sher Shah Suri overvandt Zahiruddin Baburs søn, Humayun, der flygtede til Persien. Sher Shah Suri grundlagde med sit fort Purana Qila den sjette by i Delhi. Sher Shah døde i 1545, hvor hans søn Islam Shah kom til at regere det nordlige Indien fra Delhi. Hans styre varede til 1553, og tre år senere var det hindukejseren Hemu, der blev kronet i Delhi. Hemu regerede dog mindre end en måned, før mogulerne igen erobrede magten.

  Akbar den Store og Agra
  Den tredje mogul var Akbar, der flyttede hovedstaden til Agra, og det betød en nedgang i Delhis udvikling til fordel for den nye residens- og regeringsby. En vis aktivitet skete dog både under Akbar og efterfølgeren Jehangir i de første årtier af 1600-tallet, men det var først under Shah Jahan, der kom fart i byens udvikling frem mod den hovedstad, vi kender i dag.

  Shah Jahan flyttede i 1638 Indiens hovedstad fra Agra til hans nye syvende by i Delhi, Shahjahanabad, der forblev mogulernes hovedstad indtil 1857 – og i dag kendes under navnet Old Delhi. Shah Jahans første store byggeri ligger ved det Røde Fort, der virkede som byens befæstede centrum, og fra hans tid ligger også den imponerende moske Jama Masjid.

  Mogulernes nedgang
  Fra slutningen af 1600-tallet blev mogulernes magt svækket; primært til fordel for hinduernes Maratha. Styrker fra Maratha plyndrede Delhi i 1737 efter deres sejr i det Første Slag om Delhi. To år senere tabte mogulernes talmæssigt overlegne hære til Nader Shahs hære fra Persien i Slaget ved Karnal. Efter nederlaget måtte mogulerne se til, at deres hovedstad blev plyndret for enorme rigdomme som fx påfugletronen og diamanterne Daria-i-Noor og Koh-i-Noor.

  I denne periode var England gennem det Britiske Østindiske Kompagni ved at udvide sine interesser og besiddelser i Indien. Calcutta var centrum for englænderne og derved hovedstad i det engelske Indien. I 1803 erobrede engelske tropper mogulernes hovedstad, og Indien blev en del af det engelske koloniimperium og formelt underlagt Calcutta.

  Mogulerne var formelt fortsat herskere i byen, og der herskede en relativ ro indtil 1857, hvor et oprør mod det engelske styre brød ud. Det blev afslutningen på mogulernes tid, og Indien var nu regeret fra England og regionalt fra Calcutta.

  1900-tallets Delhi
  Englænderne besluttede i 1911 at flytte Indiens hovedstad fra Calcutta til mogulernes hovedstad, og de grundlagde den ottende by, New Delhi, syd for Shah Jahans by. Der blev igangsat en række store anlægsarbejder i engelsk imperial stil, hvor ikke mindst arkitekterne Sir Edwin Lutyens og Sir Herbert Barker satte deres præg gennem grandiose administrationsbygninger. New Delhi blev officielt indviet i 1931.

  New Delhi er anlagt som en repræsentativ by med brede boulevarder, parker og store kontorbyggerier. Hele denne del af hovedstadens totale byområde er meget europæisk inspireret, og den adskiller sig fra det øvrige Indiens byer.

  Uafhængigheden til i dag
  Siden 1931 og særligt efter Indiens uafhængighed i 1947, er væksten i New Delhis areal og indbyggertal eksploderet. Ud over landets generelle befolkningseksplosion kom der mange tilflyttere, primært hinduer og sikher, fra områder, der kom til at ligger i Øst- eller Vestpakistan. Den store tilflytning til byen skabte også grobund for anlæggelsen af en række industrier, og byen er efterhånden også blevet landets finansielle centrum. Det øgede antal turister og udenlandske virksomheder med interesser i New Delhi har medvirket til at skabe den kosmopolitiske stemning, man oplever i flere af hovedstadens bydele.

  Dagens New Delhi strækker sig over området for alle de historiske byer i området. Skyskrabere står side om side med gamle monumenter, og byen er vokset i alle retninger. Byen er blevet en smeltedigel af historiske bygninger og folkeslag, og det giver en variation i byen, der ikke kan opleves mange andre steder i verden.