Site logo
Se på kortet
 • Омский академический театр драмы, улица Ленина, Omsk, Rusland

Læs om byen

Omsk er en af Sibiriens millionbyer, og efter Novosibirsk er det den største by øst for Ural. Byen har en strategisk god beliggenhed som vigtig station på Den Transsibiriske Jernbane og for transport ad floden Irtysj. Byen ligger ved mundingen af den mindre flod Om i netop Irtysj.

Byen blev grundlagt i 1716 af kosakker under ledelse af Ivan Buchholz. Den blev etableret som forsvar af Ruslands ekspanderende grænse mod øst, og Omsk blev administrativt centrum for Vestsibirien. En overgang under den russiske borgerkrig 1918-1920 var byen hovedstad for den antikommunistiske kamp, og zarrigets guldreserver var her.

I dag er Omsk en by med mange seværdigheder, der stammer fra 1700-tallet til i dag. Man kan se træbygninger fra gammel tid, lige som en del af Omsk Fort er bevaret. Hertil kommer en del smukke kirker, spændende museer og bygninger fra 1800-1900-tallenes zartid og sovjetiske æra, hvorfra også statuerne af Lenin stammer.

Omegnen af Omsk byder også på gode muligheder for udflugter til interessante seværdigheder og byer. Atjair-klostret ligger langs Irtysj syd for Omsk, og det er et af de mest populære steder tæt på byen. En anden mulighed er at besøge Kasakhstan, hvor byen Petropavl er den nærmeste storby. Den nås nemt med toget, og derved kan man også prøve sådan en tur i det sibiriske.

Topseværdigheder

  Himmelfartskatedralen, Omsk

  Himmelfartskatedralen
  Успенский кафедральный собор
  Uspenskij Kafedralnyj Sobor

  Himmelfartskatedralen i Omsk er en af de største kirker i Sibirien, og den er et smukt syn med dens inspiration fra russisk og byzantinsk middelalderarkitektur. Grundstenen til kirken blev lagt af den senere zar Nikolaj II i 1891, og indvielsen fandt sted i 1898.

  I 1935 sprængte sovjetstaten kirken i luften, og der gik til årene 2005-2007, før den ortodokse kirke genopførte bygningen efter det originale design. Katedralens ydre er smukt, og det samme gælder det fine kirkerum med ikke mindt en smuk ikonvæg.

   

  Omsk Akademiske Dramateater
  Омский академический театр драмы
  Omskij Akademitjeskij Teatr Dramy

  Dramateatret i Omsk er det største og ældste af sin slags i Sibirien. Det første blev bygget i træ i 1875, og efter en brand blev et nyt teater af sten opført i 1882. Den nuværende bygning blev bygget 1901-1912 i fornem nybarok i en stil, der kendes fra Sankt Petersborg. På toppen kan man se skulpturen Det Bevingede Geni/Крылатый гений, der blev skabt af den tjekkiske kunstner, Vladimir Winkler.

   

  Vrubel Kunstmuseum, Omsk

  Vrubel Kunstmuseum
  Музей изобразительных искусств им. М. А. Врубеля
  Musej Isobrasitelnykh Iskusstv im. M.A. Vrubelja

  Vrubel Museum er et af de fineste russiske kunstmuseer i Sibirien og Fjernøsten. Mange kunstnere og kunstformer er repræsenteret i de fine samlinger, der tæller både russisk og international kunst. Museet er opkaldt efter den russiske maler, Mikhail Vrubel, der blev født i Omsk i 1856. Det åbnede i 1924 og ligger i to bygninger; byens store handelshus fra 1914 på ul. Lenina 3 og Generalguvernørens Palæ fra 1862 på ul. Lenina 23.

   

  Brandudkigstårnet
  Пожарная каланча
  Posjarnaja Kalantja

  Gennem historien er Omsk flere gange blevet hærget af brande, og beredskabet var længe utilstrækkeligt med byens mange træhuse. Bedre uddannelse og regler for opførelse af huse i sten i stedet for træ blev gennemført, og i 1912 blev det besluttet at bygge et brandtårn, hvor brandværnet kunne holde udkig over byen.

  Det 23 meter høje tårn stod færdigt i 1915, og hvis en brand blev observeret, sendte vagtposten en ballon op og signalerede omfang af branden. Samtidigt lød en klokke. I dag er der brandmuseum i tårnet.

   

  Generalguvernørens Palæ, Omsk

  Generalguvernørens Palæ
  Дворец генерал-губернатора
  Dvorets General-Gubernatora

  I Omsks tidlige tid lå det såkaldte Ambassadehus på dette sted. Her kom delegationer forbi, men huset brændte i 1823. Der gik til 1859, før der blev bygget igen, og det var opførelsen af generalguvernørens palæ, som stod færdigt i 1862. Den klassicistiske bygning blev opført i en indretning, så zarfamilien kunne være her ved ophold i byen.

