Site logo
Se på kortet
Læs om byen

Irkutsk er en af Sibiriens store byer, og den er kendt for sin beliggenhed tæt på Bajkalsøen, der er et af den russiske naturs højdepunkter. Byens historie begyndte med Ivan Pokhabovs handelssted i 1652, og den udviklede sig hurtigt med først vejforbindelse til Moskva i 1760 og siden også som vigtig station på Den Transsibiriske Jernbane.

Der er bevaret mange bygninger fra Irkutsks historie. Det drejer sig bl.a. om gamle træhuse og kirkerne, som Irkutsk er kendt for. Helligkorskirken fra midten af 1700-tallet er et smukt eksempel på den fine sibiriske barok, som man støder på flere steder i byen, hvor der er flere 1700-talskirker.

Området Kvartal 130 bør man også gå en tur i. Her står gamle træhuse ved siden af hinanden og giver et fint indtryk af tidligere tiders Irkutsk. Ikke langt herfra ligger byens moderne centrum, hvor man også kan finde mange smukke opførelser fra ikke mindst slutningen af 1800-tallet til i dag.

På en tur til Irkutsk er et besøg ved Bajkalsøen et must for de fleste, og det er en fantastisk oplevelse. Det er verdens dybeste sø og den mest vandrige, og den ligger som et hav i Sibirien med en særlig natur omkring sig. I området kan man bl.a. se den berømte Bajkalsæl og et interessant frilandsmuseum med huse og arkitektur fra Sibirien.

Topseværdigheder

  Epiphany Church, Irkutsk

  Åbenbaringskatedralen
  Собор Богоявления

  Denne smukke kirke blev opført 1718-1746, og den står i byens historiske centrum ved Angara-flodens bred. En tidligere kirke blev bygget her i slutningen af 1600-tallet tæt på datidens kreml i Irkutsks mure. Efter en brand blev den nuværende kirke opført, og den er en af Irkutsks ældste bygninger af sten.

   

  Kvartal 130, Irkutsk

  Kvartal 130 (Irkutskoj Slobody)
  130-й квартал (Иркутской Слободы)

  Bag navnet Kvartal 130 gemmer der sig et smukt område, hvor man kan se en lang række gamle træhuse fra 1700-tallets Irkutsk. Folk byggede huse her, som dengang lå udenfor byen, og stedet blev ved med at være som en landsby i byen gennem århundreder. I 2010 begyndte et omfattende bevaringsprojekt for det unikke kvarter.

   

  Znamenskij Nonnekloster
  Знаменский женский монастырь

  Dette kloster blev etableret i 1762, og det er i dag et af de største og ældste klostre i Sibirien. Klostret hører til en af byens største seværdigheder med sin smukke sibiriske barokarkitektur og rigt udsmykkede indre. Historisk er klostret bl.a. blevet anvendt som eksil for dekabrister, der havde deltaget i oprøret mod zarismen den 26. december 1825.

   

  Holy Cross Church, Irkutsk

  Helligkorskirken
  Крестовоздвиженская церковь

  Helligkorskirken er et mesterværk i sibirisk barok. Kirken blev opført som trækirke i 1719, og byggeriet i sten blev startet i 1747. Kirken stod færdig i 1760, og den er kendt for både det smukke ydre med mange spir og farver og for at være den eneste kirke i Irkutsk, som har bevaret den oprindelige udsmykning i kirkerummet.

Andre seværdigheder

  Drama Theatre, Irkutsk

  Irkutsk Akademiske Dramateater
  Иркутский академический драматический театр

  Da en omrejsende teatertrup kom til Irkutsk og blev i byen i 1850, blev dette teaters historie startet. Året efter lod regionens generalguvernør en teaterbygning af træ opføre til truppen, der derved havde en permanent scene. Teatret udviklede sig løbende, og i årene 1894-1897 blev den nuværende teaterbygning opført.

   

  Kazan Kirke
  Казанская церковь

  Den farvestrålende Kazan-kirke blev bygget i årene 1885-1892. Stilen er byzantinsk, og kirken er udsmykket med fine fresker. Man kan også se en imponerende ikonvæg på 13 meter i højden. Den er produceret af kinesiske håndværkere i indisk granit.

   

  Church of Our Saviour, Irkutsk

  Frelserkirken
  Спасская церковь

  Dette er den ældste kirke i det østlige Sibirien. Den blev bygget i 1706 og står som kirke og historisk monument fra det tidlige Irkutsk. På kirkens ydre kan man se vægmalerier fra 1800-tallet, hvilket ikke går igen i kirkerummet, der under Sovjetunionen var indrettet som museum indtil 1990.

   

  Irkutsk Statscirkus
  Иркутский Государственный цирк

  Cirkustraditionen går langt tilbage i Irkutsks historie, og den første cirkusbygning blev opført i 1868. I 1900-tallet var der op til seks sommercirkus og et vintercirkus, der underholdt byens børn og voksne. Den nuværende cirkusbygning åbnede i 1964, og her kan man se fine forestillinger, som der er tradition for i hele Rusland.

   

  Regional Museum, Irkutsk

  Irkutsk Regionale Museum
  Иркутский областной краеведческий музей

  På dette museum kan man opleve skildringer fra regionen omkring Irkutsk. Museet blev grundlagt i 1786, mens den nuværende museumsbygning blev opført i 1883, der var i årene efter den brand i 1879, der ødelagde store dele af byen.

   

  Irkutsk Byhistoriske Museum
  Музей истории города Иркутска

  På dette museum kan man opleve mange aspekter af Irkutsks historie og skildringer af livet i Irkutsk gennem tiden. Ud over de interessante samlinger og udstillingen kan man nyde den smukke museumsbygning.

   

  East Siberian Coal Company, Irkutsk

  Østsibiriens Kulkompagni
  Компания Востсибуголь

  Востсибуголь er navnet på et russisk kulkompagni med miner omkring bl.a. Irkutsk og Krasnojarsk. Hovedsædet ligger i Irkutsk, den smukke og imponerende hovedbygning ligner nærmest et byslot. Bygningen blev opført i stalinistisk empirearkitektur i årene 1946-1948 på det sted, hvor en af Irkutsks kirker havde ligger siden starten af 1700-tallet. Den var blevet revet ned i 1932 under Sovjetunionen.

   

  Khudozhestvennyj Biograf
  Кинотеатр Художественный

  Biografer er oftest steder, hvor man nyder en god film, men her kan man også nyde den smukke bygning, der åbnede som biografteater i 1910erne efter en ombygning af det gamle Fars Teater/театра Фарс. Teatermanden Don-Othello købte stedet i 1917 og drev det som et af hans mange biografteatre i byen, som alle blev nationaliseret i 1920-1930ernes Sovjetunionen. Man kan fortsat opleve andre af de gamle biografer som fx Don Othello Biograf/Кинотеатр Дон Отелло.

   

  Railway Station, Irkutsk

  Irkutsk Hovedbanegård
  Иркутск-Пассажирский

  Irkutsk er en vigtig by og station på Den Transsibiriske Jernbane, der kom hertil i 1899, hvor byens banegård åbnede. Afstanden fra Moskva er 5.185 kilometer, og man kan fortsætte 4.104 kilometer videre mod øst til Vladivostok ved Stillehavet. Banegårdsbygningen er smuk som et lille slot og stilmæssigt inspireret af de store opførelser i Sankt Petersborg.

   

  Den Øverste Sovjet
  Верховный Совет

  Dette store byggeri, der også kaldes Det Grå Hus/Серый дом, er en af byens mest imposante opførelser fra Sovjetunionens tid. Huset blev opført 1938-1959 som den lokale Øverste Sovjet, der var regionalt parlament. Det regionale parlament og administration har stadig sæde i bygningen. Tidligere lå Kazankatedralen/Казанский собор på dette sted, men den blev revet ned i 1932.

   

  Leninmonumentet
  Памятник В.И. Ленину

  I Sovjetunionen blev der rejst en statue af stats- og revolutionslederen Lenin i de fleste byer. Statuen i Irkutsk blev oprindeligt støbt i Leningrad i 1940, men først indviet i 1952. Statuen står i et smukt anlæg langs Karl Marx-gaden, der er en af byens større færdselsårer.

   

  Art Museum, Irkutsk

  Irkutsk Kunstmuseum
  Иркутский областной художественный музей

  På kunstmuseet i Irkutsk kan man se forskellige spændende samlinger. Det gælder fx gammel russisk kunst med ikoner, træskulpturer m.m. og kunst fra forskellige kulturer i Bajkal-regionen. Her er også nyere russisk kunst, europæiske malerier af bl.a. hollandske og flamske kunstnere og værker fra flere asiatiske lande. Museet blev etableret i 1936.

   

  Den Østsibiriske Jernbanes Bygning
  Здание управления Восточно-Сибирской железной

  Den Transsibiriske Jernbane er verdens nok mest berømte og imponerende jernbane. Den forbinder Moskva med Vladivostok og utallige mellemliggende byer. Banen blev bygget i etaper og nåede til Krasnojarsk i 1895. I 1899 kom første tog til Irkutsk, og samme år blev banen bygget videre til Bajkalsøen. I denne store bygning har Den Østsibiriske Jernbane hovedsæde; selskabet blev dannet i 1934 ved sammenlægning af to selskaber.

   

  Galereja Bronshtejna
  Галерея Бронштейна

  Dette er et galleri, hvor man kan se en fin samling samtidskunst i form af ikke mindst malerier, skulpturer og grafikkunst. Man kan fx se en del malerier fra 1950erne til i dag, hvoraf nogle af motiverne kommet fra Irkutskområdet ved Bajkalsøen.

Ture fra byen

  Bajkalsøen, Rusland

  Bajkalsøen
  Озеро Байкал

  Bajkalsøen er et af de mest kendte og storslåede steder i Ruslands kolossale landområder. Søen rummer omkring 20 % af verdens ferskvand, og den er op til 1.637 meter dyb. Søen er smuk og ligger som et hav, der pludselig breder sig, når man kommer kørende fra Irkutsk. Dyrelivet er for langt størstedelens vedkommende endemisk, og gode eksempler er Bajkalsælen og fisken omul. Flere hundrede bække og åer løber ind i Bajkalsøen, mens Angara er eneste udløb af søen.

   

  Irkutsk Arkitektur-Etnografiske Museum Taltsy
  Иркутский архитектурно-этнографический музей Тальцы

  Ved Angaraflodens bred ligger dette særdeles interessant frilandsmuseum. Museet blev etableret i 1966, og på museumsområdet kan man se en række smukke huse fra 1600-1800-tallenes Irkutsk-region. Man kan bl.a. se bondehuse, kirker og en burjatisk jurte. Her er også en træfæstning, der stod fra omkring år 1630 i Ilimsk omkring 500 kilometer nord for Irkutsk. Ud over selve bygningerne får man et godt indtryk af den historiske levevis i området.

   

  Baikal Museum, Listvjanka

  Listvjanka
  Листвянка

  Vil man se Bajkalsøen fra Irkutsk, kommer man normalt til byen Listvjanka/Листвянка, hvor man bl.a. kan gå en tur langs søen, smage laksefisken omul og besøge Bajkalmuseet/Байкальский музей. På museet kan man få et fint indblik i bl.a. dyrelivet i og omkring Bajkalsøen. Folkelivet med lokale og turister gør også stedet spændende.

   

  Circumbaikal, Rusland

  Circum-Bajkal Jernbane
  Кругобайкальская железная дорога

  Circum-Bajkal er en jernbane, der indtil midten af 1900-tallet var en del af hovedlinjen for Den Transsibiriske Jernbane. Strækningen udgjorde banen fra Irkutsk langs først Angara venstre bred og dernæst langs Bajkalsøen til Mysovaja på søens østkyst.

  Da en ny og kortere rute mellem Irkutsk og Sljudjanka åbnede i 1949, blev den smukke banestrækning med utallige viadukter og tunneler fra Irkutsk via Port Bajkal/Порт Байкал til Sljudjanka taget ud af Den Transsibiriske Jernbane. I dag kører der tog, som turister kan benytte, mellem Sljudjanka og Port Bajkal, der er et uforglemmeligt stykke jernbane og ingeniørkunst.

   

  Sljudjanka, Rusland

  Sljudjanka
  Слюдянка

  Byen Sljudjanka er en mindre by, der ligger som station på Den Transsibiriske Jernbane ved Bajkalsøens sydvestlige bred. Byen voksede grundet jernbanen, og den er i dag besøgt for dels udsigten til Bejkalsøen og dels som startsted for den smukke Circum-Bajkal Jernbane.

   

  Angarsk, Rusland

  Angarsk
  Ангарск

  Angarsk er en relativt ny by, der ligger som stationsby nordvest for Irkutsk. Byen blev grundlagt i 1948 og har i dag over 200.000 indbyggere. Byen har som sådan ingen klassiske seværdigheder, men den står som eksempel på en af de mange relativt store byer, der blev etableret og bygget under Sovjetunionen. På den måde kan man opleve en planlagt by med brede boulevarder og store boligkaréer.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev
Shopping

  Modnyj Kvartal/Модный Квартал

  ul. 3 Ijulija 25/ул. 3 Июля 25
  МодныйКвартал.рф

   

  MTTs Novyj/МТЦ Новый

  Sovetskaja ul. 58/Советская ул. 58

   

  Sezon/Сезон

  ul. Sverdlova 36/ул. Свердлова 36
  sezon-irk.ru

   

  Indkøbsgader

  Ulitsa Uritskogo/Улица Урицкого, ul. Karla Marksa/ул. Карла Маркса

   

  Marked

  Tsentralnyj Rynok/Центральный рынок
  ul. Tjekhova 22/ул. Чехова 22
  irkcr.ru

Med børn

  Cirkus

  Irkutskij Gosudarstvennyj Tsirk/Иркутский Государственный цирк
  Proletarskaja ul. 13/Пролетарская ул. 13

   

  Børnejernbane

  Detskaja Voctochno-Sibirskaja Zheleznaja Doroga/Детская Восточно-Сибирская железная дорога
  Ostrov Junost/Остров Юность

   

  Naturhistorie

  Irkutskij Oblastnoj Kraevedcheskij Muzej/Иркутский Областной Краеведческий Музей
  ul. Karla Marksa 11/ул. Карла Маркса 11

Gode links