Site logo
Se på kortet
 • Arkhangel'skoye Oblastnoye Sobraniye Deputatov, Ploshchad' Lenina V.i., Arkhangelsk, Rusland

Læs om byen

Arkhangelsk er en af de største byer i det nordlige Rusland, og den er hovedby i Arkhangelsk Oblast. Byens historie går tilbage til 1100-tallet, hvor udsendte fra Novgorod etablerede et kloster tilegnet ærkeenglen Michael ved mundingen af floden Dvina. I 1478 kom området under fyrstendømmet Moskva, og i 1555 bevilgede zar Ivan IV handelsprivilegier til engelske købmænd og det samtidige Muscovy Company.

Fra 1583 blev der etableret en havn og en borg ved det gamle kloster, og året regnes for Arkhangelsks grundlæggelse. Navnet kom dog først til i 1613, og gennem 1600-tallet blomstrede byen grundet handlen med England. Der blev bygget handelshuse, skibsværft og en større havn i byen, der i begyndelsen af 1700-tallet blev yderligere befæstet.

Med anlægget af Sankt Petersborg var Arkhangelsks rolle som landets vigtigste havneby på retur, og 1700-tallet gav nedgangstider. Det følgende århundrede gav igen vækst og ny handel med bl.a. tømmer, som blev en vigtig handelsvare for Arkhangelsk. I 1900-tallets verdenskrige var havnen i Arkhangelsk igen af stor betydning for forsyninger til Sovjetunionen.

Byens centrum er Ploshad Lenina (площадь Ленина), der er en plads, hvor man blandt andet kan se Arkhangelsks monument for den sovjetiske leder Lenin. Monumentet blev indviet i 1988, og det var den sidste større Leninstatue, der blev opstillet i den sovjetiske æra i landet. Bag Lenin står bygningen, der huser Arkhangelsks regionale forsamling.

Ploshad Lenina ligger ikke langt fra bredden af den Nordlige Dvina, der munder ud i Dvinabugten nord for Arkhangelsk. Langs floden er der en dejlig promenade, og på dens centrale del kan man se stelen og monumentet Mys Pur-Navolok (Мыс Пур-Наволок), der blev rejst til minde om, at det var netop her, der blev etableret en fæstning i 1584 på ordre fra zar Ivan IV.

Mellem floden og Ploshad Lenina kan man besøge Arkhangelsk Regionalmuseum (Архангельский краеведческий музей), hvor man kan lære mere om byens og regionens historie. Selve bygningen er også interessant, idet den blev bygget som kombineret handelsstation og forsvarsværk i sidste halvdel af 1600-tallet, hvor over halvdelen af Ruslands udenrigshandel gik netop Arkhangelsk.

Går man ad flodpromenaden i sydøstlig retning, kommer man til en statue af Peter den Store og Arkhangelsk Dramateater (Архангельский театр драмы), der i sin oprindelige udgave blev bygget 1929-1931 af stenene fra byens ortodokse katedral. I denne del af byen ligger også Det Nordlige Søfartsmuseum (Северный морской музей) og Museet for Kunstnerisk Udforskning af Arktis (Музей художественного освоения Арктики).

Man kan også se flere kirker i byen, hvor den smukke Ærkeenglen Michael Katedral (Михаило-Архангельский собор) står langs den Nordlige Dvina. Katedralen er stiftets ortodokse domkirke, og den blev oprindeligt opført 1685-1689, men nedrevet af de sovjetiske myndigheder i 1930. Den nuværende og smukt udsmykkede katedral blev indviet i 2022.

Endeligt kan man blot nyde nogle spadsereture i Arkhangelsk, hvor kontrasterne mellem nyt og gammelt er tydelige. Et af de bedste steder at opleve det er i gaden Prospekt Tjumbarova-Lutjinskogo (проспект Чумбарова-Лучинского), der ligger i centrum som et levende frilandsmuseum. I gågaden står rækker af huse fra slutningen af 1800-tallet til starten af 1900-tallet, som er flyttet hertil for at vise den nordlige arkitektur fra den tid.

Ture fra byen

  Malye Korely, Arkhangelsk

  Lille Karelen
  Malye Korely
  Малые Корелы

  Malye Korely eller Lille Karelen er et frilandsmuseum, hvor man kan opleve den traditionelle arkitektur fra Arkhangelsk-området. Museet og bygningerne på området er et udstyrsstykke i træbyggerier fra 1600-tallet og de følgende århundreder, og bygningerne er flyttet hertil fra andre steder i regionen.

