Se på kortet

Edinburgh, UK

Læs om byen

Edinburgh er Skotlands gamle og charmerende hovedstad, hvor kilte og sækkepibemusik ses og høres rundt omkring i gaderne. Sandstensbygninger, masser af spændende baggårde i den gamle bydel, betagende udsigtspunkter fra højdedragene i eller tæt på centrum og fantastisk smukke omgivelser er blot nogle af de andre ting, der følger med et besøg i byen.

Edinburgh Castle er bogstaveligt talt højdepunktet i byen med den dramatiske beliggenhed på toppen af et klippefremspring lige midt i centrum. Slottet er midtpunktet i byen og også centrum for byens berømte tattoo.

Fra Edinburgh Castle udgår den kongelige mil, Royal Mile, mod øst mod slottet Holyroodhouse, og langs Royal Mile ligger mange seværdigheder som perler på en snor. Gamle kirker, typiske huse og skotske oplevelser et der sikkerhed for her.

Tæt herpå ligger 1700-talsbydelen New Town, der er anlagt efter et stringent retvinklet mønster. Her kan man gå ad paradegaden Princes Street, der fungerer som hovedstrøg som et af Edinburghs hovedstrøg.

Edinburgh er omgivet af smuk natur, og der er aldrig langt til gode muligheder for at tur i parker, ved havet og på nogle af de mange højdredrag, der ligger her. En tur på Arthur’s Seat er et forslag.

Alle steder i byen emmer en skotsk stemning med butikker, der sælger kilte og sækkepiber, og skotsk mad og drikke bør man også prøve; det kan fx være haggis og et glas whisky.

Andre seværdigheder

  Holyrood Abbey

  • Holyrood Abbedi/Holyrood Abbey: Kirken Holyrood Abbey blev grundlagt i 1128 af kong David I. I kirken blev flere skotske konger begravet, dronning Marie Stuart blev gift her, og kong Charles I blev kronet her i 1633. I dag ligger Holyrood Abbey som ruin.
  • Camera Obscura og Illusionernes Verden/Camera Obscura and World of Illusions: Camera Obscura er navnet på en af Edinburghs mest spektakulære seværdigheder. Hele Edinburgh bliver reflekteret og dermed vist som en levende film gennem drejelige spejle fra 1853.
  • Edinburgh Museum/The Museum of Edinburgh: Dette er Edinburghs byhistoriske museum, og gennem dets fine samling kan man følge områdets og byens historie fra præhistorisk tid til i dag.
  • Dronningens Galleri/The Queen’s Gallery: Dette er et kunstmuseum, der ligger i tilknytning til regentens Holyroodhouse. Man kan opleve skiftende udstillinger af værker fra den kongelige kunstsamling.
  • Gråbrødre Kirke/Greyfriars Kirk: Dette er en kirke fra 1612, og den skrev sig ind i historiebøgerne i 1638. Den var nemlig stedet, hvor Skotlands reformation blev underskrevet. Den fine kirke ligger i dag som en oase væk fra byens trafik.

  Victoria Street

  • Victoria Street: Victoria Street er der nok mange, der vil genkende fra fotografier fra Edinburgh. Gaden forbinder området ved Royal Mile med Grassmarket, og her ligger stemningsfulde malede butiksfacader på stribe.
  • Balmoral Hotel: Balmoral Hotel er Edinburghs fornemme, traditionsrige hotel. Det slog dørene op i 1902 som jernbanehotel under navnet North British Hotel. Mange berømtheder har gennem tiden overnattet på hotellet.
  • Skotlands Nationale Portrætgalleri/Scottish National Portrait Gallery: På dette nationalgalleri kan man opleve en skildring af Skotlands historie fra 1500-tallet til i dag gennem malerier. Her er også andre værker af bl.a. Dali og Picasso.

  Scott Monument

  • Scott Monument: Scott Monument er et 61 meter højt monument, der blev rejst til minde om den skotske forfatter Sir Walter Scott. Monumentet blev bygget 1841-1844 med en smal spiraltrappe til en fin udsigt fra toppen.
  • Skotlands Nationalgalleri/National Gallery of Scotland: Skotlands nationalgalleri rummer en fornem samling europæisk og skotsk malerkunst. Her kan man blandt andet se værker af Raphael, Velázquez, van Gogh og Gauguin.
  • Den Kongelige Botaniske Have/Royal Botanic Garden: Edinburghs botaniske have er en af verdens artsrigeste, og der er mange fine anlæg. Det er således en park med bl.a. en kinesisk have, et tropehus, et palmehus, et orkidéhus og en stenhave med vandfald.
  • Flere seværdigheder og mere info: Køb pdf-bogen om Edinburgh her.

