Site logo
Se på kortet
Læs om byen

Glasgow er den største by i Skotland, og den ligger ved bredderne af floden Clyde. Byen kendes allerede fra 600-tallet, hvor den var et vigtigt religiøst centrum. Glasgow blev også bispesæde, men gennem flere århundreder var der ingen større bebyggelse her. I 1175 gik Glasgow stadsret, og det satte gang i byens udvikling. Få århundreder senere fik Glasgow et universitet i 1451, og byen blev ærkebispesæde i 1492.

Der boede dog kun omkring 1.500 indbyggere i 1400-tallet, og der gik til 1700-tallet, før byen boomede. Her blev byen et knudepunkt for handel med Nordamerika med en stor flodhavn langs Clyde. Bomuldsindustrien blev også stor i 1800-tallet, hvor også værfter og maskinindustri gav byen vækst. I 1896 åbnede Glasgow Subway som den fjerde undergrundsbane i verden, og gennem slutningen af 1900-tallet skiftede byens industri karakter til mange nye arbejdspladser i bl.a. finanssektoren og turismen.

I dag er Glasgow en moderne kulturby med et rigt udvalg af museer, aktiviteter og moderne arkitektur, og naturligvis kan man også se mange historiske seværdigheder i byen. Et godt sted at starte besøget er pladsen George Square, der ligger i Glasgows centrum. Pladsen domineres af den 25 meter høje statue af Sir Walter Scott, men her er også andre statuer af kendte skotter.

På pladsen kan man også se rådhuset City Chambers, der blev opført i 1888 i fornem renæssancestil med smukke indgangsrum og sale. Fra George Square kan man nemt gå rundt i Glasgows hyggelige strøggader og nyde stemningen. En anden måde at komme rundt i byen på er med den gamle undergrundsbane Glasgow Subway, og hvis man vil se en original vogn fra 1896, kan man besøge Riverside Museum, der er et fantastisk transportmuseum.

Glasgow byder også på et righoldigt udvalg af museer, hvor man kan nyde noget for enhver smag og interesse. Her er bl.a. flere kunstmuseer som fx Burrell Collection med flere end 9.000 værker og objekter, der blev samlet af Sir William Burrell og hans kone Lady Constance Burrell. Her er værker af blandt andet Degas og Cézanne samt kunst fra oldtidens Kina, Grækenland, Egypten og Rom.

På Kelvingrove Art Gallery and Museum kan man opleve en af landets fineste kunstsamlinger samt flere øvrige udstillinger, og dette er et af Skotlands mest kendte og besøgte museer. Man kan også besøge Gallery of Modern Art, der ligger i den smukke nyklassicistiske bygning, Stirling Library, hvor man kan se både skotsk og international kunst. Andre interessante museer er Provand’s Lordship, der ligger i byens ældste hus fra 1471 og viser indretning fra 1500-1900-tallene.

Man bør også se domkirken i Glasgow, Glasgow Cathedral, der blev grundlagt omkring år 1200 og opført gennem en periode på næsten 300 år. Ved den skotske reformation blev kirken bevaret, da den hurtigt var blevet til en protestantisk kirke. Den første kirke på stedet blev bygget af byens skytshelgen i 543. Det var Sankt Mungo, og man kan se hans gravmæle i den nuværende domkirkes krypt.

I det smukke kirkerum kan man se mange smukke detaljer som fx glasmosaikkerne, der blev produceret i sidste halvdel af 1900-tallet. Man kan gå videre til St. Mungo Museum of Religious Life and Art, der skildrer verdens religioner gennem bl.a. mange smukke kunstværker. Museet er indrettet i en mægtig kampestensbygning, der ligger på stedet for middelalderens residens for byens biskopper.

Ture fra byen

  Edinburgh

  Edinburgh

  Edinburgh er Skotlands gamle og charmerende hovedstad, hvor kilte og sækkepibemusik ses og høres rundt omkring i gaderne. Sandstensbygninger, masser af spændende baggårde i den gamle bydel, betagende udsigtspunkter fra højdedragene i eller tæt på centrum og fantastisk smukke omgivelser er blot nogle af de andre ting, der følger med et besøg i byen.

  Edinburgh Castle er bogstaveligt talt højdepunktet i byen med den dramatiske beliggenhed på toppen af et klippefremspring lige midt i centrum. Slottet er midtpunktet i byen og også centrum for byens berømte tattoo. Fra Edinburgh Castle udgår den kongelige mil, Royal Mile, mod øst mod slottet Holyroodhouse, og langs Royal Mile ligger mange seværdigheder som perler på en snor.

  Læs mere om Edinburgh

   

  Carlisle, England

  Carlisle

  Carlisle er en by i Cumbria i det nordvestlige England. Beboelse i Carlisle-området går tilbage til tiden før romernes erobring af England. Romerne etablerede byen Luguvalium, og de byggede bl.a. et fort her i år 73. Få år senere blev der stationeret en garnison i den strategisk vigtige by. I år 122 kom Hadrian på besøg, og på det tidspunkt blev Hadrians Mur bygget som forsvar mod nord. Flere soldater kom til, og romerne var i byen til slutningen af 300-tallet.

  Ved normannernes erobring af England i 1066 var Carlisle en del af Skotland, men det ændrede William Rufus på i 1092. Året efter blev Carlisle Castle opført, og byen udviklede sig bag sine bymure. I denne tid var der også løbende kampe mellem England og Skotland om området. Selv efter personalunionen mellem de to lande, forblev Carlisle en stor garnisonsby. Med industrialiseringen blev Carlisle en by kendt for flere fabrikker inden for bl.a. tekstiler.

  Læs mere om Carlisle

Tilmeld dig vores nyhedsbrev