  På toppen blev der bygget en belvedere med en flagstang til statsflaget, som kun måtte hejses i Sankt Petersborg, Moskva, Warszawa, Tbilisi og Omsk ved særlige lejligheder. Palæet er i dag indrettet som en del af Vrubel Kunstmuseum.

Andre seværdigheder

  Omsk Fort

  Omsk Fort
  Омская крепость
  Omskaja Krepost

  Byen Omsk blev etableret i 1716 som et fort til forsvar af den ekspanderende russiske grænse mod de sibiriske steppefolk mod øst. Man kan i dag se forskellige bygninger fra fortets 1700-talshistorie i de små gader omkring den historiske paradeplads. Her ligger blandt andet to kirker, kommandantens bygning, stabsbygninger og to af fortets gamle porte. Det er et spændende område at gå en tur i, og her kan man også nyde udsigten over floderne Irtysj og Om.

   

  Tara Port
  Тарские ворота
  Tarskie Vorota

  Dette er en portbygning, der blev opført på den nordlige linje af Omsks fort. Porten blev bygget i 1792 og opkaldt efter byen Tara, der ligger nord for Omsk. Porten blev revet ned en nat i 1959, men blev genopført ved byen 275-års jubilæum i 1991. Det siges, at man får opfyldt sine ønsker, hvis man går gennem Tara Port, mens man tænker på sine drømme.

  En af de mange, der er gået gennem porten i årenes løb, er Fjodor Dostojevskij, som var sendt i eksil i Omsk. Hans daglige vej gik netop her.

   

  Sankt Nikolaj Kosakkatedral
  Никольский Казачий собор
  Nikolskij Kasatjij Sobor

  Denne elegante kirke i nyklassicisme er en af Omsks ældste bevarede kirkebygninger. Den blev opført 1833-1843 efter Vasilij Stasovs design, der oprindeligt var tiltænkt Sankt Petersborg. Gennem donationer fra Omsks borgere og sibiriske kosaktropper blev byggeriet sat i gang. Gennem 1900-tallet fungerede bygningen som biograf og koncertsal, før den igen blev kirke i starten af 1990erne.

   

  Omsk Oblasts Parlamentsbygning
  Законодательное собрание Омской области
  Sakonodatelnoe Sobranie Omskoj Oblasti

  Dette er sædet for parlamentet i Omsk-regionen. Den store bygning blev opført 1914-1916 på esplanaden foran byens historiske fort. I de første år var bygningen indrettet som kontorer for forskellige offentlige institutioner, mens den i Sovjetunionen blev regionens Øverste Sovjet.

  Opførelsen har siden 1991 været administrations- og parlamentsbygning for Omsk Oblast. Bag bygningen kan man se en stor tilbygning af nyere dato; Omsk Oblasts Regeringsbygning/Здание Правительства Омской области.

   

  Sankt Katarina Lutheranske Kirke
  Лютеранская церковь во имя Святой Екатерины
  Ljuteranskaja Tserkov vo imja Svjatoj Jekateriny

  Denne lille bygning er en af Omsks tidlige kirker. Den blev opført 1790-1792 som protestantisk kirke for de udlændinge, der arbejdede i Omsk Fort og i regionens administration. Kirken lå centralt i byens fort på den østlige side af fortets paradeplads. Den arkitektoniske stil er sibirisk senbarok.

   

  Genopstandelsens Garnisonskirke
  Воскресенский военный собор
  Voskresenskij Voennyj Sobor

  Denne kirke blev opført i Omsk Fort-komplekset i 1773 af arkitekten Ivan Tjerepanov. Det er en kirke, som Fjodor Dostojevskij brugte under sit eksil i Omsk. Kirken blev indrettet som militærklub i 1920erne, og den blev revet ned i 1950erne. Genopbygningen af den gamle bygning fandt sted i 2016.

   

  Omsk Forts Kommandantbygning
  Дом коменданта Омской крепости
  Dom Komendanta Omskoj Kreposti

  Denne bygning blev opført i 1799 som kvarter for kommandantens for Omsk Fort. I dag er den gamle bygning indrettet som Statens Litteraturmuseum opkaldt efter Fjordor Dostojevskij/Омский государственный литературный музей им. Ф.М. Достоевского

   

  Omsk Banegård

  Omsk Banegård
  Вокзал Омск-Пассажирский
  Voksal Omsk-Passasjirskij

  Banegården i Omsk er en vigtig station på Den Transsibiriske Jernbane, der kom til byen i 1896. To år tidligere var der anlagt en bane fra Tjeljabinsk til stationen Omsk Post/Омский Пост, men det lå på den modsatte bred af floden Irtysj. Broen med Den Transsibiriske Jernbane stod færdig i 1896, og banen fortsatte efter Omsk mod øst til Vladivostok. Den nuværende banegårdsbygning blev åbnet i 1958.

