Site logo
Se på kortet
 • Fountain in Theatre Square, Teatral'naya Ploshchad', Kaluga, Kaluzhskaya oblast', Rusland, 248001

Læs om byen

Kaluga ved floden Oka sydvest for Moskva er hovedbyen i den russiske oblast af samme navn. Byen blev grundlagt i midten af 1300-tallet som et fort i Storfyrstendømmet Moskva grænseområde. Ved fortet voksede en bosættelse, der kortvarigt dannede sit eget fyrstendømme i 1500-tallet. Senere blev Kaluga en handelsby på ruten mellem Moskva og de sydvestlige dele af landet, og i begyndelsen af 1700-tallet grundlagde Peter den Store flere fabrikker i byen. Kaluga blev i 1800-tallet kendt som stedet, hvor Kutuzovs tropper forhindrede Napoleon i at flygte fra Moskva. I 1892 grundlagde Konstantin Tsiolkovskij et institut for fysik i byen, og Tsiolkovskij blev senere kendt som den russiske rumfarts fader, og Kaluga udviklede sig ligeledes inden for rumfarten. Under 2. Verdenskrig blev Kaluga besat af tyske tropper i en periode i 1941.

I dag er Kaluga er storby med flere seværdigheder. Man kan starte en spadseretur på pladsen Teatralnaja Ploshad, hvor man kan se et grønt område og Kalugas smukke regionale dramateater. Teatrets historie startede i 1777 med fire skuespillere, der ankom fra Sankt Petersborg. Den nuværende teaterbygning er et resultat af flere ombygninger, som stod færdige i 1958. På den modsatte side af pladsen kan man se Kalugas dukketeater, og her kan man også tage en strøgtur ad gågaden Teatralnaja ulitsa. Fra pladsen kan man også gå ad Ulitsa Kirova, hvor man ved næste kryds mod øst kan se den smukke Johannes Døberen Kirke. Kirken blev opført i 1735 og udvidet senere i 1700-tallet efter en brand.

Fortsætter man mod øst ad Ulitsa Kirova, kommer man til Sejrspladsen, hvor man kan se Sejrsmonumentet, der er et imponerende monument til minde over den sovjetiske sejr over Tyskland i 2. Verdenskrig. Monumentet blev anlagt ad flere omgange i 1960erne og 1970erne. Man kan også gå mod syd i retning af Oka, og her ligger pladsen Staryj Torg med et monument for Ivan III. På pladsen ligger den moderne regeringsbygning for Kaluga Oblast mod syd og handelshusene Gostinyj Dvor fra 1784-1829 mod nord. Mod vest er der en lille park, hvor man kan se byens Leninmonument. I området kan man også se flere kirker som fx Treenighedskatedralen fra 1786-1819 i Centralparken og den byzantinsk-inspirerede Kazan Guds Moder Katedral.

I Kaluga ligger også et spændende museum for rumfartsinteresserede. Det hænger sammen med, at Kalugas mest berømte indbygger gennem nyere tid var Konstantin Tsiolkovskij, der var en af de sovjetiske pionerer indenfor raketvidenskab. Tsiolkovskij døde i 1935, og hans videnskabelige arbejde gav inspiration til de forskere, der senere i 1900-tallet gav Sovjetunionen den ene rumfartssucces efter den anden. Museets navn er Statens Historiske Museum for Rumfart, og på museet kan man blandt andet se effekter fra de russiske opsendelser som fx Vostok-programmet, hvis højdepunkt var, da Jurij Gagarin blev det første menneske i rummet. Man kan se en fuldskalamodel af Gagarins rumskib, Vostok 1, og ellers er museet bygget op efter forskellige temaer og epoker inden for rumfarten, og af særlig interesse er den udendørs raketpark.

Topseværdigheder

  Kaluga Regionale Dramateater

  Калужский областной драматический театр
  Театральная пл., 1

   

  Kaluga Dukketeater

  Калужский театр кукол
  ул. Кирова, 48

   

  Johannes Døberen Kirke

  Церковь Иоанна Предтечи
  Московская ул., 30

   

  Sejrsmonumentet

  Монумент Победы
  пл. Победы, 1

   

  Kaluga Oblast Regeringsbygning

  Администрация Калужской области
  пл. Старый Торг, 2

   

  Gostinyj Dvor

  Гостиный двор
  пл. Старый Торг

   

  Leninmonumentet

  Памятник В.И. Ленину
  ул. Кропоткина, 8

   

  Treenighedskatedralen

  Троицкий собор
  Центральный парк

   

  Kazan Guds Moder Katedral

  Собор Казанской иконы Божией Матери
  Монастырский пер., 1

   

  Statens Historiske Museum for Rumfart

  Государственный музей истории космонавтики
  ул. Академика Королева, 2

Tilmeld dig vores nyhedsbrev