Historisk overblik

  Den tidlige historie
  De første bosættere kom til Edinburgh-området omkring år 850 f.Kr. Stedet har givetvis været tiltrækkende grundet den 134 meter høje klippe, Castle Rock, der har kunnet virke som naturlig forsvarsposition og udkigspost helt til vandet mod nord.

  I 500-tallet bevægede englændere sig mod nord fra England, og de koloniserede det sydøstlige Skotland. Det var i denne periode, Edinburgh fik sit navn – da kong Edwin af Northumberland byggede sin borg her. Det blev oprindeligt til Edwinsburgh.

  Byen tager form
  Borgen i Edinburgh virkede længe som Skotlands sydligste grænse. Først i 1018 under kong Malcolm II blev grænsedragningen ført langs River Tweed.

  At byen ikke længere blot var en borg på grænsen, men et midtpunkt i en skotsk region, medvirkede til, at der i 1000-tallet hurtigt udvikledes en stor handel neden for Castle Rock.

  I 1100-tallet blev de første større permanente beboelser anlagt i området neden for borgen, og Edinburgh var således en realitet som by.

  Edinburgh fik købstadsrettigheder i 1329 under Robert the Bruce, og det var medvirkende til byens fortsatte vækst. Inden for det følgende århundrede blev byen Skotlands førende, og i 1437 blev den landets hovedstad. Få år senere, i midten af 1400-tallet, blev der opført bymure omkring bebyggelsen og markedsområdet.

  Edinburgh vokser
  Byens vækst fortsatte, og området inden for bymurene blev hurtigt særdeles trangt, så Edinburgh blev bygget i højden med flere etager (med tiden helt op til de for samtiden imponerende tolv etager), hvilket adskilte den fra mange andre byer i perioden. Ud over at byen fik flere borgere, undergik den en kulturel og videnskabelig udvikling.

  Der blev i denne periode grundlagt læreanstalter og virksomheder i Edinburgh, blandt andet inden for bogtrykkerfaget. Byen var nu den klart førende i området.

  1500-tallets vendepunkt
  1513 skulle blive et vendepunkt i byens udvikling. Skotlands konge James IV kæmpede med sine 10.000 soldater i Slaget ved Flodden. Han blev dræbt, og Edinburghs udvikling stoppede for en tid.

  Englands kong Henrik VIII ønskede, at kong James IVs søster Mary skulle giftes med hans søn, men Mary blev af skotterne i stedet sendt til Frankrig. Edinburgh blev herefter angrebet af England anført af kong Henrik VIII.

  Det var også i disse årtier i midten af 1500-tallet, at der fremkom religiøse stridigheder på baggrund af reformationen. Stridighederne mellem katolikker og tilhængere af reformationen kulminerede i 1560, da det skotske parlament grundlagde den skotske protestantiske kirke, som var uafhængig af Pavestaten i Vatikanet. Pavens autoritet forsvandt, og latin blev henlagt til højmesserne.

  Nyt styre fra London
  Kong James VII blev konge af England og Skotland, og han henlagde sin residens til London. Edinburghs indflydelse dalede yderligere, og de religiøse uoverensstemmelser blussede op igen.

  I 1633 foreslog kong Charles I at indføre bispestyre i Skotland, hvilket blot satte yderligere gang i det kristne samfunds kamp. Efter få år havde det presbyterianske trossamfund vundet denne religionskamp. Hændelsen var medvirkende til at skabe en ny kulturel og intellektuel opblomstring i Edinburgh.

  Byens politiske indflydelse blev reduceret af unionsaftalen fra 1707, der etablerede et samlet parlament for England og Skotland, og derved blev Skotland regeret fra London.

  Vækst fra 1700-tallet
  Befolkningstalsmæssigt og økonomisk blev sidste halvdel af 1700-tallet og 1800-tallet en solid vækstperiode. Indbyggertallet firdobledes i perioden til 400.000. Byens gamle bydel blev saneret, og der blev anlagt nye områder med mange smukke georgianske bygninger.

  1900-tallet til i dag
  Den by, besøgende i dag kan se, er opstået gennem århundreders spændende historie og byggerier. Den er blevet påvirket af 1900-tallets sanering af nogle bydele, samtidigt med, at det moderne Edinburgh er etableret.

  Byen er efter 1945 udviklet til et internationalt forsknings- og uddannelsescentrum. Ud over denne kulturelle udvikling, er Edinburghs tidligere politiske position som regeringsby blevet genetableret. Et nyt skotsk parlament er opført, og derved er Edinburgh på ny det absolutte politiske centrum i Skotland.

