Site logo
Se på kortet
 • Lenina-Sobornaya Square, 4, Lipeck, Lipetskaya oblast', Rusland, 398000

Læs om byen

Lipetsk ved floden Voronezj er hovedbyen i den russiske oblast med samme navn. Byen kendes historisk fra 1200-tallet, hvor den blandt andet blev ødelagt under den mongolske invasion i 1284. Det moderne Lipetsk blev dog først grundlagt af Peter den Store i 1703, da han etablerede et jernstøberi her for at kunne producere artillerigranater. Lipetsk lå godt ved Voronezj og samtidigt tæt på forekomster af jern i området. Den fik formelt status som by i 1789, og Lipetsk blev en af de største byer i guvernementet Tambov.

Lipetsk fortsatte sin udvikling gennem industrialiseringen i 1800-tallet, og i slutningen af århundredet rundede byen 20.000 indbyggere. Lipetsk blev som andre dele af Rusland en del af Sovjetunionen efter den russiske revolution. Fra 1925 samarbejde Tyskland og Sovjetunionen om en hemmelig luftbase nær Lipetsk, hvor det tekniske samarbejde derved undgik sanktionerne ved Versaillesfreden. Samarbejdet stoppede med den nazistiske magtovertagelse i Tyskland i 1933. Lipetsk fortsatte sin industrielle vækst, og indbyggertallet rundede 500.000 ved indgangen til det 21. århundrede.

I dag er Lipetsk en moderne by med seværdigheder, der primært stammer fra 1900-tallets anlæg og byggerier. Centrum af byen ligger langs gaderne ulitsa Sovetskaja, ulitsa Pervomajskaja og ulitsa Nedelina, der alle udgår fra den store Sejrsplads, Ploshad Pobedy. Midt på pladsen kan man se Sejrsmonumentet, der med en stele som det centrale element blev indviet i 2015 som et monument for det sovjetiske folks sejr over Tyskland under 2. Verdenskrig. Ploshad Pobedy blev først bebygget fra omkring 1960, hvor biografen Sputnik åbnede. Senere blev Lipetsks Centralmarked anlagt på pladsens nordvestlige hjørne.

Fra Ploshad Pobedy kan man gå mod øst ad ulitsa Sovetskaja mod Revolutionspladsen. Undervejs passerer man Teatralnaja Ploshad, hvor Lipetsks moderne dramateater ligger. På Revolutionspladsen kan man se et revolutionsmonument, og går man videre mod øst, kommer man til Peter den Stores Plads. Her står der et stort monument til Peter den Store, der blev rejst til minde om 300-året for den russiske flådes grundlæggelse. I dette område kan man også gå en tur i det grønne anlæg på Leninpladsen og til Nizjnij Park, der er en stor bypark med blandt andet en zoologisk have, flere forlystelser og en strand langs Voronezj.

Nord for Revolutionspladsen og Nizjnij Park ligger pladsen Soborbaja Ploshad, hvor man kan se en statue af statslederen Lenin, der står foran Lipetsk Oblasts store regeringsbygning, som blev opført i 1958 som Dom Sovetov. Arkitekturen er sovjetisk monumental klassicisme, der passer til Fødselskatedralen ved siden af regeringsbygningen. Katedralen stod færdig i 1842, og den var aktiv kirke indtil den sovjetiske tid, hvor der blev indrettet et museum her. I 1991 fik den russisk-ortodokse kirke katedralen tilbage. Fra Sobornaja Ploshad kan man gå ad Ulitsa Lenina, hvor man kan besøge Lipetsks kunstmuseum og byens regionale museum, der blandt andet skildrer områdets kultur og historie.

Topseværdigheder

  Sejrsmonumentet

  Памятник Победы
  площадь Победы

   

  Centralmarkedet

  Центральный рынок
  пл. Победы, 6

   

  Peter den Store Monument

  памятник Петру Великому
  Площадь Петра Великого

   

  Den Nedre Park

  Нижний парк
  площадь революции

   

  Lipetsk Zoo

  Липецкий зоопарк
  Нижний парк

   

  Leninmonumentet

  Памятник В. И. Ленину
  Соборная площадь

   

  Dom Sovetov

  Дом Советов
  Соборная площадь, 1

   

  Fødselskatedralen

  Христорождественский кафедральный собор
  Соборная площадь, 4

   

  Lipetsk Kunstmuseum

  Липецкий областной художественный музей
  ул. Ленина, 7а

   

  Lipetsk Regionalmuseum

  Липецкий областной краеведческий музей
  ул. Ленина, 25

Tilmeld dig vores nyhedsbrev