Site logo
Se på kortet
 • Ulitsa Respubliki, 72, Salekhard, Yamalo-Nenetskiy, Rusland, 629008

Læs om byen

Salekhard er en by ved floden Ob, den er det administrative centrum i regionen Jamalo-Nenets Autonome Okrug. Byen blev grundlagt som Obdorsk i 1595 ved en khanty-bosættelse, og den var både et fort og et fængsel. Fæstningsværket stod til 1807, hvorefter byen var at regne for en landsby indtil 1930erne. I 1930 blev Obdorsk hovedby for distriktet Jamal, og i 1933 skiftede byen navn til Salekhard. I 1938 opnåede Salekhard formel status som by. I både zartiden og under Sovjetunionen blev byen brugt som sted for eksilering, og i den sovjetiske tid blev Salekhard desuden bundet tættere sammen med øvrige dele af Rusland. Det skete med anlægget af jernbanen mellem Salekhard og Nadym, som åbnede i 1949. Væksten i indbyggertallet har også været markant fra cirka 1.500 i 1907 til omkring 50.000 i dag.

Man kan gå nogle fine ture i Salekhard, der er en moderne by langs Ob. Der er flere seværdigheder i byen, og Obdorskij Ostrog er den mest kendte. Obdorskij Ostrog er en rekonstruktion af et kosakfort fra 1600-tallet, som giver et indtryk af datidens Obdorsk. Fortet blev som oprindeligt opført uden brug af søm, og det ligger på det sted, hvor kosakkerne i sin tid grundlagde anlægget, der blev til dagens Salekhard. Fra Obdorskij Ostrog kan man gå ad den hyggelige gågade, Ulitsa Lenina, til byens centrum. Her kan man besøge den hyggelige bypark og Sankt Peter og Paul Kirke, der blev opført 1886-1893, og som derved er Jamals ældste kirke. Man kan fortsætte til pladsen Ploshad Lenina, hvor man kan se Salekhards statue af statslederen Lenin, og lidt mod nord for pladsen ligger det interessante Jamal-Nenets Museum. Det er et regionalmuseum, hvor man kan få indblik i regionens historie, kultur og natur.

Man kan også tage til forskellige monumenter i og omkring Salekhard. Nord for bycentrum kan man besøge den smukt anlagt Park Pobedy, der er en stor mindepark for sejren og for de faldne under 2. Verdenskrig. Tæt herpå ligger det mest berømte monument, Salekhard Stele, der står ved breddegraden 66° 33'39" nord for ækvator og derved markerer Polarcirklen. Langs hovedvejen til byens lufthavn står et lokomotiv som monument for Gulag 501 og anlægget af den såkaldte Stalinbane, mens man lidt nord for byen langs samme vej kan man se byens mammut-monument, der ligger ved færgeforbindelsen over Ob. Herfra kan man som udflugt sejle over Ob til besøge byen Labytnangi, der er forbundet med jernbane til Moskva og andre byer i landet.

Topseværdigheder

  Obdorsk Fort

  Обдорский острог
  ул. Республики, 1

   

  Byparken

  Городской Сад
  ул. Ленина

   

  Sankt Peter og Paul Kirke

  Храм Святых апостолов Петра и Павла
  ул. Свердлова, 6

   

  Leninmonumentet

  Памятник Ленину
  пл. Ленинa

   

  Jamal-Nenets Museum

  Ямало-Ненецкий окружной музей
  ул. Чубынина, 38

   

  Parken for 70-året for Den Store Sejr

  Парк 70 летия Великой Победы
  4-яСадовая, 7

   

  66. Parallel Stele

  Стела 66 параллель
  улица Салехард-Лабытнанги-Харп

   

  Mindesmærket for Gulag 501

  Мемориал памяти «501-я стройка ГУЛАГ»
  улица Салехард-Лабытнанги-Харп

   

  Mammutmonumentet

  Памятник Мамонту
  улица Салехард-Лабытнанги-Харп

Tilmeld dig vores nyhedsbrev