  Museet blev etableret i 1964 og åbnet i 1973. Gennem årene er der blevet etableret flere forskellige sektorer, hvor man kan se på varierede stilarter og regioner. På det skønne område kan man blandt andet se gamle kirker og klokketårne, bondehuse, lader, en vindmøller og et badehus.

  Museumsområdet er opbygget, så man på en spadseretur kommer rundt mellem de fire sektorer, der med bygninger repræsenterer hver deres geografiske område. Sektorerne er henholdsvis Kargopol-Onega (Каргопольско-Онежский сектор), Dvina (Двинской сектор), Mezen (Мезенский сектор) og Pinega (Пинежский сектор).

   

  Novodvinskaja Krepost, Arkhangelsk

  Novodvinsk Fæstning
  Novodvinskaja Krepost
  Новодвинская крепость

  Novodvinsk Fæstning er et anlæg med fæstningsværker nord for byen Arkhangelsk i deltaet af den Nordlige Dvina. Anlægget ligger på øen Linskij Priluk (Линский Прилук), hvilket i sin tid var strategisk velbeliggende ved indsejlingen til Arkhangelsk. Det var zar Peter den Store, der grundlagde fæstningen i 1701 som forsvar mod et ventet angreb på byen af svenskerne.

  Det var den tyske ingeniør Georg-Erst Rese, der designede det betydelige anlæg. Han kom til Arkhangelsk i 1701 og startede straks konstruktionen, der varede til 1714. Novodvinsk-fæstningen blev betragtet som en af ​​de bedste fæstninger i Rusland. Den omfattede et citadel med fire bastioner og en række ydre befæstninger.

  Inde i citadellet blev der bygget flere bygninger til blandt andet at rumme kommandanten, ledende officerer og andre fra fæstningens stab. Der var også krudtmagasiner, kasernebygninger, militære ammunitionslagre, et tårn med flagstang til hejsning af fæstningsflaget og en trækirke, der stod på den centrale paradeplads.

  Den 25. juni 1701 angreb Sverige Arkhangelsk fra netop det sted, hvor Peter den Store havde forudset det, og det kom til kamp ved fæstningen, der kun var ved at blive bygget. Svenskerne måtte trække sig tilbage, og den russiske sejr medførte, at Rusland erobrede to svenske skibe med våben og ammunition.

  I dag kan man besøge fæstningsområdet, hvor dele er bevaret i forholdsvis god tilstand til at danne sig et godt indtryk af den historisk vigtige forsvarsstilling. Man kan også nyde turen til fæstningen fra Arkhangelsk og glæde sig over den smukke udsigt over den Nordlige Dvina og forestille sig den historiske russiske sejr over svenskerne.

   

  Ploshad Pobedy, Severodvinsk

  Severodvinsk
  Северодвинск

  Severodvinsk er en by, der ligger i floddeltaet af den Nordlige Dvina som en strategisk vigtig by i Rusland. Til trods for byens anselige størrelse, er Severodvinsk en relativt ny by. Den blev grundlagt som bosættelsen Sudostroj (Судострой) i 1936, og mellem 1938 og 1957 hed den Molotovsk (Молотовск), før den fik sit nuværende navn.

  Nikolo-Korelskij Kloster (Николо-Корельский Монастырь) lå dog allerede her fra 1400-tallet, og klostret blomstrede gennem århundrederne, hvor der blandt andet kom meget handel gennem den lokale havn fra den britiske handelsselskab The Muscovy Company. Klostret ligger stadig i Severodvinsks gader med sin seværdige klosterkirke fra 1670-1674.

  I den sovjetiske tid opnåede bosættelse formelt status som by, og herefter gik udviklingen stærkt. Byen blev fx udviklet som værftsby for nogle af verdens største ubåde, og byens indbyggertal steg eksplosivt fra cirka 21.000 i 1939 til højdepunktet på over 250.000 i 1990.

  Centrum af byen ligger omkring pladsen Ploshad Pobedy (площадь Победы), hvor byens vigtigste statue af Lenin står. Fra pladsen udgår hovedgaderne Prospekt Lenina (Проспект Ленина) og Ulitsa Sovetskaja (ул. советская). I den nordlige del af byen ligger det gamle Nikolo-Korelskij Kloster, og videre i samme retning er byens nordlige kvarterer, der med sandstrande ligger ud til Dvinabugten.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev