Site logo
Se på kortet
Læs om byen

Fukuoka er en af Japans største byer og den største på øen Kyūshū. Byen ligger ved Hakata-bugten, og med beliggenheden mod vest og tæt på det asiatiske fastland har Fukuoka gennem tiden været en stor og vigtig international handelsby. Fukuoka voksede allerede frem som en betydende by i Yamato-perioden, og senere blev byen og dens kystområde scene for mongolske forsøg på invasion af Japan.

Invasionshærene blev blandt andet overvundet ved naturens kræfter i form af fx en tyfon, der blev kaldt kamikaze eller den guddommelige vind. Gennem de senere århundreder lå Fukuoka langs fra de økonomiske og politiske centre i Kyoto, Osaka og Tokyo, og derfor udviklede byen sig med lokale karakteristika.

Der er mange spændende seværdigheder at se i Fukuoka. Man kan blandt andet se Fukuoka Slot/Fukuoka-jō (福岡城), der ligger på højdedraget Fukusaki. Slottet blev bygget fra 1601, og det stod færdigt som Kyūshūs største slot i 1607. Slottet og byen blev herefter kaldt Fukuoka efter det sted i provinsen Bizen, som slotsherren Kuroda Nagamasa kom fra. Efter Meiji-restaurationen blev Fukuokas slot forladt i 1871, og store dele af anlægget blev flyttet eller revet ned.

I dag kan man derfor kun se bevarede ruiner af det primære borganlæg, Hommaru (本丸), mens man kan se en del af den gamle voldgrav ved hovedporten Ōtemon (大手門) mod nord. På anlægget kan man også se porten Najima-mon (福岡城 名島門), der oprindeligt stod ved slottet i Najima (名島), som Kuroda Nagamasa boede i nogle år, inden Fukuoka Slot stod færdigt. Man kan også besøge Najimas slotsruiner i den nordlige del af Fukuoka.

Man kan også besøge Fukuokas moderne bydele og arkitektur. Fukuoka Tower/Fukuoka Tawā (福岡タワー) står tæt på byens vigtige havn og troner med skyskraberens 234 meter i højden. Fukuoka Tower er et af vartegnene for byen, og man kan nyde en panoramaudsigt over Fukuoka fra observationsetagerne, der ligger mellem 116 og 123 meter oppe.

Fukuoka Tower ligger på inddæmmet land, og nord for bygningen er der en park langs havet, Momochi Seaside Park/Shīsaido mo mochi kaihin kōen (シーサイドももち海浜公園), hvor man blandt andet finder nogle dejlige sandstrande. Man kan også komme op til en fin udsigt i Hakata Port Tower/Hakata pōto tawā (博多ポートタワー), der blev opført i 1964 i Fukuokas centrale havneområde. Tårnet er 103 meter højt, og der er et observationsdæk i 73 meters højde.

Der er også flere seværdige shinto-helligdomme og buddhistiske templer i Fukuoka. Blandt dem er helligdommen Hakozaki-gū (筥崎宮), der blev grundlagt i 923. Det er en helligdom, der er dedikeret kamien Hachiman, og anlægget er traditionelt opbygget, og man kan passere den første torii ved vandkanten mod vest og gå til den indre del af helligdommen mod øst. Sumiyoshi Jinja (住吉神社) er en anden af Fukuokas shinto-helligdomme. Hovedhallen i Sumiyoshi Jinja er fra 1623, og man kan også nyde parken omkring helligdommen med dens ceder- og kamfertræer.

Ikke langt herfra ligger templet Tōchōji (東長寺), der hører til shingon-buddhismen. Templet blev grundlagt af Kōbō Daishi i 806 og er kendt for at huse en af Japans største figurer af Buddha. Få minutters gang herfra ligger templet Shofukuji (聖福寺), der blev etableret i 1195 som det første zen-tempel i Japan. Templet består af mange smukke træbygninger som fx porten Sanmon (山門).

Fukuoka byder også på flere interessante museer. Et af dem er Kyūshū Nationalmuseum/Kyūshū Kokuritsu Hakubutsukan (九州国立博物館), der ligger i en moderne museumsbygning fra 2005 lidt sydøst for Fukuokas centrum. På museet kan man lære om Kyūshūs spændende historie og kulturelle udvikling med inspiration fra blandt andet Kina og Korea. Man kan også se fine samlinger på Fukuoka Kunstmuseum/Fukuoka-shi Bijutsukan (福岡市美術館), der ligger på byens slots gamle område.

Samlingerne består af værker fra internationale kunstnere, og her en også en del japansk kunst. Ved museet kan man gå en tur i Ōhori Park/Ōhori-kōen (大濠公園), der ligger omkring en sø, der var en historisk bugt, som blev lavet om til voldgrav for Fukuoka Slot. Parken åbnede i 1929 med søen, der var modelleret efter den berømte Vestsø i kinesiske Hangzhou.

Ture fra byen

  Fredsparken, Nagasaki

  Nagasaki

  Nagasaki er en by, der ligger på den vestlige kyst af øen Kyūshū. Byen er kendt for at være den anden by, der blev offer for en atombombe, da USA nedkastede Fat Man den 9. august 1945. Men Nagasaki har gennem tiden også gjort sig bemærket på andre måder.

  Det var her, Japan havde sin eneste åbne havn for udlandshandel i perioden med isolationspolitikken fra 1500-1800-tallene, og på den måde udspillede en særlig del af Japans historie sig i Nagasakis havn. I den efterfølgende Meiji-periode blev Nagasaki hjemsted for en del af den kejserlige japanske flåde, før byens centrum på det nærmeste blev udslettet i 1945. Siden da er Nagasaki blevet genrejst på byens smukke beliggenhed ved havet.

  Læs mere om Nagasaki

   

  Genbaku Dome, Hiroshima

  Hiroshima (広島)

  Hiroshima er en japansk storby, der skrev sig ind i verdenshistorien den 6. august 1945, hvor verdens første atombombe brugt i krig detonerede 600 meter over byens centrum. Den amerikanske bombe ændrede naturligvis byens liv og historie på et øjeblik.

  Siden 1945 er Hiroshima blevet genopbygget til en moderne by med et levende centrum, kulturtilbud og flere seværdigheder i og omkring byen. De mest kendte monumenter og bygninger hænger sammen med budskabet om fred i verden og atombombenedslaget, som man på flere måder kan se rester af.

  Læs mere om Hiroshima

Tilmeld dig vores nyhedsbrev