Site logo
Se på kortet
 • Sovetskiy Prospekt, 62, Kemerovo, Kemerovskaya oblast', Rusland, 650000

Læs om byen

Kemerovo er en russiske storby, der ligger ved floden Tom i Kemerovo Oblast. Byens historie går tilbage til en række mindre landsbyer, der gennem årene blev grundlagt på den nuværende bys område. Der blev blandt andet etableret bosættelsen Sjtjeglovsk her i 1701, og Kemerovo fra 1734 var en af syv landsbyer, der lå her i 1859. Der var opdaget kul langs Tom i 1721, og den første kulmine åbnede i 1907, og ti år senere havde Sjtjeglovsk cirka 4.000 indbyggere. Sjtjeglovsk blev formelt en by i 1918, og det regnes for Kemerovos grundlæggelse. I 1932 blev det samlede byområde navngivet Kemerovo, og gennem 1900-tallets sovjetiske periode boomede antallet af indbyggere fra 132.000 i 1939 til over 500.000 i 1989.

I dag kan man gå nogle fine ture i Kemerovo og se byens seværdighed. Man kan starte på pladsen Ploshad Sovetov, der er Kemerovos centrum. På pladsen kan man se byens statue af statslederen Lenin, som blev indviet i 1970. Den store plads blev anlagt i 1950erne, og byens vigtigste administrative bygninger blev opført omkring den. Det gælder fx kommunistpartiets regionale regeringsbygning, Dom Sovetov, der ligger bag Lenin-statuen. Dom Sovetov blev som flere andre tidstypiske bygninger som posthuset og byrådsbygningen på pladsen opført i 1950erne. Man kan også se flere kirker i Kemerovo som fx Zamenskij Katedral, der er byens bispesæde. Katedralen blev indviet i 1996, efter at den første kirke på stedet var blevet nedrevet under den sovjetiske tid. Der er også andre seværdige kirker som Den Hellige Treenighedskirke, der blev opført 1998-2005.

I den nordlige del af Kemerovo kan man tæt på bredden af Tom besøge Krasnaja Gorka, der er et interessant museum for kulminedrift. Museet ligger ved den stejle flodbred, hvor der gennem tiden har ligget en aktiv kulmine. De kultur- og industrihistoriske dele af driften er bevaret, og de ligger i deres naturlige landskabsmiljø. I dag kan man se stedets historie, forskellige maskiner til driften og bygninger fra de aktive år, hvor der i 1920erne var minearbejdere fra 30 forskellige lande. Tæt herpå kan man gå en tur til mindesmærket for minearbejderne i Kuzbass, der er en anden betegnelse for Kemerovo Oblast. Mindesmærket blev stillet op i 2003 og lavet af Ernst Neizvestnyj.

Topseværdigheder

  Leninmonumentet

  памятник ленину
  Площадь Советов

   

  Krasnaja Gorka Kulminemuseum

  Красная горка, Музей угледобычи
  ул. Красная горка, 17

   

  Mindemærket for Minearbejderne i Kuzbass

  Память шахтёрам Кузбасса, Монумент
  улица Суворова

   

  Znamenskij Katedral

  Знаменский кафедральный собор
  ул. Соборная, 24

   

  Den Hellige Treenighedskirke

  Церковь Святой Троицы
  пр. Химиков, 32

   

  Museet for Sibiriens Arkæologi, Etnografi og Økologi

  Археология этнография и экология Сибири
  Советский пр., 77

   

  Kemerovo Regionalmuseum

  Кузбасский государственный краеведческий музей
  Советский пр., 55

   

  Kunstmuseet

  Музей изобразительных искусств
  Советский пр., 48

   

  Kuzbass' Statsmuseum for Folklore

  Кузбасский государственный краеведческий музей
  Советский пр., 51

Tilmeld dig vores nyhedsbrev