   

  Generalingeniørens Hus i Omsk Fort
  Дом инженер-генерала Омской крепости
  Dom Insjener-generala Omskoj Kreposti

  Denne bygning i det historiske Omsk Fort blev opført i 1768, og den er derved den ældste bygning, der er bevaret i byen. Bygningen blev opført som den første opførelse i det såkaldte 2. fort, som var en væsentlig udvidelse og opgradering af Omsk Fort. Bygningen blev anvendt som bolig for generalingeniøren på fortet.

   

  Omsk Forts stabsbygning
  Бывший штаб Омской крепости
  Byvsjij Sjtab Omskoj Kreposti

  Denne søjleprydede bygning blev opført i 1792 som stabsbygning og derved hovedkvarter i Omsk Fort. Beliggenheden var central i anlægget ved fortets paradeplads.

   

  Tobolsk Port
  Тобольские ворота
  Tobolskie Vorota

  Tobolsk Port blev bygget i 1791-1793 som en af portene til Omsk Fort, der udgjorde kernen af 1700-talsbyen. Portbygningen blev opført i senbarok med senere ombygninger. Navnet kommer af, at porten ledte til et kajanlæg ved floden Irtysj, hvor skibe fra byen Tobolsk lagde til.

   

  Musikteatret
  Музыкальный театр
  Musykalnyj Teatr

  Musikteatret i Omsk går tilbage til 1946, hvor det blev dannet med en trup fra Stalingrad Teater. Teatret åbnede i 1947 og har gennem årene leveret mange kendte opsætninger, og det kan man også se af stedets varierede repertoire i dag. Den nuværende teaterbygning blev indviet i 1982 som et af de markante bygningsværker i dette årti.

   

  Leninmonumentet
  Памятник В. И. Ленину
  Pamjatnik V.I. Leninu

  I Omsk er der to statuer af den sovjetiske statsleder Lenin. På sydbredden af floden Om lå der indtil 1936 en kirke på det sted, hvor Leninpladsen i dag ligger. Efter nedrivningen af kirken blev pladsen omlagt, og på Lenins fødselsdag i 1957 blev granitskulpturen af ham indviet. I 1990erne blev der bygget et lille kapel bag Lenin for at markere den gamle kirke.

  I parkområdet syd for Leninstatuen kan man i øvrigt se mindesten- og monumenter for faldne under revolutionskampene i Omsk i forbindelse med etableringen af Sovjetunionen. Byens anden statue af Lenin står foran Omsks Første Pigegymnasium/Здание Первой Омской женской гимназии på gaden ul. Lenina.

   

  Omsks Første Pigegymnasium
  Здание Первой Омской женской гимназии
  Sdanie Pervoj Omskoj Sjenskoj Gimnasii

  Pigegymnasiet i Omsk blev etableret i 1863, og de første år blev der undervist i uegnede og for små lokaler. Donationer gjorde det muligt at bygge en passende bygning, og bystyret forærede en grund på det mest centrale sted i byen til formålet. Den smukke skolebygning blev opført 1879-1882. Gennem 1900-tallet havde den smukke bygning forskellige formål, og i dag er der forskellige kontorer og butikker på adressen.

   

  Koncertsalen
  Концертный зал
  Kontsertnyj Sal

  Scenen med navnet Koncertsalen blev bygget i 1967 og har siden da været hjemsted for mange koncerter. Det er her, man bl.a. kan nyde koncerter med Omsk Filharmoni, Omsk Akademiske Symfoniorkester og byens kendte kor. Koncertsalen blev renoveret i 2010-2011, og den står derved som et moderne koncertsted.

   

  Omsk Kadetkorps

  Omsk Kadetkorps
  Омский кадетский корпус
  Omskij Kadetskij Korpus

  Omsk Kadetkorps er den ældste militære uddannelsesinstitution i Sibirien, og det er et af Ruslands mest kendte og største kadetkorps. Generalløjtnant Goerg Johann von Glasenapp etablerede militærskolen i 1823, og den udviklede sig med årene til dagens kadetskole. Den store og smukke hovedbygning blev opført i 1882.

