Site logo
Se på kortet
Læs om byen

Inverness er en by i det nordlige Skotland, som ligger ved bredderne af floden Ness. Historisk var byen vigtig for de keltiske piktere, og i 569 besøgte missionæren Columba byen for at kristne pikternes kong Brude. I 1000-tallet opførte Máel Coluim III den oprindelige udgave af Inverness Castle, og byen opnåede kongelig stadsret i 1100-tallet.

De følgende århundreder var der mange kampe i og om Inverness, og en tid i 1500-tallet residerede Mary Stuart i byen. Senere blev Inverness en af de centrale byer for jakobitterne, som forsøgte at genindsætte det kongehuset Stuart. Senere voksede byen betydeligt, og indbyggertallet blev fordoblet fra 1801 til 1881 og er fortsat steget siden da.

I dag kan man gå nogle dejlige ture i Inverness’ hyggelige centrum langs Ness, og her ligger der flere spændende seværdigheder. Man kan starte på hovedgaden High Street, hvor man kan se Inverness Town House, der blev opført i nygotik som sæde for Inverness’ byråd 1878-1882.

Town House er smukt indrettet, og historisk var huset sted for det første møde i det britiske regeringskabinet uden for London, hvilket skete i 1921 i forbindelse med den daværende situation i Irland. Fra Town House kan man gå en tur ad High Street og til det smukke Victorian Market, der stammer fra slutningen af 1800-tallet.

Langs Ness kan man se det smukt beliggende Inverness Castle. Slottet ligger på en lille bakke og troner over byen på det sted, hvor borge og slotte gennem århundreder har ligget. Det nuværende Inverness Castle blev opført fra 1836 på samme sted som tidligere anlæg. Fra slottet kan man se over floden Ness til byens domkirke, Inverness Cathedral, der blev opført 1866-1869 som den første nye protestantiske domkirke i Storbritannien siden reformationen.

Katedralen er seværdig med bl.a. nogle fine gulvmosaikker og glasmosaikvinduer. Den er dedikeret Sankt Andreas, der er Skotlands skytshelgen, lige som det er Andreaskorset, der pryder det skotske flag.

I byen kan man også besøge Inverness Museum & Art Gallery, der er et interessant museum for kulturhistorie i Inverness og det skotske højland. I udstillingerne skildres folk og traditioner, og her er også arkæologiske og naturhistoriske samlinger. Man kan også gå en tur langs Ness eller i byens botaniske have, som bl.a. byder på en dejlig planterigdom i stedets tropehus. Tæt herpå ligger Whin Park med masser af aktivitetsmuligheder.

Whin Park ligger langs Ness, og mange besøgende i Inverness vil nok også tage den korte tur til søen Loch Ness. Her kan man selv spejde over søen efter krusninger i overfladen, og man kan også lære mere om området på Loch Ness Centre & Exhibition, der ligger i nærheden af de fine ruiner af Urquhart Castle.

Ture fra byen

  Aberdeen, Skotland

  Aberdeen

  Aberdeen er en by, der ligger ved den skotske østkyst. Området har været beboet i årtusinder, og dagens Aberdeen går tilbage til to separate byer. Old Aberdeen lå ved floden Don, som er et stykke nord for det moderne centrum, mens New Aberdeen var en fiskerby ved floden Dee.

  Aberdeen opnåede stadsret i 1179, og i 1300-tallet blev dens borg ødelagt af Robert the Bruce, mens englænderne under Edward III brændte byen i 1336. Aberdeen blev dog genopbygget og befæstet for at kunne modstå mulige angreb. Under den britiske borgerkrig 1639-1651 blev den dog plyndret flere gange. Byen har udviklet sig siden da med bl.a. værfter, havneområder og olieindustri, og Old Aberdeen blev en del af byen Aberdeen i 1891.

  Læs mere om Aberdeen

   

  Edinburgh

  Edinburgh

  Edinburgh er Skotlands gamle og charmerende hovedstad, hvor kilte og sækkepibemusik ses og høres rundt omkring i gaderne. Sandstensbygninger, masser af spændende baggårde i den gamle bydel, betagende udsigtspunkter fra højdedragene i eller tæt på centrum og fantastisk smukke omgivelser er blot nogle af de andre ting, der følger med et besøg i byen.

  Edinburgh Castle er bogstaveligt talt højdepunktet i byen med den dramatiske beliggenhed på toppen af et klippefremspring lige midt i centrum. Slottet er midtpunktet i byen og også centrum for byens berømte tattoo. Fra Edinburgh Castle udgår den kongelige mil, Royal Mile, mod øst mod slottet Holyroodhouse, og langs Royal Mile ligger mange seværdigheder som perler på en snor.

  Læs mere om Edinburgh

Tilmeld dig vores nyhedsbrev