  Edinburgh regnes i dag for et af de bedste steder at bo i Storbritannien, idet der er et rigt kulturudbud, en lav kriminalitet og et højt uddannet befolkning, og det er alt sammen noget, der også kommer turister til gode.

Topseværdigheder

  Edinburgh Castle

  • Edinburgh Slot/Edinburgh Castle: Edinburgh Castle er byens berømte slot, der ligger hævet på toppen af en udslukt vulkan. Der er flere museer på slottet, der i sig selv er en oplevelse. Det er også her, Edinburghs årlige tattoo bliver holdt.
  • Den Kongelige Mil/Royal Mile: Royal Mile er Edinburghs hovedgade. Den består af gaderne Castlehill, Lawnmarket, High Street og Canongate. Navnet kommer af, at gaden er en engelsk mil lang, og at den forbinder byens to slotte.

  St. Giles Katedral

  • Sankt Ægidius Katedral/St. Giles’ Cathedral: Dette er Edinburghs domkirke, der i sin nuværende form hovedsageligt stammer fra 1300-1400-tallene. Her kan man bl.a. se nogle af Skotlands smukkeste glasmosaikker.
  • Holyroodhouse Palads/Palace of Holyroodhouse: Paladset Holyroodhouse ligger ved den østlige ende af Royal Mile, og det er den engelske regents bolig ved ophold i Edinburgh. Slottet blev opført i 1500-tallet, og der er adgang til dele af den store residens.

  Arthur's Seat

  • Arthur’s Seat: Arthur's Seat er en 251 meter høj, udslukt vulkan, der ligger i kort afstand fra Edinburghs centrum. Den er let at bestige, og fra toppen er der er en fantastisk udsigt over Edinburgh og byens omegn.
  • Skotlands Nationalmuseum/National Museum of Scotland: Dette er et fornemt museum, der skildrer Skotland fra oldtiden til i dag. Museet skildrer gennem flere end 10.000 genstande forskellige temaer omkring landets historie og folk.
  • Charlotte Square: Pladsen Charlotte Square er anset som bydelen New Towns smukkeste og mest harmoniske plads. Den er bebygget i typisk georgiansk stil, og den er optaget på UNESCO’s liste over verdens kulturarv.
  • Flere seværdigheder og mere info: Køb pdf-bogen om Edinburgh her.

Ture fra byen

  Forth Rail Bridge

  • South Queensferry: Dette er en hyggelig by med flere seværdigheder, ikke mindst de imponerende broer over Firth of Forth. Den mest berømte er Forth Rail Bridge, der er en af verdens mest imponerende, historiske broer og et ikon for nittede jernbroer.
  • Den Kongelige Yacht Britannia/Royal Yacht Britannia: Nordøst for Edinburgh ligger havnebyen Leith. I byens havn ligger det tidligere britiske kongeskib Britannia, der blev bygget i 1953 til dronning Elizabeth II. Der er adgang til skibet, der er indrettet som museum.
  • Rosslyn Kapel/Rosslyn Chapel: Rosslyn Chapel er et kapel fra 1400-tallet, der bl.a. er kendt fra bogen The Da Vinci Code. Kapellet blev opført i 1400-tallet, og her er bl.a. fine træskærerarbejder.

  Tantallon Castle

  • Tantallon Slot/Tantallon Castle: Den mægtige slotsruin Tantallon er en seværdighed, der ligger betagende på toppen af den dramatiske skotske klippekyst. Slottet blev opført i 1300-tallet og tilhørte Douglas-familien.
  • Skotlands Nationale Minemuseum/National Mining Museum Scotland: På dette spændende minemuseum får man indblik i Skotlands historiske minedrift. Museet er indrettet i en velbevaret kulmine fra 1800-tallet.
  • Stirling: Byen Stirling er en af Skotlands interessante provinsbyer med en rig historie og flere seværdigheder. Man kan nyde en tur i den stemningsfulde by, hvor borgen Stirling Castle er den største attraktion.

  Glasgow Buchanan Street

  • Glasgow: Glasgow er sammen med Edinburghs Skotlands to største byer, og i Glasgow er der mange ting at se og opleve. Man kan starte på George Square, hvor Walter Scott står som statue, og hvor rådhuset ligger. Man bør også se domkirken og byens fornemme museer, hvor kunstmuseet Kelvingrove er det mest berømte.

Køb og download den fulde PDF Guide
Tilmeld dig vores nyhedsbrev
Shopping
Med børn
Gode links