   

  Omsk Museum for Militær Hæder
  Музей воинской славы омичей
  Musej Voinskoj Slavy Omitjej

  Dette er et museum, som er dedikeret den sovjetiske kamp og sejr over Tyskland i 2. Verdenskrig. Gennem forskellige effekter og skildringer kan man opleve forskellige temaer om krigen og sejren. Museumsbygningen var under krigen hovedkvarter for en sovjetisk riffeldivision, der drog til fronten og kæmpede ved Moskva og Leningrad.

   

  F.F. Stumpfs Hus
  Дом Ф. Ф. Штумпфа
  Dom F.F. Sjtumpfa

  Dette smukke hus er et bevaret eksemplar af de mange træhuse, der prægede Omsk op til starten af 1900-tallet. Huset blev opført omkring år 1900 og tilhørte Filipp Stumpf, der boede her til 1917. Byggestilen kommer fra Tomsk, hvor Stumpf selv kom fra. De sovjetiske myndigheder konfiskerede huset, som i mange år blev benyttet som kommunalka-lejligheder. I dag er det indrettet som Kondratij Belov Museum/Музей Кондратия Белова.

   

  Omsk Statsmuseum for Historie og Folklore
  Омский государственный историко-краеведческий музей
  Omskij Godudarstvennyj Istoriko-Kraevedtjeskij Musej

  Denne museumsinstitution blev grundlagt i 1878 af medlemmer af det Kejserlige Russiske Geografiske Selskab. I 1923 erhvervede museet en af Omsks fineste bygning i form af den tidligere generalguvernørs palæ. Siden da er der bygget en stor tilbygning bag palæet, og der er mange fine udstillinger om forskellige temaer inden for historie og folkeliv.

   

  Dzerzhinskij Park
  Сквер им. Дзержинского
  Skver im. Dsersjinskogo

  Denne plads, der egentlig er en park, blev anlagt som rekreativt område i 1944 på et område, der tidligere havde været udlagt som handels- og markedsplads. I 2016 blev anlægget moderniseret med vandrestier, cykelstier, skulpturer og aktiviteter for børn.

   

  Kloakarbejderen Stepanytj
  Памятник слесарю Степанычу
  Pamjatnik Slesarju Stepanytju

  Denne skulptur fra 1998 er en af de mest kendte i Omsk. Det blev indviet i 1998 og forestiller Stepanytj, der kommer kravlende op gennem et kloakdæksel.

   

  Omsk Statsuniversitet for Transport
  Омский государственный университет путей сообщения
  Omskij Gosudarstvennyj Universitet putej soobsjtjenija

  Denne statelige bygning blev opført i 1916 som hovedsæde for Omsks jernbaneadministration. Det var den kendte Sankt Petersborg-arkitekt, F.I. Lidval, der designede den imponerende facades søjler og statuer, der symboliserede bygningens og jernbanens virke. Den indre udsmykning var også imponerende. Senere blev bygningen indrettet som det nuværende universitet.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev
Shopping

  Mayak Moll/Маяк Молл

  Prospekt Komarova 6-1/проспект Комарова 6-1
  mayak-moll.ru

   

  MEGA/МЕГА

  6-r Arkhitekhorov 35/б-р Архитекторов 35
  mega.ru/omsk

   

  Omskij/Омский

  Internatsionalnaja ul. 43/Интернациональная ул. 43

   

  Triumf/Триумф

  ul. Berezovskogo 19/ул. Березовского 19

   

  Indkøbsgader

  ul. Lenina/ул. Ленина, ul. Tjokana Valikhanova/ул. Чокана Валиханова, Karla Marksa Prospekt/Карла Маркса просп.

   

  Marked

  Centralmarkedet/Центральный рынок, ul. Gusorova 33/ул. Гусарова 33

Med børn

  Vandland

  AkvaRio/АкваРио
  ul. Zavertjaeva 5/ул. Завертяева 5
  akvario-omsk.ru

   

  Cirkus

  Omskij Gosudarstvennyj Tsirk/Омский Государственный Цирк
  Karla Marksa Prospekt 43-B/Карла Маркса просп. 43-б
  circus-omsk.ru

   

  Dukketeater

  Омский государственный театр куклы
  Karla Marksa Prospekt 41-A/Карла Маркса просп. 41-A
  arlekin-omsk.ru

   

  Park og forlystelser

  Park Kultury i Otdykha Zelenyj Ostrov/Парк культуры и отдыха Зеленый Остров
  ul. Starozagorodnaja Roshcha 10-1/ул. Старозагородная Роща 10-1

   

  Jernbanemuseum

  Muzej Omskikh Zheleznodorozhnikov/Музей Омских железнодорожников
  ul. Martjenko/ул. Марченко 1А

Gode links